Μέτσολα: Στο επίκεντρο της Ευρώπης η Κύπρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απάντησαν σε ερωτήσεις φοιτητών κυπριακών Πανεπιστημίων, σε εκδήλωση, στο CYENS

Στην τεράστια σημασία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος για το μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών και ιδιαίτερα των νέων, αναφέρθηκαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης.

Οι δύο Πρόεδροι συμμετείχαν σε εκδήλωση, με τίτλο «Η δική σου Ευρώπη, το δικό σου Mέλλον: Συνομιλώντας με τη νεολαία», που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αριστείας CYENS, στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών από κυπριακά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι φοιτητές, καθώς και φοιτητές από τρίτες χώρες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα κα Μαριλένα Ραουνά απηύθυναν χαιρετισμούς.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απάντησαν σε ερωτήσεις φοιτητών.

Ερωτηθείς κατά πόσο τα θέματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της εκπαίδευσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι παρά τις όποιες ανησυχίες υπάρχουν για τα θέματα τεχνητής νοημοσύνης, εντούτοις η τεχνολογική πρόοδος πρέπει να αξιοποιηθεί για διάφορους τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεια προς όφελος των πολιτών. Πρόσθεσε ότι για τα θέματα Υγείας και Παιδείας η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο κεκτημένο, χρειάζεται, όπως είπε, μια Ένωση Υγείας, φέρνοντας ως παράδειγμα την πανδημία του κορωνοϊού και σημειώνοντας πως αν η Κύπρος δεν ήταν κράτος μέλος της ΕΕ θα είχε λιγότερη και πιο ακριβή πρόσβαση σε φάρμακα.

Από την πλευρά της η κα Μέτσολα είπε ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα μετριαστούν οι κίνδυνοι από την τεχνητή νοημοσύνη για την οποία θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις και θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η παιδεία θα συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις, με επικαιροποίηση, πρόσβαση, ενημέρωση και εκπαίδευση ατόμων και όχι αντικατάστασης τους. Επεσήμανε ακόμη ότι η ΕΕ επενδύει στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Σε ερώτηση για τα προγράμματα Erasmus, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι είναι εκ των πιο πετυχημένων προγραμμάτων της ΕΕ, σημειώνοντας ότι είναι ευλογία που οι νέοι σήμερα, σε αντίθεση με παλαιότερες γενεές, μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Η κα Μέτσολα ανέφερε, μεταξύ άλλων, από πλευράς της ότι το πρόγραμμα Erasmus είναι εξαιρετικό και επιθυμία είναι να επεκταθεί, ενώ επεσήμανε ότι την προηγούμενη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την συμπερίληψη και παιδιών στη βάση επαγγελματικής κατάρτισης και όχι απαραιτήτως πανεπιστημιακής βαθμίδας εκπαίδευσης για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα αυτά.

Σε ερώτηση τι σημαίνει για την ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και της Κύπρου ειδικότερα η επένδυση 100 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της άμυνας, από την ΕΕ, η κα Μέτσολα είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί μια πιο κοινή πολιτική στον τομέα της άμυνας εδώ και καιρό, σημειώνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να σταθεί στα πόδια της χωρίς εξαρτήσεις από εξωτερική βοήθεια. Πρόσθεσε ότι στα θέματα αυτά περιλαμβάνονται και ζητήματα κυβερνοασφάλειας αυτονομίας τα θέματα ηλεκτρικής ενέργειας, υδάτων κλπ.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ εξαρτάται από τη Ρωσία για την ενέργεια, από την Κίνα για τις πρώτες ύλες, για την άμυνα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφασίσει η ΕΕ τι θέλει. Θέλουμε εξάρτηση, διερωτήθηκε, ή μια ΕΕ αυτόνομη και ισχυρή που να μπορεί από μόνη της να ανταποκριθεί στις διάφορες προκλήσεις που έχει ενώπιον της. Επεσήμανε ότι ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της πλειοψηφίας των κρατών μελών της ΕΕ, είναι η στρατηγική αυτονομία της Ένωσης, προσθέτοντας ότι έγιναν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημείωσε ακόμη ότι αυτές οι προτεραιότητες, καθώς και άλλες, όπως η στέγαση, η Υγεία και η Παιδεία, θα πρέπει να καθοριστούν εντός του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Σε ερώτηση για την ενσωμάτων φοιτητών τρίτων χωρών στην κυπριακή κοινωνία και αγορά εργασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος διαθέτει ειδικό σχέδιο για ταλέντα από τρίτες χώρες και που διευκολύνει την εργοδότηση τους στην Κύπρο, καθώς και την μπλε κάρτα που επιτρέπει διακίνηση τους στην ΕΕ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά ως ΕΕ.

Ερωτηθείς αν στα θέματα της πράσινης μετάβασης στην Κύπρο υπάρχει σχέδιο για να επωφεληθούν και οι δύο κοινότητες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης αφορά ολόκληρη την επικράτεια και χρηματοδοτείται και από την ΕΕ. Έφερε, ως παράδειγμα, το έργο για ΑΠΕ στη νεκρή ζώνη που είναι χρηματοδοτούμενο από ΕΕ και από το οποίο θα επωφεληθούν και οι δύο κοινότητες στο νησί.

Επεσήμανε ακόμη ότι με τη λύση του Κυπριακού θα υπάρξει τεράστια προοπτική, αφού η Κύπρος έχει μεγάλες δυνατότητες που δεν μπορούν τώρα να αξιοποιηθούν λόγω της κατοχής και διαίρεσης.

