Ανάλωσαν την συνάντηση στην μουρμούρα Τατάρ για τους σφετεριστές-Εισέπραξε τρία «όχι» ο Πρόεδρος
13:28 - 05 Μαΐου 2025

Κακή φαίνεται να ήταν η έκβαση της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για τα ΜΟΕ, καθώς η συζήτηση ξεκάθαρα εκτροχιάστηκε, με τον Τατάρ να αναλώνει πολύ μεγάλο μέρος της στην γνωστή του μουρμούρα για το θέμα της δίωξης των σφετεριστών ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα. Μάλιστα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιχείρησε να βάλει κάποιες νέες ιδέες στο τραπέζι, ώστε να καταγραφεί πρόοδος, εισπράττοντας τρία όχι από τον Τατάρ,
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, αφού αναφέρθηκε στη σημασία της έναρξης της λειτουργίας της Τεχνικής Επιτροπής για τη νεολαία, ευχήθηκε να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. «Ήταν σημαντικό ότι έγινε αυτή η πρώτη συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής Νεολαίας, να υπενθυμίσω ότι η πρόταση έγινε πριν δύο χρόνια. Εμείς αποδεχτήκαμε, δεν έγινε αποδεκτή από τουρκοκυπριακής πλευράς. Τελικά έγινε μετά από αρκετό διάστημα. Είναι θετικό. Και ελπίζουμε να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είπα και ενώπιον των παιδιών ότι τη θεωρώ από τις 13 Τεχνικές επιτροπές ως την πιο σημαντική, γιατί το μέλλον τους αφορούν οι συζητήσεις που έχουμε για επίλυση του Κυπριακού», είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν πήγε καλά η συνάντηση για τα ΜΟΕ-«Η προσέγγιση γιαβάζ γιαβάζ δεν δουλεύει»
«Συμφωνήσαμε για 30 συγκεκριμένα κοιμητήρια να αρχίσει ο καθαρισμός, η αποκατάσταση τους, 15 στις κατεχόμενες περιοχές και 15 στις ελεύθερες περιοχές. Ξεκινούν αμέσως οι σχετικές εργασίες. Υπήρξε κάποια μικρή πρόοδος στα θέματα του περιβάλλοντος», πρόσθεσε και κάπου εδώ τελείωσε ό,τι θετικό είχε να πει.
«Από εκεί και πέρα εισέπραξα τρεις αρνήσεις από τον κ. Τατάρ σε συγκεκριμένες προτάσεις που έκανα για τα οδοφράγματα. Έκανα καινούρια πρόταση ως πρώτο βήμα. Υπήρξε αρνητική απάντηση. Υπήρξε αρνητική απάντηση για να ανακοινώσουμε σήμερα την συμφωνία της Πύλας, του κ. Στιούαρτ. Και έθεσα και το θέμα του επεξεργασμένου νερού από τη Μια Μηλιά. Είναι μια συμφωνία του 2011, για υλοποίηση αυτής της συμφωνίας. Δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση. Θα εξεταστεί, θα δούμε ποια θα είναι η συνέχεια», είπε.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως, παρόλο που δεν υπάρχει αυτό που επιδιώκουμε, να υπάρξουν περισσότερες θετικές εξελίξεις και σε πιο μεγάλα θέματα, η προσπάθεια συνεχίζεται. Σημείωσε πως παρόλες τις δυσκολίες, παρόλο που δεν υπάρχει αυτό που επιδιώκουμε κάθε φορά για να υπάρξουν περισσότερες θετικές εξελίξεις και σε πιο μεγάλα θέματα, η προσπάθεια συνεχίζεται. «Βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο, έτσι ώστε να υπάρξει περαιτέρω εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας για να μας βοηθήσουν και στην επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται και μπορώ να σας πω ότι από δικής μου πλευράς θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν, παρά τις δυσκολίες τις οποίες δεν υποβαθμίζω, δεν τις υποτιμώ, αλλά ξέρω ποιος είναι ο στόχος μου, έχω ξεκάθαρο προσανατολισμό και ξεκάθαρή κατεύθυνση, και να είστε σίγουροι ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν εξελίξεις», τόνισε.
