Γνώριζαν από το 2015 για τους ΤΑΚΑΤΑ, αποδίδουν τυχόν παραλείψεις σε έλλειψη προσωπικού στο ΤΟΜ ο Διευθυντής

Με την κατάθεση του νυν διευθυντή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Γιώργου Λουκά, συνεχίστηκαν οι εργασίες της Ερευνητικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των ελαττωματικών αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ, που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα μήνα και θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαΐου.

Η Ερευνητική διέθεσε ολόκληρη τη σημερινή συνεδρία στην κατάθεση του κ. Λουκά, η οποία ήταν και η πρώτη από πλευράς του κράτους, αφού έχουν προηγηθεί οι καταθέσεις του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων και Ηλεκτρικών Οχημάτων, του Παγκύπριου Συνδέσμου Εμπόρων Αυτοκινήτων και των γονιών των δύο θυμάτων, Κυριάκου Όξινου και Στυλιανής Γιωργαλλή.

Κατά την άφιξή του για κατάθεσή ο κ. Λουκά προσήλθε έχοντας μαζί του τέσσερα box file με στοιχεία, ώστε να είναι έτοιμος σε περίπτωση που η Ερευνητική Επιτροπή χρειαζόταν οποιαδήποτε πληροφορία.

Κατά την κατάθεσή του, ο κ. Λουκά ανέφερε ότι ετοίμασε έκθεση γεγονότων, την οποία όπως υπέδειξε θα αναγνώσει. Κληθείς να τοποθετηθεί για τις θέσεις που κατείχε πριν διοριστεί διευθυντής του ΤΟΜ υπέδειξε πως εργαζόταν στις Ηλεκτρομηχανολογικές Υπηρεσίες, στο Λιμάνι Λάρνακας, ενώ κατείχε επίσης θέση στην Ε.Ε.

Κατά την ανάγνωση της κατάθεσής του, ο κ. Λουκά αναφέρθηκε χρονικά από όσα έχουν ενώπιόν τους από το 2004 μέχρι σήμερα. Όπως είπε, στις 30 Σεπτεμβρίου 2004, το Υπουργικό Συμβούλιο, όρισε τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών ως αρμόδιο για τα θέματα. «Σύμφωνα με τον περί έγκρισης τύπου του 2003, όλα τα οχήματα πρέπει πριν κυκλοφορήσουν να έχουν την εν λόγω έγκριση. Επίσης, το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις των μεταχειρισμένων οχημάτων».

Σύμφωνα με τον τότε Νόμο, μπορούσε ένα όχημα να εγγραφεί χωρίς έγκριση τύπου, εάν ήταν μέχρι πέντε ετών. Από το 2007, καταχωρείται πιστοποιητικό συμμόρφωσης για τα καινούργια οχήματα, ως επίσης αίτηση εγγραφής, πιστοποιητικό ασφάλισης και λοιπά.

Σε ότι αφορά στα μεταχειρισμένα εντός της Ε.Ε., όπως είπε, γίνεται δεκτό το πιστοποιητικό από την ευρωπαϊκή χώρα, ενώ για εκτός Ε.Ε. έντυπο έγκρισης τύπου, αίτηση εγγραφής, πιστοποιητικό εγγραφής, πιστοποιητικό από χώρα που προέρχεται, ΜΟΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα βαθιά οι εργασίες της Ερευνητικής για ΤΑΚΑΤΑ-Η ώρα των απαντήσεων από ΤΟΜ στα πυρά προηγούμενων μαρτύρων

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Μιχαλάκης Χριστοδούλου, ρώτησε κατά πόσον τροποποιήθηκαν από το 2004 τα εν λόγω διατάγματα, με τον διευθυντή του ΤΟΜ να απαντά ότι θα αναφερθεί επί τούτου στη συνέχεια.

Ακολούθως, ο κ. Λουκά ενημέρωσε για τα περί έγκρισης τύπου, τονίζοντας ότι ο εν λόγω Νόμος δεν έφερε οποιαδήποτε διαφοροποίηση, αφού υιοθετήθηκαν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί.

