Το déjà vu για τον σφετερισμό, η έξαρση αδιαλλαξίας και το σκοτεινό μέλλον του Κυπριακού

Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις ότι η στάση που επιδείχθηκε από πλευράς του Ταγίπ Ενρτογάν και του Ερσίν Τατάρ το Σάββατο αποτελούσε προάγγελο πισωγυρίσματος στο Κυπριακό, καθώς όχι απλώς δεν σημειώθηκε καμία σημαντική πρόοδος στην συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά ο εκνευρισμός που ακολούθησε ήταν ενδεικτικός του κλίματος που επικράτησε πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Στην ουσία ο Τατάρ γύρισε τον χρόνο πίσω, κάπου στις 15 Οκτωβρίου 2024, όταν επέλεξε να αναλώσει μεγάλο μέρος του άτυπου τριμερούς δείπνου -το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου που του αναλογούσε- για να λέει τα παράπονά του για την σύλληψη σφετεριστών ε/κ περιουσιών από την Κυπριακή Δημοκρατία, αντί να συζητά για την ουσία του Κυπριακού. Και τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης, στην οποία θα έπρεπε υποτίθεται να συζητούνται Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, έπαθε… déjà vu, και, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος, ανάλωσε περίπου το μισό του χρόνου να προσπαθεί να του επιβάλει να παραβιάσει τη διάκριση εξουσιών και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξερχόμενος από τον χώρο της συνάντησης, ο Ερσίν Τατάρ ήταν φανερά εκνευρισμένος. Είπε πως ανέφερε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη πως «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό». «Τον ρώτησα πως και 25 χρόνια τώρα δεν έγινε κάτι τέτοιο και συμβαίνει τώρα; Υπάρχει μια αλλαγή πολιτικής και του είπα ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», πρόσθεσε. Ευχαρίστησε τον Κόλιν Στιούαρτ που τον άκουσε, λέγοντας «ίσνιαλλαχ θα μεταφέρει αυτά που είπα στην Νέα Υόρκη».

Όπως, ωστόσο, υπέδειξε ο Πρόεδρος, στη Νέα Υόρκη τα ξέρουν όλα αυτά, επειδή έλαβε εκεί για πρώτη φορά την απάντηση ότι η εκτελεστική εξουσία δεν παρεμβαίνει στη δικαστική σε καμία δημοκρατική χώρα. Του επεσήμανε, παράλληλα, ότι και την Κυριακή στο Ισραήλ, χώρα καταγωγής του σφετεριστή Σιμόν Αϊκούτ, μαζεύτηκαν συγγενείς και συνεργάτες του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο για να διαμαρτυρηθούν και «η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Είμαστε μια δημοκρατική χώρα και δεν παρεμβαίνουμε στη δικαστική εξουσία».

Η επαναφορά του θέματος από τον Τατάρ, βέβαια, δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη, καθώς υπάρχει κινητικότητα σε ό,τι αφορά τις δικαστικές υποθέσεις, κάτι που αυξάνει την πίεση στον ίδιο. Την περασμένη εβδομάδα απάντησε μη παραδοχή στις 102 κατηγορίες εναντίον του ο Αϊκούτ και ξεκινά το ουσιαστικό μέρος της δίκης, μετά από σειρά προδικαστικών ζητημάτων που προκάλεσαν καθυστερήσεις, ενώ οι δύο κατηγορούμενες από την Ουγγαρία παραδέχθηκαν κατηγορίες που αφορούν διαφήμιση και προώθηση πώλησης κατοικιών σε ε/κ γη στα κατεχόμενα. Επίσης έχουν απαγγελθεί 46 κατηγορίες στη Γερμανίδα που κατηγορείται για διαφήμιση και προώθηση τεμαχίου γης, τις οποίες αρνήθηκε.

Σημειώνεται ότι το θέμα είχε επίσης ανακινήσει ο Ταγίπ Ερνοτγάν το Σάββατο, στο πλαίσιο του ευρύτερου παραληρήματος για το… πόσο πολύ υπάρχει το ψευδοκράτος, όταν ισχυρίστηκε πως όσοι ζηλεύουν την αναπτυσσόμενη οικονομία, την ενίσχυση των υποδομών και την αυξανόμενη προβολή του ψευδοκράτους στην διεθνή κοινότητα, κάνουν ό,τι μπορούν για να το εμποδίσουν. «Πατούν όλα τα κουμπιά ταυτόχρονα, από τον εκφοβισμό επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην ‘τδβκ’ μέχρι την ανέγερση τειχών διχόνοιας μεταξύ των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας», δήλωσε.

