Επέστρεψε στην εποχή του 2013 η κατάσταση με τον υπερπληθυσμό στις Φυλακές-Πρωτιά για την Κύπρο στην ΕΕ

Η Κύπρος ήταν η χώρα με τον μεγαλύτερο υπερπληθυσμό στις φυλακές της το 2023 μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, με ποσοστό πληρότητας σχεδόν διπλάσιο από αυτό της Γαλλίας που βρισκόταν στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ.

Ειδικότερα, το 2023, 13 κράτη μέλη της ΕΕ είχαν υπερπλήρεις φυλακές, καθώς τα σωφρονιστικά ιδρύματα είχαν περισσότερους κρατούμενους από όσους είχαν σχεδιαστεί να χωρέσουν.

Ο μεγαλύτερος υπερπληθυσμός παρατηρήθηκε στην Κύπρο, με πληρότητα 226,2%, στη Γαλλία (122,9%) και στην Ιταλία (119,1%). Τα χαμηλότερα ποσοστά πληρότητας των φυλακών καταγράφηκαν στην Εσθονία (56,2%), στο Λουξεμβούργο (60,8%) και στη Βουλγαρία (67,7%).

Σε επίπεδο ΕΕ, το 2023, υπήρχαν περίπου 499.000 κρατούμενοι, αύξηση κατά 3,2% σε σύγκριση με το 2022. Κατ’ αναλογία πληθυσμού υπήρχαν 111 κρατούμενοι ανά 100 χιλιάδες κάτοικους, ελαφρώς περισσότεροι από το 2022 όταν η αναλογία βρισκόταν στους 108 κρατούμενους ανά 100 χιλιάδες κάτοικους.

Η Κύπρος βρισκόταν κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά την αναλογία, με 101 κρατούμενους ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων βρισκόταν στους 959 το 2023, και ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί στη χώρα από το 2013. Χρονιά κατά την οποία ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, είχε δείξει την πόρτα στον τότε διευθυντή των Φυλακών, Γιώργο Τρυφωνίδη, αφού η κατάσταση είχε φθάσει στο απροχώρητο και η Κύπρος είχε καταδικαστεί από την ΕΕ. Ακολούθως, ανέλαβε η Άννα Αριστοτέλους, η οποία παρέμεινε στη θέση μέχρι το 2022, χρονιές κατά τις οποίες η διεύθυνση σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον τότε Γενικό Εισαγγελέα, είχαν εφαρμόσει εναλλακτικά μέτρα και δόθηκαν κίνητρα, με τα οποία τύγχανε διαχείρισης το θέμα του υπερπληθυσμού.

Μεταξύ του 1993 και του 2023, ο υψηλότερος αριθμός κρατουμένων στην ΕΕ καταγράφηκε το 2012 (553,000 κρατούμενοι). Έπειτα από μια περίοδο σταθερότητας την περίοδο 2017 - 2019, σημειώθηκε μείωση του αριθμού των κρατουμένων κατά 6,6% το 2020 (463,000), ακολουθούμενη από συνολική αύξηση 7,7% από το 2021 έως το 2023.

Σε επίπεδο κρατών μελών, η υψηλότερη αναλογία κρατουμένων ανά 100 χιλιάδες κατοίκων το 2023 καταγράφηκε στην Πολωνία (203). Ακολουθούν η Ουγγαρία (187) και η Τσεχία (181). Η χαμηλότερη αναλογία καταγράφηκε στη Φινλανδία (53), στις Κάτω Χώρες (66) και στη Σλοβενία (68).

Δειτε Επισης

Η απουσία κρατικής αποτελεσματικότητας, το μοτίβο και οι πιέσεις στον Πρόεδρο από πολλαπλές κατευθύνσεις
Ο ειδικός που εκπόνησε τη μελέτη για τις πυρκαγιές στον REPORTER-«Αν δεν έχεις καλή οργάνωση, δεν φτάνουν οι μηχανισμοί καταστολής»
Το καλό το υλικό από το οποίο είμαστε φτιαγμένοι είναι ανθεκτικό στη φωτιά
Έφυγαν με τα ρούχα που φορούσαν, αφήνοντας πίσω τους κόπους μίας ζωής… Οι ιστορίες πίσω από τις στάχτες
Ήταν ζήτημα χρόνου η τραγωδία... Είχαν γνώση για τις «κόντρες» από το 2018, αρκέστηκαν στα εξώδικα και δεν έλαβαν άλλα μέτρα
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ο Τραμπ κρατά αποστάσεις από το σχέδιο Στάρμερ για την Παλαιστίνη-«Δεν το συζητήσαμε καν»
Ανέπεμψε τους Νόμους για ειδοποίηση γονέων σε απουσίες παιδιών ο Πρόεδρος-«Πρακτικά ανέφικτη η ρύθμιση»
Επιβεβαιώνει ότι ενημερώθηκε για τις κόντρες η Αστυνομία-Εκατοντάδες καταγγελίες στο δρόμο που έσβησε ο Κυριάκος
Συνελήφθη μητέρα για παιδική πορνογραφία στην Ελλάδα-Πωλούσε φωτογραφίες και βίντεο της 12χρονης κόρης της