Τριάντα εισηγήσεις σε οκτώ άξονες προς διαβούλευση από τον ΔΗΣΥ για καταπολέμηση της διαφθοράς

Aυτό που απαιτείται είναι να προχωρήσουμε συλλογικά ως πολιτεία σε τομές και αποφάσεις που θα ενισχύσουν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας καθώς και την πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς, δήλωσε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.

Σε διάσκεψη Τύπου σήμερα στα γραφεία του ΔΗΣΥ για την έναρξη ευρείας διαβούλευσης για τη διαφάνεια και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, παρουσιάστηκαν 8 επικεφαλίδες εισηγήσεων από το Συμβούλιο Παρακολούθησης του Κυβερνητικού Έργου.

Στόχος μας ήταν ν’ αλλάξουμε έμπρακτα το επίπεδο και να διευρύνουμε τους όρους της συζήτησης στο πολιτικό σύστημα, ανέφερε η κ. Δημητρίου, να ενισχύσουμε την παράταξη αλλά βεβαίως την χώρα μας με γνώση κι εμπειρία. «Να συνδυάσουμε και ν’ αντλήσουμε τεχνογνωσία, ιδέες και προτάσεις. Να αξιοποιήσουμε το μυαλό ανθρώπων από την αγορά και να πατάξουμε πολιτικές που υπερβαίνουν αδιέξοδα και ξεκλειδώνουν προοπτικές για μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική Κύπρο», σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, ήταν και η παρέμβαση του ΔΗΣΥ για το υδατικό με προτάσεις και προσκλήσεων για κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων. Οργανωμένα, συνέχισε, κινήθηκαν και για το ψήφισμα του ΕΡΡ στην Βαλένθια που αφορούσε την Κύπρο. «Μια παρέμβαση που προετοιμαζόταν για μήνες, με προσεκτικές, αθόρυβες κινήσεις, για να έχουμε το θετικό αποτέλεσμα που εξασφαλίσαμε για την Κύπρο», είπε.

Ο ΔΗΣΥ, συνέχισε η κ. Δημητρίου, κατάθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για την ακρίβεια, την φορολογική ρύθμιση, για την αυστηρή διαχείριση του μεταναστευτικού, για την στεγαστική πολιτική. «Κι έτσι θα προχωρήσουμε μπροστά για μια Κύπρο που εξελίσσεται και προοδεύει σε ένα περιβάλλον ανοικτού διαλόγου, σύνεσης και σοβαρότητας, προς όφελος όλων των πολιτών που διψούν γι’ αυτές τις αλλαγές, γι’ αυτή την εξέλιξη, γι’ ασφάλεια κι ευθύνη», είπε.

Με επικεφαλής την Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου, ανέφερε η κ. Δημητρίου, δημιούργησαν το οριζόντιο χαρτοφυλάκιο για την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, το οποίο ανέλαβε ο ίδιος ο συντονιστής του Συμβουλίου Παρακολούθησης, Μιχάλης Ιωαννίδης.

Πρόκειται, εξήγησε, για μια πολύμηνη εργασία με προτάσεις και δράσεις που εγκρίθηκε χθες σε ειδική συνεδρία του Συμβουλίου Παρακολούθησης. Συνολικά, είπε, 30 εισηγήσεις σε 8 άξονες κατατίθενται προς διαβούλευση «ως πράξη πολιτικής ευθύνης και θεσμικής σοβαρότητας, με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».

Οι εισηγήσεις, ανέφερε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αφορούν: τον επανασχεδιασμό διαδικασιών και εποπτείας δημόσιων συμβάσεων, την διαφάνεια και δημόσια πρόσβαση, την ενίσχυση της εκπαίδευσης κατά της διαφθοράς, την ενίσχυση της ρύθμισης σύγκρουσης συμφέροντος, την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών κατά της διαφθοράς, την κουλτούρα διαφάνειας, την εφαρμογή των εισηγήσεων διεθνών οργανισμών για την Κύπρο και την ποινική πτυχή διαφθοράς.

Επί δεκαετίες σε θέματα διαφάνειας κι εποπτείας η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν πίσω και η έλλειψη λογοδοσίας, η αδιαφάνεια, η διαφθορά ήταν έννοιες σύμφυτες με την γέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και προχώρησαν παράλληλα μαζί της, πρόσθεσε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. «Είναι επίσης γεγονός ότι υπήρξαν λάθη και παραλείψεις που πλήγωσαν κι εμάς και τους πολίτες», ανέφερε.

