Λύπη εκφράζει ο εισηγητής της έκθεσης για την Τουρκία για τις αναφορές σε «δύο κράτη»-Οι αναγνώσεις των κομμάτων
19:15 - 07 Μαΐου 2025

Λύπη για το γεγονός ότι η Τουρκία μιλά για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, εξέφρασε ο εισηγητής για την Τουρκία, Nacho Sánchez Amor (Σοσιαλιστές, Ισπανία), σε δηλώσεις του σε Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφους μετά την έγκριση ψηφίσματος για την έκθεσή του σχετικά με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ για τα έτη 2023 και 2024.
Όπως είπε, «λυπόμαστε βαθύτατα για το γεγονός ότι η Τουρκία τον περασμένο χρόνο άρχισε να μιλάει για λύση δύο κρατών ή για ένα πλαίσιο δύο κρατών έξω από το πλαίσιο της ΕΕ, του ΟΗΕ και της διεθνούς σκηνής».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενέκρινε προφορική τροποποίηση καταδίκης της παράνομης επίσκεψης του Ερντογάν στα κατεχόμενα το Ευρωκοινοβούλιο
Στην έκθεσή του, είπε, διαχωρίζουμε τη διαδικασία ένταξης από την πιθανή συνεργασία, αν καταφέρουμε να χτίσουμε κάποια εμπιστοσύνη και από τις δύο πλευρές. Όμως, ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για μια καλή και κατάλληλη για θετική ατζέντα συνεργασία με την Τουρκία, πέραν της διαδικασίας ένταξης, είναι φυσικά οι καλές σχέσεις γειτονίας.
Ταυτόχρονα, ανέφερε, «πρέπει να διατηρήσουμε τα δικαιώματα του κυπριακού λαού ως μέλους, ως πολίτες της ΕΕ, και να ζητούμε από κάθε γείτονα σεβασμό της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Κύπρου, όπως πάντα έχει αναγνωριστεί από την διεθνή κοινότητα».
Ψήφισμα
Στο ψήφισμα, το ΕΚ σημειώνει ότι η «γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της Τουρκίας δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της κυβέρνησης - μη διαπραγματεύσιμα τα κριτήρια προσχώρησης».
Υπό τις παρούσες συνθήκες και παρά τις δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές προσδοκίες μεγάλου μέρους της τουρκικής κοινωνίας, η διαδικασία προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να επανεκκινήσει, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε έκθεση που εγκρίθηκε την Τετάρτη με 367 ψήφους υπέρ, 74 κατά και 188 αποχές.
Η τουρκική κυβέρνηση, σημειώνει η έκθεση, «δεν κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τις θεμελιώδεις δημοκρατικές ελλείψεις, επισημαίνοντας την αυξανόμενη στροφή εντός της ΕΕ προς «ένα διαφορετικό πλαίσιο για τη σχέση, η οποία ενδέχεται να αποβεί εις βάρος της ενταξιακής διαδικασίας».
Το Κοινοβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση, αλλά και τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της ΕΕ, να συνεχίσουν να εργάζονται για μια παροτρύνει την τουρκική κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της ΕΕ να συνεχίσουν να εργάζονται, πέρα από την τρέχουσα παγωμένη ενταξιακή διαδικασία, προς μια στενότερη, πιο δυναμική και στρατηγική εταιρική σχέση, με ιδιαίτερη έμφαση στη δράση για το κλίμα, την ενεργειακή ασφάλεια, τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την περιφερειακή σταθερότητα.
Οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημοκρατικών προτύπων στην Τουρκία και για την αδιάκοπη καταστολή των επικριτικών φωνών.
Καταδικάζουν τη σκληρή καταστολή των πρόσφατων ειρηνικών μαζικών διαδηλώσεων και τη δίωξη εκατοντάδων διαδηλωτών μέσω βιαστικών μαζικών δικών χωρίς αποδεικτικά στοιχεία εγκληματικής συμπεριφοράς. Οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για τη στοχοποίηση πολιτικών κομμάτων και μελών της αντιπολίτευσης και χαρακτηρίζουν τις κινήσεις κατά του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ως πολιτικά υποκινούμενη ενέργεια που αποσκοπεί στην αποτροπή ενός νόμιμου ανταγωνιστή από το να υποβάλει υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές. Τονίζουν επίσης ότι με τις ενέργειες αυτές οι τουρκικές αρχές ωθούν περαιτέρω τη χώρα προς ένα πλήρως αυταρχικό μοντέλο.
