Ζητά ενότητα ο Μυριάνθους μετά την αποκάλυψη προθέσεων από Διομήδους-«Καταλληλότερος ο Αναστασίου»

Μπορεί η ΕΔΕΚ να επιχείρησε μέσα από την απόσυρση των υποψηφιοτήτων των Μορφάκη Σολομωνίδη, Μάριου Χαννίδη και Ηλία Μυριάνθους και την στήριξη του Νίκου Αναστασίου ως προσώπου κοινής αποδοχής να περάσει στην επόμενη μέρα, ωστόσο η πρόθεση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής, του Πολιτικού Γραφείου και Πολιτικής Γραμματείας και Προέδρου Ε.Ε. ΕΔΕΚ Λάρνακας, Διομήδη Διομήδους, φέρνει το κόμμα ενώπιον μιας νέας εκλογικής διαδικασίας.

Παρόλα αυτά, ο βουλευτής του κόμματος και ένας εκ των τριών που αποσύρθηκε από την διεκδίκηση της προεδρίας, Ηλίας Μυριάνθους, απηύθυνε εκ νέου έκκληση για ενότητα σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η ΕΔΕΚ, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζει ότι είναι δικαίωμα του κάθε μέλους να υποβάλει την υποψηφιότητά του.

Μιλώντας στον REPORTER, ο κ. Μυριάνθους ανέλυσε τον τρόπο που κατέληξαν στον κ. Αναστασίου ως πρόσωπο κοινής αποδοχής, αναφέροντας πως προηγουμένως στο τραπέζι είχαν βρεθεί άλλα τρία τουλάχιστον ονόματα, όχι όμως αυτό του κ. Διομήδους.

Σχολιάζοντας την υποψηφιότητα του κ. Διομήδους, υπέδειξε πως «είναι δικαίωμα του κάθε στελέχους-μέλους του κόμματος να θέσει τον εαυτό του στη διάθεση των μελών, για υποβολή υποψηφιότητας. Δεν σημαίνει ότι επειδή πήραμε εμείς ως τρεις υποψήφιοι την απόφαση να αποσυρθούμε και να στηρίξουμε την υποψηφιότητα του κ. Νίκου Αναστασίου, θέλουμε να το επιβάλουμε. Εμένα ουδέποτε η πορεία μου ήταν να επιβάλω σε οποιοδήποτε, οτιδήποτε ζήτημα. Ως εκ τούτου, οι διαδικασίες θα ακολουθηθούν δημοκρατικά».

Αυτό το έπραξα, είπε, «γιατί ήταν μέσα από τις διακηρύξεις και τις δηλώσεις μου, τόσο πριν θέσω υποψηφιότητα, όσο και μετά. Είπα πως θα συνέχιζα να βρω εκείνες τις λύσεις οι οποίες να δημιουργούν συμβιβασμούς για να γεφυρώνουμε τις διαφορές μας. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, όταν δεν καταλήξαμε σε συναινετική λύση υποψηφιότητας, πριν την οριστικοποίηση της υποβολής υποψηφιοτήτων, έθεσα και τον εαυτό μου ως μια τρίτη επιλογή».

Τόνισε παράλληλα πως «την ίδια στιγμή συνέχιζα αυτές τις προσπάθειες και τις ενέτεινα όταν διαπιστώθηκε ότι δεν θα μου έδιναν το μητρώο μελών και από την άλλη ότι το μητρώο κάπου έμπαζε νερά. Άρα το αποτέλεσμα ποιο θα ήταν; Θα πήγαινα σε μια διαδικασία στην οποία αν συνέχιζα μέχρι τέλους, θα υπήρχε μια τεράστια σύγκρουση γύρω από αυτό το θέμα που δημιουργήθηκε και προηγούμενες φορές».

Για το μητρώο μελών, σημείωσε ο κ. Μυριάνθους, «κάποιοι συναγωνιστές προσέφυγαν στα Δικαστήρια, ενώ κάποιοι άλλοι διαγράφηκαν. Άρα θα ανοίγαμε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας, ο οποίος που θα οδηγούσε; Όχι στο επιθυμητό αποτέλεσμα που έλεγα από την αρχή. Την ενότητα και την επαναφορά όλων. Η προσπάθεια μου ήταν να συνεχίσω το μήνυμα που έστειλα για ενότητα και κοινή υποψηφιότητα».

Ακολούθως, όπως ανέφερε, προέκυψε η εξέλιξη με την υποψηφιότητα του κ. Αναστασίου, που χαιρέτισαν και οι τρεις πρώην υποψήφιοι. «Είπαμε ότι θα μπορούσε για τους επόμενους 18 μήνες, με την στήριξη όλων μας ο Νίκος Αναστασίου, που είναι ένας αξιόλογος συναγωνιστής, με εμπειρίες, με γνώσεις, με ηρεμία να προχωρήσουμε. Από την άλλη όμως, τα προβλήματα είναι εκεί και πρέπει με τη στήριξη όλων μας προς τον Νίκο Αναστασίου να προχωρήσουμε. Αν ήταν ο Νίκος Αναστασίου εξ υπαρχής υποψήφιος, εγώ δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να κάνω ζυμώσεις για να εξευρεθεί κάποιος άλλος ανθυποψήφιος ή να έμπαινα εγώ υποψήφιος στην εκλογική διαδικασία. Όποιος νομίζει ότι δεν τον εκπροσωπεί η υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασίου, ας μπει στη διαδικασία και να πάρει εκείνο που πιστεύει από τη βάση του κόμματος».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, απηύθυνε έκκληση, «γιατί είναι μια μεταβατική περίοδος μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση του Μαρίνου Σιζόπουλου και θεωρούμε ότι για τους επόμενους 18 μήνες, όλοι μαζί συλλογικά, με τον Νίκο Αναστασίου να προχωρήσουμε στις εκλογές για το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, είναι δέσμευση του κ. Αναστασίου να επιστρέψουν πίσω και οι αποστασιοποιημένοι και οι διεγραμμένοι, άρα τον εμπιστεύομαι προσωπικά».

Έπεσαν κι άλλα ονόματα στο τραπέζι

Κληθείς να σχολιάσει εάν στη θέση του κ. Αναστασίου ήταν ο κ. Διομήδους θα τηρούσε την ίδια στάση, απάντησε πως υπήρξαν κι άλλα ονόματα που μπήκαν στο τραπέζι κατά καιρούς.

«Υπήρξε το όνομα του Κούλλη Μαυρονικόλα, του Σοφοκλή Σοφοκλέους και του Σάββα Ηλιοφώτου. Ζυμώθηκαν διάφορες καταστάσεις και καταλήξαμε σε αυτό το όνομα. Καλώς ή κακώς βρέθηκε να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Δεν θα πω αν προτιμούσα κάποιο άλλο συναγωνιστή. Υπάρχουν πολλά αξιόλογα στελέχη που μπορούν να τραβήσουν αυτό το φορτίο, αυτόν τον Γολγοθά ή αυτόν τον σταυρό θα έλεγα, για τους επόμενους 18 μήνες», σημείωσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ.

Επισήμανε ακόμα ό,τι «όλοι ξέρουμε ότι είναι ένας σταυρός και αν δεν το αντιλαμβάνονται όλοι πως πρέπει να έρθουμε κοντά, χάσαμε το παιχνίδι. Δεν είναι αν ήταν άλλος. Στο μυαλό μας το σημαντικό ήταν πιο συγκέντρωνε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Γι' αυτό ξεκίνησα τις διαδικασίες, προτείνοντας κάποια ονόματα, όπως του Κούλλη Μαυρονικόλα, του Σοφοκλή Σοφοκλέους και του Σάββα Ηλιοφώτου».

Θεωρώ, είπε «ότι με τα χίλια θα στήριζα αυτές τις υποψηφιότητες. Το κύρος και το εκτόπισμά τους μέσα στο κόμμα είναι καταγεγραμμένο διαχρονικά. Παρόλα αυτά, αποφάσισα να βάλω υποψηφιότητα, αναγνωρίζοντας και τις δικές μου αδυναμίες, αλλά και πως υπάρχουν καλύτερα στελέχη που μπορούν να σηκώσουν τον σταυρό και να φέρουν καλύτερο αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά δεν υπήρχε η επιθυμητή κατάληξη».

Καταληκτικά, ανέφερε πως «σήμερα έχουμε την επιλογή του Νίκου Αναστασίου, που υπό τις περιστάσεις θεωρώ την ως την καταλληλότερη. Ο κ. Αναστασίου δηλώνει ότι δεν θα επιδιώξει ούτε την επανεκλογή του μετά τους 18 μήνες, ούτε θα επιδιώξει επανεκλογή σε οποιοδήποτε αξίωμα. Άρα δεν έχει να κερδίσει οτιδήποτε. Δεν έχει πίσω από το μυαλό του κάτι το προσωπικό, αλλά προσπαθεί να δώσει μια διέξοδο και όσοι πιστοί προσέλθετε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αισιόδοξος για κινητοποίηση στο Κυπριακό ο ΠτΔ μετά το διορισμό Χαν-Συνομιλίες ξανά με Ολγκίν, αναμένεται ανακοίνωση καθόδου
Μεγάλες οι προσδοκίες της Λευκωσίας για το διορισμό Χαν-«Έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στο ρόλο του»
Δεν άρεσε στον Τατάρ ο διορισμός Χαν-«Μονομερή προσπάθεια που αγνοεί τις πολιτικές πραγματικότητες»
Διαφορετικές αναγνώσεις στην Επιτροπή Νομικών στην πρόταση νόμου για καθορισμού θητειών βουλευτών
Όρισε συνέδριο για τις 14 Ιουνίου η ΔΗΠΑ-Επικαιροποιεί θέσεις και χαράζεται πολιτική
Απαντά στο ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση για το ΕΛΑΜ-«Προσπαθεί να εμπλέξει τον Πρόεδρο σε μια πολύ πρόωρη προεκλογική περίοδο»
Παροξυσμός στα κατεχόμενα για τις συλλήψεις σφετερισμών-«Επηρέασαν όλους τους τομείς»
Ικανοποίηση Προέδρου για τον διορισμό Γιοχάνες Χαν-«Aποτελεί καρπό συντονισμένων διπλωματικών προσπαθειών»
Παρανόησε με τις διώξεις σφετεριστών ο Τατάρ, απειλεί με αντίποινα-«Οι επιθέσεις έχουν μετατραπεί σε τρομοκρατικές ενέργειες»
Ανακοινώθηκε ο Γιοχάνες Χαν ως ειδικός απεσταλμένος της προεδρίας της ΕE για το Κυπριακό-Ικανοποίηση Προέδρου