Επί τάπητος αλλαγές για την αδειοδότηση ξενοδοχειακών μονάδων-Αναζητούνται λύσεις για τα Airbnb

Την ώρα που η τουριστική μηχανή του τόπου παίρνει μπρος για τα καλά, ενόψει ενός ιδιαίτερα καυτού καλοκαιριού ως προς την άφιξη τουριστών, καθώς ήδη το 2025 ξεκίνησε με ρεκόρ προσέλευσης, οι αρμόδιες Αρχές επιχειρούν να δώσουν ουσιαστικές λύσεις αναφορικά με τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, αλλά και με την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων. Το ζήτημα με τα Airbnb, τα οποία αυξάνονται και πληθύνονται, τέθηκε αρκετές φορές ενώπιον της Βουλής, ενώ δεν είναι λίγες οι καταγγελίες και αναφορές για παρανομίες, με αρκετά εξ αυτών να λειτουργούν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, θα τεθούν επί τάπητος αρκετά ανοικτά ζητήματα που αφορούν τα τουριστικά καταλύματα. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο οι βουλευτές όσο και τα εμπλεκόμενα μέρη θα προχωρήσουν σε διαβούλευση για την τροποποίηση του βασικού νόμου, αναφορικά με τη ρύθμιση και λειτουργία ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων. Η εν λόγω τροποποίηση αφορά την επέκταση της προβλεπόμενης χρονικής περιόδου για την εξασφάλιση άδειας λειτουργίας, βάσει συγκεκριμένων απαιτήσεων και προϋποθέσεων, διασφαλίζοντας παράλληλα τα θέματα ασφάλειας και υγείας.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή Εμπορίου θα εξετάσει την πορεία εφαρμογής της νομοθεσίας που ρυθμίζει τη λειτουργία των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων τύπου Airbnb, σε μια περίοδο κατά την οποία αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση για τέτοιου είδους επιλογές λόγω των αυξημένων αναγκών. Παράλληλα, με βάση στοιχεία που κατατέθηκαν σε προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός αυτών των καταλυμάτων αυξάνεται κατά τέσσερις με πέντε χιλιάδες, με το συνολικό τους πλήθος το προηγούμενο καλοκαίρι να ανέρχεται στις 14.875. Σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα, περίπου επτά χιλιάδες εξ αυτών λειτουργούσαν παράνομα. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο αριθμός των καταλυμάτων που διαφημίζονται σε πλατφόρμες φθάνει περίπου τις 11.500, ενώ κατά την καλοκαιρινή περίοδο ξεπερνά τις 15.000.

Πέραν των παρανομιών που καταγράφονται, τίθενται και ζητήματα ασφάλειας, καθώς αυτά τα υποστατικά δεν ελέγχονται επαρκώς ως προς την κάλυψη των απαραίτητων κριτηρίων. Προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την αντιμετώπιση των παρατυπιών, το Υφυπουργείο Τουρισμού προχώρησε στην ετοιμασία εναρμονιστικού νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει περαιτέρω ελέγχους και απαγορεύει τη διαφήμιση καταλυμάτων που δεν είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του Υφυπουργείου.

Σε σχέση με τα ζητήματα ασφάλειας, το εναρμονιστικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι η χορήγηση άδειας εγγραφής προϋποθέτει βεβαίωση του αιτητή ότι το αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα διαθέτει ασφάλιση κατά παντός κινδύνου.

Όπως ανέφερε σε προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, λόγω του φαινομένου των καταλυμάτων βραχείας μίσθωσης «υπάρχουν παρενέργειες και στα οικονομικά του κράτους και στη στεγαστική πολιτική», καθώς πρόκειται για έναν από τους βασικούς λόγους της αύξησης των τιμών των ενοικίων.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι «τα καταλύματα βραχείας μίσθωσης ανέρχονται σε 8.248, που αντιστοιχούν σε 36.640 κλίνες». Όπως πρόσθεσε, υπάρχουν ακόμη 1.275 αιτήσεις που εκκρεμούν εκ των οποίων οι 100 βρίσκονται υπό εξέταση, ενώ οι υπόλοιπες 1.175 κρίνονται ως ελλιπείς.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι πολλά από τα καταλύματα λειτουργούν παρανόμως με εκτιμήσεις να αναφέρουν πως το 50% αυτών δεν είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο έχουν γίνει μόλις δεκατέσσερις καταγγελίες από το αρμόδιο Υπουργείο. Όπως εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού, αυτό οφείλεται στο ότι οι παρανομούντες μπορούν να εντοπιστούν μόνο μέσω της διαφήμισης, μια διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη. Επιπλέον, διατυπώθηκε η άποψη ότι η κείμενη νομοθεσία δεν παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για τον εντοπισμό και τη δίωξη όλων όσων παρανομούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το 50% των καταλυμάτων τύπου Airbnb στην Κύπρο λειτουργούν παράνομα-Έγιναν μόλις 14 καταγγελίες

Δειτε Επισης

Δεν εντοπίζουν πρόβλημα με τη γέφυρα Καλαβασού τα Δημόσια Έργα-«Το ύψος ήταν 3,7 μέτρα και παραμένει»
Συνεχίζεται η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών από συνεργεία της ΑΗΚ
Δεκαπέντε εξώδικα για σπατάλη νερού στη Λάρνακα μετά από ελέγχους σε υποστατικά
Στους 29 βαθμούς η θερμοκρασία-Αναμένονται βροχές, σκόνη στην ατμόσφαιρα
Επί τάπητος αλλαγές για την αδειοδότηση ξενοδοχειακών μονάδων-Αναζητούνται λύσεις για τα Airbnb
Οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης έρχονται αλλά κανείς δεν εφησυχάζει-Παραμένουν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου
Θετική η πρώτη αποτίμηση για τη διεύρυνση του επιδόματος τέκνου-Ζητούν ολιστική στήριξη οι οργανώσεις
Έρχονται αλλαγές στη διαδικασία για έκδοση άδειας πώλησης οινοπνευματωδών ποτών-Η πρόταση που προωθείται
Παραδόθηκε το νέο κτήριο του Κέντρου Αίματος στο Γέρι-Μειώνεται η ταλαιπωρία, περισσότερες αιμοδοσίες
Υποβολή σχολίων ΚΔ για αξιολόγηση από ΣτΕ εφαρμογής Σύμβασης Πλαίσιο για Προστασία Εθνικών Μειονοτήτων