Ερωτηθείς σχετικά για την πρότασή του για τα οδοφράγματα, είπε πως πρότεινε ως πρώτο βήμα για να συνεχίσουμε τη συζήτηση να ανοίξουμε ένα οδόφραγμα στη Λευκωσία για τους πεζούς. Υπήρξε άρνηση από πλευράς του κ. Τατάρ. Υπενθυμίζεται ότι αυτή η πρόταση δεν είναι καινούρια, καθώς αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο και άλλες φορές τους προηγούμενους μήνες.
Σε ό,τι αφορά την προφανή ενόχληση του Ερσίν Τατάρ για το ζήτημα της δίωξης της παρανομίας των σφετεριστών από το κράτος, ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε πως πέραν του μισού χρόνου της συνάντησης αναλώθηκε στο να θέτει το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Τατάρ και μάλιστα επιβεβαίωσε πως ζήτησε από τον κ. Στιούαρτ να μεταφέρει στον ΓΓ την ενόχλησή του. Ο κ. Χριστοδουλίδης υπέδειξε ότι από τις 15 Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη, όταν έθεσε το θέμα στον ΓΓ του ΟΗΕ, έλαβε την απάντηση ότι η εκτελεστική εξουσία δεν παρεμβαίνει στη δικαστική σε καμία δημοκρατική χώρα. «Επανέλαβα αυτό». «Το δεύτερο που είπα είναι ότι ένα από τα κράτη που έχουμε τις πιο άριστες σχέσεις και συνεργαζόμαστε σε όλους τους τομείς είναι η χώρα που βρισκόμουν χθες, το Ισραήλ». Μάλιστα έγινε και διαδήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο από συγγενείς και συνεργάτες του κ. Αικούτ, υπέδειξε, «και η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Είμαστε μια δημοκρατική χώρα και δεν παρεμβαίνουμε στη δικαστική εξουσία».
Ερωτηθείς κατά πόσον καθορίστηκε νέα συνάντηση με τον κ. Τατάρ απάντησε αρνητικά. « Εκείνο που ελπίζω να γίνει είναι ότι- η νέα αντιπρόσωπος κα Ολκγίν υπογράφει το συμβόλαιο της στις 12 Μαΐου - αναμένω ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο εντός Μαΐου μετά τις 12 του μηνός και θεωρώ ότι είναι αναγκαίο πριν έρθει- έθεσα αυτό το θέμα, αλλά δεν υπήρξε διάθεση συζήτησης - πριν την κάθοδο της στην Κύπρο, να έχουμε μια συνάντηση για να δούμε και πιο ουσιαστικά θέματα που άπτονται των διαπραγματεύσεων», είπε.
Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν έγινε λόγος στον κ. Ερντογάν. Κληθείς να πει αν η απάντηση του κ. Τατάρ για το θέμα του επεξεργασμένου νερού ήταν αρνητική χωρίς να δέχεται περαιτέρω συζήτηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «θα διερευνηθεί, θα συζητήσουν με το Δημαρχείο Λευκωσίας για μια συμφωνία από το 2011 που προνοούσε 70% του επεξεργασμένου νερού στις ελεύθερες περιοχές και 30% στις κατεχόμενες περιοχές. Αυτή η συμφωνία μετά που η Κυπριακή Δημοκρατία κατέβαλε το ποσό των 11 εκατομμυρίων, έγινε 80 με 20 (το ποσοστό) και πρέπει να υλοποιηθεί. Αν δεν μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια συμφωνία πώς μπορούμε να μιλούμε για τη λύση του Κυπριακού;».
Δεν αποδίδει το γιαβάς γιαβάς
Σημειώνεται ότι, αποχωρώντας από τον χώρο της συνάντησης, ο Πρόεδρος υπέδειξε πως «η προσέγγιση ΄γιαβάς - γιαβάς΄ στο κυπριακό πρόβλημα δεν αποδίδει».
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις που έκανε λίγα λεπτά νωρίτερα ο Τατάρ, στις οποίες έθιξε και πάλι το ζήτημα των σφαιτεριστών, επανέλαβε ότι η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις αρμοδιότητες της δικαστικής. «Δεν υπάρχει παρέμβαση από την εκτελεστική εξουσία στη δικαστική σε καμία δημοκρατική χώρα. Αυτό το είπαμε πολλές φορές», τόνισε.