Επισημαίνει ότι η προσχώρηση στην ΕΕ εξαρτάται από την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, τα οποία απαιτούν σταθερούς θεσμούς που εγγυώνται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων, τις καλές σχέσεις γειτονίας, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την ευθυγράμμιση με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ. Τα κριτήρια αυτά είναι απόλυτα και δεν γίνεται να υπόκεινται σε συναλλακτικές στρατηγικές παραμέτρους και διαπραγματεύσεις, ενώ και η αναγνώριση όλων τα κρατών μελών συνιστά απαραίτητη συνιστώσα της ενταξιακής διαδικασίας, αναφέρει η έκθεση του ΕΚ.
Το Κοινοβούλιο εξακολουθεί να αναγνωρίζει και να επικροτεί τις δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές προσδοκίες της πλειονότητας της τουρκικής κοινωνίας (ιδίως μεταξύ των νέων της Τουρκίας), τις οποίες η ΕΕ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει, τονίζοντας ότι οι προσδοκίες αυτές αποτελούν μείζονα λόγο για να διατηρηθεί ζωντανή η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.
Οι Ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν τη στρατηγική και γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας, καθώς και την αυξανόμενη παρουσία και επιρροή της σε τομείς ζωτικής σημασίας για τη διεθνή ασφάλεια, όπως η περιοχή του Εύξεινου Πόντου, η Ουκρανία και η Μέση Ανατολή.
Η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά και μια χώρα με την οποία η ΕΕ διατηρεί στενές σχέσεις στους τομείς της ασφάλειας, του εμπορίου, της οικονομίας και της μετανάστευσης, προσθέτουν.
Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διατηρηθεί εποικοδομητικός διάλογος και να εμβαθυνθεί η συνεργασία σε τομείς αμοιβαίου στρατηγικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, η δημοκρατική οπισθοδρόμηση και η μη ευθυγράμμιση με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ δεν ευνοούν την πρόοδο, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές, σημειώνοντας επίσης με ανησυχία ότι η Τουρκία έχει ζητήσει να καταστεί μέλος των BRICS+, ενώ εξετάζει το ίδιο για τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και δείχνει αυξανόμενο ενδιαφέρον για ένα εναλλακτικό πλαίσιο εταιρικής σχέσης με την ΕΕ, το οποίο είναι θεμελιωδώς ασύμβατο με τη διαδικασία προσχώρησης.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν τις ευθύνες της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και εκφράζουν ανησυχία για την τάση της για μια «πολυμερή προσέγγιση για την προώθηση των συμφερόντων της χωρίς να δεσμεύεται για πλήρη συνεργασία με οποιαδήποτε από αυτές τις συμμαχίες».
Όσον αφορά το Κυπριακό, το Κοινοβούλιο ζητά «σοβαρή επαναδέσμευση και πολιτική βούληση για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», ενώ χαιρετίζει την επανέναρξη των άτυπων συνομιλιών στις 18 - 19 Μαρτίου 2025 και τη νέα δέσμη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Επαναβεβαιώνει σθεναρά την άποψή του ότι η μόνη λύση στο Κυπριακό είναι μια δίκαιη, ολοκληρωμένη, βιώσιμη και δημοκρατική διευθέτηση, στο συμπεφωνημένο πλαίσιο του ΟΗΕ, στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία, ενιαία ιθαγένεια και πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ένωση.
Οι Ευρωβουλευτές καταδικάζουν παράλληλα σειρά παράνομων ή/και μονομερών ενεργειών της Τουρκίας, μεταξύ άλλων σε συνάρτηση με την πρόσφατη παράνομη επίσκεψη του Προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, την Πράσινη Γραμμή, τα Βαρώσια, τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας αλλά και των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων, τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα και την έρευνα για τους αγνοούμενους της εισβολής.