«Στις 20 Νοεμβρίου 2009, το Υπουργικό όρισε ως αρμόδιο για το θέμα τον διευθυντή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών και ανέφερε ότι τότε υπήρχαν δέκα SVA σημεία για ελέγχους των μεταχειρισμένων οχημάτων που φθάνουν στην Κύπρο».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής παρέπεμψε σε άρθρα του Νόμου, ρωτώντας ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον κανονισμό, με τον μάρτυρα να απαντά πως «δεν υπάρχουν εφαρμοστικές διατάξεις για τον ευρωπαϊκό κανονισμό 858, του 2018».

Αναφέρθηκε σε πράγματα που γίνονται ή βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να διερωτάται κατά πόσον θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη κάποιες ενέργειες, με τον κ. Λουκά να απαντά λακωνικά, «θα έπρεπε να έχουν γίνει». Τότε ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε, από το 2020 μέχρι το 2025 πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα, με τον κ. Λουκά να συμφωνεί μαζί του.

Το Μάιο του 2010, είπε σε άλλο σημείο ο μάρτυρας, υπήρχε η Υπηρεσία του Καταναλωτή στο Υπουργείο Εμπορίου, που ενημερωνόταν για ανακλήσεις. Απευθυνόταταν στο ΤΟΜ και ενημέρωνε το ΤΟΜ με τη σειρά του τις αντιπροσωπείες, αφότου εντόπιζαν τον συνολικό αριθμό οχημάτων. Τότε, ο κ. Χριστοδούλου ρώτησε εάν εκεί εξαντλείτο η δουλειά του ΤΟΜ, με τον κ. Λουκά να απατά «έτσι αντιλαμβάνομαι από αυτά που μελέτησα».

Στις 31 Ιανουαρίου 2011, το ΤΟΜ προχώρησε σε θεσμοθέτηση της διαδικασίας για ανακλήσεις. Επίσης, είπε ότι «το Τμήμα ανταποκρινόταν άμεσα και παρείχε τα στοιχεία, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Από τα στοιχεία που δίναμε στον ΣΕΜΗΟ από το 2015, δίνονταν όλα τα στοιχεία». Εξήγησε ότι η βάση δεδομένων ήταν ενιαία για καινούργια και μεταχειρισμένα οχήματα.

Εύλογα διερωτήθηκε ο κ. Χριστοδούλου εάν με τις δυνατότητες της τεχνολογίας δεν είναι δυνατό να έχουμε όλα τα δεδομένα με το πάτημα ενός κουμπιού, με τον κ. Λουκά να αναφέρει ότι «το μηχανογραφικό σύστημα χρειάζεται χρήση κώδικα μέχρι και σήμερα. Δεν είναι εύκολο. Το νέο μηχανογραφικό σύστημα αναμένεται το 2026».

Μέσα από τις αναφορές του μάρτυρα, ο κ. Χριστοδούλου σχολίασε πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη δραστηριότητα στο τμήμα. «Κ. Λουκά σας ρωτώ αυτές τις ερωτήσεις, γιατί μπήκα στο τμήμα και υπάρχει συνεχής ροή πληροφόρησης από το Τμήμα σας για την οδική ασφάλεια. Υπήρχε και στο παρελθόν αυτή η ενημέρωση;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα νέα δεδομένα για τη γνώση αρμοδίων από το 2017 για τους ΤΑΚΑΤΑ και οι κρίσιμες καταθέσεις από διευθυντές ΤΟΜ

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο του 2024. Ζήτησε ενημέρωση από τα τέσσερα τμήματα που εντάσσονται στο ΤΟΜ και συναντήθηκε με τρία πρόσωπα. «Το επιστημονικό προσωπικό ήταν τρία άτομα, για τέσσερα χρόνια. Το 2024 προσλήφθηκαν άλλα τέσσερα πρόσωπα και ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο θέμα (ΤΑΚΑΤΑ)».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι στο παρελθόν υπήρχε παντελής αδράνεια στην ιστοσελίδα του ΤΟΜ, με τον μάρτυρα να απαντά ότι «θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες ενέργειες και κάποιες καμπάνιες, για προσπάθεια γενικής ενημέρωσης του κοινού».

