Ένας από τους τελευταίους εν ζωή κρατούμενους του Αλκατράζ θυμάται όσα έζησε-Δεν θέλει να ξανανοίξει
13:18 - 11 Μαΐου 2025

Ένας από τους τελευταίους εν ζωή κρατούμενους του Αλκατράζ μίλησε για το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ να ξανανοίξει την διαβόητη φυλακή.
Ο Τσάρλι Χόπκινς, σήμερα 93 ετών, θεωρείται πιθανότατα ο τελευταίος επιζών πρώην τρόφιμος του διαβόητου Αλκατράζ, της φυλακής-φρούριο που δεσπόζει σε ένα απομονωμένο νησί κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.
Αν και το BBC δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα αυτόν τον ισχυρισμό, ο Χόπκινς, ο οποίος είναι σίγουρα ένας από τους τελευταίους εν ζωή, μοιράστηκε αναμνήσεις από τα τρία χρόνια που πέρασε εκεί, μεταξύ 1955 και 1958.

Δεν θα ξεχάσει ποτέ την «νεκρική σιγή» του Αλκατράζ
Καταδικασμένος σε 17 χρόνια φυλάκισης για απαγωγή και ληστεία, ο Χόπκινς μεταφέρθηκε στο Αλκατράζ έπειτα από προβλήματα πειθαρχίας σε άλλες φυλακές. Περιγράφει τη ζωή στο νησί ως απόλυτα απομονωμένη, με τη «νεκρική σιγή» να κυριαρχεί τη νύχτα. «Ο μόνος ήχος ήταν το σφύριγμα των πλοίων. Ήταν μοναχικό, σαν τραγούδι του Χανκ Γουίλιαμς», είπε χαρακτηριστικά.
Το Αλκατράζ ήταν σκληρό: χωρίς ραδιόφωνο, με λίγα βιβλία και σχεδόν καμία δραστηριότητα. Οι κρατούμενοι περνούσαν την ημέρα είτε καθαρίζοντας είτε περπατώντας στο κελί τους. Ο Χόπκινς εργάστηκε στο καθάρισμα των δαπέδων, ενώ δεν άργησε να βρεθεί στο «D Block» – απομόνωση για τους πιο απείθαρχους κρατούμενους. Μάλιστα, πέρασε έξι μήνες εκεί όταν προσπάθησε να βοηθήσει σε μια αποτυχημένη απόδραση με λεπίδες σιδηροπρίονου για να κοπούν κάγκελα.
Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, γνώρισε διαβόητους εγκληματίες, όπως τον Φόρεστ Τάκερ και, αν και το σχέδιο απέτυχε, θυμάται έντονα την περίοδο. Ο Τάκερ, σε μια δική του απόπειρα, κάρφωσε το πόδι του με μολύβι ώστε να του αφαιρέσουν τις σιδερένιες χειροπέδες και προσπάθησε να δραπετεύσει από νοσοκομείο -τελικά συνελήφθη με ιατρική ρόμπα σε ένα χωράφι.
Η φυλακή του Αλ Καπόνε
Το Αλκατράζ υπήρξε για δεκαετίες φυλακή υψίστης ασφαλείας που φιλοξένησε εγκληματίες όπως ο Αλ Καπόνε και ο «Birdman του Αλκατράζ». Η μικρή απόσταση από το Σαν Φρανσίσκο, τα παγωμένα νερά και τα ισχυρά ρεύματα το καθιστούσαν σχεδόν απόρθητο. Ωστόσο, υπήρξαν 14 απόπειρες απόδρασης με συμμετοχή 36 κρατουμένων, καμία με επιτυχία σύμφωνα με το FBI.
Μία από τις πιο διάσημες περιπτώσεις είναι αυτή των Φρανκ Μόρις και των αδελφών Άνγκλιν το 1962. Έφτιαξαν ψεύτικες σορούς για να τις βάλουν κάτω από τα σκεπάσματα και αυτοί δραπέτευσαν από τους αεραγωγούς. Δεν εντοπίστηκαν ποτέ και η υπόθεση παραμένει μυστηριώδης.
Το Αλκατράζ έκλεισε επίσημα το 1963, κυρίως λόγω κόστους συντήρησης. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, αποφέροντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Οι εγκαταστάσεις είναι πια ερειπωμένες, με σκουριασμένους σωλήνες και φθαρμένες τουαλέτες.
Πρόσφατα, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την πρόθεσή του να επαναλειτουργήσει το Αλκατράζ για τους πιο σκληρούς εγκληματίες. Παρότι ο Χόπκινς δηλώνει φανατικός υποστηρικτής του, εκτιμά ότι η πρόταση δεν είναι ρεαλιστική: «Θα κόστιζε δισεκατομμύρια», είπε. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι ακόμα και το αποχετευτικό σύστημα κατέληγε στον ωκεανό.
Μετά την απελευθέρωσή του το 1963, ο Χόπκινς εργάστηκε σε διάφορες δουλειές και δημιούργησε οικογένεια στη Φλόριντα. Σήμερα, έχοντας μετανιώσει για το παρελθόν του, έχει γράψει απομνημονεύματα 1.000 σελίδων. «Βλέπω τώρα ότι είχα προβλήματα», παραδέχεται στο BBC.
Πηγή: Iefimerida