Πρόσω ολοταχώς η αύξηση στέρησης άδειας από τρεις μήνες σε δύο χρόνια σε καταδικασθέντες για θανατηφόρα
Άντρια Δημητρίου 06:00 - 16 Μαΐου 2025

Τέλος στη δυσανάλογη ποινή στέρησης άδειας οδήγησης που επιβάλλεται για ατυχήματα που οδήγησαν σε θάνατο, επιχειρεί να βάλει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, με την πρόταση νόμου για τροποποίηση του Περί Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεων Νόμου, βάσει του οποίου το χρονικό διάστημα στέρησης είναι σήμερα μόλις τρεις μήνες.
Η ποινή που επιβάλλεται για τέτοιο είδος αδίκημα θεωρείται δυσανάλογα χαμηλή, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι σε περίπτωση άρνησης διεξαγωγής αλκοτέστ, η στέρηση άδειας μπορεί να φτάσει τα δύο χρόνια, ενώ για μη παροχή δείγματος για νάρκοτεστ, η στέρηση μπορεί να ανέλθει μέχρι και τα τρία χρόνια.
Την ερχόμενη εβδομάδα η πρόταση νόμου θα επανέλθει στην Επιτροπή Μεταφορών για να ξεκινήσει η κατ’ άρθρο συζήτησή της, με στόχο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση, Δικαστήριο το οποίο καταδικάζει οποιονδήποτε πρόσωπο σε αδίκημα που προβλέπεται στις διατάξεις τους άρθρου 210 του Περί Ποινικού Κώδικα Νόμου, δύναται να επιβάλει στέρηση του δικαιώματος του να κατέχει ή να λάβει άδεια οδήγησης για χρονικό διάστημα το οποίο δεν υπερβαίνει τα δύο έτη. Νοείται ότι, σε περίπτωση έκτισης ποινής φυλάκισης δύο ετών και άνω, η στέρηση του δικαιώματος να κατέχει ή να λαμβάνει άδεια οδήγησης, συντρέχει με την ποινή φυλάκισης, ενώ σε περίπτωση κατά την οποία το ίδιο αδίκημα διαπραχθεί εντός τριών ετών από την καταδίκη, η στέρηση του δικαιώματος του να κατέχει ή να λαμβάνει άδεια οδήγησης δύναται να επιβάλει το Δικαστήριο.
Η πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Πασιουρτίδη, ο οποίος ανέφερε στην Επιτροπή πως «μετά την τελευταία συζήτηση με τη Νομική Υπηρεσία, καταλήξαμε στη διαγραφή των επιφυλάξεων που περιόριζαν τη διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου για επιβολή της ποινής στέρησης άδειας οδήγησης, ενώ αφαιρέθηκε και η σχετική επιφύλαξη από το υφιστάμενο άρθρο που επίσης έθετε όρια. Το κείμενο πλέον είναι απλό και αφού υπήρξε σύμφωνη γνώμη όλων, μπορούμε να το προωθήσουμε στην Ολομέλεια».
Παράλληλα σημείωσε πως «ουσιαστικά αυξάνουμε την περίοδο στέρησης της άδειας σε δύο έτη για καταδίκες βάσει του άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή για πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης ή συμπεριφοράς – κατηγορία που αφορά τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία. Σήμερα, η στέρηση περιορίζεται στους τρεις μήνες, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα του αδικήματος». Υπογράμμισε ότι το Δικαστήριο θα έχει την ευχέρεια, ανάλογα με τις περιστάσεις, να επιβάλει μέχρι και δύο χρόνια στέρησης.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Χάρης Λαβέρτας, συμφώνησε με το αναθεωρημένο κείμενο της πρότασης, ενώ θετικές ήταν και οι τοποθετήσεις από πλευράς Αστυνομίας και Υπουργείου Μεταφορών. Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε πως «οι εισηγήσεις μας έχουν ληφθεί υπόψη και δεν υπάρχουν αντιρρήσεις».
Σε παρέμβασή του ο κ. Πασιουρτίδης επισήμανε ότι έχει τεθεί και στο παρελθόν το ζήτημα αυστηροποίησης των ποινών του άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα. «Αν υπάρχει τέτοια πρόθεση από τα αρμόδια Υπουργεία και τη Νομική Υπηρεσία, τώρα είναι η ώρα να το πράξουμε. Πολλά δυστυχήματα είναι τόσο σοβαρά που επιχειρείται να παραπεμφθούν ως ανθρωποκτονίες. Τελικά, όμως, επιτυγχάνεται συμφωνία για κατηγορία αλόγιστης οδήγησης, η οποία επισύρει μέγιστη ποινή τεσσάρων ετών. Αν κρίνεται ότι δεν είναι επαρκής η ποινή, πρέπει να εξεταστεί από τη Βουλή».
Επί της δήλωσης αυτής, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Κώστα, κάλεσε τους εκπροσώπους των αρμόδιων Υπουργείων να εξετάσουν το ενδεχόμενο τροποποίησης και του Ποινικού Κώδικα μέσω αντίστοιχης πρότασης νόμου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: