Αντιμέτωποι με τις ίδιες προκλήσεις και φέτος οι ναυαγοσώστες-Υποστελέχωση και ελλείψεις σε μηχανοκίνητα μέσα
Άντρια Δημητρίου 06:00 - 12 Μαΐου 2025

Με τη θερινή περίοδο να έχει ήδη ξεκινήσει και το καλοκαίρι να βρίσκεται προ των πυλών, επανεμφανίζονται για ακόμη μία χρονιά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυαγοσώστες. Όπως όλα δείχνουν, ούτε φέτος θα καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες των παραλιών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αναμένεται να υπάρχουν και κενοί πύργοι.
Το φαινόμενο της υποστελέχωσης στους πύργους ναυαγοσωστών δεν είναι νέο. Κάθε χρόνο, παρά τις προσπάθειες των αρμόδιων αρχών και των επαγγελματιών του κλάδου, επανέρχεται στο προσκήνιο, δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια των λουομένων. Η ανεπαρκής κάλυψη οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως η εποχικότητα του επαγγέλματος, η έλλειψη κινήτρων για μόνιμη εργοδότηση και οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες πρόσληψης. Την ίδια ώρα, η αύξηση της επισκεψιμότητας στις παραλίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης της ναυαγοσωστικής παρουσίας.
Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής, Πόλυς Παλλήκαρος, ανέφερε πως «τα τελευταία πέντε χρόνια η κατάσταση βελτιώνεται κάθε χρόνο, ωστόσο δυστυχώς δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο να πούμε ότι είμαστε εντάξει». Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο σοβαρά προβλήματα.
Το πρώτο αφορά το προσωπικό, καθώς δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ναυαγοσωστών για την κάλυψη των παραλιών. Το πρόβλημα, όπως είπε, δεν οφείλεται στην έλλειψη προκηρύξεων, αλλά στο γεγονός ότι το επάγγελμα είναι εποχιακό. «Η εποχικότητα του επαγγέλματος δυσκολεύει την προσέλκυση ατόμων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κολλημένη στην Βουλή η πρόταση Νόμου για δημιουργία Υπηρεσίας ασφάλειας παραλιών
Ως παράδειγμα ανέφερε συνάδελφό του, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το επάγγελμα που αγαπούσε, προκειμένου να βρει μόνιμη εργασία με λιγότερες απολαβές, καθώς η εποχικότητα του ναυαγοσωστικού επαγγέλματος δεν του επέτρεψε να εξασφαλίσει δάνειο από την τράπεζα. «Πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των μόνιμων ναυαγοσωστών, μέσω της επέκτασης των παραλιών που επιβλέπονται και τον χειμώνα», τόνισε.
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν φέτος πύργοι ναυαγοσωστών που δεν θα μπορούν να στελεχωθούν, ο κ. Παλλήκαρος απάντησε πως «κατά 99% θα υπάρξουν», διευκρινίζοντας ότι, τουλάχιστον στην Πάφο, έχουν προκηρυχθεί περίπου 100 θέσεις. Παρότι έχουν γίνει προσλήψεις από την 1η Απριλίου και συνεχίζονται και μετά την 1η Μαΐου, εκτίμησε ότι δεν θα καλυφθούν όλες οι θέσεις, σημειώνοντας πως τουλάχιστον οι κύριες παραλίες θα επανδρωθούν.
Το δεύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ανάγκη για περισσότερα μηχανοκίνητα μέσα, όπως jet ski με ενσωματωμένη πλατφόρμα, τα οποία θα διευκολύνουν το έργο των ναυαγοσωστών, θα βελτιώσουν την επιτήρηση των παραλιών και θα επιτρέψουν την κάλυψη μεγαλύτερης απόστασης από αυτήν που προβλέπεται βάσει κανονισμών.
Όσον αφορά τα προσόντα των ναυαγοσωστών, ο κ. Παλλήκαρος εξήγησε ότι η Ομοσπονδία προσφέρει έξι διαφορετικά διπλώματα, από τα οποία απαιτείται τουλάχιστον το τέταρτο για να μπορέσει κάποιος να εργαστεί στη θάλασσα. «Βάσει κανονισμών, απαιτείται συγκεκριμένο επίπεδο γνώσεων και πιστοποιήσεων», ανέφερε.
