Μετά την Ισπανία μεταβαίνει στην Πορτογαλία ο ΠτΔ με φόντο την ανάληψη Προεδρίας Συμβουλίου της ΕΕ

Στη Λισσαβόνα μεταβαίνει το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, για να συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι (ώρα Κύπρου) με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Λούι Μοντενέγκρο, στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους θα διεξαχθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. 

Μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών, το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για τη Βαλένθια, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Κογκρέσου του ΕΛΚ.

Ο Πρόεδρος έχει ξεκινήσει σειρά επισκέψεων, εν όψει της ανάληψης της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2026. Τις προηγούμενες μέρες είχε επισκεφτεί τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, ενώ από χθες βρίσκεται στην Ισπανία, για να αναχωρήσει σήμερα για την Πορτογαλία.

Όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως η Προεδρία, τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Πορτογαλία θα απασχολήσουν, ανάμεσα σε άλλα, οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, θέματα που άπτονται ευρύτερα της ευρωπαϊκής ατζέντας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Στη Βαλένθια, κατά τη Σύνοδο του ΕΛΚ, οι εργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν το απόγευμα, θα διεξαχθούν εκλογές για ανάδειξη της νέας ηγεσίας του, ενώ το βράδυ θα παρατεθεί δείπνο στο οποίο θα παρακαθήσουν, ανάμεσα σε άλλους, οι ηγέτες των χωρών μελών του ΕΛΚ και η νέα ηγεσία.

Οι εργασίες της Συνόδου θα συνεχιστούν στις 30 Απριλίου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβαίνει σε παρέμβαση, ενώ στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει διμερείς επαφές.

Τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συνοδεύουν η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της 30ης Απριλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τραβά το σχοινί ο Οδυσσέας για Ανώτατο και Εισαγγελέα-«Αντέδρασαν με ταχύτητα σε αναφορά που εκθέτει τον Πρόεδρο»
Στο Ελσίνκι για διήμερη επίσκεψη εργασίας ο Πρόεδρος
Σχέδιο Δράσης για Επαναπατρισμό Κυπρίων με τέσσερις δράσεις παρουσίασε ο Πρόεδρος στο Λονδίνο
Πολεμικές ιαχές από Οδυσσέα-Κράτησε... εφεδρεία για να χτυπήσει Χριστοδουλίδη και να δημιουργήσει σκιές
Πολύ κοντά σε στρατηγική συμφωνία για άμυνα και ασφάλεια Κύπρος και ΗΒ
Διευκρινίσεις Κόμπου για την ευρωπαϊκή συζήτηση για Ισραήλ-Χρειάζεται «ροή βοήθειας σε κλίμακα»
Κανονικά την 1η Ιουνίου οι εκλογές της ΕΔΕΚ-Δόθηκε παράταση στην υποβολή υποψηφιοτήτων
Εκνευρισμένοι στα κατεχόμενα για την επικείμενη ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σέγκεν
Αφού δεν τους βγήκε ο ΟΤΚ, δόθηκε στο ψευδοκράτος καθεστώς παρατηρητή στην Τουρκική Ακαδημία
Υπέδειξε στον ΟΤΚ ότι θα πρέπει να δράσουν αλληλέγγυα με τους Τ/κ ο Φιντάν