Τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη και Τατάρ στην σκιά των απαράδεκτων τουρκικών δηλώσεων
11:08 - 05 Μαΐου 2025

Σε βαρύ κλίμα, λόγω των απαράδεκτων δηλώσεων που έγιναν στα κατεχόμενα κατά την παράνομη επίσκεψη Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιούν σήμερα τη δεύτερη συνάντησή τους, μετά την πενταμερή της Γενεύης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ερσίν Τατάρ. Η συνάντηση φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί τετ-α-τετ, κατόπιν επιθυμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν και στον χώρο βρίσκονται και οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών.
Πρώτος έφτασε στον χώρο της συνάντησης ο Ερσίν Τατάρ, στις 11:02, τον οποίο υποδέχθηκε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος, Κόλιν Στιούαρτ. Ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 11:06. Της συζήτησης ήταν προγραμματισμένο να προηγηθεί μία πρώτη συνάντηση με την νέα Τεχνική Επιτροπή για τη νεολαία, η οποία συγκροτήθηκε μετά από σχετική απόφαση στην πρώτη συνάντηση, καθώς και photo op.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τίναξε στον αέρα την προσπάθεια για καλό κλίμα ενόψει συζήτησης των ΜΟΕ ο Ερντογάν
Οι δύο ηγέτες, καθώς και ο Κόλιν Στιούαρτ, υποδέχθηκαν την Τεχνική Επιτροπή για τη νεολαία στην προσπάθεια για οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της ευχήθηκαν καλή δουλειά. Ο Τατάρ, από πλευράς του, υπέδειξε την ανάγκη για ανάπτυξη εμπιστοσύνης και κατανόησης της άλλης πλευράς. Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι θεωρεί αυτή την Επιτροπή την πιο σημαντική, για ένα μέλλον σε μία ειρηνική και επανενωμένη πατρίδα. Αυτά τα θετικά μηνύματα για τη νεολαία, ενδεχομένως να βελτίωσαν κάπως την ατμόσφαιρα.
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μεταξύ άλλων, συνεχάρη τα μέλη της Επιτροπής και ευχαρίστησε δημόσια τον κ. Τατάρ, τον οποίον αποκάλεσε πολύ καλό φίλο, ο οποίος, όπως είπε, «επιτέλους μετά από δύο χρόνια αποδέχθηκε να συστήσουμε αυτή την Τεχνική Επιτροπή. Από όλες τις 13 Τεχνικές Επιτροπές, για μένα αυτή είναι η πιο σημαντική Τεχνική Επιτροπή.
Προσπαθούμε να επιλύσουμε το Κυπριακό, να διασφαλίσουμε ένα ειρηνικό μέλλον σε αυτό το νησί και εσείς έχετε την ευθύνη να καθοδηγήσετε αφού εσείς είστε το μέλλον της Κύπρου. Και για μένα είναι σημαντικό να σας δούμε στην επόμενη συνάντηση μαζί, όχι ξεχωριστά, διότι το μέλλον όλων θα είναι ειρηνικό μόνο αν εργαστούμε μαζί όλοι σε μια επανενωμενη χώρα, κράτος μέλος της ΕΕ.
Αυτή η Τεχνική Επιτροπή έχει πολύ σημαντική δουλειά να κάνει και θα συζητήσουμε μαζί σας αριθμό σημαντικών θεμάτων.
Αν οδηγείς αυτοκίνητο και βλέπεις πίσω θα έχεις ατύχημα, πρέπει να βλέπεις μπροστά. Έτσι πρέπει να βλέπουμε μπροστά στο μέλλον και εσείς είστε το μέλλον, άρα, πρέπει να καθοδηγήσετε».
Υπενθυμίζεται ότι η μεταξύ τους συνάντηση έχει ως αντικείμενο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Κατά την πρώτη συνάντηση, πριν από το Πάσχα, καταγράφηκε πρόοδος στα πιο «εύκολα» μέτρα που αποφασίστηκαν στη Γενεύη, ενώ σε σχέση με τα πιο δύσκολα ζητήματα, αυτά δηλαδή τα οποία ο Τατάρ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για να προωθήσει τους στόχους της αναγνώρισης του ψευδοκράτους μέσω της «συνεργασίας κρατών» δεν υπήρξε κάτι το ανακοινώσιμο. Δεδομένου ότι αυτά τα δύο αναμενόταν να απασχολήσουν κατά κύριο λόγο την σημερινή συνάντηση, το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που καλλιέργησε η παράνομη επίσκεψη δεν αναμένεται να είναι βοηθητικό.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο αυτά ζητήματα αφορούν τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης και την από κοινού εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών στη νεκρή ζώνη. Σε ό,τι αφορά τα σημεία διέλευσης, θεωρητικά επί τάπητος βρίσκεται η Μια Μηλιά και η Λουρουτζίνα, τις οποίες προτείνει η τουρκική πλευρά, και το Πυρόι και τα Κόκκινα που προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ωστόσο, ο Ερσίν Τατάρ επιδιώκει το άνοιγμα μόνο ενός οδοφράγματος, αυτού της Μιας Μηλιάς, επειδή θα μειώσει την κίνηση στην κατεχόμενη πλευρά του Αγίου Δομετίου, όπου βρίσκονται και τα κτίρια που του εγκαινίασε ο Ερντογάν, κάτι που μπορεί να αξιοποιήσει στο πλαίσιο του «προεκλογικού» του, ενώ στην πραγματικότητα δεν θέλει να ανοίξει κανένα άλλο οδόφραγμα, ιδιαίτερα αν θα χρησιμοποιείται μόνο για διελεύσεις, χωρίς να γίνεται στάση στα κατεχόμενα, επειδή αυτό δεν θα προσφέρει τίποτα στο ψευδοκράτος.
