Ολοήμερο και υποδομές στα αιτήματα που έθεσαν γονείς προδημοτικής στην Επ. Παιδείας

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων, για την ανταπόκριση που είχαν τα αιτήματα που έθεσαν σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.

Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Μιχάλη Πιττάλης, παρουσίασε ενώπιον των μελών της Επιτροπής τα κύρια ζητήματα που τους απασχολούν, τα οποία συνοψίζονται σε θέματα στελέχωσης, κτιριακών υποδομών, λειτουργίας του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, αλλά και σε θέματα ασφάλειας. Τη σημασία της επέκτασης του ολοήμερου σχολείου στα νηπιαγωγεία, αλλά και της εξασφάλισης όλων των απαραίτητων υποδομών επεσήμαναν και μέλη της Επιτροπής.

Παραθέτοντας τα ζητήματα που ιεραρχεί η Συνομοσπονδία, ο κ. Πιττάλης αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάλληλης στελέχωσης των μονοθέσιων σχολείων, αλλά και επιμόρφωσης του εκπαιδευτικού που καλείται να ανταπεξέλθει και σε διευθυντικά καθήκοντα. Ζήτησε, επίσης, να δοθούν κίνητρα για αντικαταστάσεις κυρίως στα μονοθέσια σχολεία, για να καλυφθούν τα κενά.

Ο κ. Πιττάλης αναφέρθηκε και στην ανάγκη άμεσης κάλυψης των αναγκών των παιδιών για τα οποία εκκρεμεί αίτημα για ειδική εκπαίδευση, αναφέροντας ότι μπορεί ένα αίτημα να υποβληθεί Οκτώβριο και να αρχίσει λογοθεραπεία τον Μάρτιο.

Υπερθεματίζοντας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, υπογράμμισε τη σημασία της έγκαιρης στελέχωσης και ανέφερε ότι η Υπουργός Παιδείας έχει δεσμευτεί για να δοθεί λύση, εκφράζοντας την ελπίδα να εφαρμοστούν μέτρα από Σεπτέμβριο.

Ο κ. Πιττάλης, ανέφερε, ακόμα, ότι ζητούμενο είναι και η επέκταση του ολοήμερου σχολείου στα νηπιαγωγεία, συνδέοντας το θέμα αυτό και με την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Σημείωσε, εξάλλου, ότι θα πρέπει να αρχίσουν να διδάσκονται στα παιδιά από μικρή ηλικία οι αρετές της οικογένειας για να αντιμετωπιστεί η συρρίκνωση των γεννήσεων.

Τέθηκε, επίσης, το ζήτημα ότι η χρήση λυόμενων αιθουσών, από “αναγκαίο κακό έγιναν «μόδα» τελικά, ενώ δε θα έπρεπε. Είπε ότι χρειάζεται να βρεθεί λύση, γιατί η μέθοδος αυτή, μεταξύ άλλων, περιορίζει και την αυλή του σχολείου. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται απαλλοτρίωση γης για να επεκταθούν τα υπάρχοντα σχολεία ή για να γίνουν νέα.

Το ζήτημα των αναγκών σε εγκαταστάσεις, εφόσον εφαρμοστεί και η επέκταση του ολοήμερου σχολείου, υπογράμμισε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, αναφέροντας σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει ένα προγραμματισμό και εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτός ο προγραμματισμός θα ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τέλος, ο κ. Πιττάλης έθεσε το ζήτημα της ασφάλειας και διατύπωσε αίτημα για τοποθέτηση συστήματος παρακολούθησης, που θα τίθεται σε λειτουργία τις ώρες που δε θα είναι ανοιχτά τα σχολεία. Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για το μάθημα αγωγής υγείας και για το γεγονός ότι δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση με τους γονείς για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, ανέφερε σε δηλώσεις του την ανάγκη επέκτασης του θεσμού του ολοήμερου σχολείου τάχιστα και άμεσα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι λήξη και στα νηπιαγωγεία, με απώτερο στόχο της συμφιλίωσης εργασιακού και προσωπικού χρόνου των εργαζομένων. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη για επέκταση και της ειδικής εκπαίδευσης στα δημόσια και κοινοτικά νηπιαγωγεία, θέτοντας εισήγηση για τη δημιουργία κέντρου αξιολόγησης που να καλύπτει όλο το φάσμα των αναγκών για τη διάγνωση των παιδιών με αναπηρία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, επεσήμανε ότι η πρόληψη αποδεδειγμένα μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για τους μετέπειτα ενήλικες. Ανέφερε ότι η επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης θα προσφέρει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας όμως ότι χρειάζεται να γίνει επένδυση και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Χαιρέτισε, επίσης, το πρόγραμμα που αναπτύσσει πειραματικά το Υπουργείο Παιδείας για την παρουσία δύο νηπιαγωγών σε κάποιες τάξεις, λέγοντας ότι «τέτοιες πρωτοποριακές προσεγγίσεις μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματα για τα παιδιά μας». Σημείωσε, επίσης, ότι το θέμα των ολοήμερων σχολείων είναι καθοριστικό και από πλευράς κοινωνικής στήριξης οικογενειών αλλά και σε σχέση με τη μεγιστοποίηση των παιδαγωγικών αποτελεσμάτων για τα παιδιά.

Τη σημασία του ολοήμερου σχολείου υπογράμμισε κατά τη συνεδρίαση και ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, σημειώνοντας ότι είναι το σοβαρότερο μέτρο για αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παναγιώτου: Γνώμονας η κοινωνική δικαιοσύνη για συνταξιοδοτικό, ΑΤΑ, ρύθμιση εργασίας
Εισβολή κουκουλοφόρων σε ελληνικό πανεπιστήμιο Στον νοσοκομείο φοιτητής που χτυπήθηκε με πυροσβεστήρα
Αποτεφρωτήριο μέχρι το 2030 ζητά η Κυπριακή Εταιρεία Αποτέφρωσης Νεκρών
Χειροπέδες σε τρεις ανήλικους για το χάος του Μεγάλου Σαββάτου στα Λειβάδια
Απειλές για τη ζωή της δέχεται Τ/κ δημοσιογράφος που έγραφε για τον Φαλγιαλί
ΒΙΝΤΕΟ: Βοήθεια από την Κύπρο ζήτησε το Ισραήλ για την αντιμετώπιση των τρομακτικών πυρκαγιών
Τμήμα Περιβάλλοντος: Εξετάζονται μελέτες για έκθεση επιπτώσεων στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας Αγ.Θέκλας
«Σήμερα είχαμε παραλαβή»-Πώς ο 59χρονος έστελνε φωτογραφίες και βίντεο στον «στρατολογητή»
Διέκοψε τη στατική φρούρηση συναγωγών ο Αρναούτης, έντονη αντίδραση Αρχιραβίνου-«Λανθασμένη απόφαση, ο κίνδυνος είναι εκεί»
Στον κόσμο του το τουρκικό ΥΠΑΜ-Υποστηρίζει πως επιχειρείται αναβίωση της... «τρομοκρατικής νοοτροπίας της ΕΟΚΑ»