Να ανοίξει εκ νέου το θέμα του 12% στις συντάξεις ζητά η ΔΕΟΚ

Την ανάγκη να επαναρχίσει σύντομα ο διάλογος του Υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα της ελάφρυνσης της αναλογιστικής μείωσης των συντάξεων στο 12% για όσους επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, εκφράζει η ΔΕΟΚ.

«Δυστυχώς, στο σημαντικό αυτό θέμα παρατηρείται στασιμότητα τους τελευταίους μήνες, παρά το γεγονός πως έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες στην κοινωνία ότι το όλο θέμα όδευε προς διευθέτηση», αναφέρει σε ανακοίνωση η ΔΕΟΚ, η οποία καλεί «άμεσα τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας όπως συνεχίσει τον διάλογο με στόχο τη θετική έκβαση του θέματος και δη, με αναδρομική ισχύ».

Αναφέρει πως το χρηματικό ποσό που εισηγείται η Κυβέρνηση – με βάση τη βελτιωμένη της πρόταση του καλοκαιριού του 2024 – ανέρχεται σε €60 το μήνα, επομένως €780 ετησίως και προσθέτει πως το ποσό αυτό «είναι μία ανάσα για πλειάδα νοικοκυριών και ειδικά για χαμηλοσυνταξιούχους που βιώνουν πολύ αρνητικά και δύσκολα τις συνθήκες της ακρίβειας ακόμα και σε βασικά αγαθά καθώς και του υψηλού πληθωρισμού».

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι το γεγονός πως υπάρχουν αρκετοί συνταξιούχοι που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, ή ακόμη και κάτω από αυτό, αποτελεί από μόνο του ανάγκη για να δοθεί αυτή η ανάσα και να κινητοποιήσει την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας να θέσουν το θέμα επί τάπητος και ως προτεραιότητα.

Επίσης, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι διαφώνησε κάθετα με την απόφαση της αναλογιστικής μείωσης στις συντάξεις όσων επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν στα 63 τους έτη, καθώς πρόκειται για μία μνημονιακή επιβολή, όπως αναφέρει, «χωρίς διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Θέση, όπως προσθέτει, την οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια κατάθετε στις Κυβερνήσεις ζητώντας κοινωνικό διάλογο για ρύθμιση του ζητήματος, «κάτι που έγινε το 2023 από την παρούσα Κυβέρνηση, η οποία κατέθεσε πρόταση που βελτιώθηκε μέσω του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους».

«Δυστυχώς όμως, από το περασμένο καλοκαίρι το θέμα δεν έχει προχωρήσει με χιλιάδες επηρεαζόμενους να αναμένουν», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον 38 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας
Σε συμμετοχή όλων για επίλυση του υδατικού καλεί η Παναγιώτου
Απαντά ο Οδυσσέας για την έρευνα σε βάρος του για καταφρόνηση Δικαστηρίου-«Δεν υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει καθεστώς»
Πρωτοβουλία για ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο συνυπέγραψε η Κύπρος
ΒΙΝΤΕΟ: Εξερράγη το ηφαίστειο Φουέγκο στη Γουατεμάλα-700 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν
Η κυβέρνηση Τραμπ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να κλείσει το υπουργείο Παιδείας
Τραγωδία στην Σκιάθο-Νεκρή τουρίστρια ανήμερα των γενεθλίων της
Άρνηση του ψευδοκράτους να δώσει άδεια στο Δήμο Αμμοχώστου για τους εορτασμούς του κατακλυσμού
ΥΠΕΞ: Η Κύπρος επαναβεβαιώνει ισχυρή υποστήριξη προς FAO για εξάλειψη της πείνας
Γλίτωσαν την ευθανασία οι σκύλοι που επιτέθηκαν σε γυναίκα και παιδιά στη Λεμεσό-Υπό την προστασία φιλοζωικής οργάνωσης