Εξέφρασε στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Προεδρεύουσα κα Ζέλικα Ζβιγιάνοβιτς και τα άλλα μέλη της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Ζέλκο Κόμσικ και Ντένις Μπεσίροβιτς.

Σε ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνάντηση των επίσημων αντιπροσωπειών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ακολούθησε επίσημο γεύμα εργασίας που παρέθεσε η Προεδρία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης προς τιμήν του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη Βοσνία με φόντο την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026 από την Κύπρο ο Χριστοδουλίδης

Η επίσκεψη στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη εντάσσεται στο πλαίσιο των επισκέψεων του Προέδρου της Δημοκρατίας ενόψει της ανάληψης από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το Α’ Εξάμηνο του 2026.

Στο πλαίσιο των πιο πάνω συναντήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε τη σθεναρή και έμπρακτη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. «Ο ρόλος της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου ΕΕ μπορεί να είναι κομβικός για την υιοθέτηση του Διαπραγματευτικού Πλαισίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και για τη σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης, νοουμένου ότι η χώρα θα εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, υλοποιώντας τις 14 βασικές προτεραιότητες, που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Εντός αυτού του πλαισίου, ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να παρέχει τεχνογνωσία και υποστήριξη προς τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη για να σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, με στόχο κατά την Κυπριακή Προεδρία να ξεκινήσει η ενταξιακή πορεία της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε, επίσης, με τα μέλη της Προεδρίας τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, με έμφαση στην εντατικοποίηση της συνεργασίας σε διεθνή φόρα, ιδιαίτερα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στον ΟΗΕ.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε την Προεδρεύουσα και τα μέλη της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό εντός του συμφωνημένου πλαισίου και για τις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα υπό το φως της χθεσινής σημαντικής ανακοίνωσης για διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό.

Μετά το γεύμα εργασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχώρησε για την Αλβανία, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στα Τίρανα.

Δειτε Επισης

Αίθριος ο καιρός, στους 37 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία-Ανεβαίνει τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος
Κυνηγούν τον... κανένα για να κερδίσουν τους πολίτες τα κόμματα-Πλήρης η απογοήτευση της κοινωνίας
Με ίσες αποστάσεις και αόριστες συστάσεις τα προσχέδια των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο
Εισήγηση ΣΠΟΛΜΗΚ προς ΥΠΕΣ για απευθείας έκδοση άδειας οικοδομής με πολεοδομική άδεια
Το Υπουργείο Υγείας προκήρυξε το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος 2025
Επιμένει ο Τατάρ-Απηύθυνε έκκληση σε Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας για άρση της «απομόνωσης» Τ/κ
Ο Όζτσιναρ συμμετείχε σε συνεδρίαση του ΣτΕ μεταδίδουν τα κατεχόμενα
Απαγόρευση από 1η Σεπτεμβρίου ουσίας σε βερνίκια νυχιών, καλλυντικά
Α. Δημητρίου: Ο ΔΗΣΥ συνεχίζει ως πυλώνας σταθερότητας 49 χρόνια μετά την ίδρυση του
Ξεκινά η αποδοχή αιτήσεων για έκδοση μπλε κάρτας της ΕΕ-Όλες οι λεπτομέρειες