Ενοχλημένος που ο Πρόεδρος αναφέρεται σε επανενωμένη Κύπρο ο Τατάρ
Οι νέοι έχουν λόγο και η δημιουργία της 13ης Τεχνικής Επιτροπής για την νεολαία είναι μια πρωτιά, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ τη Δευτέρα που εμφανίστηκε ενοχλημένος από την επαναλαμβανόμενη αναφορά του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς τα μέλη της εν λόγω Επιτροπής σε «επανενωμένη Κύπρο».
Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από την συνάντηση στο Λήδρα Πάλλας και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο νέο «προεδρικό συγκρότημα», ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η ιδέα να έρχονται κοντά οι νέοι και να ανταλλάσσουν διάφορες απόψεις μπορεί να είναι εξαιρετικά θετική και γι’ αυτό συναίνεσε στην δημιουργία της Τεχνικής Επιτροπής τον περασμένο Μάρτιο στη Γενεύη.
Στην ομιλία του στα μέλη της Επιτροπής, είπε, ανέφερε ότι τους έχει πλήρη εμπιστοσύνη και απευθυνόμενος στους Ελληνοκύπριους «είπαμε ότι ίνσχιαλλαχ και οι νέοι μας έχουν λόγο στην δημιουργία ενός μέλλοντος, θέτοντας την βούλησή τους για λύση του Κυπριακού, μαζί, αλλά με σχέσεις γειτόνων δίπλα – δίπλα, κοιτώντας και το παρελθόν».
Η έμπνευση που θα λάβουν από εμάς, η θέση μας και οι εξελίξεις θα τους επιτρέψουν, ως νέους, να διαμορφώσουν και να αναπτύξουν τις δικές τους ιδέες μέσα από συζητήσεις, διαπραγματεύσεις, κάποια συναίνεση ή διαφωνία, πρόσθεσε. «Κι ελπίζουμε στο μέλλον να μπορέσουν να συμβάλουν στην εξέλιξη του Κυπριακού. Τέτοιες ευκαιρίες θα αποτελέσουν πολύ σημαντικές εμπειρίες και για αυτούς».
Ο κ. Τατάρ είπε πως τους ανέφερε πως υπάρχει το Κυπριακό, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα προβλήματα, αλλά η νοοτροπία του «θα ενωθούμε σε μια ενωμένη Κύπρο» συνεχίζεται και «ο Ελληνοκύπριος ηγέτης αναφερόταν πάντα στο επανενωμένο νησί στην ομιλία του».
Αργότερα, είπε, όταν μίλησε με τους Τ/κ νέους – μέλη της Τεχνικής Επιτροπής τους επέστησε την προσοχή στο ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλούσε συνεχώς για «επανενωμένη Κύπρο», δηλαδή, όπως είπε «ούτε καν ομοσπονδία, αλλά για επανενωμένη Κύπρο».
Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως είπε στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι σε κάθε πρόταση χρησιμοποιούσε την λέξη «επανενωμένη» και τον προειδοποίησε - κατά την έκφρασή του - ότι «η προσέγγισή σου δεν είναι ολοκληρωμένη, επειδή στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστές δομές, δύο χωριστές αρχές, δύο χωριστές περιφέρειες, δύο χωριστές δημοκρατίες και δύο χωριστά κράτη. Και έτσι είναι εδώ και εξήντα χρόνια. Επομένως, πρέπει να σεβαστείς τη θέση μας».
Ομοίως, συνέχισε, στην ομιλία μου προς τους νέους, τους ζήτησε να κατανοήσουν την πραγματικότητα στην Κύπρο, ότι υπάρχουν δύο χωριστά κράτη εδώ και 60 χρόνια και όλοι να το κατανοήσουν αυτό με αμοιβαίο σεβασμό και να καθορίσουν το μέλλον. «Επειδή τελικά το μέλλον ανήκει στους νέους και στο μέλλον, οι νέοι θα είναι οι διαχειριστές αυτής της χώρας, θα είναι οι πολιτικοί, για παράδειγμα, θα δίνουν κατεύθυνση».
