Τίναξε στον αέρα την προσπάθεια για καλό κλίμα ενόψει συζήτησης των ΜΟΕ ο Ερντογάν
06:00 - 05 Μαΐου 2025

Αν το timing της ανακοίνωσης του επαναδιορισμού της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στη θέση του προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, μετά από εβδομάδες αναμονής, είχε ως στόχο να δώσει ώθηση στο Κυπριακό ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησης μεταξύ του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ερσίν Τατάρ το πρωί της Δευτέρας, το πλάνο αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτυχημένο. Διότι μεταξύ της ανακοίνωσης και της συνάντησης μεσολάβησε η παράνομη επίσκεψη Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, που όχι μόνο επισκίασε τα πάντα σε σχέση με το Κυπριακό, αλλά στην ουσία έχει πάρει τα πράγματα ακόμα πιο πίσω, διότι ανέδειξε το μέγεθος της τουρκικής αδιαλλαξίας.
Η πρόοδος που επιτεύχθηκε στην πρώτη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θεωρείται θετική, αν και αφορούσε τα πιο «εύκολα» μέτρα που αποφασίστηκαν στη Γενεύη, ενώ σε σχέση με τα πιο δύσκολα ζητήματα, αυτά δηλαδή τα οποία ο Τατάρ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για να προωθήσει τους στόχους της αναγνώρισης του ψευδοκράτους μέσω της «συνεργασίας κρατών» δεν υπήρξε κάτι το ανακοινώσιμο. Δεδομένου ότι αυτά τα δύο αναμενόταν να απασχολήσουν κατά κύριο λόγο την σημερινή συνάντηση, το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που καλλιέργησε η παράνομη επίσκεψη δεν αναμένεται να είναι βοηθητικό.
Υπενθυμίζεται ότι τα δύο αυτά ζητήματα αφορούν τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης και την από κοινού εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών στη νεκρή ζώνη. Σε ό,τι αφορά τα σημεία διέλευσης, θεωρητικά επί τάπητος βρίσκεται η Μια Μηλιά και η Λουρουτζίνα, τις οποίες προτείνει η τουρκική πλευρά, και το Πυρόι και τα Κόκκινα που προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ωστόσο, ο Ερσίν Τατάρ επιδιώκει το άνοιγμα μόνο ενός οδοφράγματος, αυτού της Μιας Μηλιάς, επειδή θα μειώσει την κίνηση στην κατεχόμενη πλευρά του Αγίου Δομετίου, όπου βρίσκονται και τα «παλατάκια» που του εγκαινίασε ο Ερντογάν, κάτι που μπορεί να αξιοποιήσει στο πλαίσιο του «προεκλογικού» του, ενώ στην πραγματικότητα δεν θέλει να ανοίξει κανένα άλλο οδόφραγμα, ιδιαίτερα αν θα χρησιμοποιείται μόνο για διελεύσεις, χωρίς να γίνεται στάση στα κατεχόμενα, επειδή αυτό δεν θα προσφέρει τίποτα στο ψευδοκράτος.
Σε σχέση με την ενέργεια, η ένσταση του Τατάρ είναι ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο θα πληρώσει η ΕΕ, θα δίνει το ρεύμα στο δίκτυο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ακολούθως θα γίνεται διανομή και στα κατεχόμενα και επιθυμεί να δημιουργηθεί χωριστή υποδομή για να διοχετεύεται απευθείας ρεύμα στα κατεχόμενα, επειδή θεωρεί ότι αυτό με κάποιο τρόπο θα αποτελέσει «αναγνώριση».
Ακόμη, όμως, και αν μετακινηθεί ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος έτσι κι αλλιώς αλλάζει θέσεις κατά καιρούς, όταν αυτό βολεύει την Τουρκία, η ζημιά που έγινε κατά την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν συνεχίζει να είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. Διότι τα ΜΟΕ δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά όχημα για βελτίωση του κλίματος, ώστε να βοηθηθεί η διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού. Από τουρκικής πλευράς, ωστόσο, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση και κανένα ενδιαφέρον για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αφού το μοναδικό πράγμα που φαίνεται να βρίσκεται στο μυαλό τους είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους.