Υποστελέχωση σε όλες τις επαρχίες
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Παγκύπριας Επιτροπής Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών, Χριστοφής Καραντώνης, σημείωσε στον REPORTER ότι «δυστυχώς όλες οι επαρχίες είναι σχετικά υποστελεχωμένες. Ενώ έχουν προκηρυχθεί θέσεις στις Επαρχιακές Διοικήσεις η εποχικότητα των θέσεων (3,4,6,8 μήνες) και το γεγονός ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα εργαστεί και την επόμενη χρονιά λειτουργούν ως αποτρεπτικός παράγοντας για την πλήρωση τους».
Υπογράμμισε επίσης ότι «για να μπορέσει κάποιος να εργαστεί ως ναυαγοσώστης απαιτούνται συγκεκριμένα προσόντα και επιπρόσθετα επιτυχής ολοκλήρωση εξετάσεων φυσικής κατάστασης, πρώτων βοηθειών και προσωπικής συνέντευξης».
Ερωτηθείς αν και φέτος θα υπάρξουν κενοί πύργοι, ο κ. Καραντώνης απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και πέρσι. Ως παράδειγμα ανέφερε την Πάφο, όπου λειτουργούν περισσότεροι από 30 πύργοι ναυαγοσωστών, οι οποίοι θα έπρεπε να καλύπτονται από τουλάχιστον 120 άτομα μόνιμου και εποχικού προσωπικού (χωρίς να υπολογίζονται στον αριθμό αυτό τα 18 άτομα της Ναυαγοσωστικής Ομάδας Αεροδρομίου Πάφου). Αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 90 ναυαγοσώστες εκ των οποίων μόνο 8 μόνιμοι.
«Κάθε επαρχία θα έπρεπε να διαθέτει έναν ελάχιστο αριθμό μόνιμων ναυαγοσωστών που να καλύπτει τουλάχιστον το 30% των αναγκών. Το υπόλοιπο 50% θα μπορούσε να καλύπτεται με εποχικούς ναυαγοσώστες 10μηνης απασχόλησης και μόνο το 20% από ναυαγοσώστες 3-4μηνης απασχόλησης (συνήθως φοιτητές), κάτι που σήμερα δεν γίνεται. Με τον τρόπο αυτό το ενδιαφέρον για εργασία ως ναυαγοσώστης θα αυξανόταν πολύ και θα υπήρχαν πιο πολλά άτομα για να εργαστούν. Αναγνωρίζουμε ότι το οικονομικό τίμημα για να υλοποιηθούν τα πιο πάνω είναι αρκετά μεγάλο αλλά το αφήνουμε στην προσωπική σας κρίση για να κοστολογήσετε πόσο αξίζει κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται άδικα στην θάλασσα», σημείωσε
Αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις αρκετών κολυμβητών στην Λεμεσό (παραλία έναντι του παλαιού ΓΣΟ, παραλία Κουρίου και σε άλλα 3 σημεία) όπου οι ναυαγοσωστικοί πύργοι αυτή την στιγμή (09-05-2025) λειτουργούν μεταξύ 10:30 και 18:00 ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν από την ανατολή μέχρι την δύση του ήλιου. Ανέφερε ότι το μειωμένο ωράριο προκαλεί σημαντικά προβλήματα αλλά και μεγάλα κενά στην ασφάλεια των κολυμβητών. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο πρέπει να λυθεί άμεσα.
Καταλήγοντας, ο κ. Καραντώνης επανέφερε ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματιών ναυαγοσωστών, «τη δημιουργία Ναυαγοσωστικής Υπηρεσίας στα πρότυπα της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων και άλλων σωμάτων ασφαλείας, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και την ακριβή καταγραφή των αναγκών, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικές υποδομές, ναυαγοσωστικό εξοπλισμό όσο και σε μηχανικά μέσα διάσωσης. Με την δημιουργία της Ναυαγοσωστικής Υπηρεσίας όπως καθορίζεται και στο Εθνικό Σχέδιο Σάλαμις πολλά από τα πάγια προβλήματα των ναυαγοσωστών μπορούν να λυθούν».