Ακολούθως, ο κ. Χριστοδούλου επανέλαβε την ερώτηση εάν υπήρχε «παντελής έλλειψη ενημέρωσης του κοινού», με τον κ. Λουκά να απαντά «παντελής όχι, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν ενέργειες. Θα μπορούσε το Τμήμα να επικεντρωθεί περισσότερο στην ενημέρωση του κοινού».

Επιστολή και όχι εγκύκλιος του 2017

Το 2016, ο ΣΕΜΟ (ΣΕΜΗΟ σήμερα), ζήτησε συνάντηση για τις ανακλήσεις, ενώ αναφερόμενος στην εγκύκλιο του 2017, που τέθηκε στη δημόσια σφαίρα και αφαιρούσε από τους εισαγωγείς την υποχρέωση ενημέρωσης για ανακλήσεις, είπε πως ήταν επιστολή και όχι εγκύκλιος.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα προσχέδια που ετοιμάστηκαν, τονίζοντας ότι στο τελευταίο προσχέδιο αφαιρέθηκε η εν λόγω πρόνοια. «Από τους φακέλους φαίνεται να υπήρχε γνώση στο Υπουργείο για το θέμα των ανακλήσεων», τόνισε ο διευθυντής του ΤΟΜ. Υπήρχαν διάφορες συναντήσεις των υπουργών με το ΣΕΜΟ και φαίνεται ότι δίνονταν διάφορες οδηγίες από τον υπουργό για το συγκεκριμένο θέμα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μη ανταπόκριση πολιτών για ανακλήσεις και ζήτησε στοιχεία από τον ΣΕΜΗΟ, αλλά και πως απέστειλαν SMS σε όσους είχαν καταχωρημένα κινητά τηλέφωνα για το θέμα. «Υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν ανανεώσει τα στοιχεία τους ή δεν είχαν καταχωρημένο αριθμό».

Παραδέχθηκε ότι το Τμήμα γνώριζε από το 2015 με 2016 για τους ΤΑΚΑΤΑ και δόθηκαν οδηγίες για ανακλήσεις.

Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε εκ νέου στο συγκεκριμένο σημείο ότι βασικός στόχος του ΤΟΜ είναι η ασφάλεια των πολιτών. Έπρεπε ή δεν έπρεπε να κάνετε αξιολόγηση κινδύνου;», με τον μάρτυρα να απαντά ότι «η αξιολόγηση γίνεται από τον κατασκευαστή. Εάν η ανάκληση αφορούσε μόνο την Κύπρο, θα μπορούσε να προχωρήσει αυτοβούλως το Τμήμα. Προϋπήρχαν οι ανακλήσεις, δεν μπορούσε να προχωρήσει σε διαφορετική εκτίμηση από αυτή που υπήρχε».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ρώτησε εξάλου κατά πόσον «δεν έπρεπε να γίνει αυτό και πριν το 2024;», με τον κ. Λουκα να αναφέρει πως «σε όσους κατασκευαστές συστήνεται μη χρήση, εκδώσαμε ενημέρωση για άμεση ακινητοποίηση».

«Δεν είμαστε εδώ για να σταυρώσουμε κανένα»

Ακολούθως, το μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής, Μιχάλης Βορκάς ρώτησε σε περίπτωση που είχε μια ανάκληση το 2016, ποιος ενημέρωνε, με τον μάρτυρα να απαντά ότι το ΤΟΜ ενημερωνόταν από τον εισαγωγέα. Τότε, παρενέβη ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αναφέροντας ότι «δεν προσπαθούμε να σταυρώσουμε κανένα. Προσπαθούμε να δούμε τα λάθη που οδήγησαν σε δύο νεκρούς και ένα σοβαρά τραυματία. Δεν είμαστε σταυρωτές κανενός».

