Η ακουστική αναπηρία δεν θεωρείται μόνιμη για τα ιατροσυμβούλια-Σωρεία καταγγελιών σε ΚΥΣΟΑ

Σωρεία καταγγελιών βρίσκονται ενώπιον της ΚΥΣΟΑ, που αφορούν στο γεγονός ότι άτομα με ακουστική αναπηρία χάνουν επιδόματα λόγω λανθασμένης αξιολόγησης από πλευράς ιατροσυμβουλίων του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, με τη Βουλή να θέτει επί τάπητος τα προβλήματα που υπάρχουν, σε μία προσπάθεια να μπορούν να ενταχθούν τα άτομα με αναπηρία στο δημόσιο τομέα για απασχόληση. Μάλιστα, από πλευράς ΚΥΣΟΑ υπάρχει η πρόταση να θεσπιστεί ένας συγκεκριμένος μηχανισμός για τον τρόπο που γίνονται οι αξιολογήσεις στα ιατροσυμβούλια, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα γιατρών που λειτουργούν με αυθαίρετο τρόπο.

Το θέμα της αξιολόγησης των ατόμων με αναπηρία από τα ιατροσυμβούλια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης έχει ήδη ανοίξει ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας, καθώς στην προηγούμενη συζήτηση ακούστηκε η εξομολόγηση της Μαριάννας Παφίτη, η οποία είχε αναφέρει πως παλεύει με την σκλήρυνση κατά πλάκα εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια και παλεύει μόνη της, αφού δεν έχει ενταχθεί στον ειδικό κατάλογο των εκπαιδευτικών, για να μπορεί να διοριστεί, μετά από προτροπή του ιατροσυμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Έχω σκλήρυνση κατά πλάκα, οι βλάβες έχουν επηρεάσει τα πάντα… Χρειάζομαι να είμαι ανάμεσά σας»

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, όσον αφορά στις αξιολογήσεις τους από τα ιατροσυμβούλια, είναι αρκετά και κατά καιρούς υπάρχουν αρκετές τοποθετήσεις από πλευράς οργανώσεων που εκπροσωπούν αυτά τα άτομα, που καταγγέλλουν δημόσια τον τρόπο λήψης της απόφασης. Ανάμεσα στις ομάδες ατόμων με αναπηρία που επηρεάζονται άμεσα από την κατάσταση είναι και αυτά με ακουστική αναπηρία, δεδομένου ότι ενώ σε άλλες χώρες η ακουστική αναπηρία είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη, στην Κύπρο κρίνεται αναγκαίο τα ιατροσυμβούλια να καλούν αυτά τα άτομα κάθε δύο χρόνια για επανεξέταση.

«Εμείς λάβαμε καταγγελίες για τις αξιολογήσεις ατόμων με κοχλιακά εμφυτεύματα. Μετά την ενηλικίωση τους καλούν συνεχώς για αξιολογήσεις, μη κρίνοντας την αναπηρία τους ως μόνιμη και μη αναστρέψιμη, κάτι που παγκοσμίως το κοχλιακά και το ακουστικό βαρηκοΐας αποτελούν βοηθήματα ακοής και δεν αντικαθιστούν την αίσθηση. Παγκοσμίως, επιστημονικά, δεν θεωρείται ότι εξαλείφεται η σοβαρή αναπηρία στους έχοντες κοχλιακά εμφυτεύματα και ακουστικά βαρηκοΐας», εξήγησε στον REPORTER η πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Θέμις Ανθοπούλου.

Σημειώνεται πως στην Κύπρο υπήρξε τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά τα ιατροσυμβούλια που γίνονται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και βάσει αυτής, μόνιμες και μη αναστρέψιμες αναπηρίες δεν επαναξιολογούνται. Κάτι που δεν ισχύει για τα άτομα με ακουστική αναπηρία. Αυτό που τονίζεται από πλευράς ΚΥΣΟΑ είναι πως τα κοχλιακά εμφυτεύματα αποτελούν βοηθήματα, που λειτουργούν σε συγκεκριμένους τόπους και συνθήκες, δηλαδή όχι όλο το εικοσιτετράωρο, ενώ φθίνει η λειτουργία τους όταν ο ήχος που λαμβάνουν είναι πάνω από συγκεκριμένα ντεσιμπέλ. Αυτό θα γίνει σε μία αίθουσα θεάτρου, ένα δρόμο πολύβοο ή μία υπεραγορά πολύβοη.

«Με αυτή τη λογική ένα άτομο που είναι σε αμαξίδιο, θα πρέπει να θεωρείται πως δεν έχει αναπηρία επειδή κινούνται. Αυτό αποτελεί κυπριακή πατέντα, που αντιλαμβανόμαστε ότι έχει να κάνει με συγκεκριμένους γιατρούς, που καθοδηγούν το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης ότι πρέπει να βλέπει τη λειτουργικότητα ενός ατόμου. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι τη λειτουργικότητα τη βλέπεις σε εικοσιτετράωρη βάση και οποιεσδήποτε συνθήκες. Δεν είναι μεμονωμένα. Υπάρχουν ώρες που δεν ακούνε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ενιαία νομοθεσία για άτομα με αναπηρία εκ των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης

Χάνουν επιδόματα άτομα με ακουστική αναπηρία λόγω των αξιολογήσεων των ιατροσυμβουλίων

Πάντως, λόγω των αξιολογήσεων των ιατροσυμβουλίων, που πολλές φορές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ακουστική αναπηρία αρκετών ατόμων είναι ήπια, δικαιούχοι χάνουν τα επιδόματά τους με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα, τα οποία θα έπρεπε να καλύπτει το κράτος.