Ακούμε τον κόσμο, συνέχισε, που έχει δίκιο να παραπονιέται, να αγανακτεί, να νιώθει απογοήτευση, να περιμένει περισσότερα από τους εκπροσώπους του, αλλά και τους λειτουργούς του.

Λογοδοτούμε στους πολίτες, δεν έχουμε εξαρτήσεις από κανέναν και υπηρετούμε αποκλειστικά το δημόσιο συμφέρον, σημείωσε. Όμως, συμπλήρωσε, η χώρα έχει κάνει βήματα κι αναφέρθηκε στην πρόοδο σε διεθνείς οργανισμούς κι εκθέσεις, όπως η Greco και Moneyval, ενώ έχουν ληφθεί και αυστηρά μέτρα. Στον ΔΗΣΥ, είπε, εξελίσσονται, αλλάζουν για να μπορέσουν με αξιοπιστία ν’ αλλάξουν και όλες τις παθογένειες, χωρίς «να ρίξουμε την Δημοκρατία στον υπόνομο του επικίνδυνου λαϊκισμού. Ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματα μέσα και έξω από τη Βουλή, μέσα και έξω από την Ευρωβουλή». Η λύση, ανέφερε, δεν είναι στην πόλωση, αλλά την συνεργασία.

Σε μια εποχή τρομακτικής παγκόσμιας ανασφάλειας, συνέχισε, που τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με την μέρα, που η θέση της κατοχικής Τουρκίας αναβαθμίζεται, «όποιος καλλιεργεί τον διχασμό δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες για την χώρα μας».

Φέρνουμε τις προτάσεις μας στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου και απευθύνουμε πρόσκληση σε δημόσια διαβούλευση, σημείωσε η Αννίτα Δημητρίου, να κάνουμε συλλογικά τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Τις εισηγήσεις παρουσίασε και ανέλυσε η Υπεύθυνη του Οριζόντιου Χαρτοφυλακίου Διαφάνειας και Πάταξης της Διαφθοράς, Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου. Μεταξύ άλλων, προτείνεται η δημιουργία ανεξάρτητης αρχής εποπτείας δημοσίων συμβάσεων, διαφοροποίηση του τρόπου αντιμετώπισης των δημοσίων συμβάσεων ανάλογα με το έργο, πλατφόρμες για συμβάσεις και αποφάσεις, εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων σε θέματα διαφθοράς, ενίσχυση της Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Γίνονται επίσης εισηγήσεις για δήλωση συμφέροντος για πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους, ψηφιοποίηση υπηρεσιών δημοσίου με χαρακτηριστικά που αποκλείουν την γραφειοκρατία, βραβεία ακεραιότητας, αστηροποίηση ποινών για τη διαφθορά, ανάλυση κινδύνου με Τεχνητή Νοημοσύνη κ.ά.

Δειτε Επισης

Για εργοστασιο λυμάτων σε Μιά Μηλιά και νέα σημεία διέλευσης συζήτησαν Τατάρ-Χαρμαντζί
Απαντά σε ΑΚΕΛ ο ΔΗΣΥ για τη διαφθορά-«Να αποφασίσει αν θέλει να ζει μονίμως στο παρελθόν»
Πρώτη τοποθέτηση Ηνωμένων Εθνών για το διορισμό Χαν-«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί του»
Στην Αλβανία ο ΠτΔ για την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας
Δριμύ κατηγορώ ΑΚΕΛ σε ΔΗΣΥ για διαφθορά-«Κατά τη διακυβέρνησή τους απογειώθηκε η θεσμική διαπλοκή»
Εξέφρασε στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Στην επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για δικαίωμα ψήφου στα 17-Ανοιχτό το θέμα της οριζόντιας
Τριάντα εισηγήσεις σε οκτώ άξονες προς διαβούλευση από τον ΔΗΣΥ για καταπολέμηση της διαφθοράς
Στη Βοσνία με φόντο την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026 από την Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Νέα δεδομένα στην ΕΔΕΚ-Κατέθεσαν υποψηφιότητες για τη θέση αναπληρωτή προέδρου Σολομωνίδης και Χαννίδης