Σε ερώτηση πώς η Κυπριακή Κυβέρνηση στηρίζει τους φοιτητές με μεταναστευτικό ιστορικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η παράνομη μετανάστευση «σκότωσε» τη νόμιμη, αφού δεν γίνεται πλέον συζήτηση στην ΕΕ για τη νόμιμη μετανάστευση. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης που είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και να δει παράλληλα και το θέμα της νόμιμης μετανάστευσης.

Επεσήμανε εξάλλου ότι η Κύπρος χρειάζεται προσωπικό και από τρίτες χώρες, σημειώνοντας ότι η ανεργία στη χώρα έχει πέσει κάτω από 5%.

Κληθείς να πει για τα μέτρα της Κυβέρνησης στα θέματα κατάρτισης των νέων μας και κατά πόσο υπάρχουν υποδομές συνεργασίας με την ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνδέσουμε την αγορά εργασίας με την εκπαίδευση και σε αυτό είναι κάτι που η Κυβέρνηση εργάζεται.

Πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη τρεις μελέτες – δύο από την ΕΕ και μια εθνική μελέτη -  για να δούμε κατά πόσο οι φοιτητές μας που έχουν αποφοιτήσει με εκπαίδευση σε ένα τομέα, εργάζονται στον τομέα αυτό ή αν έχουν αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό.

Σημείωσε ακόμη τη σημασία που έχει η τεχνική κατάρτιση και τα τεχνικά επαγγέλματα στην αγορά εργασίας, σημειώνοντας τη λειτουργία του Τεχνικού Γυμνασίου από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Εξάλλου, αναφερόμενος στη σημασία του brain gain, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε την έναρξη εκστρατείας της Κυβέρνησης στο εξωτερικό για επιστροφή στην Κύπρο, Κυπρίων επαγγελματιών με επιστημονική κατάρτιση.

Σε ερώτηση για τα επιχειρηματικά προγράμματα και τις ευκαιρίες που παρέχει η ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η ΕΕ προσφέρει μας απίστευτη πρόσβαση σε ευκαιρίες και χρηματοδότηση, όπως τη χρηματοδότηση της δημιουργίας Κέντρων Αριστείας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υστερεί η ΕΕ σε σχέση με άλλες τρίτες χώρες όπως οι ΗΠΑ, κάτ που αγγίζει και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Ανέφερε, ακόμη, ότι το 80% των εκπροσώπων εταιρειών που συνάντησε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ήταν Ευρωπαίοι που μετέβησαν για επαγγελματικούς σκοπούς στις ΗΠΑ λόγω των συνθηκών εργασίας εκεί. Επεσήμανε ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, όπως αναφέρονται και στην έκθεση Ντράγκι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.

Σε ερώτηση για τα θέματα της Ενέργειας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ως νησιωτική χώρα είμαστε απομονωμένοι και άρα για να νιώθουμε ασφάλεια, το κλειδί είναι να υπάρξει διασύνδεση με την Ελλάδα και με γειτονικά κράτη, και για αυτό ΕΕ χρηματοδοτεί συγκεκριμένο έργο. Πρόσθεσε ότι η στρατηγική μας για την Ενέργεια βασίζεται σε τρεις πυλώνες, στις ΑΠΕ με αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας – και για τις οποίες αναβαθμίζουμε το σύστημα - στο φυσικό αέριο, το οποίο ελπίζουμε μέχρι 2027 να το αξιοποιήσουμε, είπε, και τρίτο στις διασυνδέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι πολλά από τα οποία προσφέρει η ΕΕ και είναι δεδομένα για τους σημερινούς νέους, δεν ήταν ποτέ προσβάσιμα για τις προηγούμενες γενιές.

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι το μέλλον μας είτε για την Παιδεία είτε για την Υγεία είτε για το Κυπριακό, αλλά και για οποιοδήποτε θέμα καλώντας τους νέους και τις νέες  να εμπλακούν ενεργά στην πολιτική, στην κοινωνία, σε όλες τις πτυχές της ζωής στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η Κύπρος έχει και λόγο και ρόλο στις αποφάσεις της ΕΕ.

Δειτε Επισης

Πρόεδρος Βουλής: Σταθερός σύμμαχος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ρομπέρτα Μέτσολα
ΠτΔ: Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι για επανένωση της Κύπρου
Μέτσολα: Στο επίκεντρο της Ευρώπης η Κύπρος
Νέες βολές ΑΚΕΛ κατά Προέδρου-«Οι πολίτες διερωτώνται πότε η κυβέρνηση θα αναλάβει έστω και μια φορά τις ευθύνες της;»
Ψάχνουν τους δράστες για τους βανδαλισμούς στα γραφεία του ΔΗΣΥ-«Τέτοιες ενέργειες στρέφονται κατά της Δημοκρατίας»
Καταδικάζει ο ΔΗΣΥ του βανδαλισμούς στα γραφεία του-«Η Δημοκρατία ούτε φοβάται, ούτε εκβιάζεται»
Υποδέχθηκε τη Μέτσολα ο Προεδρος-«Στοχος η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν το 2026»
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα-Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Το μητρώο της ΕΔΕΚ, ο στόχος της ενότητας και ο γρίφος της επιστροφής
Κυνηγά την αδυναμία των αρμοδίων ο Πρόεδρος-Η παρέμβαση, ο σάλος και πολιτική συντήρηση του φιάσκου