Α. Βαφεάδης: Σύντομα αρχίζουν έργα εκβάθυνσης μαρίνας Λάρνακας από την ανάδοχο εταιρεία
13:02 - 14 Μαΐου 2025

Αξιολογούνται οι προσφορές για το έργο της εκβάθυνσης της μαρίνας Λάρνακας και σύντομα η ανάδοχος εταιρεία θα αρχίσει εργασίες, ενώ εντός Μαΐου αναμένεται και η υπογραφή για την εκπόνηση της μελέτης για το λιμάνι και τη μαρίνα της πόλης από το ΤΑΙΔΕΠ (Ταμείο Ανάπτυξης Ιδιωτικής Δημόσιας Περιουσίας της Ελλάδας), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης.
«Αρχές του περασμένου Αυγούστου αναφέρθηκε ότι στη μαρίνα Λάρνακας θα γίνονταν έργα ανακαίνισης και εκβάθυνσης της, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ποσό ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για να γίνουν οι εργασίες. Για τα έργα της εκβάθυνσης, βγήκαμε σε προσφορές, τις οποίες παραλάβαμε και αξιολογούμε, πολύ σύντομα θα δοθούν και σε ανάδοχο, ενώ θα δούμε και εργασίες να υλοποιούνται εντός της μαρίνας Λάρνακας», είπε.
Ταυτόχρονα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Μεταφορών, «δόθηκε ένα ποσό για την ανακαίνιση της μαρίνας και σύντομα θα αρχίσει η διόρθωση κατασκευών, οι οποίες υπέστησαν φθορές και δεν είχαν συντηρηθεί για αρκετά χρόνια». Συνεπώς, σημείωσε, «το πρώτο έργο το οποίο υποσχεθήκαμε, προχωρά και υλοποιείται και θα δούμε σύντομα τα συνεργεία να εισέρχονται στη μαρίνα για την εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών».
Όσον αφορά τον διαγωνισμό για ανέγερση του κτιρίου του Ναυτικού Ομίλου, το Yacht Club, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι «ο Δήμος Λάρνακας είχε ζητήσει να αναλάβει τον διαγωνισμό και εμείς συγκατατεθήκαμε στο συγκεκριμένο αίτημα, δεδομένου ότι υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με τον Δήμο και πέρσι το Νοέμβριο δόθηκε το ποσό των 240 χιλιάδων ευρώ. Ωστόσο, ο Δήμος για να υλοποιήσει τον διαγωνισμό, οφείλει να ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες περιλαμβανομένης και της διαδικασίας εκπόνησης μελέτης βιωσιμότητας, κάτι που προνοείται στη Νομοθεσία».
Σημείωσε ακόμα ότι «ούτε ο Δήμος Λάρνακας αλλά ούτε και το Υπουργείο έχουν οποιαδήποτε πρόθεση να παραβούν τη Νομοθεσία, αφού είναι κάτι που πρέπει να γίνει». Όπως είπε ο κ. Βαφεάδης, σε επικοινωνία που είχε με τον Δήμαρχο Λάρνακας τού ανέφερε πως «σε περίπτωση, που υπάρχει έξτρα κόστος θα βοηθήσουμε», εκφράζοντας «αγωνία» γιατί -όπως εξήγησε- «θέλουμε να δούμε να τελειώσει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός το συντομότερο για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, που είναι η κατασκευή του έργου».
Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι στην τελευταία συνάντηση που είχαμε, στην παρουσία του ΕΤΕΚ και της Κριτικής Επιτροπής, λήφθηκαν αποφάσεις για μετακίνηση του κτιρίου (Ναυτικού Ομίλου) σε ένα νέο σημείο και σε συνδυασμό του συγκεκριμένου κτιρίου με την πλατεία Ευρώπης, θα δοθεί μια νέα πνοή στο κέντρο της Λάρνακας. «Γι’ αυτό το λόγο θέλουμε να προχωρήσει το έργο το συντομότερο δυνατόν γιατί θα αλλάξει εντελώς το κέντρο της πόλης» είπε.
Αναφορικά με την κατασκευή του έργου, ο Υπουργός είπε πως «συζητήθηκαν με τον Δήμαρχο διάφορες επιλογές για τη μέθοδο χρηματοδότησης, με τον Ανδρέα Βύρα να απορρίπτει τη μέθοδο σύμβασης δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, κάτι που μας άφησε μια επιλογή μόνον, αυτή της μελέτης κατασκευής, του γνωστού Design and Bit. Ο Δήμαρχος ανέφερε πως το Δημαρχείο δεν έχει την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη για να υλοποιήσει το έργο με τη συγκεκριμένη μέθοδο».
