Ενισχύει την φαρέτρα των εργαζομένων έναντι ατυχημάτων η Βουλή-Η πρόταση για επαρκή εκπαίδευση
Φοινιώ Σάββα 06:00 - 05 Μαΐου 2025

Την φαρέτρα με τα εργαλεία που έχουν οι εργαζόμενοι, ώστε να θωρακίζονται έναντι των εργατικών ατυχημάτων, θέλει να ενισχύσει η Βουλή, η οποία αρχίζει τη συζήτηση για πρόταση νόμου, που έχει ως στόχο την σωστή και επαρκή εκπαίδευση και ενημέρωση των ατόμων που εντάσσονται στην αγορά εργασίας. Αυτό που διαμηνύεται είναι πως με τη θέσπιση συγκεκριμένου πλαισίου, αναφορικά με την ενημέρωση των εργαζομένων, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, ώστε να μειωθούν τα ατυχήματα, ωστόσο πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι θέσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Η Επιτροπή Εργασίας αναμένεται να συζητήσει την ερχόμενη Τρίτη την πρόταση νόμου των βουλευτών του ΑΚΕΛ, αναφορικά με την υποχρέωση των εργοδοτών να ενημερώνουν επαρκώς και άμεσα τους εργαζόμενους, για τους κινδύνους εργασίας. Μία συζήτηση που έρχεται μετά την ανακοίνωση του Τμήματος Εργασίας, που ανέφερε πως τα εργατικά ατυχήματα έχουν μειωθεί λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και αυτό ουσιαστικά ενισχύει την άποψη των εισηγητών, ότι πρόκειται για ένα λιθαράκι στην προσπάθεια για εξάλειψη των κινδύνων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μειώθηκαν τα εργατικά ατυχήματα στην Κύπρο-Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση
Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμου, ώστε να ενισχυθεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την υποχρέωση των εργοδοτών να ενημερώνουν, να εκπαιδεύουν και να καταρτίζουν τους εργοδοτουμένους τους προκείμενου να διασφαλίζεται η ασφάλεια και υγεία στην εργασία τους.
Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι:
(α) ο εργοδότης μεριμνά ώστε οι πληροφορίες, οι οδηγίες, η ενημέρωση, η εκπαίδευση, η κατάρτιση και η επιτήρηση να παρέχονται στον εργοδοτούμενο από την πρώτη εργάσιμή του ημέρα και σε γλώσσα κατανοητή σε αυτόν, και
(β) κατά την περίοδο κατάρτισης και εκπαίδευσης, ο εργοδοτούμενος λαμβάνει τον μισθό του με πλήρεις απολαβές από τον εργοδότη του.
«Δεν υπάρχει αφορμή, υπάρχει λόγος να ενισχύσουμε το πλαίσιο που αφορά στην κατάρτιση και εκπαίδευση των εργαζομένων. Να θωρακίσουμε αυτή τη διαδικασία, ώστε να ενισχύσουμε το πλαίσιο της ασφάλειας και να μην περνά καμία μέρα που ένα άτομο μπαίνει στην εργασία και επειδή δεν υπάρχει δια νόμου χρονικό πλαίσιο για εκπαίδευση και ενημέρωση, να είναι εκτεθειμένο σε κινδύνους της εργασίας. Θεωρούμε ότι περιορίζονται οι κίνδυνοι με αυτό το ζήτημα. Ζητήματα ασφάλειας και υγείας, ατυχήματα σε εργασιακούς χώρους συμβαίνουν. Είναι μία κατάσταση που είναι μπροστά μας και ενισχύουμε και θωρακίζουμε τους εργαζόμενους», ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας αναμένεται να θέσουν ενώπιον των εμπλεκόμενων φορέων την άποψη ότι με την προώθηση της εν λόγω πρότασης νόμου, γίνεται προσπάθεια για να ενισχυθεί το δίκτυ προστασίας των εργαζομένων, καθώς υπάρχει η αντίληψη πως αν καταστεί υποχρεωτικό διά νόμου η διαδικασία εκπαίδευσης και κατάρτισης, θωρακίζονται οι εργαζόμενοι έναντι κινδύνων στην εργασία. Από πλευράς τους, οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι οι συντεχνίες που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, καθώς επίσης και η εκτελεστική εξουσία, αναμένεται να καταθέσουν τη δική τους θέση, ώστε να βρεθεί η κοινή συνισταμένη προς όφελος όλων.
«Η πρόταση, με το πλαίσιο και τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει, έχει ως στόχο να βοηθήσει και το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε ό,τι αφορά σε ατυχήματα στο χώρο εργασίας. Δεν θεωρούμε ότι θα σταματήσουν τα ατυχήματα ή θα λύσουμε όλα τα προβλήματα, όμως είναι ένα λιθαράκι προς αυτό το σκοπό. Εμείς θέτουμε την πρόταση ενώπιον όλων των μερών και είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε τις απόψεις όλων και αν χρειάζονται αλλαγές θα τις κάνουμε. Δυστυχώς, έχουμε καταγραμμένα ατυχήματα που είναι εκεί και πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι μας. Προς αυτό το σκοπό είναι και η δική μας πρόταση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει να βάλει μαχαίρι στην παράνομη εργοδότηση η Βουλή-Παραχωρούνται εργαλεία, τι αλλάζει στο Νόμο
