Ασυνήθιστος ο όγκος της διαρροής υγραερίου στην Έγκωμη-Πάνω από εκατό περιστατικά σε πέντε χρόνια

Για δεύτερη φορά μέσα σε δεκατέσσερις μήνες η περιοχή της Έγκωμης τέθηκε σε κόκκινο συναγερμό με φόντο διαρροή υγραερίου, αφού μετά την έκρηξη που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2024, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 18χρονης φοιτήτριας, καταγράφηκε η μεγάλη διαρροή από φιάλες που βρίσκονταν σε εστιατόριο, το βράδυ της Κυριακής, θέτοντας σε κόκκινο συναγερμό την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Πρόκειται για ένα περιστατικό που ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, λόγω των άμεσων ενεργειών της Πυροσβεστικής, αφού ο όγκος της διαρροής ήταν εξαιρετικά μεγάλος και πιθανόν ακόμα και ένα μικρό λάθος, ενδεχομένως να δημιουργούσε τραγικές συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αποκλείστηκε και εκκενώθηκε το ξενοδοχείο, ενώ αποκόπηκε και η κυκλοφορία, αλλά και το ηλεκτρικό ρεύμα, που μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη.

Ωστόσο, η διαφορά της συγκεκριμένης περίπτωσης από άλλες τα προηγούμενα χρόνια, ήταν ο αριθμός των φιαλών, αλλά και το μέγεθός τους, το οποίο ήταν των 500 λίτρων, αφού χρησιμοποιούνταν από εστιατόριο και δεν επρόκειτο για διαρροή από οικιακής χρήσης υγραέριο.

Δεδομένων των συνθηκών που επικράτησαν κατά το συγκεκριμένο περιστατικό, η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Κούλα Μεσαρίτου, κλήθηκε από τον REPORTER να σχολιάσει κατά πόσον υπάρχει χαρτογράφηση για περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, σε περίπτωση διαρροής υγραερίου, όπως στην περίπτωση της Έγκωμης, που συνέβησαν δύο περιστατικά σε διάστημα ενός έτους και δεδομένου ότι πρόκειται για πυκνοκατοικήμενη περιοχή που διαθέτει ακόμα και ξενοδοχεία. Όπως ανέφερε, δεν υπάρχουν περιοχές που είναι πιο επικίνδυνες από άλλες, ενώ επισήμανε πως τα δύο σοβαρά περιστατικά δεν σχετίζονταν μεταξύ τους, αλλά ούτε και με την περιοχή που σημειώθηκαν.

Κλήθηκε παράλληλα να σχολιάσει εάν υπήρξαν παρόμοιου μεγέθους περιστατικά τα τελευταία χρόνια, υποδεικνύοντας πως «τέτοιας έκτασης δεν προέκυψαν άλλα περιστατικά».

Σημειώνεται ότι η διαρροή προέκυψε μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στην περιοχή, αφού υποχώρησε το έδαφος λόγω εργασιών που διεξάγονται για ένα μεγάλο έργο στην περιοχή.

Μετά τις άμεσες ενέργειες της Πυροσβεστικής, εξασφαλίστηκε η διάλυση του νέφους, με μηδενική ένδειξη υγραερίου στον χώρο και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η απομάκρυνση όλων των κυλίνδρων από τον χώρο, με φορτηγό και τη συνοδεία δύο πυροσβεστικών».

Σε ανάρτηση του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Χαράλαμπος Προύτζος, είχε αναφέρει πως, «έχω ενημερωθεί ότι οι φιάλες υγραερίου στην περιοχή Έγκωμης μετακινήθηκαν με ασφάλεια από τον χώρο που είχαν καταπέσει, εντός εκσκαφής, παραπλεύρως ξενοδοχείου μετά από υποχώρηση του εδάφους λόγω βροχών».

Όπως δήλωσε ο κ. Προύτζος, «ήμουν παρών κατά τη διαδικασία μετακίνησης τους και οφείλω να συγχαρώ την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Εργασίας, την ΑΗΚ και την εταιρεία ΕΚΟ για τον άψογο επαγγελματισμό που επέδειξαν».

Πρόσθεσε ακόμη ότι, «οι ακριβείς συνθήκες που οδήγησαν στο περιστατικό θα εξεταστούν από τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες».

«Ο Δήμος παρακολούθησε την πορεία του συμβάντος από την πρώτη στιγμή όχι λόγω αρμοδιότητας αλλά ενδιαφερόμενος για την ασφάλεια των δημοτών μας», κατέληγε η ανάρτηση του Δημάρχου.

Πάνω από εκατό σε πέντε χρόνια

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι διαρροές υγραερίου ξεπερνούν τις εκατό, με την περσινή χρονιά να έχει καταγράψει ρεκόρ των τελευταίων πέντε ετών, ωστόσο καμία πέραν αυτής του Φεβρουαρίου του 2024 με τον τραυματισμό της 18χρονης δεν ήταν τέτοιου μεγέθους.

Σημειώνεται ότι από τις 34 υποθέσεις του 2024, οι 15 αφορούσαν διαρροή υγραερίου, ενώ άλλες δεκατρείς διαρροή από μαγειρικό σκεύος. Επίσης, έξι περιπτώσεις σχετίζονταν με διαρροή από πύραυνο υγραερίου.

Σε ότι αφορά στα προηγούμενα χρόνια, το 2023 σημειώθηκαν είκοσι περιστατικά, ενώ το 2022 μόλις 12, που ήταν και η χρονιά με τα λιγότερα την τελευταία πενταετία. Εξάλλου, το 2021 καταγράφηκαν 15 περιστατικά και το 2020, στη δεύτερη χειρότερη χρονιά, 21.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στην Κωνσταντινούπολη αντί στην Άγκυρα βρέθηκαν Ολγκίν-Φιντάν (pic)
Ποινές με αναστολή και πρόστιμα σε πέντε νεαρούς το Δικαστήριο για την επίθεση εναντίον πετοσφαιριστών του Παφιακού
Επιμονή Τατάρ με τη πρότασή του για τα οδοφράγματα-Δεν δείχνει καμία πρόθεση για συμφωνία
Καταγγελίες για σεξισμό εναντίον του Νίκου Πελετιέ-Κατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθηκε ελεύθερος
Αναποδογυρίστηκε διπλοκάμπινο μετά από τροχαίο στη Λεμεσό
Ποινές φυλάκισης με αναστολή σε δύο ανήλικους και 21χρονο για ληστεία και επίθεση σε ντελιβερά
Το Ανώτατο Συνταγματικό ακύρωσε απόφαση εφετείου για τελωνειακή οφειλή
Καίει Γιαννάκη το πανεπιστήμιο των ΗΠΑ-«Δεν έλαβε ποτέ πτυχίο, παρακολούθησε κάποια μαθήματα»
Συμφωνήθηκε νέος γύρος ανταλλαγής αιχμαλώτων κατά τις συνομιλίες «εξπρές» Ρωσίας με Ουκρανία
Νέος γύρος ερευνών στην Πορτογαλία για την Μαντλίν ΜακΚαν-Θα ψάξουν τυχόν ίχνη του σώματός της