Σε σχέση με την ενέργεια, η ένσταση του Τατάρ είναι ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο θα πληρώσει η ΕΕ, θα δίνει το ρεύμα στο δίκτυο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ακολούθως θα γίνεται διανομή και στα κατεχόμενα και επιθυμεί να δημιουργηθεί χωριστή υποδομή για να διοχετεύεται απευθείας ρεύμα στα κατεχόμενα, επειδή θεωρεί ότι αυτό με κάποιο τρόπο θα αποτελέσει «αναγνώριση».

Αν και τα ΗΕ προχώρησαν σε επίσημο διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ως προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ, η οποία αναμένεται να πιάσει δουλειά στο δεύτερο μισό του Μάη, είναι ξεκάθαρο πως από τουρκικής πλευράς δεν υπάρχει καμία πρόθεση για να προκύψουν επόμενα βήματα στο Κυπριακό, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η προσπάθεια. Ακόμη, δηλαδή, και εάν προκύψει πρόοδος σε ότι αφορά τα ΜΟΕ, οι Τούρκοι κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν να επιτρέψουν πρόοδο σε ό,τι αφορά την ουσία του Κυπριακού, κάτι ιδιαίτερα προβληματικό, καθώς η όλη προσπάθεια αποσκοπεί στην επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Ανακοινώσεις αν υπάρξει πολιτική βούληση
Παρά ταύτα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατάφερε να διατηρήσει συγκρατημένη αισιοδοξία, δηλώνοντας πριν από την συνάντηση πως εάν υπάρξει πολιτική βούληση, θα μπορούσαν να προκύψουν ανακοινώσεις. «Αν υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχουν σήμερα πολλά που μπορούν να ανακοινωθούν. Πηγαίνω όπως πάντα με θετική προδιάθεση» είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας τη χαρά του για τη θετική ανταπόκριση του Ερσίν Τατάρ στο αίτημά του για συνάντηση τετ-α-τετ.
«Υποσχεθήκαμε στον Γενικό Γραμματέα (Σ.Σ. του ΟΗΕ) ότι πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού» σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ τους θα ξεκαθαρίσει περισσότερο το σκηνικό.
Αναφερόμενος στην επικείμενη κάθοδο της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι, σύμφωνα με ενημέρωση της οποίας έτυχε, το συμβόλαιό της ισχύει από τις 12 Μαΐου, άρα θα επισκεφθεί την Κύπρο μετά τη 12η Μαΐου, «οπότε θα υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία εδώ, στην Τουρκία, στην Ελλάδα, στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Τις αμέσως επόμενες ημέρες και ώρες θα υπάρχουν εξελίξεις, θα είναι θετικές και θα μας βοηθήσουν στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε ενόψει και της διευρυμένης συνόδου στα τέλη Ιουλίου» τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ζήτησε από την κ. Ολγκίν να βρίσκεται στην Κύπρο, να έχει τακτικές συναντήσεις και να έχει επαφή με την Τουρκία. «Ήταν εδώ ο κ. Ερντογάν, δεν χρειάζεται να το πω εγώ. Δεν προσπαθώ με κανένα τρόπο να υποβαθμίσω τον ρόλο των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, αλλά ακούσατε δημόσια τον ίδιο τον κ. Ερντογάν» επεσήμανε, σημειώνοντας ότι «η συνεχής επαφή με την Τουρκία είναι απαραίτητη, αν θα προχωρήσουμε μπροστά».
«Μετέφερα αυτή τη θέση και προηγουμένως στον ΓΓ του ΟΗΕ και γενικότερα στα ΗΕ την ανάγκη της συνεχούς παρουσίας και των επαφών (Σ.Σ. της κ. Ολγκίν) έτσι ώστε στη διευρυμένη σύνοδο του Ιουλίου να υπάρξουν αποτελέσματα», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα πολιτικά ζητήματα που υπάρχουν περιορίζονται στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι υπάρχουν και άλλα θέματα. Εξέφρασε την επιθυμία να σταλούν θετικά μηνύματα στο σύνολο του κυπριακού λαού, προσθέτοντας ότι «μπορούμε, αν υπάρχει πολιτική βούληση».
Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι μετά την προηγούμενή του συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ συναντήθηκαν οι διαπραγματευτές, προσθέτοντας ότι υπήρξε πρόοδος σε κάποια θέματα. Αναφερόμενος στη δικοινοτιή Τεχνική Επιτροπή για τη Νεολαία, είπε ότι «είναι σημαντική αυτή η Επιτροπή», προσθέτοντας ότι από την πρώτη συνάντηση που είχε με τα ΗΕ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ζητούσε επιτακτικά αυτή την Επιτροπή. «Φτάσαμε, δύο χρόνια μετ, στη σύστασή της, άρα είναι σημαντικό να της δώσουμε κατευθυντήριες γραμμές, να έρθει κοντά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για να πετύχουμε τον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών» κατέληξε.