«Ένα παιδί που έχει κοχλιακό εμφύτευμα και πάει σε οποιαδήποτε τάξη Πανεπιστημίου, που έχει φασαρία, χρειάζεται συνοδό για να παρακολουθήσει. Εκτός από τα δημόσια πανεπιστήμια που προσφέρουν συνοδούς, κανένα άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν παρέχει συνοδό. Έτσι, τα παιδιά πρέπει να πληρώνουν δίδακτρα και το συνοδό και την ώρα που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν, το κράτος τους κόβει το επίδομα. Είναι ξεκάθαρο. Εμείς θεωρούμε ότι καθοδηγείται λανθασμένα το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης από τους ιατρούς, που δίνουν την εμπειρογνωμοσύνη τους, επειδή παγκοσμίως όποιος έχει κοχλιακό εμφύτευμα δεν θεωρείται ότι έχει ήπια ή μέτρια ακουστική αναπηρία. Είναι ένα βοήθημα ακοής, δεν την αντικαθιστά».

Ζητά καθορισμό μηχανισμού για τον τρόπο που λειτουργούν τα ιατροσυμβούλια η ΚΥΣΟΑ

Στο μεταξύ, η ΚΥΣΟΑ έχει δεχθεί σωρεία παραπόνων από άτομα με αναπηρία, για τον τρόπο που λειτουργούν τα ιατροσυμβούλια και θεωρεί πως σε περίπτωση που ένα άτομο κάνει ιεραρχική προσφυγή κατά της απόφασης που λάβει και κερδίσει, ο εν λόγω γιατρός δεν πρέπει να παρακάθεται ξανά σε ιατροσυμβούλιο, κάτι που αυτή τη στιγμή γίνεται.

«Υπάρχουν γιατροί που είναι σωστοί και γιατροί που δεν είναι σωστοί. Εμείς θέλουμε να υπάρχει ένας μηχανισμός για τον τρόπο που γίνονται οι αξιολογήσεις. Δεν μπορεί να πηγαίνει ένα άτομο με ακουστική αναπηρία και να τον ρωτούν αν έχει παρέες. Πώς συνδέεται αυτό με την αναπηρία τους; Δεν μπορούν οι γιατροί να λειτουργούν με τρόπο αυθαίρετο στα ιατροσυμβούλια. Θεωρούμε πως τα άτομα με αναπηρία θα έπρεπε να είναι δίπλα στους υπουργούς, για να τους καθοδηγούν για τις αποφάσεις που λαμβάνουν. Θα έπρεπε να βρεθεί ο τρόπος για άτομα με αναπηρία, όταν έχουν τα προσόντα και τις γνώσεις, να εντάσσονται στο δημόσιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο τελικό στάδιο η διαβούλευση για το νομοσχέδιο για το επίδομα τέκνου, καθυστέρηση για το μονογονεϊκό

Δειτε Επισης

Εντοπίζει σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα αξιολόγησης αναπηρίας η Επιτροπή Εργασίας-Ζητούν κώδικα δεοντολογίας
Εντόπισε προβλήματα και ανάγκη εκπαίδευσης σε στέγες ηλικιωμένων η Λοττίδου-Ζητά ρύθμιση μέσω Νομοσχεδίου
Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για... βάπτισμα ξένων γεωργικών προϊόντων σε εγχώρια-Ψάχνουν λύσεις οι Αρχές
Τέσσερις στους δέκα πιστεύουν σε επιχειρηματικές ευκαιρίες-Φοβούνται το ρίσκο οι μισοί
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση κανονισμών για διαχείριση τ/κ περιουσιών-«Αν δεν υπάρξει μοριοδότηση ποτέ δεν θα λυθεί το πρόβλημα»
Λειτουργούν ιατρεία Ταχείας Διακίνησης στα ΤΑΕΠ των ΓΝ Λευκωσίας και Πάφου-«Λιγότερη αναμονή, περισσότερη φροντίδα»
Επανέρχεται με προτάσεις για επίλυση του υδατικού ο ΔΗΣΥ-«Να μην φτάσουμε στην ημέρα μηδέν»
Υπεράντληση νερού από τα φράγματα, κενά και καθυστερήσεις στη διαχείριση του υδατικού διαπιστώνει η Ελεγκτική
Βροχές και σκόνη στο καιρικό μενού-Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανατρέπουν την κατάσταση τα σωματεία για τις οφειλές-Αγωνία για τις τελικές αποφάσεις με φόντο τα κριτήρια