Στις 20 Μαΐου 2022, στάλθηκε μήνυμα στους αντιπροσώπους και στους διανομείς, ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου 2022, στάλθηκε στην ΟΕΒ δεύτερο μήνυμα στους αντιπροσώπους και διανομείς. Όταν ένας ιδιοκτήτης δεν ανταποκρινόταν έμπαινε φραγή για ανανέωση ΜΟΤ. «Το εμπόδιο στον τεχνικό έλεγχο δεν ήταν τιμωρητικό, αλλά ενισχυτικό μέτρο, για να εντοπίζονται όσοι δεν ανταποκρίνονται σε ανακλήσεις».

Το έταιρο μέλος της Επιτροπής, Θεοδόσης Χατζημιχαήλ ρώτησε εάν εφαρμοζόταν αυτή η εντολή, με τον κ. Λουκά να απαντά ότι ανταποκρίνονταν εν μέρη, κάποιοι δεν ανταποκρίνονταν. «Μεταξύ 4500 με 6500 τα οχήματα που εντάχθηκαν στη συγκεκριμένη λίστα».

Άρα, ρώτησε ο κ. Χατζημιχαήλ, «για 40.000 οχήματα δεν καταχώρησαν εντός του συστήματος», με τον μάρτυρα να απαντά ότι «δεν ήταν ακριβώς έτσι, αλλά φάνηκε στην ποεία πώς εξελίχθηκε η διαδικασία με τον μη εντοπισμό οχημάτων».

Παραδοχές διευθυντή ΤΟΜ ότι έπρεπε να γίνουν περισσότερα για ενημέρωση του κοινού

Ο κ. Λουκά παραδέχθηκε ότι οι διανομείς, αλλά και το Τμήμα θα μπορούσε να ενημερώσει καλύτερα το κοινό, με τον πρόεδρο της Ερευνητικής να σχολιάζει «και δεν το έκανε», χωρίς να λάβει οποιαδήποτε απάντηση.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης, ο μάρτυρας ρωτήθηκε εάν οι επιστολές που στάλθηκαν στους πολίτες, ήταν συστημένες, με τον κ. Λουκά να απαντά πως όπως νομίζει δεν ήταν συστημένες. «Αναφέρει αποστολή επιστολής ή συστημένης επιστολής ή αποστολή SMS».

Πρόεδρος Ερευνητικής: Κ. Λουκά, πόσο ποσοστό του κόσμου μπορούσε να ενημερωθεί από την ιστοσελίδα σας;

Διευθυντής ΤΟΜ: Η ιστοσελίδα μας θα μπορούσε να ήταν σε πολύ καλύτερο βαθμό. Δεν είναι ικανοποιητική.

Πρόεδρος Ερευνητικής: Χαίρομαι που αγγίζετε την ουσία του θέματος

Διευθυντής ΤΟΜ: Θα μπορούσαν να γίνουν και κάποια άλλα θέματα, για να έχουμε επαφή με το πιο ευρύ κοινό.

«Δεν λάβαμε την έκθεση της Ηλεκτρομηχανολογικής για το τροχαίο του 2017»

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο μάρτυρας ενημέρωσε για τις ενέργειες που γίνονται από το ΤΟΜ όταν ξεκινά μια ανάκληση και πώς κατηγοριοποιούνται, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής να ρωτά εάν πριν το 2024 έγιναν οποιεσδήποτε υποχρεωτικές ανακλήσεις, με τον κ. Λουκά να απαντά ότι δεν έγινε.