«Η λύση των δύο κρατών είναι το κοινό όραμα της ‘τδβκ’ και της Τουρκίας», δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος Πρόεδρος, απορρίπτοντας για άλλη μία φορά τη λύση στο συμφωνημένο πλαίσιο. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, την θέση του ότι, εάν πρόκειται να υπάρξει νέα διαπραγματευτική διαδικασία, αυτή στο εξής θα διεξάγεται όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ «δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα». «Το τεφτέρι της ομοσπονδίας έκλεισε. Αν πρόκειται να υπάρξει μια νέα διαδικασία, αυτή είναι δυνατή μόνο στη βάση της κυρίαρχης ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος», υποστήριξε από πλευράς του ο Τατάρ, ενθαρρυμένος από όσα άκουσε από τον Ταγίπ Ερντογάν.
Το παραλήρημα του Τατάρ, μάλιστα, ήταν τόσο μεγάλο που επιχείρησε να ξαναγράψει την ιστορία χιλιάδων ετών. Υποστήριξε ότι το νησί ήταν… οθωμανικό και «ήρθαν οι Βρετανοί, μετά έφεραν αυτούς τους Ε/κ και προέκυψαν εντελώς διαφορετικές καταστάσεις». Δηλαδή θεωρεί ότι όλα τους τα αιτήματα είναι δίκαια, επειδή το νησί ανήκε στην Τουρκία και… κουβάλησαν τους Έλληνες «έποικους» οι Βρετανοί αποικιοκράτες στα τέλη του 19ου αιώνα!
Αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε το προφανές, δηλαδή ότι δεν περίμενε κάτι διαφορετικό από το δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ, είναι ξεκάθαρο πως το κλίμα στο οποίο μεταβαίνει σήμερα για να συζητήσει είναι ιδιαιτέρως βαρύ και αρνητικό. «Τη Δευτέρα προσέρχομαι, ναι, σε μια νέα συνάντηση με συγκεκριμένο αντικείμενο. Έχω πει και στο παρελθόν ότι αναλάβαμε έναντι του ΓΓ των ΗΕ κάποιες υποσχέσεις, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν. Κάποιες ξεκίνησαν να υλοποιούνται και υπάρχουν και κάποια άλλα θέματα που από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι να υλοποιηθούν», είπε, προσπαθώντας να διατηρήσει μία νότα αισιοδοξίας. Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως «δεν είμαστε εκεί», στην επανέναρξη δηλαδή των συνομιλιών, τονίζοντας πως «δεν προσπαθώ να ωραιοποιήσω την κατάσταση ή να παρουσιάσω διαφορετικά τα δεδομένα, αλλά αυτή η κινητικότητα υπάρχει».
Η τουρκική αυτή θέση δεν είναι καινούρια. Εκφράστηκε, όμως, με μεγάλη σφοδρότητα, σε μία περίοδο που υποτίθεται ότι ανανεώθηκε η προσπάθεια για να προκύψουν νέα βήματα στο Κυπριακό, στη διευρυμένη διάσκεψη του Μαρτίου. Για αυτό και όλο αυτό το πανηγύρι που στήθηκε στα κατεχόμενα έχει στην ουσία τινάξει στον αέρα το όποιο καλό κλίμα προσπάθησε να καλλιεργηθεί και την κινητικότητα που αναγνώρισε ο Αντόνιο Γκουτέρες. Διότι η κινητικότητα, όπως διατυπώθηκε από τουρκικά χείλη, ήταν προς τα πίσω.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Στάθηκε στην αντίδραση Τ/κ και αποκατέστησε την πραγματικότητα ο ΠτΔ-«Δεν ανέμενα κάτι διαφορετικό από Ερντογάν»
- Είδε Ερντογάν και μετατράπηκε σε Σουλτάνο ο Τατάρ-Ρεσιτάλ προκλήσεων και παραποίηση ιστορίας
- Στα εγκαίνια του «προεδρικού» ο Ερντογάν-Η υποδοχή για τη... φιέστα και το μήνυμά του
- Παραλήρημα Ερντογάν στα εγκαίνια του «προεδρικού»-«Ένδειξη κοινού πεπρωμένου Τουρκίας και "τδβκ"»
- Το ξεκόβει για κυπριακά πλοία σε λιμάνια της Τουρκίας ο Ερντογάν-Χαϊδεύει τους σφετεριστές ε/κ περιουσιών
