Ντρίμπλαραν τα μέτρα της Αστυνομίας στον Πριέτο οι εμπρηστές, δεν στάθηκαν εμπόδιο στους δράστες οι περιπολίες
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 14 Μαΐου 2025

Οι εμπρησμοί με φόντο το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα φαινόμενο που προέκυψε μετά την φωτιά που ξέσπασε στο όχημα του σκάουτερ της Ανόρθωσης, Αντόνιο Πριέτο, που καταγράφηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, αλλά πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια το χώρο του ποδοσφαίρου, με τα θύματα επιθέσεων να είναι δεκάδες και μάλιστα από διαφορετικά πόστα στα αθλητικά δρώμενα του τόπου.
Ποδοσφαιριστές, παράγοντες, διαιτητές, μέχρι και ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, συμπεριλαμβάνονται στη μακρά λίστα θυμάτων εμπρηστικών ή βομβιστικών ενεργειών, που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο και απασχόλησαν το ποδοσφαιρικό στερέωμα. Σε κάθε τέτοια περίπτωση που καταγράφηκε στο πέρασμα των χρόνων, αναπόφευκτα τα κίνητρα συνδέονταν πάντοτε με τη θέση που κατείχε το εκάστοτε θύμα στο χώρο του ποδοσφαίρου.
Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του Αντόνιο Πριέτο, ο οποίος ίσως να είναι και ο πρώτος πρώην τεχνικός διευθυντής και νυν σκάουτερ που πέφτει θύμα εγκληματικής ενέργειας, με τις έρευνες των Αρχών να στρέφονται στο χώρο που ποδοσφαίρου, καθότι το θύμα είχε εκφράσει φόβους μετά από παιχνίδι της ομάδας του, περί τα τέλη Απριλίου.
Οι Αρχές αναμένεται να διερευνήσουν εάν οι απειλές που εκφράστηκαν προ εβδομάδων συνδέονται με τον εμπρησμό ή κατά πόσον προκύπτει σύνδεση με οποιοδήποτε άλλο ζήτημα. Πάντως, οι Αρχές μετά την καταγγελία του Πριέτο, έλαβαν μέτρα έξω από την οικία του, αφού δόθηκαν οδηγίες για περιπολίες, ωστόσο οι εμπρηστές φαίνεται να κατάφεραν να αποφύγουν τους ελέγχους και να προέβησαν στην εγκληματική ενέργεια.
Φέτος, φτάσαμε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής χρονιάς, χωρίς να εμφανιστούν τέτοιας φύσεως αδικήματα, ωστόσο ο εμπρησμός στο όχημα του σκάουτερ της Ανόρθωσης, λέρωσε την «λευκή» η λίστα με εγκληματικές δράσεις που έχουν φόντο το κυπριακό ποδόσφαιρο.
Ίσως να είναι η ώρα οι Αρχές να βρουν τον τρόπο να προστατεύσουν το άθλημα, αλλά και τους ανθρώπους που το απαρτίζουν, καθότι το κλίμα τρομοκρατίας γύρω από το ποδόσφαιρο, συντηρείται εδώ και πολλά χρόνια.
Είναι εξάλλου ξεκάθαρο ότι κανένας δεν μπορεί να εργαστεί υπό το κλίμα φόβου και πίεσης και μάλιστα σε ένα χώρο που παίζονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και το παραμικρό λάθος μπορεί να στοιχίσει τη επαγγελματική θέση του οποιουδήποτε ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Όταν λοιπόν αφήνονται απροστάτευτοι ακόμη και όσοι προβαίνουν σε ενημέρωση των Αρχών για ενδεχόμενες επιθέσεις που ενδέχεται να δεχθούν, αυτό σημαίνει αυτόματα πως κουμάντο κάνει ο υπόκοσμος και όχι οι αρμόδιες Αρχές του κράτους, που είναι υπεύθυνες για τη δημόσια ασφάλεια, τις οποίες φαίνεται να μην υπολογίζουν τα εγκληματικά στοιχεία.
Στην τελική, το πρόβλημα μπορεί να χαρακτηριστεί ως κοινωνικό, καθότι όταν κάποιος γνωρίζει πως καίγοντας ή ανατινάζοντας ένα όχημα δεν θα εντοπιστεί, θα το κάνει πολύ εύκολα ξανά και ξανά. Εάν υπήρχαν οι κατάλληλοι μηχανισμοί για να εντοπίζονται οι δράστες από τις Αρχές, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να σηκώσει κάποιος το βάρος της ευθύνης και να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.
Για να αλλάξει η κατάσταση χρειάζεται χρόνος, όμως πρέπει να γίνουν βήματα προόδου, πράγμα που μέχρι σήμερα δεν συμβαίνει όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, αφού κάθε ποδοσφαιρική χρονιά εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξέφρασε φόβους για επίθεση προ εβδομάδων ο Πριέτο-Στο κάδρο των ερευνών πεζός που καταγράφηκε από κάμερα
Τέτοιας φύσεως υποθέσεις, παραμένουν ως επί το πλείστον στο φάκελο των ανεξιχνίαστων, αφού δεν καθίσταται δυνατός ο εντοπισμός των δραστών, κάτι που αποδεικνύεται από τα στοιχεία που δημοσιεύει η Αστυνομία στα στατιστικά της, κάθε χρόνο. Για παράδειγμα το 2024, το 67% των υποθέσεων εμπρησμών παραμένουν ανεξιχνίαστες, ενώ σε ότι αφορά στις εκρήξεις βομβών η αστοχία εντοπισμού των δραστών αγγίζει το 95%.
Το πρόβλημα της εξιχνίασης δεν αφορά μόνο το χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά γενικότερα τις υποθέσεις εμπρησμών και εκρήξεων βομβών, αφού τα ελάχιστα στοιχεία που κατέχουν ή περισυλλέγουν οι Αρχές σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να οδηγήσουν στους δράστες, ώστε να παραπεμφθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Παρόλα αυτά, δεν μπορεί το συγκεκριμένο πρόβλημα να αποτελεί δικαιολογία για την εξιχνίαση μιας υπόθεσης, αφού δημιουργείται αναπόφευκτα ένα κλίμα τρομοκρατίας, προερχόμενο από το οργανωμένο έγκλημα, που έχει απλώσει τα δίκτυά του σε όλα τα μήκη και πλάτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την Αστυνομία να αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στόχος εμπρηστών ο σκάουτερ της Ανόρθωσης (pics)