Χωρίς Κωστή Ευσταθίου οι εκλογές της ΕΔΕΚ-Κρίθηκε ότι δεν είναι μέλος
19:45 - 05 Μαΐου 2025

Αυτό που αναμενόταν συνέβη κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ το βράδυ της Δευτέρας, καθώς κρίθηκε πως ο Κωστής Ευσταθίου δεν πληροί τα κριτήρια για να είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.
Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Λευτέρης Ανδρέου, ανακοίνωσε ότι έχει ενώπιον του τέσσερις υποψηφιότητες, αυτές του Μάριου Χαννίδη, του Ηλία Μυριάνθους, του Μορφάκη Σολομωνίδη και του Κωστή Ευσταθίου, τις οποίες θα παρέπεμπε στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων, ώστε να ελεγχθούν. Ακολούθως θα λάμβανε απόφαση το Πολιτικό Γραφείο, κατά πόσον αποδέχεται ή απορρίπτει αυτές τις υποψηφιότητες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υποψήφιοι στην ΕΔΕΚ Χαννίδης, Μυριάνθους και Μορφάκης-Αποφασίζει αργότερα για Ευσταθίου το κόμμα
Στη συνεδρία που άρχισε γύρω στις 7:00 το απόγευμα, όπως πληροφορείται ο REPORTER, το Πολιτικό Γραφείο, αφού εξέτασε το μητρώο του κόμματος, διαπίστωσε ότι ο Κωστής Ευσταθίου δεν είναι μέλος και ως εκ τούτου, βάσει Καταστατικού, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος. Υπενθυμίζεται ότι ο μεμονωμένος βουλευτής είχε διαγραφεί από το κόμμα, αν και ο ίδιος δεν αναγνωρίζει τη διαγραφή του, για αυτό και προχώρησε στην υποβολή υποψηφιότητας, η οποία συνοδευόταν από το αίτημα να συζητηθεί εκ νέου το ζήτημα των διαγραφών σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, σε μία προσπάθεια να εξαναγκάσει την πραγματοποίηση της συζήτησης.
Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι διαπιστώθηκε ότι πληρούν τα τυπικά κριτήρια και ως εκ τούτου είναι τα τρία πρόσωπα που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στις εκλογές της 1ης Ιουνίου. Πρόκειται για τρία στελέχη που συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα, καθώς ο Ηλίας Μυριάνθους είναι βουλευτής, ο Μορφάκης Σολομωνίδη διευθυντής του κόμματος και ο Μάριος Χαννίδης μέλος του Πολιτικού Γραφείου.
Η απόφαση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η ΕΔΕΚ ουδέποτε έκανε δεύτερες σκέψεις όσον αφορά τα πρόσωπα που διαγράφηκαν από το μητρώο του κόμματος στο παρελθόν, εμμένοντας στην ορθότητα των σχετικών αποφάσεων. Δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι θα σταματήσει η φασαρία γύρω από το θέμα αυτό και αναμένεται ότι το ζήτημα τόσο των διαγραφέντων όσο και των αποστασιοποιηθέντων θα συνεχίσει να συζητείται έντονα το επόμενο διάστημα.
