Αντίποινα και 13 νεκροί από επιθέσεις ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν-Στα θύματα και ένα παιδί

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν δήλωσε ότι τα αντίποινα κατά της Ινδίας το Σάββατο είχαν στοχεύσει συγκεκριμένα στρατιωτικές υποδομές που είχε χρησιμοποιήσει το Νέο Δελχί για να εξαπολύσει τις προηγούμενες επιθέσεις του, σε μια «ισχυρή και καλά συντονισμένη απάντηση».

Νωρίτερα σήμερα, ο στρατός του Πακιστάν δήλωσε ότι εξαπέλυσε επιχείρηση κατά της Ινδίας, σε αντίποινα για την εκτόξευση πυραύλων από την Ινδία σε βασικές στρατιωτικές βάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας κοντά στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

Ώρες αργότερα, αναφέρθηκαν εκρήξεις στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, μεταξύ των οποίων το Σριναγκάρ, η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, και η πόλη Τζαμού. Η αιτία των εκρήξεων δεν ήταν άμεσα σαφής.

Το Πακιστάν εξαπέλυσε τα πλήγματα το Σάββατο στο πλαίσιο της «Επιχείρησης τείχος από μόλυβδο», ανέφερε ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σεχμπάζ Σαρίφ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Ο Σαρίφ δήλωσε ότι το Πακιστάν έδωσε το Σάββατο «μια ισχυρή και καλά συντονισμένη απάντηση στην απρόκλητη επιθετικότητα της Ινδίας» και κατηγόρησε την Ινδία ότι εξαπέλυσε «επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Πακιστάν, με στόχο την αεροπορική βάση Noor Khan και άλλες τοποθεσίες νωρίς σήμερα το πρωί, σκοτώνοντας αθώους πολίτες».

«Σήμερα, δώσαμε μια ηχηρή απάντηση και εκδικηθήκαμε για το αίμα των αθώων», δήλωσε ο Σαρίφ. «Είμαστε υπερήφανοι για τις ένοπλες δυνάμεις μας».

Το Πακιστάν: 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού

Ο υπουργός πληροφοριών του Κασμίρ υπό πακιστανική διοίκηση δήλωσε ότι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, και άλλοι 56 τραυματίστηκαν βομβαρδισμούς της Ινδίας.

«Χθες το βράδυ, έγιναν έντονοι βομβαρδισμοί από την ινδική πλευρά σε περισσότερες από πέντε διαφορετικές τοποθεσίες κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου», δήλωσε το Σάββατο ο Pir Mazhar Saeed Shah.

«Ως αποτέλεσμα, 13 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού και τεσσάρων γυναικών, έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 56 τραυματίστηκαν».

Ο ίδιος συνέχισε ότι μέχρι στιγμής 1.014 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί από το LoC - το de facto σύνορο που χωρίζει τα υπό ινδική και πακιστανική διοίκηση τμήματα της διαφιλονικούμενης περιοχής, το οποίο αποτέλεσε σημείο ανάφλεξης στις πρόσφατες εχθροπραξίες - σε ασφαλέστερες περιοχές.

Στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ, οι ινδικοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει ζημιές σε 235 σπίτια, 29 εκ των οποίων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, δήλωσε ο Σαχ. Πρόσθεσε ότι δύο μικρά νοσοκομεία κατά μήκος του LoC έγιναν επίσης στόχος ινδικών βομβαρδισμών, προκαλώντας ζημιές στα κτίρια.

Η τελευταία αντιπαράθεση μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν συνεχίστηκε το Σάββατο, με το Ισλαμαμπάντ να εξαπολύει στρατιωτική επιχείρηση σε αντίποινα για τα ινδικά, όπως είπε, πλήγματα κατά των στρατιωτικών του βάσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο στρατός της Ινδίας δήλωσε ότι «αντιμετώπισε αποτελεσματικά και έδωσε τη δική της απάντηση» στην επιχείρηση του Πακιστάν.

Φοβηθήκαμε όλοι: Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν όσα έγιναν

Αυτόπτες μάρτυρες αφηγήθηκαν τη στιγμή που ακούστηκαν οι εκρήξεις στο Σριναγκάρ, τη μεγαλύτερη πόλη του Κασμίρ που ελέγχεται από την Ινδία.

Κάτοικοι που ζουν κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης δήλωσαν στο CNN ότι άκουσαν πολλαπλές εκρήξεις στην περιοχή τους.

«Άκουσα ήχους τριών εκρήξεων τη μία μετά την άλλη από το αεροδρόμιο. Αυτό συνέβη γύρω στο μεσημέρι. Ήμουν στο σπίτι μου με την οικογένειά μου όταν τα ακούσαμε όλα αυτά και αιφνιδιαστήκαμε. Μένουμε μέσα στο σπίτι μας για να είμαστε ασφαλείς. Ας δούμε τι θα συμβεί», είπε αυτόπτης μάρτυρας.

«Όλοι φοβηθήκαμε σήμερα το πρωί. Σπεύσαμε να κατέβουμε στο ισόγειο για να μείνουμε εκεί. Με βάση τη δική μας εμπειρία ξέρουμε ότι πρέπει να σπεύδουμε στους κάτω ορόφους για λόγους ασφαλείας, καθώς οι ψηλότεροι όροφοι είναι πιο πιθανό να χτυπηθούν», είπε άλλη μάρτυρας.

Ο στρατός της Ινδίας λέει ότι ινδουιστικός ναός αποτέλεσε στόχο των επιθέσεων του Πακιστάν

Ο στρατός της Ινδίας δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση αντιποίνων του Πακιστάν κατά της Ινδίας είχε στόχο «χώρους λατρείας», συμπεριλαμβανομένου ενός ινδουιστικού ναού.

«Πολλαπλά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εστάλησαν μέσα στη νύχτα, θέτοντας σε κίνδυνο πολίτες και θρησκευτικούς χώρους», έγραψε το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας σε ανακοίνωσή του στο X.

Ένας από τους τόπους που στοχοποιήθηκαν ήταν ο ναός Σαμπού, ένας δημοφιλής θρησκευτικός τόπος στην πόλη Τζαμού στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ. Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης κατοικημένες περιοχές στην Τζαμού, ανέφερε η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών οι πυροβολισμοί στα Σεπόλια με τραυματία έναν 17χρονο
Κρεμλίνο: Θα εξετάσουμε την πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία, αλλά έχουμε τη δική μας θέση
Αγωγή €500.000 από Εθνική Πινακοθήκη στον Παπαδόπουλο-«Από μισό ευρώ να βάλουμε όλοι οι Χριστιανοί τα μαζέψαμε»
Το Kονκλάβιο εκ των έσω-Καρδινάλιος αποκαλύπτει τι συνέβαινε στην ψηφοφορία για τον Πάπα
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι παραβίασε την εκεχειρία–Εκρήξεις ακούγονται στη Σριναγκάρ
Συνεχίζει να καταζητείται 39χρονος για απόπειρα φόνου στην Πάφο-Κατάφερε να διαφύγει σε καταδίωξη
Στο μικροσκόπιο του Ανθρωποκτονιών ο θάνατος της οικογένειας στο Ελληνικό-«Ποιος καθαρίζει σεντόνια νεκρών;»
Δεν προκύπτει κακόβουλη ενέργεια για την σπασμένη τζαμαρία στην Πινδάρου-Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας
Πρόεδρος Βουλής: Σταθερός σύμμαχος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ρομπέρτα Μέτσολα
Στην Κύπρο τα περιστατικά αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου ανέρχονται στα 700 ετησίως