Κληθείς να σχολιάσει εάν κοινοποιήθηκε στο ΤΟΜ η έκθεση του 2017, της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας για τον τραυματισμό του Αλέξανδρου Λούγκου, απαντώντας πως δεν έλαβαν οτιδήποτε, ενώ δεν έχει γνώση εάν κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο. Παράλληλα, του ζητήθηκε ως πρώην μέλος της Ηλεκτρομηχανολογικής να τοποθετηθεί εάν έπρεπε να τον κοινοποιήσουν, είπε ότι από τη στιγμή που δεν λειτούργησε αυτεπαγγέλτως, θα έπρεπε να κοινοποιηθεί.

Ο κ. Βορκάς, συνεχίζοντας την ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής, είπε πως «από τη στιγμή που δεν είχατε ενημέρωση για την πρώτη έκθεση της Ηλεκτρομηχανολογικής, δεν είχατε ούτε για τα επόμενα δύο θανατηφόρα». Τότε, ο κ. Λουκά είπε πως δεν είχαν εκθέσεις, παρά μόνο ανταλλαγή αλληλογραφίας.

«Ο κ. Γιάννος Όξινος είπε ότι μετά το θανατηφόρο του γιου του, είχε συνάντηση με τον κ. Βαφεάδη και τον κ. Νικολαΐδη και πως ο κ. Νικολαΐδης δεν γνώριζε για το θέμα. Τότε η προϊστάμενη του Τομέα Ρύθμισης του ΤΟΜ, κ. Ελένη Πίπη Χατζηκώστα, που ήταν τότε αναπληρώτρια διευθύντρια, πήρε το λόγο και είπε πως δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη συνάντηση του υπουργού και του διευθυντή με τον κ. Όξινο.

Δεν υπήρξε ανάδραση από το σύστημα RAPEX στην Κύπρο, ωστόσο το Τμήμα παρείχε ενημέρωση για 55 χιλιάδες οχήματα και προσήλθαν για διόρθωση τα 33 χιλιάδες οχήματα, είπε ο κ. Λουκά. Το Δεκέμβρη του 2023 μετακινήθηκε ένα πρόσωπο για να αρχίσει η καταγραφή. «Ξεκινήσαμε τον Δεκέμβρη του 2023 και τα πρώτα αποτελέσματα φάνηκαν τον Ιανουάριο του 2024». Οι ανακλήσεις ήταν 150 χιλιάδες οχήματα για διαφόρων ειδών ανακλήσεις, υπέδειξε ο κ. Λουκά.

Αναλαμβάνοντας το Τμήμα, ο κ. Λουκά αναφέρθηκε σε ενέργειες που έγιναν κατά τη θητεία, ανάμεσα στις οποίες η διαδικασία ελέγχου και SMS, ενώ κοινοποιήθηκε επίσης αρχείο ανακλήσεων για το 2023 και το πρώτο εξάμηνο του 2024. «Το Τμήμα παρακολουθούσε δεδομένα για ανακλήσεις 162 χιλιάδων οχημάτων, εκ των οποίων τα 93 χιλιάδες έχουν υλοποιηθεί οι διορθώσεις».

Στη συνέχεια, ο κ. Λουκά αναφέρθηκε στις κλήσεις που έλαβαν από τη Βουλή, για να το θέμα των ανακλήσεων. Μίλησε ακόμα για υποστελέχωση του Τμήματος, δεδομένου ότι στην Κύπρο υπάρχουν σήμερα 1.030.000, σε αντίθεση με πριν λίγα χρόνια που ήταν περίπου 800 χιλιάδες.

Παρέπεμψε εξάλλου στον τρόπο ενημέρωσης για τις ανακλήσεις, με τον Πρόεδρο της Ερευνητικής να ρωτά τον μάρτυρα για τις ενέργειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, συγκριτικά με αυτές που γίνονται σήμερα. Ο μάρτυρας είπε ότι «έγιναν κάποιες συναντήσεις. Θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες καμπάνιες, αλλά θεωρώ ότι απευθυνθήκαμε σε όσους έπρεπε να απευθυνθούμε. «Δεν υπάρχει ενημέρωση για οχήματα από τρίτες χώρες, εκτός αν πηγαίνουμε μέσω του διανομέα».

