Σφοδρή επίθεση Τατάρ σε Πρόεδρο-Τον ειρωνεύτηκε και τον κατηγόρησε για «διπρόσωπη πολιτική»
14:05 - 08 Μαΐου 2025

Σε νέες δηλώσεις προέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, κατηγορώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι ακολουθεί «διπρόσωπη πολιτική» και ότι επιχειρεί να «στριμώξει» την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ενώ στο τραπέζι των συνομιλιών εμφανίζεται να μιλά για «συμβιβασμό».
Σε αξιολόγησή του προς το τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» σχετικά με τις πολιτικές που ακολουθεί ο κ. Χριστοδουλίδης, ο κ. Τατάρ δήλωσε: «Παρακολουθώ με έκπληξη τις δηλώσεις του Ελληνοκύπριου ηγέτη, Νίκου Χριστοδουλίδη. Τις υποσχέσεις που έδωσε στη Γενεύη ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τις ξέχασε μόλις επέστρεψε στο νησί.»
Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε: «Τώρα ο Χριστοδουλίδης βγαίνει ενώπιον του Τύπου και λέει 'έχουμε το κλειδί, έχουμε στρατηγική'. Λοιπόν, ποια πόρτα ανοίγει αυτό το κλειδί; Αυτό το κλειδί ανοίγει την πόρτα όπου τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού έχουν τύχει σφετερισμού και συνεχίζεται η άδικη και παράνομη απομόνωση. Ωστόσο, ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα περάσει πλέον από αυτή την πόρτα, διότι ο τουρκοκυπριακός λαός έχει βαρεθεί να τον εξαπατούν και να τον κρατούν σε αναμονή στο κατώφλι της πόρτας. Το ίδιο παιχνίδι έχει παιχτεί επανειλημμένα εις βάρος μας. Δεν είναι ώρα να ευχαριστούμε άλλους, είναι ώρα να προωθήσουμε τη βούληση του λαού μας» ανέφερε
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης, πηγαίνοντας στη Γενεύη, χειραγώγησε τον «λαό του» με μεγάλες προσδοκίες, λέγοντας ότι πήγαινε με «πρόταση 5 σημείων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου έμειναν». «Τι παρουσίασε εκεί;», διερωτήθηκε ο κ. Τατάρ, προσθέτοντας: «Ξαναδιάβασε τα λεγόμενα 8 σημεία που ανακοίνωσε ως 'πακέτο' στις 20 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, επιχείρησε να οικειοποιηθεί την πρόταση της Αναπληρώτριας Γενικού Γραμματέα, κ. ΝτιΚάρλο. Όταν βλέπω τι λέει και τι διαρρέει από την περασμένη Δευτέρα, διαπιστώνω ότι αντιμετωπίζουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα», ανέφερε.
Υποστήριξε ότι η γενικότερη στάση του κ. Χριστοδουλίδη δεν είναι στάση ηγέτη που επιδιώκει συμβιβασμό και λύση. «Το να λες 'συμβιβασμός' στο τραπέζι και στο νησί να ενεργείς με το κίνητρο 'πώς θα ασκήσω περισσότερη πίεση στον τουρκοκυπριακό λαό' δεν είναι διπλωματία, αλλά ένα παιχνίδι με μάσκες. Ο τουρκοκυπριακός λαός έχει δει αυτό το παιχνίδι πολλές φορές. Το ίδιο σενάριο έπαιξαν και στο Κραν Μοντανά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν ηγέτη που ξεχνά όσα λέει στο τραπέζι μόλις επιστρέψει στο νησί,» ισχυρίστηκε.
Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ: «Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης προσπαθεί να παραπλανήσει τη διεθνή κοινή γνώμη λέγοντας ότι 'η τουρκοκυπριακή πλευρά απορρίπτει τη λύση'. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι υπέρ ενός συμβιβασμού που θα βρεθεί μέσω διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, δεν θα εισέλθει σε διαπραγμάτευση για έναν συμβιβασμό βασισμένο σε μία κυριαρχία, όπως επιθυμεί η άλλη πλευρά, παραιτούμενος από την κυριαρχία του και το 'κράτος' του στην προσπάθεια να πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά.»
«Στόχος του Χριστοδουλίδη», ισχυρίστηκε, «είναι να θέσει τον τουρκοκυπριακό λαό υπό ελληνοκυπριακή κυριαρχία. Αυτό δεν είναι αναζήτηση λύσης, αλλά πολιτική επιβολής. Ο Χριστοδουλίδης, όχι μόνο δεν έχει αναπτύξει ούτε μία διαφορετική τοποθέτηση από το Κραν Μοντανά, αλλά μοναδικός του στόχος είναι να παρουσιάσει τον εαυτό του ως θύμα και να κρατήσει, κατά την άποψή του, υπό πίεση τον τουρκοκυπριακό λαό. Αλλά ας γνωρίζει ότι ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα μπει σε αυτό το παιχνίδι», ανέφερε.
Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και σε «υποψηφίους» στα κατεχόμενα που, όπως είπε, αναπτύσσουν παράλληλους λόγους με την «αντίληψη» του κ. Χριστοδουλίδη, καλώντας σε προσεκτική παρακολούθησή τους κατά την "προεκλογική περίοδο". «Είμαστε υποχρεωμένοι να διερωτηθούμε τι μέλλον υπόσχονται στον λαό μας αυτοί οι υποψήφιοι που δίνουν την εντύπωση ότι 'αν εκλεγώ, θα ικανοποιήσω τις προσδοκίες της ελληνοκυπριακής πλευράς'. Όσοι τολμούν να συνδέσουν την καταπιεστική πολιτική του Ελληνοκύπριου ηγέτη με την απαίτηση του τουρκοκυπριακού λαού για κυριαρχία, ας είναι βέβαιοι ότι θα βρουν απέναντί τους τον λαό μας που διεκδικεί τα δικαιώματά του», επεσήμανε.
