Αδράνεια εννέα ετών για τους φονικούς ΤΑΚΑΤΑ-Παραδοχές από Λουκά, με απόδοση ευθυνών και σε εταιρείες
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 06 Μαΐου 2025

Με διπλωματική γλώσσα εκεί και όπου έκρινε ότι έπρεπε να προστατεύσει το Τμήμα του, αλλά παράλληλα έτοιμος να διορθώσει κακώς κείμενα που επικράτησαν τα προηγούμενα χρόνια, παρουσιάστηκε ο διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Γιώργος Λουκά, κατά την κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, που εξετάζει το σκάνδαλο των ελαττωματικών αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ.
Ο κ. Λουκά, σε μια κατάθεση που διήρκησε πάνω από τρεισήμισι ώρες, δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων, ιδίως από τον Πρόεδρο της Ερευνητικής, Μιχαλάκη Χριστοδούλου, κάποιες από τις οποίες ήταν επαναλαμβανόμενες, όπως για παράδειγμα εάν και κατά πόσον έπρεπε να γίνουν ενέργειες που δεν έγιναν από το Τμήμα και κατ' επέκταση τους προκατόχους του, στις οποίες παραδέχθηκε ότι η ενημέρωση θα έπρεπε να ήταν πληρέστερη προς το κοινό με κάποιες καμπάνιες.
Συγκεκριμενοποιώντας το ερώτημα, ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, Μιχαλάκης Χριστοδούλου απευθύντοντας ερωτήσεις στον κ. Λουκά είπε πως στο παρελθόν υπήρχε παντελής αδράνεια στην ιστοσελίδα του ΤΟΜ, με τον μάρτυρα να απαντά ότι «θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες ενέργειες και κάποιες καμπάνιες, για προσπάθεια γενικής ενημέρωσης του κοινού».
Ακολούθως, ο κ. Χριστοδούλου επανέλαβε την ερώτηση εάν υπήρχε «παντελής έλλειψη ενημέρωσης του κοινού», με τον κ. Λουκά να απαντά «παντελής όχι, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν ενέργειες. Θα μπορούσε το Τμήμα να επικεντρωθεί περισσότερο στην ενημέρωση του κοινού».
Από την μακροσκελή κατάθεσή του, η οποία καταγραφόταν σε πέραν σαράντα σελίδων, ο διευθυντής του ΤΟΜ επιχείρησε να σκιαγραφήσει την κατάσταση που επικράτησε από το 2004 μέχρι και σήμερα, τονίζοντας ότι η ευθύνη για τα συγκεκριμένα θέματα ανήκε στον εκάστοτε Γενικό Διευθυντή/τρια του Υπουργείου Συγκοινωνιών, παραπέμποντας σε αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.
Παράλληλα, παραδέχθηκε πως το ΤΟΜ γνώριζε από το 2015 για τους ελαττωματικούς αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ, αναφορά που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα γύρω από την στάση που υποστηρίζει ο πατέρας του Κυριάκου Όξινου, ότι τήρησε ο πρώην διευθυντής, Γιάννης Νικολαΐδης, στη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του υπουργού Μεταφορών, Αλέξη Βαφεάδη, το 2023, κατά την οποία, όπως είπε, στην κατάθεσή του, δήλωσε άγνοια για το θέμα.
Την ίδια ώρα, ανάμεσα στις σημαντικές αναφορές του κ. Λουκά, ήταν η θέση πως η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία δεν τους απέστειλε την έκθεση που ετοίμασε μετά το τροχαίο του 2017, κατά το οποίο τραυματίστηκε ο Αλέξανδρος Λούγκος, ο οποίος συνεχίζει να υποβάλλεται σε επεμβάσεις και τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται στη Βαρκελώνη.
Από τον καταμερισμό των ευθυνών δεν γλύτωσαν ούτε οι εταιρείες, πολλές από τις οποίες, όπως ανέφερε, δεν συνεργάστηκαν με το ΤΟΜ, παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις από πλευράς τους, ώστε να ενωθεί η σπασμένη αλυσίδα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να απευθυνθούν στο Ερευνητικό Κέντρο «ΚΙΟΣ», για λήψη πληροφοριών για τα οχήματα.
