Την ανάγκη δράσης κατά της παραπληροφόρησης για το κλίμα ανέδειξε η Υπουργός Γεωργίας στο άτυπο Συμβούλιο

Στην ανάγκη συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σε θέματα κλίματος, ενέργειας και περιβάλλοντος, αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, δρ Μαρία Παναγιώτου, η οποία συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 29 Απριλίου, στη Βαρσοβία, στο πλαίσιο της Πολωνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά την πρώτη θεματική συνεδρία του Άτυπου Συμβουλίου, η Υπουργός τόνισε την ανάγκη συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σε θέματα κλίματος, ενέργειας και περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη και τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ πρότεινε τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού κόμβου δεδομένων για την τεκμηριωμένη πληροφόρηση. Υπογράμμισε, τέλος, τη σημασία διατήρησης της ελευθερίας του λόγου και ενίσχυσης του δημόσιου διαλόγου με βάση τη γνώση.

Στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, με θέμα την περιβαλλοντική καινοτομία ως εργαλείο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, η Υπουργός παρουσίασε την αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής της Κύπρου, αναφερόμενη σε σειρά τεχνολογικών παρεμβάσεων στους τομείς των υδάτων, της γεωργίας, της δασικής προστασίας, της δημόσιας υγείας και της παράκτιας ζώνης.

Κατά τη δεύτερη θεματική ενότητα, που επικεντρώθηκε στην Ευρωπαϊκή Εκτίμηση Κινδύνων από την Κλιματική Αλλαγή (EUCRA) και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Προσαρμογής (ECAP), η Υπουργός παρουσίασε τις πρόνοιες της Στρατηγικής της Κύπρου, η οποία βασίζεται σε εθνική αξιολόγηση κινδύνου και περιλαμβάνει 155 μέτρα προσαρμογής. Τόνισε τη σημασία της διατομεακής συνεργασίας και της χρήσης γεωχωρικών και ψηφιακών εργαλείων, ενώ επεσήμανε ότι ο επικείμενος Κλιματικός Νόμος της Κύπρου θα ενσωματώνει ρητά την κλιματική ανθεκτικότητα στον αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό.

Στο πλαίσιο της παρουσίας της στη Βαρσοβία, η Υπουργός συμμετείχε στο πρόγευμα εργασίας των Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ (MED9), που διοργάνωσε η Σλοβενία. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η προετοιμασία της Υπουργικής Συνόδου Περιβάλλοντος και Ενέργειας του MED9, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Σλοβενία, καθώς και το προσχέδιο της Κοινής Υπουργικής Διακήρυξης για την Κλιματική Ανθεκτικότητα. Η Υπουργός καλωσόρισε το προσχέδιο, το οποίο είχε ετοιμαστεί κατά την Κυπριακή Προεδρία του MED9, και ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ με κονδύλια και απλοποιημένες διαδικασίες για την προστασία των αγροτικών περιοχών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, η Υπουργός πραγματοποίησε διμερείς διαδοχικές συναντήσεις. Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ισότητας των Φύλων της Δανίας, Magnus Heunicke, συζητήθηκαν η προώθηση της Στρατηγικής Ανθεκτικότητας Νερού της ΕΕ, ο κανονισμός REACH, και η ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – Δανίας στο πλαίσιο του τρέχοντος Τρίο Προεδρίας (Πολωνία – Δανία – Κύπρος), με έμφαση στην κλιματική προσαρμογή και την κυκλική οικονομία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με την Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, κα Leena Ylä-Mononen, η Υπουργός ανέδειξε τη σημασία μιας στενότερης συνεργασίας Κύπρου–ΕΟΠ, με στόχο την ενίσχυση της τεχνοκρατικής στήριξης και της επιστημονικής τεκμηρίωσης σε περιβαλλοντικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η ανθεκτικότητα των υδάτινων πόρων και η υποστήριξη του σχεδιασμού ευρωπαϊκών πολιτικών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, ενώ επιβεβαιώθηκε η κοινή πρόθεση εντατικοποίησης της συνεργασίας ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026 και του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος που θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

Η Υπουργός η οποία συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο συνοδευόμενη από τον Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος, Θεόδουλο Μεσημέρη, επέστρεψε στην Κύπρο σήμερα Τετάρτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Σκηνές απείρου κάλλους στο κέντρο της Λευκωσίας-Άγρια συμπλοκή, μαρτυρίες για μαχαίρια και ζημιές
Κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη Al Jazeera o Πετρίδης-Εγκρίθηκαν 27 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις κατά τη θητεία του
Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 18χρονου καταζητούμενου από το θανατηφόρο στη Λεμεσό (pic)
Μείωση 86% των παράτυπων αφίξεων στην Κύπρο τα τελευταία τρία χρόνια-Στα χαμηλά και οι αιτήσεις ασύλου
Επαναλειτουργεί το σύστημα Tax For All στις 21 Ιουλίου-Παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η υποβολή
Σημαντική η δικοινοτική συνεργασία για το περιβάλλον-«Ξεκινάει εκστρατεία αναγνώρισης των προβλημάτων»
Ένταλμα σύλληψης εναντίον του οδηγού του οχήματος που παρέσυρε και σκότωσε την 58χρονη στη Λεμεσό
Αd hoc Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο για την φόρμουλα υπολογισμού της κρατικής χορηγίας προς Δήμους
Το ΚΕΒΕ καταδικάζει τα απεργιακά μέτρα στα ξενοδοχεί-Ζητά πρωτοβουλίες από τον υπουργό Εργασίας
Νέες αποκαλύψεις με τον διάλογο του πιλότου της Air India και του συγκυβερνήτη του-«Το αεροπλάνο είναι στα χέρια σου»