Ο κ. Χριστοδούλου ζήτησε την άποψή του διευθυντή εάν το Τμήμα ανταποκρίθηκε στην αποστολή του για ασφάλεια των πολιτών. «Έγινε μια ενέργεια σήμερα, προχώρησα για ενημέρωση. Οι προηγούμενοι διευθυντές είχαν γνώση και άποψη για το πως θα έπρεπε να προχωρήσει το Τμήμα. Αν υπήρχαν αλληλογραφίες και λοιπά, είναι θέμα που πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους».

Πρόεδρος: Έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν;

Διευθυντής: Πάντα μπορούν να γίνουν περισσότερα.

Πρόεδρος: Έφαες με τζαι μένα στη διπλωματία κ. Λουκά.

Τότε παρενέβη η κ. Πίπη, αναφέροντας ότι υπήρχε για χρόνια υποστελέχωση στο Τμήμα.

Πρόεδρος: Ενδεχομένως να έγιναν παραλείψεις λόγω έλλειψεις προσωπικού;

Ελένη Πίπη: Ναι λόγω έλλειψης προσωπικού. Στον τεχνικό τομέα είχαμε έλλειψη εννέα λειτουργών. Είχε ανάγκη να στελεχωθεί το Τμήμα. Διαχειριζόμαστε 18 Νομοθεσίες ως ΤΟΜ.

Δεν άφησε στο απυρόβλητο τους εισαγωγείς

Ακολούθως, αναφέρθηκε στις διαδικασίες που έγιναν πριν τη δημοσιοποίηση των διαταγμάτων του Υπουργείου. «Το Τμήμα προσπαθούσε να λάβει ενημέρωση περί τα μέσα Ιανουαρίου, λόγω μη ανταπόκρισης από τους διανομείς του κατασκευαστή. Επικοινωνήσαμε με την πρεσβεία της Κύπρου στην Ιαπωνία. Επίσης, επικοινωνήσαμε με την πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Κύπρο και μας έφεραν σε επαφή με το Υπουργείο Μεταφορών».

Ενημέρωσε ακόμα για την αλληλογραφία που είχαν με το Υπουργείο της Ιαπωνίας, ενώ έγινε επικοινωνία και με άλλα κράτη μέλη. Η Νομική Υπρεσία απάντησε, σύμφωνα με τον κ. Λουκά ότι η ευθύνη φέρει και ο εισαγωγέας.

Ο πρόεδρος της Ερευνητικής διέκοψε τον κ. Λουκά και είπε πως επειδή μιλούν για ευθύνες να μείνουν μέχρι εκεί, τονίζοντας πως το θέμα της διερεύνησης των γκρίζων οχημάτων είναι αρκετά δύσκολο.

Αναφερόμενος στο Νόμο που ψήφισε η Βουλή για τις ανακλήσεις, είπε πως αποτέλεσε μοχλό πίεσης για τους εισαγωγείς. «Είχαμε διάφορες αντιδράσεις», είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «η κύρια αντίδραση ήταν ότι δεν ήταν δική τους ευθύνη και δεν μπορούσαν να υλοποιήσουν όλες τις ανακλήσεις. Έχουμε διανομείς που τροποποίησαν το λογισμικό τους και μπορούν να λάβουν ενημέρωση για οχήματα από τρίτες χώρες».

Η ενημέρωση που είχαν από τους διανομείς, όπως είπε ήταν «ελλειπέστατη και επικοινωνήσαμε με το ΚΙΟΣ, απ' όπου λάβαμε μια πληροφόρηση. Υπήρχε διαφορά με τα στοιχεία που ήρθαν από τους διανομείς. Τελικώς επιστευτήκαμε τους διανομείς, εκτός στις περιπτώσεις που δεν λάβαμε ενημέρωση από τους διανομείς και η μόνη ενημέρωση που είχαμε ήταν από το ΚΙΟΣ».