Ο Τ/κ ηγέτης είπε επίσης ότι αναμένεται εντός Μαΐου να έρθει στην Κύπρο η κ. Ολγκίν που επαναδιορίστηκε Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ και να έχει επαφες και με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη άτυπη συνάντηση στην Γενεύη στο τέλος Ιουλίου.
Περιουσιακό
Ο κ. Ταταρ επανέλαβε ότι μετέφερε την ενόχλησή του για τις συλλήψεις που γίνονται στην Κυπριακή Δημοκρατία για τον σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, κάνοντας λόγο για επιθετική πολιτική της ε/κ πλευράς που επηρεάζει την προσπάθεια δημιουργίας νέας ατμόσφαιρας με την συνεργασία των δύο πλευρών σε κάποια σημαντικά έργα, περιλαμβανομένων και των οδοφραγμάτων. Ρώτησε, επανέλαβε, τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη τι έγινε και 20 χρόνια μετά το σχέδιο Ανάν, μετά την δημιουργία της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», ξαφνικά με την εμπλοκή κάποιων, συλλαμβάνουν επενδυτές που κάνουν επενδύσεις στο «βορρά» - κατά την έκφρασή του - ακολουθώντας τους «νόμους» του ψευδοκράτους.
Μετέφερε, είπε, στον κ. Στιούαρτ ώστε να το λάβει υπόψη ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη πως αυτό δεν είναι καθόλου ωραίο «και αυτή η νέα ατμόσφαιρα που πραγματικά διαμορφώνεται μεταξύ των δύο πλευρών θα ανατιναχθεί και επομένως δεν θα είναι καθόλου ωραία».
Οδοφράγματα
Ως προς το θέμα των οδοφραγμάτων, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «δυστυχώς είμαστε στο ίδιο σημείο». Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, στην άτυπη συνάντηση στην Γενεύη ο ΓΓ έκανε λόγο σε 4 οδοφράγματα και τότε ο κ. Τατάρ ρώτησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη «ποια είναι τα δικά σου δύο οδοφράγματα;» αλλά, όπως είπε, απάντηση δεν πήρε. «Τα δικά μας δύο οδοφράγματα είναι ξεκάθαρα» συμπλήρωσε.
Η τροχαία κίνηση, ανέφερε, στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, απ’ όπου γίνεται το 65% των διελεύσεων, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τώρα με την λειτουργία στην περιοχή του νέου «προεδρικού» και της νέας «βουλής». Για ν’ αντιμετωπισθεί αυτό, είπε, πρέπει ν’ ανοίξει οδόφραγμα στην άλλη πλευρά της Λευκωσίας, στη Μια Μηλιά. Επανέλαβε και την πρότασή του για διάνοιξη οδοφράγματος στη Λουρουτζίνα.
«Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα ο Ε/κ ηγέτης έναντι αυτών ζητεί ένα διάδρομο (διέλευση), είτε στα Κόκκινα, είτε στο Πυροΐ. Έναν διάδρομο, όχι διέλευση στο βορρά, να περνούν από τον νότο στο νότο. Αυτή είναι η πρότασή τους. Του εξέφρασα εκεί για άλλη μια φορά σήμερα ότι αυτό είναι απαράδεκτο για εμάς, τόσο από άποψη ασφάλειας όσο και από άλλες πτυχές».
Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι στην συνάντηση συμφώνησαν όσον αφορά τα κοιμητήρια, όμως για την δημιουργία ηλιακού πάρκου με την χρηματοδότηση της ΕΕ, έβαλε ξανά όρο όπως η παραγόμενη από το πάρκο ενέργεια διοχετεύεται απευθείας στην δική τους – όπως είπε – «αρχή ηλεκτρισμού». «Ετσι, υπάρχουν δυσκολίες. Τελικά, και η άλλη πλευρά έχει μια άκαμπτη στάση και έχει θέσεις που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα σε ορισμένα ζητήματα».
Όμως, συνέχισε, η τ/κ πλευρά είναι υπέρ του διαλόγου, των επαφών και της συνεργασίας. Στην συνάντηση, είπε, εξέφρασε για άλλη μια φορά την ετοιμότητά του να συνεργαστούν σε θέματα που θα ωφελήσουν ουσιαστικά «και τα δύο κράτη και τους δύο λαούς και δεν θα διστάσουμε να το πράξουμε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