Ο κ. Λουκά δήλωσε πως δεν είναι ικανοποιημένος από τις ενέργειες που έγιναν μέχρι στιγμής για το μέλλον, τονίζοντας ότι πρέπει να τους παρέχεται πληροφόρηση από τους διανομείς.
Πέραν τούτου όμως, απέδωσε τυχόν παραλείψεις που ενδεχομένως να υπήρξαν από το ΤΟΜ, στην έλλειψη προσωπικού, κάνοντας λόγο για υποστελέχωση του Τμήματος μέχρι το 2024, που δυσχέραινε το έργο και την αποστολή του. Τη δεδομένη στιγμή, όπως εξήγησε το θέμα της υποστελέχωσης μετριάστηκε, όμως υπάρχουν ανάγκες για το Τμήμα, ιδίως από τη στιγμή που ανέκυψε το θέμα με τους ΤΑΚΑΤΑ.
Σημαντική η κατάθεση Νικολαΐδη
Στην αυριανή συνεδρία της Ερευνητικής, κλήθηκαν να καταθέσουν τέσσερις μάρτυρες, τρεις εκ των οποίων πρώην διευθυντές του Τμήματος Οδικών Μεταφορών και μια αναπληρώτρια Διευθύντρια.
Πιο συγκεκριμένα, θα καταθέσουν ο Σωτήρης Κωλέττας, ο Πέτρος Ξενοφώντος, και ο Γιάννης Νικολαΐδης, ως επίσης και η κ. Έλενα Πίπη Χατζηκώστα, που διετέλεσε αναπληρώτρια διευθύντρια.
Όπως αναμένεται, όλες οι καταθέσεις θα έχουν τη δική τους σημασία και σημαντικότητα, ωστόσο αναμένεται να ξεχωρίσει αυτή του Γιάννη Νικολαΐδη, στον οποίο έγιναν αναφορές από τον πατέρα του Κυριάκου Όξινου, Γιάννο, για τη συνάντησή τους.
Επίσης, η κατάθεση του κ. Σωτήρη Κωλέττα που ήταν διευθυντής του ΤΟΜ όταν σημειώθηκε το τροχαίο κατά το οποίο τραυματίστηκε ο Αλέξανδρος Λούγκος, αλλά και κατά την έκδοση της επιστολής που αφαιρούσε την ευθύνη της ενημέρωσης για ανακλήσεις από τους διανομείς, την οποία ο κ. Λουκά κατά την κατάθεσή του, υπέδειξε πως δεν ήταν εγκύκλιος όπως παρουσιάζεται εδώ και μήνες.
Μετά την κατάθεση των διευθυντών του ΤΟΜ, αναμένεται να κληθούν για να καταθέσουν Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου Μεταφορών, την ερχόμενη εβδομάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Γνώριζαν από το 2015 για τους ΤΑΚΑΤΑ, αποδίδουν τυχόν παραλείψεις σε έλλειψη προσωπικού στο ΤΟΜ ο Διευθυντής
- Στα βαθιά οι εργασίες της Ερευνητικής για ΤΑΚΑΤΑ-Η ώρα των απαντήσεων από ΤΟΜ στα πυρά προηγούμενων μαρτύρων
- Τα νέα δεδομένα για τη γνώση αρμοδίων από το 2017 για τους ΤΑΚΑΤΑ και οι κρίσιμες καταθέσεις από διευθυντές ΤΟΜ
- «Είπε μου πού ξέρεις τι σκότωσε τη μιτσιά; Του είπα εν η κόρη μου...»-Κατέθεσαν στην Ερευνητική οι γονείς των θυμάτων
- Άλλαξε ο σχεδιασμός της Ερευνητικής για ΤΑΚΑΤΑ-Καταθέτουν οι συγγενείς των θυμάτων, σκυτάλη στην Αστυνομία