Ο κ. Λουκά δήλωσε πως δεν είναι ικανοποιημένος από τις ενέργειες που έγιναν μέχρι στιγμής για το μέλλον, τονίζοντας ότι πρέπει να τους παρέχεται πληροφόρηση από τους διανομείς.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής αναφερόμενος στις ανακλήσεις που έγιναν εδώ και χρόνια για τους ΤΑΚΑΤΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, διερωτήθηκε εάν υπήρχε ευκολότερο πράγμα από το να ενημερώνεται το ΤΟΜ, με τον μάρτυρα να απαντά οτι το Τμήμα πρέπει να προχωρήσει με διάφορες ενημερωτικές καμπάνιες και να «ενημερώνεται το κοινό, αλλά παράλληλα και ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του και να υλοποιεί τις ανακλήσεις. Η περίφημη αλυσιδα ενημέρωσης δεν μπορεί να κλείσει εκτός κι αν υπάρχει συνεργασία».

Ο κ. Βορκάς με τη σειρά του, ρώτησε τον κ. Λουκά επί των αναφορών που έγιναν από τους συγγενείς των θυμάτων ότι τα οχήματά τους βρίσκονται στις λίστες ανακλήσεων, παρότι έχουν ακινητοποιηθεί. Όπως εξήγησε ο κ. Λουκά, «όλα τα οχήματα που είναι στη βάση δεδομένων, είτε είναι ενεργά είτε ακινητοποιημένα, στάλθηκαν και για αυτά τα οχήματα. Δεν καταλαβαίνει κανείς τον πόνο των γονιών, αλλά υπήρχε μια βάση δεδομένων και αυτός ήταν ο λόγος που στάλθηκε. Η απολογία ήταν γιατί προκαλέσαμε αναστάτωση στις οικογένειες».

Σε σχέση με το ενδεχόμενο να υπάρξουν παρόμοια περιστατικά λόγω του ότι κυκλοφορούν οχήματα υπό ανάκληση στους δρόμους, έδειξε ως αρμόδιο για τη μη χρήση ή σύσταση μη χρήσης τον κατασκευαστή.

Παρούσα κατά την κατάθεση του διευθυντή του ΤΟΜ ήταν η μητέρα του Κυριάκου Όξινου, Μαρία Λούη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έφεση «Ισότητας» κατά απόφασης Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών για εργοδοτούμενους αορίστου
Ζήτησε πραγματογνώμονα η πλευράς της Γερμανίδας στη δίκη για σφετερισμό Ε/κ περιουσιών
Παριστάνουν τους κυβερνητικούς λειτουργούς και εξαπατούν πολίτες τηλεφωνικώς-Πώς δρουν οι επιτήδειοι
Διάταγμα αναστολής εργασιών στο χώρο που έπεσαν οι κύλινδροι εξέδωσε ο ΕΟΑ Λευκωσίας
Δύσκολη η αντιπυρική περίοδος λόγω άνυδρου χειμώνα-«Οι πυρκαγιές είναι μία διαρκής και εντεινόμενη απειλή»
Πάνω από 280 αδασμολόγητες κούτες τσιγάρων εντοπίστηκαν στην οικία στη Λευκωσία-Βρέθηκαν και ναρκωτικά
Επιβεβαίωσε το μένος του δράστη η νεκροτομή στον Αργυρού-Δέχθηκε 19 μαχαιριές, μοιραία τα τραύματα στον θώρακα
Επέστρεψε στην εποχή του 2013 η κατάσταση με τον υπερπληθυσμό στις Φυλακές-Πρωτιά για την Κύπρο στην ΕΕ
Καίει τον βασικό ύποπτο η 47χρονη, της παραδέχθηκε ότι σκότωσε τον Αργυρού-Είχαν πάει περίπατο θύμα και φερόμενος θύτης
Βαρύ πρόστιμο 44 χιλιάδων σε άνδρα που έκρυβε λαθραία τσιγάρα στην αποθήκη του (pics)