Αίτημα για παραμερισμό του διατάγματος αναστολής των εργασιών στο λιμάνι Πεντακώμου κατέθεσε η Εισαγγελία
Στέλιος Χαραλάμπους 06:00 - 09 Μαΐου 2025

Προεκτάσεις φαίνεται να έχει η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για προσωρινή αναστολή των εργασιών στο λιμανάκι του Πεντακώμου, το οποίο θα χρησιμοποιείτο κατά κύριο λόγο για ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς η Δημοκρατία καλείται να πληρώνει ως αποζημίωση στον εργολάβο ποσό ύψους εξήντα χιλιάδων ευρώ την ημέρα. Η απόφαση πάντως πάρθηκε ερήμην της εισαγγελίας η οποία πάντως κατέθεσε αίτημα για παραμερισμό του ενδιάμεσου διατάγματος.
Μιλώντας στον REPORTER, ο κοινοτάρχης Πεντακώμου ανέφερε πως «παρά τις αντιδράσεις από το Κοινοτικό Συμβούλιο, το οποίο ήταν κάθετα αντίθετο, άρχισαν να κτίζουν ένα λιμάνι, το οποίο ονόμασαν ιχθυόσκαλα. Το λιμάνι το κτίζουν στην πιο παρθένα περιοχή της κοινότητας».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη δικαστική διαδικασία, σημειώνοντας πως «προ εβδομάδων, περιβαλλοντικές οργανώσεις προχώρησαν σε δικαστικά μέτρα εναντίον της Δημοκρατίας, με το ζήτημα να οδηγείται στη Δικαιοσύνη». Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, «ο Γενικός Εισαγγελέας, εν τη σοφία του, δεν έστειλε δικηγόρους να αντιπροσωπεύσουν τη Δημοκρατία. Και η Δικαστής έβγαλε προσωρινό διάταγμα τερματισμού των εργασιών. Η Κυπριακή Δημοκρατία πληρώνει εξήντα χιλιάδες ευρώ αποζημίωση στον εργολάβο την ημέρα και κανείς δεν ζήτησε εξηγήσεις, ούτε ποιος θα πληρώσει τη ζημιά».
Πάντως, η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για την προσωρινή αναστολή των εργασιών για την ανέγερση του λιμανιού χαρακτηρίζεται από περιβαλλοντικές οργανώσεις ως πολύ σημαντική, ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης, καθώς πλέον δημιουργείται δικαστικό προηγούμενο.
Στην απόφασή του, το Διοικητικό Δικαστήριο, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «αντικείμενο της δικαιοδοσίας που διέπει την έκδοση προσωρινού διατάγματος είναι η διασφάλιση της υφιστάμενης, πριν την έκδοση της απόφασης της οποίας επιδιώκεται η αναστολή, κατάστασης πραγμάτων. Η αναστολή εκτέλεσης των διοικητικών πράξεων είναι μέτρο παρακολουθητικού χαρακτήρα και έχει σκοπό να προλάβει τετελεσμένα γεγονότα μιας διοικητικής πράξης που πιθανόν να ακυρωθεί εκ των υστέρων. Σκοπός της αναστολής είναι η αποτελεσματικότητα της διοικητικής δικαιοσύνης, σε περίπτωση που η κρινόμενη πράξη κηρυχθεί άκυρη από το Δικαστήριο».
Παράλληλα, σημειώνει και την απουσία των δικηγόρων της Δημοκρατίας, καθώς όπως αναφέρεται στην απόφαση, «τούτων λεχθέντων και επαναλαμβάνοντας πως οι καθ’ ων η αίτηση, ενώ κλήθηκαν να ακουστούν και ενδεχομένως να ενσταθούν στην αίτηση αναστολής, εντούτοις όμως δεν εμφανίστηκαν στη διαδικασία, καταλήγω πως οι αιτητές, με την προσκομισθείσα μαρτυρία η οποία παρέμεινε αναντίλεκτη, έχουν προσδιορίσει με σαφήνεια και τεκμηριώσει επαρκώς την πιθανότητα η μη χορήγηση του αιτούμενου προσωρινού μέτρου να επιφέρει, σε περίπτωση επιτυχίας της προσφυγής, μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον και συγκεκριμένα στους προστατευόμενους οικοτόπους στην περιοχή της επίδικης ανάπτυξης και στην προστασία της υπό απειλή εξαφάνισης Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus. Ως εκ τούτου, χωρίς να αποφαίνομαι στο παρόν στάδιο για την ουσία της επίδικης διαφοράς και τους λόγους ακύρωσης που οι αιτητές προωθούν, καταλήγω ότι υπό τις περιστάσεις δικαιολογείται η έκδοση του αιτούμενου διατάγματος αναστολής».
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νομική Υπηρεσία, η Εισαγγελία έχει προχωρήσει σε αίτηση παραμερισμού του ενδιάμεσου διατάγματος, την οποία θα εξετάσει το Δικαστήριο, την ίδια ώρα που η διαδικασία εξέτασης της προσφυγής βρίσκεται σε εξέλιξη.
Από την πλευρά του, ο Συντονιστής Εκστρατειών του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, Τάσος Σιαλής, ο οποίος είναι ο ένας εκ των δύο αιτητών, ανέφερε στον REPORTER πως «πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση από το Διοικητικό Δικαστήριο. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται στην εκδίκαση της ουσίας του ζητήματος».
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της περιοχής για τη Μεσογειακή Φώκια, σημειώνοντας πως «το θαλάσσιο τμήμα της περιοχής αποτελεί την κύρια περιοχή για τροφή και ανάπαυση της Μεσογειακής Φώκιας, ενώ κατά μήκος της συγκεκριμένης ακτογραμμής υπάρχουν διάφορα σπήλαια που χρησιμοποιεί η Μεσογειακή Φώκια τόσο για ξεκούραση όσο και για αναπαραγωγή».
Παράλληλα, ο κ. Σιαλής διερωτήθηκε «πώς έχουν διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις χωρίς την οικολογική αξιολόγηση. Υπάρχουν σπήλαια, ύφαλοι… Είναι ιδανικός οικότοπος για τη Μεσογειακή Φώκια».
Πάντως για την ανέγερση του λιμανιού υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, τόσο από τους κατοίκους της περιοχής, όσο και από περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώ για την ανέγερση του λιμανιού η Ελεγκτική Υπηρεσία εκπόνησε ειδική έκθεση το 2024 μέσα από την οποία ήγειρε σοβαρές αντιρρήσεις για την αδειοδότηση και πραγματοποίηση του έργου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βαθαίνει η κόντρα, απαντά σε Εισαγγελέα ο Αρναούτης-Τον «προκαλεί» για επαναξιολόγηση και νέες οδηγίες