«Παραδοχές αξιωματικού του Αττίλα για τα τουρκικά εγκλήματα στην Κύπρο»

Όσο περισσότερη γνώση, έρευνα και στοιχεία, τα οποία οδηγούν σε κατασκευή στρατηγικών εργαλείων, έχουμε σήμερα, τόσο πιο συνειδητοποιημένα θα πάρουμε την απόφαση για το τι θέλουμε και για το τι θα παλέψουμε για την Κύπρο, ανέφερε μιλώντας στο ΚΥΠΕ η δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός, Σοφία Ιορδανίδου, ενόψει της πραγματοποίησης δύο εκδηλώσεων την αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου της «Νταλγκά Νταλγκά».

Σύμφωνα με τη συγγραφέα, πρόκειται για μια σημαντική και πολυεπίπεδη συμβολή στη βιβλιογραφία για το Κυπριακό και τις δημοσιογραφικές σπουδές, καθώς στις σελίδες του, ο Δρ. Γιαλτσίν Κιουτσούκ, αξιωματικός του Αττίλα, παραθέτει λεπτομερώς, άγνωστες πτυχές της τουρκικής εισβολής (σφαγές αμάχων, βιασμούς, πλιάτσικα κλπ.), με τις προσωπικές μαρτυρίες του Τούρκου αξιωματικού να δείχνουν ότι η Τουρκία παραμένει και σήμερα εκτεθειμένη για εγκλήματα πολέμου.

Όπως ανέφερε, η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Νταλγκά Νταλγκά» θα γίνει τη Δευτέρα 5 Μαΐου και ώρα 7.30 μ.μ στο Παραλίμνι, υπό την αιγίδα του Δημάρχου Παραλιμνίου-Δερύνειας, Γιώργου Νικολέττου, ενώ θα ακολουθήσει την Τετάρτη 7 Μαΐου δεύτερη παρουσίαση του βιβλίου στη Λευκωσία, σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο «Το Έρμα» και τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στις 7 Μαΐου και ώρα 6.30 μ.μ..  

Ερωτηθείσα σχετικά με το πλαίσιο συζήτησης και στις δύο εκδηλώσεις, η κ. Ιορδανίδου είπε ότι το πλαίσιο διαμορφώνεται πάντοτε ανάλογα με το κοινό και το τι έχει εισπράξει  ο καθένας από το βιβλίο.

«Το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, αλλά αφορά και τον καθένα ξεχωριστά με έναν διαφορετικό τρόπο. Μετά από 50 χρόνια, εξακολουθεί να προκαλεί τρομερό ενδιαφέρον η μαρτυρία του Κιουτσούκ, ενός διανοούμενου, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, και μας βοηθά να κατανοήσουμε το πλαίσιο, μέσα στο οποίο κινήθηκε η χώρα. Αυτό νομίζω είναι και η δημοσιογραφική προίκα αυτού του βιβλίου, ότι δηλαδή καταφέρνει να αναδείξει το συγκείμενο της εισβολής στην Κύπρο το 1974 για να βοηθήσει τον κόσμο να κατανοήσει το πώς και το γιατί και έτσι ενδεχομένως να μπορέσει διαχειριστεί το θυμό και το μίσος που έχει δημιουργηθεί τόσα χρόνια», σημείωσε στη συνέχεια, εκτιμώντας ότι για αυτόν τον λόγο το βιβλίο έχει τόσες επανειλημμένες εκδόσεις τα τελευταία 25 χρόνια, από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη αρχικά και τώρα από τις εκδόσεις Hippasus.

Σε ερώτηση για το μήνυμα που στέλνει το βιβλίο σήμερα στην παρούσα συγκυρία, η κ. Ιορδανίδου είπε ότι βασικό μήνυμα του βιβλίου είναι πως προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις που αφορούν τη δική μας ζωή, αλλά και τη ζωή της χώρας και του νησιού, είναι πολύ χρήσιμο να έχουμε στα χέρια μας εργαλεία.

«Εργαλεία, τα οποία δημιουργούνται από τη γνώση, δημιουργούνται από την έρευνα και από τις σημαντικές μαρτυρίες συμμετεχόντων. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή, δηλαδή γύρω στα 50 χρόνια μετά την εισβολή, παρήχθη τέτοιο υλικό, τόσο από τους αιχμαλώτους και τους πρωταγωνιστές της εισβολής, όσο και από τους αγνοούμενος, με βάση το βιβλίο της Μαρίας Καρεφυλλίδου, που αναπτύσσει τον αγώνα που έδωσε και συνεχίζει να δίνει για τον αγνοούμενο αδερφό της», ανέφερε σχετικά.  