Είπε πως «ο τουρκοκυπριακός λαός, εάν υπάρχει βούληση για συμβιβασμό και από την άλλη πλευρά, θα πάρει τη θέση του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προστατεύοντας το κράτος του, την κυριαρχία και τη βούλησή του. Αυτός ο λαός είναι αρκετά ισχυρός για να μην υποκύψει στις απόπειρες κυριαρχίας της ελληνοκυπριακής πλευράς» πρόσθεσε.
Ο κ. Τατάρ κατέληξε λέγοντας πως «ως τουρκοκυπριακός λαός, έχουμε επιδείξει τη στάση μας υπέρ της λύσης σε κάθε ευκαιρία. Ωστόσο, αυτή η λύση δεν είναι ένα μοντέλο υποταγής που θα χωρέσει στο πλαίσιο που καθορίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας. Η απάντησή μας σε όσους ακολουθούν πολιτική εκφοβισμού μέσω της απομόνωσης είναι σαφής: Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα παραιτηθεί ποτέ από τα δικαιώματα και την κυριαρχία του. Διότι αυτός ο λαός είναι αρκετά αξιοπρεπής, ανθεκτικός και ισχυρός για να μην υποταχθεί στην ελληνοκυπριακή βούληση», ανέφερε.
Το Κυπριακό πηγάζει από αναγνώριση "ε/κ κράτους" ως ΚΔ, λέει ο Ερτουγρούλογλου
Ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε και ο «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό πηγάζει από την αναγνώριση του "ελληνοκυπριακού κράτους", κατά την έκφρασή του, ως Κυπριακής Δημοκρατίας.
Υποστήριξε ότι όσο απορρίπτεται η ύπαρξη "τουρκοκυπριακού «κράτους», δεν θα επιλυθεί το πρόβλημα. Είπε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο δεν είναι δεσμευτικά, αλλά συμβουλευτικά, φέρνοντας ως παράδειγμα την Τουρκία που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφορίων, όπως γράφει η «Κίπρις», ο κ. Ερτουγρούλογλου προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά την παρουσία του στην 28η σύνοδο της Ευρασίας για την Οικονομία στην Κωνσταντινούπολη. Ισχυρίστηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 καταργήθηκε το 1963, όταν οι Ελληνοκύπριοι "απομάκρυναν με βία τους Τουρκοκύπριους από τα θεσμικά όργανα", και υποστήριξε ότι πλέον υπάρχουν «δύο κράτη» στο νησί.
Κατηγόρησε τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι αγνοούν την πραγματικότητα από το 1964, επιτρέποντας στους Ελληνοκύπριους να ενεργούν ως Κυπριακή Δημοκρατία.
Για μονόπλευρη στάση και παραγνώριση Τουρκοκυπρίων, κατηγορεί το ΕΚ ο Όζτουρκλερ
Για μονόπλευρη στάση και παραγνώριση των Τουρκοκυπρίων κατηγόρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ο "πρόεδρος" της «βουλής» στα κατεχόμενα, Ζιγιά Όζτουρκλερ, αναφορικά με την έκθεση του για την Τουρκία για το 2023-2024.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από τη «βουλή», ο κ. Όζτουρκλερ, μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, ισχυρίστηκε ότι ο χαρακτηρισμός της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα ως «παράνομης» συνιστά «παραγνώριση του διεθνούς δικαίου και των πραγματικοτήτων στο νησί». Υποστήριξε ότι τέτοιες αναφορές «βλάπτουν μια δίκαιη διαδικασία λύσης».
Ο κ. Όζτουρκλερ είπε ότι «η Τουρκία είναι μία εκ των εγγυητριών χωρών» και η επαφή της με τους Τουρκοκύπριους είναι «νόμιμη», βασιζόμενη σε «διεθνείς συμφωνίες». Ανέφερε πως η στήριξη της Άγκυρας διαδραματίζει «κρίσιμο ρόλο» για την προστασία των «πολιτικών και οικονομικών δικαιωμάτων» των Τουρκοκυπρίων.
Σημείωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τη στήριξή του και ξεκαθάρισε πως τα τουρκικά λιμάνια δεν θα ανοίξουν για την Κυπριακή Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας εκ νέου τη θέση για λύση δύο κρατών. Ο κ. Όζτουρκλερ χαρακτήρισε την απόφαση του ΕΚ «νομικά και πολιτικά ανυπόστατη» και είπε πως είναι «μακριά από την αντικειμενικότητα».
Πηγή: KΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Τα βάζει ξανά με την ΕΕ ο Τατάρ-Έψαχνε για την «κυριαρχική ισότητα» του στην Έκθεση Προόδου
- Ευρωβουλευτές καταδικάζουν την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα-Ξεκάθαρα μηνύματα από την ΕΕ
- Λύπη εκφράζει ο εισηγητής της έκθεσης για την Τουρκία για τις αναφορές σε «δύο κράτη»-Οι αναγνώσεις των κομμάτων
- Ενέκρινε προφορική τροποποίηση καταδίκης της παράνομης επίσκεψης του Ερντογάν στα κατεχόμενα το Ευρωκοινοβούλιο