Το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει τη σημασία της συνεργασίας της Τουρκίας για την διαχείριση μεταναστευτικών ροών, καλώντας την Επιτροπή να διασφαλίσει διαφάνεια στην κατανομή των κονδυλίων και εκφράζοντας ανησυχία για αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ κέντρα κράτησης στην Τουρκία. Σημειώνει δε με ανησυχία ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται συνεχής αύξηση των αιτήσεων ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία και υπενθυμίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να λάβει όλα τα αναγκαία σχετικά μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, ιδίως προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και να εφαρμόσει τη σχετική συμφωνία επανεισδοχής και για την Κύπρο.
Το κείμενο αποτυπώνει επίσης τη λύπη του Κοινοβουλίου για το casus belli για τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά και για το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει την κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου, μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης του δόγματος της γαλάζιας πατρίδας. Καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα που ορίζει το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί μέρος του κεκτημένου της ΕΕ, καταδικάζοντας ταυτόχρονα το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.
Κραυγαλέα αντίφαση βλέπει το ΑΚΕΛ
Τις δικές τους αναγνώσεις για το ψήφισμα έκαναν οι πολιτικές δυνάμεις, πέραν των επιπλήξεων προς το ΕΛΑΜ για τη διαχείρισή του.
«Το Ψήφισμα που ενέκρινε σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας διέπεται, για άλλη μια χρονιά, από μια κραυγαλέα αντίφαση.Από τη μια, περιέχει αυστηρές αναφορές για την κατάσταση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Τουρκία, για την προκλητικότητά της έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας, για τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στη Συρία. Περιέχει μάλιστα, ισχυρές αναφορές για το Κυπριακό και επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Ευρωκοινοβουλίου στην ανάγκη τερματισμού της κατοχής και επανένωσης της Κύπρου με λύση στη συμφωνημένη βάση, θέσεις για τις οποίες το ΑΚΕΛ εργάστηκε με συνέπεια ώστε να διασφαλιστεί η συμπερίληψή τους.
Από την άλλη όμως, επιμένει να προσεγγίζει την Τουρκία -μια δύναμη κατοχής και επιθετικότητας- ως «πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας», «σημαντικό στρατηγικό εταίρο της ΕΕ», δίνει έμφαση στον ρόλο της Τουρκία στο ΝΑΤΟ και στην σημασία της στην πολεμική βιομηχανία, προετοιμάζοντας έτσι την είσοδο της στην ευρωπαϊκή άμυνα. Αυτός είναι ο λόγος που το ΑΚΕΛ τήρησε αποχή έναντι της Έκθεσης», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ.
Ταυτόχρονα όμως, οι διεργασίες στο Ευρωκοινοβούλιο εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τη στάση των άλλων κυπριακών κομμάτων, σημείωσε το κόμμα της Αριστεράς. Συγκεκριμένα:
- Το μεν ΕΛΑΜ επιχείρησε, με τις τροπολογίες του, να αφαιρέσει κάθε αναφορά στην επανένωση της Κύπρου και στη συμφωνημένη βάση λύσης δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, όπως καθορίζεται από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ που αποτελούν την ασπίδα της πατρίδας μας. Είναι η δεύτερη φορά που το ΕΛΑΜ αποπειράται κάτι τέτοιο, το οποίο θα ισοδυναμούσε με εξυπηρέτηση της Τουρκίας και του Τατάρ που αξιώνουν ενταφιασμό της ομοσπονδίας. Οι μεθοδεύσεις του ακροδεξιού μορφώματος υπονομεύουν ευθέως την Κύπρο και τον αγώνα της.
- Ο δε ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ ζήτησαν, μαζί με το ΕΛΑΜ, να τερματιστεί οριστικά η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, κάτι που αντιστρατεύεται ευθέως την διαχρονική στρατηγική Κύπρου κι Ελλάδας στα ευρωτουρκικά αλλά και τις πρόσφατες προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης. Οι ηγεσίες αυτών των κομμάτων πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι τελικά υποστηρίζουν κι αν συνηγορούν σε μια επιλογή που θα αφαιρούσε από τα χέρια της Κύπρου ένα μοχλό πίεσης που διαθέτει έναντι της Τουρκίας. Η αλλοπρόσαλλη πολιτική εσωτερικής κατανάλωσης βλάπτει την υπόθεση της πατρίδας μας.