Προσέθεσε ότι όταν βγήκε το «Νταλγκά Νταλγκά» δεν υπήρχε τίποτε από τα παραπάνω, παρά μόνο σκόρπιες μαρτυρίες Κούρδων, οι οποίες, όπως είπε, αμφισβητούνταν πολύ εύκολα, λόγω εθνότητας, συμπληρώνοντας ότι «η μαρτυρία Τούρκου συμμετέχοντος στην εισβολή, και δη διανοούμενου και αξιωματικού του Ετσεβίτ, ήταν μια μεγάλη επανάσταση, η οποία εξακολουθεί όμως να θεωρείται μια επανάσταση αφού δεν ακολούθησαν τόσο σημαντικές μαρτυρίες εκ των έσω, εντός του πολιτικού γίγνεσθαι της Τουρκίας».

«Άρα το μήνυμα που μένει είναι ότι όσο περισσότερη γνώση, έρευνα και στοιχεία, τα οποία οδηγούν σε κατασκευή στρατηγικών εργαλείων, έχουμε σήμερα, τόσο πιο συνειδητοποιημένα θα πάρουμε την απόφαση για το τι θέλουμε και για το τι θα παλέψουμε για την Κύπρο», υπογράμμισε.

Κλείνοντας, κληθείσα να σχολιάσει την τρέχουσα πορεία του Κυπριακού, η κ. Ιορδανίδου είπε ότι φαίνεται να έχουμε αποδεχτεί μια κατάσταση εντελώς απαγορευτική, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το όποιο δίκαιο πολέμου και κατοχής μπορεί να ισχύει σήμερα.

«Αυτό δεν βοηθά. Δεν βοηθά να αποδεχόμαστε τα κακώς κείμενα, ωσάν να μην υπάρχει άλλη λύση. Άλλες λύσεις υπάρχουν πάντα, απλά θα πρέπει να επωμιστούμε την ευθύνη της πρότασης και της υλοποίησης της άλλης λύσης. Για μένα δεν υπάρχουν αδιέξοδα, τα αδιέξοδα δεν δημιουργούνται από μόνα τους. Όπως τα δημιουργούμε, έτσι μπορούμε και να τα παλέψουμε και να τα αντιστρέψουμε. Δεν τελειώνει για μένα εδώ η όποια φαινομενική δύναμη της Τουρκίας, να χτίζει παλάτια στα κατεχόμενα. Δεν μπορεί να τελειώνει εδώ! Το νησί έχει πολλά χρόνια ιστορίας αντίστασης στους κατακτητές. Δεν νομίζω να σταματήσει εδώ αυτή η ιστορία, να κλείσει εδώ αυτό το κεφάλαιο της απόρριψης των κατακτητών», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ζήτησε πραγματογνώμονα η πλευράς της Γερμανίδας στη δίκη για σφετερισμό Ε/κ περιουσιών
Ενοχλημένος που ο Πρόεδρος αναφέρεται σε επανενωμένη Κύπρο ο Τατάρ
Βήματα για έμπρακτο ενδιαφέρον από ΕΕ για την περιοχή δήλωσε ότι αναμένει ο Πρόεδρος
Το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο για συντάξεις αξιωματούχων συζήτησε η Επ. Οικονομικών
Επιβεβαίωσε το μένος του δράστη η νεκροτομή στον Αργυρού-Δέχθηκε 19 μαχαιριές, μοιραία τα τραύματα στον θώρακα
Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας-Θα επισκεφτεί την Hellas Sat και την DEFEA 2025
Βασική προτεραιότητα της Κύπρου η ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με την Μέση Ανατολή
H Ουκρανία εξαπέλυσε νέα εισβολή στο Κουρσκ της Ρωσίας
Σε καταδίκη παράνομης επίσκεψης Ερντογάν καλούν κατεχόμενοι δήμοι και κοινότητες
Επέστρεψε στην εποχή του 2013 η κατάσταση με τον υπερπληθυσμό στις Φυλακές-Πρωτιά για την Κύπρο στην ΕΕ