«Μεγάλη η αγωνία των γονιών για τα παιδιά τους»-Πιέσεις για ρύθμιση πλαισίου για ανεξάρτητη διαβίωση ΑμεΑ

Στο περίμενε για το κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο θα θεσπίζει ένα πλαίσιο όσον αφορά στα ζητήματα αναπηρίας, βρίσκεται η Βουλή, η οποία αφήνει ανοιχτό το σημαντικό ζήτημα της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και ασκεί πιέσεις προς το αρμόδιο Υφυπουργείο, ώστε να θέσει λάβει περισσότερα μέτρα, που να διασφαλίζουν τις ανάγκες που υπάρχουν.

Το ζήτημα της διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και ειδικά τη δημιουργία δομών, ώστε όταν συμπληρώσουν τα 21 χρόνια ζωής να μην καταδικάζονται σε εξαναγκαστική παραμονή στο σπίτι, είναι κάτι που απασχολεί τόσο τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους όσο και το νομοθετικό σώμα, που έχει θέσει κατ’ επανάληψη το ζήτημα προς συζήτηση. Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο είχε αρχίσει στην Επιτροπή Εργασίας η συζήτηση για τη νομοθεσία που ετοιμάζεται και θα αποτελεί ομπρέλα για τα θέματα με αναπηρία και διαπιστώθηκε η ανάγκη να δημιουργηθούν δομές από το κράτος, για εκείνα τα άτομα, με στόχο να φτάσουν στο σημείο της ανεξάρτητης διαβίωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Έχω σκλήρυνση κατά πλάκα, οι βλάβες έχουν επηρεάσει τα πάντα… Χρειάζομαι να είμαι ανάμεσά σας»

«Αυτό το ζήτημα είναι από τα κορυφαία ζητήματα σε σχέση με τα άτομα με αναπηρίες και την επόμενη μέρα, όταν το υποστηρικτικό περιβάλλον που σήμερα βρίσκουν αποκούμπι και δεν θα υπάρχει πλέον και εννοούμε τις οικογένειες. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα, είναι ευθύνη της πολιτείας που πρέπει να στηρίξει τα άτομα με αναπηρία. Δεν μπορούν αυτά τα θέματα να μετατίθενται στις οικογένειες και τα άτομα με αναπηρία, είναι ευθύνη του κράτους», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς.

Πάντως, αυτό που τονίζεται είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διάφορα βήματα που να οδηγούν προς την ανεξάρτητη διαβίωση, όπως για παράδειγμα η λειτουργία κάποιων μονάδων και κάποιων σπιτιών στην κοινότητα, ωστόσο αυτά δεν είναι επαρκή και χρειάζονται περισσότερες πολιτικές αποφάσεις, αφού όσο περνούν τα χρόνια, οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται.

«Έρχονται και σε μας περιπτώσεις και καταγγελίες και είναι σκληρό γι’ αυτά τα άτομα να μην υπάρχουν απαντήσεις από το κράτος γι’ αυτό το ζήτημα. Είναι η μεγάλη έγνοια των οικογενειών και η αγωνία των γονιών για τα παιδιά τους που δεν ξέρουν τι θα γίνει. Κάποια στιγμή το σπίτι, όπως υπάρχει σήμερα και εννοώ την οικογένεια, δεν θα είναι εκεί. Τι γίνεται από εκεί και πέρα;», διερωτήθηκε ο κ. Καυκαλιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ενιαία νομοθεσία για άτομα με αναπηρία εκ των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης

Εν αναμονή του τελικού κειμένου της ενιαίας νομοθεσίας

Πάντως, η Επιτροπή Εργασίας περιμένει το τελικό κείμενο της ενιαίας νομοθεσίας για τα θέματα αναπηρίας, καθώς θεωρεί πως θα δώσει απαντήσεις σε καίρια ζητήματα, που δεν αφορούν μόνο ζητήματα επιδομάτων. Ωστόσο, μέχρι να κατατεθεί το τελικό κείμενο, τα μέλη της Επιτροπής αναμένεται να καλέσουν τη Μαριλένα Ευαγγέλου σε συνεδρία, ώστε να θέσουν επί τάπητος τα προβλήματα που έχουν καταγράψει.

«Είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και θα επανέλθουμε. Θα το εξετάσουμε και στο πλαίσιο της ειδικής νομοθεσίας που είναι για τα ζητήματα αναπηρίας, που έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν θα καλύπτει μόνο τα επιδόματα, αλλά θα καθορίσει και πλαίσιο για όλα τα ζητήματα, όπως η στήριξη στην ανεξάρτητη διαβίωση. Είναι μπροστά μας, θα συζητηθούν και στην Επιτροπή και θα φέρουμε και την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, για να δούμε το θέμα».

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Εργασίας σημειώνει πως το γεγονός ότι βρίσκεται σε αναμονή για το κείμενο της ενιαίας νομοθεσίας, δεν σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, στο οποίο μπορεί να κινηθεί η εκτελεστική εξουσία, για να λάβει επιπλέον αποφάσεις που θα έχουν στόχο το καλώς νοούμενο συμφέρον των ατόμων με αναπηρία.

«Πρέπει να γίνουν οι σωστές κινήσεις, να προτεραιοποιηθεί το ζήτημα και να έρθει το κράτος να διαθέσει και πόρους και μέσα, για να δημιουργηθούν οι συνθήκες, που θα απαντούν στις ανάγκες που υπάρχουν. Με το νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργείται θα πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μετά από τα 21, τα παιδιά μας με αναπηρία απομονώνονται… Δεν έχουν καθόλου ευκαιρίες»

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα από πλευράς Κυβέρνησης για την καταβολή του νομοσχεδίου, ο κ. Καυκαλιάς επεσήμανε πως παρά τις πιέσεις, δεν έχει ακόμη οριστεί, με τον ίδιο να εκτιμά ότι πριν το καλοκαίρι δεν ενδέχεται να υπάρξει οποιαδήποτε κατάθεση νομοσχεδίου ενώπιον τους.

«Τουλάχιστον αυτό αφήνεται να νοηθεί, επειδή είναι σε διαβούλευση με το αναπηρικό κίνημα και πρέπει να υπάρχει διαβούλευση. Δεν διαφαίνεται να έχουμε κάτι πριν το Σεπτέμβριο. Θα ήμουν πολύ ευτυχής να κατατεθεί το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί από τη Βουλή με την παρούσα σύνθεση και θα βελτιώσει τις συνθήκες για τα άτομα με αναπηρίες. Όμως δεν μπορώ να το καθορίσω αυτό. Θα είναι άμεση προτεραιότητα της εξέτασης του νομοσχεδίου όταν κατατεθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Τα παιδιά μας είναι κλειστά στο σπίτι»-Κραυγή απόγνωσης από γονείς ΑμεΑ, ζητούν εργοδότησή τους

Δειτε Επισης

Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου σε Τυχικό να δώσει απαντήσεις για τη συμπεριφορά του ενώπιον της Ιεράς Συνόδου
Προσπάθειες να επιστραφεί η παραλία Lady’s Mile στο κοινό-Καθησυχάζει η υφυπουργός Ναυτιλίας
Χρειάζεται επικαιροποιημένο masterplan για το υδατικό-Εκτίμηση ειδικού ότι δεν θα λυθεί το 2026
Πτώση της θερμοκρασίας αλλά με σκόνη, βροχές και δυνατούς ανέμους
«Μεγάλη η αγωνία των γονιών για τα παιδιά τους»-Πιέσεις για ρύθμιση πλαισίου για ανεξάρτητη διαβίωση ΑμεΑ
Ανοίγει η συζήτηση για αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΑ-«Να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια»
Βήμα προς βήμα οι ενέργειες πριν την αποκοπή οικιακών φωτοβολταϊκών-Τι ισχύει για αδειοδότηση των πάρκων
Προσφορά περαν των €55 χιλ. για «Μικρούς Ήρωες» σε εκδήλωση στη Λεμεσό
H Εθνική Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεσμεύεται για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ
Προειδοποιούν οι Βρετανικές Βάσεις-«Μην κολυμπάτε στο Lady’s Mile»