Το πρόβλημα, όμως, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν απλώς ότι ο Τατάρ επανεργοποίησε την εμμονή του εναντίον της Δικαιοσύνης και της νομιμότητας, αλλά ότι ουσιαστικά εμφανίστηκε αρνητικός σχεδόν στα πάντα, με εξαίρεση να μπουν συνεργεία για αποκατάσταση κοιμητηρίων. Προφανώς ενθαρρυμένος από τα όσα απαράδεκτα άκουσε από τον Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποίησε την παράνομη επίσκεψη αφενός για να θυμίσει στους Τ/κ ποιος είναι το αφεντικό στα κατεχόμενα και αφετέρου για να απαντήσει στην τουρκική αντιπολίτευση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ψευδοκράτους, ο Ερσίν Τατάρ αποφάσισε να κορυφώσει την αδιαλλαξία του, την οποία κεφαλαιοποιεί ενόψει των παράνομων «προεδρικών εκλογών» του Οκτωβρίου, απευθυνόμενος στο εθνικιστικό κοινό των κατεχομένων. Και αποτελεί ένα σοβαρό ερώτημα εάν προτίθεται να επιτρέψει οποιαδήποτε πρόοδο πριν από τις παράνομες «εκλογές», σε οποιοδήποτε τομέα αφορά το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέφερε την πρότασή του για διάνοιξη νέου σημείου διέλευσης για πεζούς στην παλιά Λευκωσία και ο Τατάρ είπε όχι, επαναλαμβάνοντας φορτικά ότι ενδιαφέρεται μόνο για σημεία διέλευσης στη Μια Μηλιά και στη Λουρουτζίνα. Ακολούθως του πρότεινε να ανακοινώσουν την συμφωνία Στιούαρτ για την Πύλα και πάλι αρνήθηκε. Τέλος, του έθιξε το ζήτημα του επεξεργασμένου νερού από τη Μια Μηλιά, μία συμφωνία που χρονολογείται στο 2011 και δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί πλήρως, και πάλι δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση. Και αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί θετικά ακόμη και για ΜΟΕ που αφορούν… λύματα, αποτελεί τεράστιο ερώτημα πώς θα ανταποκριθεί θετικά σε ζητήματα ουσίας του Κυπριακού, με την κάθοδο της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. «Αν δεν μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια συμφωνία πώς μπορούμε να μιλούμε για τη λύση του Κυπριακού;», διερωτήθηκε και ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το πλάνο της προσωπικής απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο, όμως η εντύπωση που ενισχύθηκε τη Δευτέρα είναι πως αυτό του Τατάρ είναι μην γίνει καμία κίνηση ουσίας πριν από τον Οκτώβριο, παρόλο που υπάρχει θεωρητικά απόφαση για άτυπη πενταμερή στη Γενεύη τον Ιούλιο. Με αυτά τα δεδομένα είναι μάλλον «σκοτεινό» το μέλλον του Κυπριακού σε αυτή τη φάση, καθώς πολύ δύσκολα θα μπορούσε να προκύψει αλλαγή στάσης του, ιδιαίτερα μετά την ενθάρρυνση που υπήρξε από τον Ερντογάν υπέρ της γραμμής του.

Άλλωστε, στα προηγούμενα στάδια της κινητικότητας στο Κυπριακό, αυτή καθίστατο δυνατή κατόπιν σχετικών οδηγιών από την Άγκυρα. Δηλαδή ο Τατάρ δέχθηκε να πάει στην άτυπη τριμερή του Οκτωβρίου επειδή αυτό ήθελε η Τουρκία, ενώ ήταν αρνητικός, και δέχθηκε να διοριστεί προσωπικός απεσταλμένος, ενώ δεν ήθελε, επειδή του υπέδειξε ο Χακάν Φιντάν στα τουρκικά να δεχθεί κατά τη διάρκεια της διευρυμένης συνάντησης. Εάν σε αυτή τη φάση δεν βολεύει για κάποιο λόγο την Τουρκία να του υποδείξει να προβεί σε κάποια κίνηση, ο ίδιος δεν έχει κανένα κίνητρο για κάτι τέτοιο.

Το γεγονός, πάντως, πως ο Τατάρ έφτασε στο σημείο να δηλώνει ενοχλημένος από το γεγονός πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρεται συνεχώς σε «επανενωμένη Κύπρο», δεν είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Βυθίστηκε πλωτή δεξαμενή ανοικτά της Αμαθούντας-«Δεν υπάρχουν ενδείξεις σημαντικών διαρροών»
Παρουσιάστηκαν ηλεκτρονικά μηνύματα του κτηματομεσίτη στη δίκη για Al Jazeera-Δεν ανοίγουν πάνω από τα μισά
Ισραηλινή επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Σαναά στην Υεμένη-Προηγήθηκε εντολή εκκένωσης
Τις εγκαταστάσεις της Hellas Sat στην Αθήνα επισκέφθηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Τα βάζει με ΠτΔ ο Στεφάνου για την φορολογική μεταρρύθμιση-«Υπολείπονται της προεκλογικής δέσμευσης»
Στη Βαρσοβία ο Κόμπος για άτυπη Σύνοδο ΥΠΕΞ της ΕΕ-Στο επίκεντρο Ουκρανία και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Νέα απάτη με παραπλανητικά QR Codes σε χώρους στάθμευσης-Πώς δρουν οι επιτήδειοι (pics)
Παραμένουν οι διαφωνίες για την αύξηση των μελών της ΡΑΕΚ-«Δεν υπήρξε μελέτη και διαβούλευση»
Στο Υπουργικό τέλος Μαΐου νομοθετικές ρυθμίσεις για ευέλικτη απασχόληση στη ΔΥ-Θα δουλεύουν λιγότερες ώρες οι γονείς
Απασφάλισε εκ νέου ο Ευσταθίου με καταγγελίες-«Εν θα μου πει εμένα ο Σιζόπουλος αν είμαι ΕΔΕΚίτης»