Ανομβρία και ζέστη δημιουργούν ανησυχία για τις πυρκαγιές-Ελεγχόμενη βοσκή και καύση στα μέτρα πρόληψης
06:00 - 18 Μαΐου 2025

Με το βλέμμα στραμμένο στο καυτό επερχόμενο καλοκαίρι και τις υψηλές θερμοκρασίες, το Τμήμα Δασών, η Πυροσβεστική και άλλες αρμόδιες Αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ήδη, πριν ακόμα μπούμε στους καλοκαιρινούς μήνες, οι δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν σε αρκετά περιστατικά, ενώ σύντομα αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η φαρέτρα των πτητικών μέσων, τα οποία αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Η τεχνολογία, επίσης, έχει πλέον ενταχθεί δυναμικά στη μάχη τόσο της πρόληψης όσο και της καταστολής των πυρκαγιών.
Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται ακόμη πιο δύσκολο, με τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών στην ύπαιθρο να είναι ακόμη μεγαλύτερος, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και κατ’ επέκταση της ξηρασίας που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Έχοντας στο μυαλό τους την ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται επί ποδός, καταρτίζοντας πλάνο δράσης το οποίο αφορά τόσο την πρόληψη όσο και την καταστολή των πυρκαγιών.
Αναφορικά με το ζήτημα της πυροπροστασίας, η αρμόδια Υπουργός, ενώπιον των κοινοβουλευτικών επιτροπών Γεωργίας και Περιβάλλοντος, ανέφερε πως το Τμήμα Δασών, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Γεωργίας, διαθέτει πέραν των διακοσίων υδροστομίων, τα οποία παρέχουν πάνω από 90 τόνους νερού που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για σκοπούς δασοπυρόσβεσης. Παράλληλα, το Τμήμα Δασών έχει προμηθευτεί και γεννήτριες, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του ακόμη και σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης σε κάποιες περιοχές.
Πάντως, όσον αφορά την καταστολή των πυρκαγιών, τα πτητικά μέσα αποτελούν την προμετωπίδα της προσπάθειας, καθώς μπορούν να προσεγγίσουν από αέρος και τα πιο δύσβατα σημεία. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του μήνα ο αριθμός τους να ανέλθει στα έντεκα, κάτι που αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό όπλο στα χέρια των δυνάμεων πυρόσβεσης, καθώς από νωρίς η Δημοκρατία θα έχει στη φαρέτρα της έναν σημαντικό αριθμό πτητικών μέσων.
Όπως εξήγησε η Μαρία Παναγιώτου, ο σκοπός της αύξησης των πτητικών μέσων σχετίζεται αφενός με την επάρκεια και αφετέρου με την ταχύτητα. Όπως είπε, ο αριθμός πρέπει να είναι επαρκής, ώστε όταν ένα πτητικό μέσο πηγαίνει στη θάλασσα για να γεμίσει, κάποιο άλλο να επιχειρεί ήδη στο πεδίο της φωτιάς, έτσι ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος.
Επιπρόσθετα, παραλήφθηκαν τα τελευταία από τα συνολικά 25 πυροσβεστικά οχήματα ειδικής χρήσης και παντός εδάφους του Τμήματος Δασών, τα οποία έχουν δυνατότητα μεταφοράς δύο τόνων νερού.
Αναφορικά με το κομμάτι της προστασίας και της πρόληψης, η Μαρία Παναγιώτου αναφέρθηκε σε καινοτόμες αποφάσεις που πάρθηκαν κατά το 2025 και αφορούν την ελεγχόμενη καύση, αλλά και την ελεγχόμενη βόσκηση, η οποία ξεκινά φέτος στον Πύργο Τυλληρίας. Σκοπός είναι αυτό το μέτρο να γίνει μόνιμο.
Στη φαρέτρα τόσο του Τμήματος Δασών όσο και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υπάρχουν και drone, αλλά και αισθητήρες που εντοπίζουν έγκαιρα εστίες φωτιάς.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κατά το 2024 αυξήθηκαν οι αστικές πυρκαγιές, ενώ μειώθηκαν οι πυρκαγιές υπαίθρου. Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι αστικές πυρκαγιές το 2024 ανήλθαν σε 3.437, παρουσιάζοντας αύξηση 6,71%. Από αυτές, το 20% προκλήθηκε από ανθρώπινο παράγοντα, είτε λόγω ατυχημάτων, όπως ξεχασμένα κεριά ή μαγειρικές συσκευές, είτε από κακόβουλες ενέργειες.
Αντίθετα, οι πυρκαγιές της υπαίθρου παρουσίασαν μείωση 4,32%, καθώς το 2024 καταγράφηκαν 3.280 πυρκαγιές έναντι 3.428 το 2023. Ωστόσο, το 97% αυτών οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα.
Παράλληλα, το οικονομικό τίμημα των πυρκαγιών ήταν βαρύ. Το συνολικό κόστος ανήλθε σε 29.580.390 ευρώ, εκ των οποίων 26.702.420 ευρώ αφορούσαν τις αστικές πυρκαγιές, ενώ 2.877.970 ευρώ τις πυρκαγιές της υπαίθρου.
Πάντως, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση και σε πλήρη συντονισμό, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστα περιστατικά προηγούμενων χρόνων που άφησαν πίσω τους πολλά εκτάρια καμένης γης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: