Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα-Αισθητός και στην Κύπρο, προειδοποίηση για τσουνάμι

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6 ρίχτερ σημειώθηκε, τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/5), ανοιχτά της Κάσου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 35 χιλιόμετρα νότια της Κάσου και η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κρήτη, τη Ρόδο, καθώς και σε περιοχές της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με αναφορές, ο σεισμός έγινε αισθητός και σε διάφορες περιοχές της Κύπρου.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 55,9 χιλιόμετρα.

Παρά το ότι προκλήθηκε αναστάτωση, καθώς στάλθηκε ειδοποίηση μέσω εφαρμογής κινητού σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Ωστόσο, εστάλη μήνυμα από το 112 που κάνει λόγο για κίνδυνο πιθανής εκδήλωσης τσουνάμι στην περιοχή. Ζητείται, δε, από τους κατοίκους των περιοχών γύρω από το επίκεντρο του σεισμού να απομακρυνθούν από τις ακτές.

FB_IMG_1747178879462-full

Σε δηλώσεις του στο ΕΡΤΝews, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας τόνισε: “Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μεγάλης δόνησης είναι ότι το εστιακό βάθος είναι στα 60 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση έφτασε απομειωμένη στην Κάσο και στην Κάρπαθο και πολύ περισσότερο στην Κρήτη, με αποτέλεσμα σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα και με τις πρώτες περιγραφές των κατοίκων να μην έχουμε κάποιες σημαντικές επιπτώσεις, χωρίς βεβαίως να έχουμε πλήρη εικόνα”.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως πρόκειται για σεισμό που έγινε ουσιαστικά πάνω στο ελληνικό τόξο, δηλαδή εκεί που συγκρούεται η ευρωπαϊκή με την αφρικανική πλάκα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για πιθανή σύνδεση με άλλους πρόσφατους σεισμούς, ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος: “Δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση ούτε με τους σεισμούς που έχουμε στη Σαντορίνη – είναι τελείως διαφορετικό το γεωτεκτονικό πλαίσιο – και βεβαίως δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση με τον σεισμό που είχαμε στην Τουρκία. Είναι τελείως διαφορετικό το γεωδυναμικό πλαίσιο. Είμαστε ακριβώς πάνω στο ελληνικό τόξο, ενώ οι σεισμοί στη Σαντορίνη είναι σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον, στο ηφαιστειακό τόξο, και οι σεισμοί στην Τουρκία είναι κατά μήκος του ρήγματος της Ανατολίας, συνεπώς δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση”.

Πηγή: news247

Δειτε Επισης

Στους 20 ανήλθε ο αριθμός των μαθητών μετά το τροχαίο με λεωφορείο στα κατεχόμενα
Περισσότερες ώρες δουλεύουν οι Κύπριοι σε σχέση με τους άλλους ευρωπαίους-Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat
Ξεκαθαρίζει για τις ανασκαφές σε λάθος σημεία η ΔΕΑ-«Ανακριβής ισχυρισμός»
Παραμένουν τα ίδια δεδομένα για τις οφειλές των Σωματείων-«Οι αποφάσεις δεν έχουν διαφοροποιηθεί»
ΒΙΝΤΕΟ: Τροχαίο ατύχημα με λεωφορείο που μετέφερε μαθητές στα κατεχόμενα-10 τραυματίες
ΒΙΝΤΕΟ: Καταιγίδες και χαλάζι σε διάφορες περιοχές- Καλεί τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί η Αστυνομία
Άτομα με αναπηρία γίνονται εμπνευστές και δημιουργοί σε μια υπέροχη συνάντηση με τον πολιτισμό και την ψηφιακή καινοτομία
Έκκληση βουλευτών προς Υπουργείο Παιδείας για άμεση εγκατάσταση κλιματιστικών σε χώρους εξετάσεων
Άνισο πεδίο ανταγωνισμού εις βάρος των ξενοδοχείων οι αυστηροί κανονισμοί με τα Airbnb
Α. Βαφεάδης: Σύντομα αρχίζουν έργα εκβάθυνσης μαρίνας Λάρνακας από την ανάδοχο εταιρεία