Αχρησιμοποίητες τουλάχιστον 80 κλίνες λόγω έλλειψης νοσηλευτών-Προκαταρκτική συμφωνία ΟΚΥπΥ με συντεχνίες

Μέχρι σήμερα βρίσκονται εκτός λειτουργίας γύρω στις 80 με 90 κλίνες παγκύπρια σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, λόγω των μεγάλων ελλείψεων που παρατηρούνται στο νοσηλευτικό προσωπικό, ζήτημα το οποίο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων και του ΟΚΥπΥ.

Ακόμα και αν γίνει προσπάθεια ώστε οι υφιστάμενοι νοσηλευτές να λειτουργήσουν περισσότερες κλίνες, αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς ο αριθμός του προσωπικού δεν επαρκεί. Από τη στιγμή που αλλάξουν οι αναλογίες στον αριθμό νοσηλευομένων σε σχέση με τους νοσηλευτές, τότε προκύπτουν επιπτώσεις στους ασθενείς, με κίνδυνο να γίνουν λάθη και να μην παρακολουθούνται σωστά.

Από πλευράς ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, επειδή διέπονται από τον Περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Νόμο, δεν μπορούν να συμβάλουν στον βαθμό που απαιτείται στην παραχώρηση κλινών, καθώς η λειτουργία τους με τον απαραίτητο αριθμό νοσηλευτών είναι εντελώς διαφορετική. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα παραμένει στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Η έλλειψη νοσηλευτών αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, με αποτέλεσμα να προκληθεί έντονη αντίδραση από πλευράς των συντεχνιών, αφού ο Οργανισμός δεν φαίνεται να προχωρά σε προσλήψεις. Μάλιστα, οι συντεχνίες προειδοποίησαν πως αν δεν βρεθεί επιτέλους μία λύση, θα προχωρήσουν στη λήψη δραστικότερων μέτρων, χωρίς να αποκλείουν ακόμη και την απεργία.

Πληροφορίες του REPORTER αναφέρουν πως οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και, μάλιστα, στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στις δύο συντεχνίες, ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΝΟ, με τον ΟΚΥπΥ την περασμένη Παρασκευή, συζητήθηκαν όλα τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί γραπτώς για βελτίωση της κατάστασης. Αναμένεται μάλιστα να ικανοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα το 95% αυτών.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε όπως ο Οργανισμός προχωρήσει στην πρόσληψη 30 νοσηλευτών και δέκα φροντιστών υγείας, θέσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του, παρόλο που οι ανάγκες του νοσηλευτικού τομέα είναι πολύ περισσότερες. Την ίδια στιγμή, αναμένεται και η έγκριση των υπερωριών για τους υφιστάμενους νοσηλευτές, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν κατά τη θερινή περίοδο λόγω των καλοκαιρινών αδειών.

Όλα τα ζητήματα θα τεθούν προς επεξεργασία ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, του οποίου η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα. Στις 30 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τις συντεχνίες, ώστε ο Οργανισμός να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για τα αιτήματά τους, ενώ θα γίνει και περαιτέρω συζήτηση για την επίλυση επιπρόσθετων θεμάτων, όπως οι γονικές άδειες μητρότητας και πατρότητας, οι μακροχρόνιες άδειες, καθώς και οι αφυπηρετήσεις. Το ζητούμενο στη συνάντηση είναι να συζητηθούν τρόποι κάλυψης των κενών, ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια να μπορούν να λειτουργούν με ασφάλεια.

Οι άδειες εντείνουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης

Οι διαβουλεύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα για το ζήτημα της υποστελέχωσης του νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσηλευτήρια εκλήφθηκαν θετικά από τις συντεχνίες, παρόλο που υπάρχει μία μικρή επιφύλαξη, καθώς ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου αναμένεται αύξηση των αναγκών, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει εκ νέου στα υφιστάμενα προβλήματα.

Το πρόβλημα εντείνεται από το γεγονός ότι δεν πραγματοποιούνται αναπληρώσεις του προσωπικού που απουσιάζει με άδειες μητρότητας, πατρότητας ή μακροχρόνιες για λόγους υγείας. Πριν τη δημιουργία του ΟΚΥπΥ, στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας υπήρχαν 134 θέσεις για αναπληρώσεις τέτοιων αδειών, οι οποίες καταργήθηκαν. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, απουσιάζουν παγκύπρια γύρω στους 155 νοσηλευτές που παραμένουν στις λίστες του προσωπικού, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 5% με 6% και δεν προβλέπεται να παρουσιάσει βελτίωση με την πάροδο των χρόνων.

Περαιτέρω, ως λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης θα μπορούσε να δοθεί η πρόσληψη νέων νοσηλευτών από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, κάτι που έχει προταθεί επανειλημμένως ακόμη και από το Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς ο αριθμός των φοιτητών που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους είναι αρκετά μειωμένος για να καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια και στο άνοιγμα νέων κλινικών, πολλά από τα αιτήματα των οποίων βρίσκονται εδώ και καιρό στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Υγείας και αναμένουν έγκριση.

Σε ό,τι αφορά τις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν κατά την καλοκαιρινή περίοδο και την κάθοδο των τουριστών, φαίνεται πως οι νοσηλευτές θα κληθούν να τις καλύψουν είτε μέσω υπερωριών είτε με μετακινήσεις προσωπικού από το ένα τμήμα στο άλλο, κάτι που συνέβη και πέρσι, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.

Τα επόμενα βήματα

Στη νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαΐου, αναμένεται να καθοριστεί ο οδικός χάρτης υλοποίησης της όποιας τελικής συμφωνίας για την υποστελέχωση. Στη συνέχεια, θα γίνουν από κοινού διαβήματα ώστε να διαφανεί κατά πόσο μπορεί και σε ποιο βαθμό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πολλών απουσιών λόγω αδειών, που αποτελεί το δεύτερο σοβαρότερο πρόβλημα για τους νοσηλευτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καλά κρατεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης νοσηλευτών-Στην αναμονή για λύσεις από τον ΟΚΥπΥ

Δειτε Επισης

Προειδοποιούν οι Βρετανικές Βάσεις-«Μην κολυμπάτε στο Lady’s Mile»
Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο-Πόσοι Κύπριοι βρίσκονται στη λίστα
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις αφαλατώσεις στην Πάφο-«Σοβαρό κενό»
Απαντά σε Οικολόγους ο ΟΚΥπΥ-«Οι φωτογραφίες δεν αποδίδουν την πραγματική εικόνα, δεν υπάρχει κίνδυνος»
Καλεί την Κυβέρνηση να εξεύρει λύσεις για υδατικό ο ΠΑΣΥΞΕ Πάφου
Σεισμική δόνηση στην Κύπρο το βράδυ της Παρασκευής
Καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός, παραμένει η σκόνη-Στους 35 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Αχρησιμοποίητες τουλάχιστον 80 κλίνες λόγω έλλειψης νοσηλευτών-Προκαταρκτική συμφωνία ΟΚΥπΥ με συντεχνίες
Μετά τα κρούσματα ιλαράς στην Κύπρο αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί παιδιών-Ανησυχία για την κατάσταση στην ΕΕ
Ξεπέρασαν τις 1500 οι αιτήσεις για το Σχέδιο Πολεοδομικής Αμνηστίας-Σε ισχύ μέχρι 23 Ιουνίου