Επειδή, όμως, συνέχισε «θέλουμε πάντοτε να δίνουμε λύσεις, το Τμήμα Δημοσίων που έχει πολύ μεγάλη εμπειρία σε αυτά τα έργα, προθυμοποιήθηκε και θα το υλοποιήσει, με άμεση προτεραιότητα. Δηλαδή μόλις τελειώσει ο διαγωνισμός το Τμήμα Δημοσίων Εργων θα προχωρήσει με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου». Σημείωσε πως «αυτό που είχαμε υποσχεθεί στον Δήμο Λάρνακας πήρε μία πραγματική πορεία προς τα εμπρός και υλοποιείται».
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στη μελέτη για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας και είπε πως «όλοι θέλουμε να γίνει το έργο και θέλουμε να είμαστε σίγουροι για το τι θα πάμε να υλοποιήσουμε. Ωστόσο έχοντας υπόψη τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν στο παρελθόν και τα πισωγυρίσματα που είχαμε, διότι οι αποφάσεις, προχώρησαν πιθανώς πιο γρήγορα απ’ ό,τι έπρεπε, τώρα οι κινήσεις μας πρέπει να είναι προσεκτικές και οι αποφάσεις να είναι σε συνεργασία με τους τοπικούς αξιωματούχους, βασισμένοι σε εμπεριστατωμένες μελέτες».
Εντός Μαΐου, συνέχισε, «αναμένουμε την υπογραφή για την εκπόνηση της μελέτης από το ΤΑΙΔΕΠ (Ταμείο Ανάπτυξης Ιδιωτικής Δημόσιας Περιουσίας της Ελλάδας) και έτσι τροχοδρομείται και η συγκεκριμένη ενέργεια». Ο κ. Βαφεάδης τόνισε ότι «όλα τα έργα στη Λάρνακα και ειδικά στο λιμάνι και τη μαρίνα, γίνονται σε πλήρη συνεννόηση και διαβουλεύσεις με τις τοπικές Αρχές, τους βουλευτές και όλους τους αξιωματούχους της πόλης που συμμετέχουν στην Ad Hoc Επιτροπή».
Ο στόχος μας, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών «είναι κοινός και αυτός δεν είναι άλλος από την ολοκλήρωση του έργου, όπως όλοι το οραματιζόμαστε για το καλό της πόλης και των επόμενων γενεών».
Ωστόσο ο κ. Βαφεάδης αναφέρθηκε και σε ένα σημείο το οποίο όπως είπε «δεν αναγνωρίστηκε». Όπως είπε, «αναγκαστήκαμε να τερματίσουμε μια σύμβαση, διότι αυτό απαιτούσε η σύμβαση, αλλά ταυτόχρονα καταφέραμε να μην σταματήσει το λιμάνι τη λειτουργία του ούτε λεπτό. Αναλάβαμε αμέσως τη διαχείριση, κινηθήκαν όλες οι εργασίες, σήμερα είμαστε πίσω σε μια ομαλότητα, μπορεί να υπάρχουν κάποια μικρά προβλήματα, αλλά τερματίστηκε μια τεράστια σύμβαση χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός του προσωπικού συνεχίζει να εργοδοτείται ακόμα και σήμερα στο λιμάνι».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, «έχουμε καταφέρει να διαχειριστούμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με επιτυχία, ειδικά όσον αφορά τη διαχείριση του λιμανιού και τώρα προχωρούμε να επαναφέρουμε το έργο στην πορεία υλοποίησης, όπως συμφωνήθηκε με την τοπική κοινωνία. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε, ότι δηλαδή εμείς προχωρούμε με τα όσα έχουμε συμφωνήσει, με σταθερά βήματα για να υλοποιήσουμε όλα όσα χρειάζονται, για να δούμε το έργο να υλοποιείται χωρίς άλλα πισωγυρίσματα».
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Μεταφορών δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «εμείς θα συνεχίσουμε σταθερά με την ίδια σοβαρότητα και με το ίδιο σκοπό που είναι να υλοποιήσουμε το έργο του λιμανιού και μαρίνας της Λάρνακας. Πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε, να υλοποιήσουμε έργα με στόχο το καλό της πόλης και των επόμενων γενεών».