- Οι Πολιτικές Ομάδες αυτών των κομμάτων -το ΕΛΚ του ΔΗΣΥ, οι Συντηρητικοί του ΕΛΑΜ, οι Σοσιαλδημοκράτες του ΔΗΚΟ- απέρριψαν την τροπολογία που υπέβαλε το ΑΚΕΛ από μέρους της Ομάδας της Αριστεράς για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Επιβεβαίωσαν δηλαδή αυτές οι δυνάμεις που κυριαρχούν στην ΕΕ, ότι πάνω από τα μεγάλα λόγια στήριξης στην Κύπρο, θέτουν τα συμφέροντα των πολεμικών τους βιομηχανιών. Μόνο η Ομάδα της Αριστεράς στήριξε την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
«Το ΑΚΕΛ είναι η δύναμη της συνέπειας, της διεκδίκησης και της σοβαρότητας στο Ευρωκοινοβούλιο, με πυξίδα τις θέσεις αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το συμφέρον της πατρίδας και του λαού μας», κατέληξε.
«Καταπέλτης διαπιστώσεων σε βάρος της Τουρκίας»
Η έκθεση προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, είναι καταπέλτης για την Άγκυρα δήλωσε μετά την τελική ψηφοφορία για την έκθεση προόδου που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης, ο οποίος διαδραμάτισε ρόλο στη συζήτηση που προηγήθηκε, μιλώντας εκ μέρους του S&D.
Στη δήλωση του, ο κ. Μαυρίδης είπε συγκεκριμένα ότι η έκθεση είναι «ένας καταπέλτης διαπιστώσεων σε βάρος της Τουρκίας, τόσο εντός της τουρκικής επικράτειας, όσο και εκτός που ενεργεί ως οθωμανική επεκτατική δύναμη».
Συνεχίζοντας ο κ. Μαυρίδης σημείωσε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ακολουθήθηκε η ορθή διαδικασία την οποία παρουσίασε εκ μέρους της ομάδας του τη Δευτέρα.
Πρόσθεσε ότι η παρουσίαση προέβλεπε τη διεξαγωγή της συζήτησης για την παράνομη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και στην έκθεση για την Τουρκία, ο ίδιος ο εισηγητής Ισπανός Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ να θέσει ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου μια τροπολογία με ιδιαίτερα ισχυρό λεκτικό, με το οποίο το Ευρωκοινοβούλιο να καταδικάζει την παράνομη επίσκεψη στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.
Αφού ανέφερε ότι «αυτό ακριβώς έγινε» τόνισε το πρωτοφανές ότι κανένας απολύτως Ευρωβουλευτής, ούτε και από την ομάδα του Κύπριου Ευρωβουλευτή ο οποίος είχε ενστάσεις, δεν ψήφισε διαφορετικά, αλλά η τροπολογία ψηφίστηκε παμψηφεί.
Πρόσθεσε ότι η τροπολογία, καταδίκης της επίσκεψης Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο αποτελεί πλέον μέρος της Έκθεσης προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ- Τουρκίας.
Σε δήλωση προέβη και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Θεόδωρος Μανιταράς, αναφέροντας ότι «η έκθεση για την Τουρκία η οποία ξεκίνησε με εισηγητή μέλους της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), αμαυρώθηκε δυστυχώς, με την ανεύθυνη τροπολογία του ΕΛΑΜ. Η αρχική Έκθεση, αποτελούσε ευκαιρία για τεκμηριωμένη και σαφή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας σε όλο το εύρος της.
Δυστυχώς η πολιτικά άστοχη τροπολογία του ΕΛΑΜ, όχι μόνο δεν συνέβαλε στη διεθνή ανάδειξη των τουρκικών ευθυνών, αλλά οδήγησε σε μια ψηφοφορία η οποία, στην πράξη, εκλαμβάνεται ως ανοχή ή και επιβράβευση της επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα«.
Πρόσθεσε ότι «αυτά συμβαίνουν όταν η υπεύθυνη πολιτική υποκαθίσταται από τον λαϊκισμό, την επιπολαιότητα και τον συναισθηματισμό, αντί να βασίζεται στη στρατηγική, τη σοβαρότητα και τη διπλωματική ευθύνη που απαιτούν οι εθνικές διεκδικήσεις. Το Δημοκρατικό Κόμμα παραμένει σταθερά προσηλωμένο σε μια υπεύθυνη πορεία, που ενισχύει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν την εκθέτει σε διεθνείς παγίδες».
«Ξεκάθαρο και τεκμηριωμένο μήνυμα»
«Η Δημοκρατική Παράταξη καλωσορίζει το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας, το οποίο αποτελεί ένα ξεκάθαρο και τεκμηριωμένο μήνυμα προς την Άγκυρα, αναδεικνύοντας σοβαρά ζητήματα που αφορούν τόσο την πορεία της προς την ΕΕ όσο και το Κυπριακό, σε συνέχεια ανάλογων Εκθέσεων των προηγούμενων ετών και άνευ σοβαρής διαφοροποίησης», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρός της, Μάριος Καρογιάν.
«Εκφράζουμε ικανοποίησή για το γεγονός ότι το ψήφισμα αναδεικνύει, με εμφατικό τρόπο, το βαθύ χάσμα ανάμεσα στην Τουρκία και τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες. Προς αυτή την κατεύθυνση, γίνεται σαφής αναφορά στη συνεχιζόμενη υπονόμευση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών, ως αποτέλεσμα νομοθετικών και θεσμικών πρακτικών της τουρκικής κυβέρνησης.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στο σημείο του ψηφίσματος που καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές, το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε η ΔΗΠΑ.
«Eκφράζουμε στήριξη στη θέση του Ευρωκοινοβουλίου για την ανάγκη καθιέρωσης ασφαλούς και σταθερού περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και ανάπτυξης μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκία. Αυτά είναι στοιχεία που μπορεί αναμφίβολα να προσδώσει η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Αυτά τα στοιχεία είναι που η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη είχε εξ αρχής ορθώς αναγνωρίσει και διασυνδέσει με τις επιδιώξεις μας στο Κυπριακό, κάτι που στηρίζουμε ανεπιφύλακτα», είπε ακόμη ο κ. Καρογιάν.
«Την ίδια ώρα, χαιρετίζουμε την καταδίκη της επίσκεψης του Προέδρου Ερντογάν στα κατεχόμενα και των εμπρηστικών του δηλώσεων, οι οποίες κρίνονται επιζήμιες για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Τέτοιες ενέργειες, όπως ορθά επισημαίνεται, αντιστρατεύονται τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας για επίλυση του ζητήματος.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναβεβαίωσε, παράλληλα, τη θέση του υπέρ μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υποστηρίζει σταθερά και σθεναρά το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, στη βάση της πολιτικής ισότητας, κάτι που θεωρούμε σημαντικό εργαλείο προς αξιοποίηση, ειδικά την παρούσα περίοδο», υπογράμμισε.
Σημείωσε ότι το ψήφισμα καλεί, μεταξύ άλλων, την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα από την Κύπρο, να απέχει από μονομερείς ενέργειες που εντείνουν τη διαίρεση και αλλοιώνουν τη δημογραφική σύνθεση του νησιού. Ζητεί επίσης σεβασμό του στάτους κβο στη νεκρή ζώνη, των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αναγνώριση του δικαιώματος της τουρκοκυπριακής κοινότητας να λειτουργεί ως κανονική κοινότητα εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Η Παράταξή μας τονίζει ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα αποτελεί ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα αλλά και σημαντικό εργαλείο στήριξης στις προσπάθειες του κυπριακού λαού για ειρήνη, δικαιοσύνη και επανένωση», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Επανήλθε με βίντεο και παρασκήνιο το ΕΛΑΜ-«Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης»
- Επιμένει για επιπολαιότητα ο ΔΗΣΥ-«Το ΕΛΑΜ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα»
- Στην αντεπίθεση το ΕΛΑΜ-«Αυτοί δεν κατάφεραν να πείσουν τις πολιτικές τους ομάδες»
- Καταγγέλλει πολιτικά επιζήμια ενέργεια του ΕΛΑΜ στο Ευρωκοινοβούλιο ο ΔΗΣΥ-«Τέτοιες πρακτικές δεν εξυπηρετούν την Κύπρο»
- Ευρωβουλευτές θέτουν εν αμφιβόλω την ενταξιακή πορεία Τουρκίας-«Κλειδί για το Κυπριακό να επιδείξει θέληση»