Ζυμώσεις για εξεύρεση υποψηφίου κοινής αποδοχής στην ΕΔΕΚ-Αναμένονται εξαγγελίες από Μορφάκη και Χαννίδη

Θέμα ημερών, αν όχι ωρών, είναι η εξαγγελία των δύο υποψηφίων, των οποίων η πρόθεση για διεκδίκηση της προεδρίας της ΕΔΕΚ έγινε γνωστή από την πρώτη στιγμή. Πρόκειται για τον Μορφάκη Σολομωνίδη και τον Μάριο Χαννίδη, που ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν, ουσιαστικά, τη θητεία του Μαρίνου Σιζόπουλου, οδηγώντας το κόμμα στις Βουλευτικές Εκλογές.

Οι υποψηφιότητες αυτές, ωστόσο, για πολλούς δεν είναι συνενωτικές, καθώς θεωρείται ότι και τα δύο αυτά στελέχη ανήκουν στο στρατόπεδο Σιζόπουλου και, ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν κατά τρόπο ώστε να γεφυρωθούν χάσματα και να επουλωθούν πληγές, κάτι που θα επέτρεπε την μαζική επιστροφή στην ΕΔΕΚ των στελεχών που αποστασιοποιήθηκαν στον απόηχο των διαγραφών. Για αυτό και στο παρασκήνιο φαίνεται να γίνονται κάποιες ζυμώσεις, ώστε να εξευρεθεί μια τρίτη επιλογή, ένα πρόσωπο που στην παρούσα φάση θεωρείται ο «άγνωστος Χ».

Όπως πληροφορείται ο REPORTER, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου γίνονταν συζητήσεις ανάμεσα σε διάφορα στελέχη και μέλη, που έχουν ως στόχο την εξεύρεση ενός υποψηφίου κοινής αποδοχής, δηλαδή ενός προσώπου που δεν θεωρείται ότι ανήκει σε κάποιο στρατόπεδο και διαθέτει δυνατότητες συνεννόησης με όλους. Το πρόσωπο αυτό δεν έχει ακόμη εξευρεθεί αλλά γίνονται διάφορες σκέψεις, ακόμη και για ιστορικά στελέχη, που δεν βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή της πολιτικής.

Ο στόχος όσων προωθούν αυτή την τρίτη επιλογή είναι το κόμμα να εμφανιστεί στις Βουλευτικές Εκλογές όσο πιο ενωμένο και δυνατό γίνεται, ενώ παράλληλα να κινηθούν οι διαδικασίες που θα ανοίξουν τον δρόμο της επιστροφής για όλους αυτούς τους αποστασιοποιημένους ΕΔΕΚίτες, ώστε να μπορεί, αμέσως μετά τις εκλογές, όπως ήταν προγραμματισμένο, να γίνει συνέδριο με την συμμετοχή όλων. Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί πως για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο να υπάρξει κάποια συμβιβαστική συμφωνία επί του μητρώου που θα χρησιμοποιηθεί, κάτι που δεν θεωρείται εύκολο έργο.

Η λογική, ωστόσο, είναι πως αν αναλάβει κάποιο πρόσωπο με καθαρά μεταβατικό ρόλο και πλήρη επικέντρωση στις Βουλευτικές Εκλογές και η ΕΔΕΚ βγει από την κάλπη πιο δυνατή, αφενός η ίδια η βάση θα δείξει τον δρόμο και αφετέρου θα διευκολυνθεί η όλη η διαδικασία. Για αυτό και προκρίνεται η επιλογή ενός προσώπου χωρίς μεγάλες φιλοδοξίες στη φάση της πολιτικής πορείας που βρίσκεται, που θα μπορεί να ρίξει όλες του τις δυνάμεις στο πολύ δύσκολο έργο που έχει το κόμμα ενώπιον του.

Υπάρχουν, άλλωστε, πολλοί καχύποπτοι πέριξ της ΕΔΕΚ, που πιστεύουν ότι ο πραγματικός λόγος που παραιτήθηκε τώρα ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν ήταν για να δημιουργήσει χώρο σε νέα ηγεσία να διαχειριστεί αυτή τις ζυμώσεις των εκλογών και τον απόηχό τους, αλλά για να αποφύγει να φορτωθεί μία πιθανή αποτυχία του κόμματος. Η αλήθεια είναι πως η ΕΔΕΚ δεν είναι σε αυτές τις εκλογές αντιμέτωπη μόνο με τον κακό της εαυτό, αλλά και με ένα πολιτικό περιβάλλον που κάθε άλλο παρά ευνοεί τα παραδοσιακά κόμματα και κατά καιρούς εκφράζονται φόβοι ακόμη και για αποτυχία εισόδου της στη νέα Βουλή. Όπως και να έχει, όμως, και όποια και αν ήταν τα κίνητρα του απερχόμενου προέδρου, είναι σαφές πως το πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία, θα αναλάβει και το βάρος της ευθύνης των Βουλευτικών.

Το ερώτημα είναι, ακόμη και αν εξευρεθεί το άτομο αυτό, αν θα έχει επαρκή χρόνο για να κάνει τις κινήσεις επαναπροσέγγισης ενόψει των Βουλευτικών, καθώς είναι προφανές για πολλούς ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει η επιτυχία που ευελπιστούν εάν δεν επιστρέψουν οι διαγραφέντες και όσοι αποστασιοποιήθηκαν εγκαίρως και να λάβουν και οι ίδιοι μέρος στις διαδικασίες, είτε ως υποψήφιοι, είτε τραβώντας κουπί για το κόμμα. Αρκετά από τα πρόσωπα αυτά έχουν μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση εκλογών και για αυτό η συνεισφορά τους σαφέστατα θα διευκόλυνε την προσπάθεια της ΕΔΕΚ για μια καλή παρουσία στις Βουλευτικές. Ερώτημα είναι, ταυτόχρονα, ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί και τι είδους διαβεβαιώσεις θα είναι σε θέση να δώσει στα αποστασιοποιημένα στελέχη, δεδομένου ότι αυτή που δρομολογήθηκε δεν αφήνει ουσιαστικά κανένα περιθώριο για επιστροφή.

Πάντως οι διαγραφέντες και οι αποστασιοποιημένοι, οι οποίοι δεν είναι ενιαία ομάδα και δεν εκφράζει απαραιτήτως ο ένας τον άλλον, διαμηνύουν σε διάφορα πλαίσια, δημόσια αλλά κυρίως άτυπα, πως οι ίδιοι κρατούν ανοιχτή την πόρτα της επιστροφής, ωστόσο πρέπει να δημιουργηθούν συγκεκριμένες συνθήκες. Δημόσια βγαίνει κυρίως ο Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος σε νέα παρέμβασή του στο ΡΙΚ, ανέφερε πως «αν γινόταν με τους σωστούς όρους η παραίτηση του κ. Σιζόπουλου, μπορούσε το κόμμα να ορθοποδήσει». Υπέδειξε πως πρέπει να επιστρέψουν οι διαγραφέντες και να υπάρξει ένα κάλεσμα στην κοινωνία για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Πάντως, ερωτηθείς αν θα μπορούσε να συνυπάρξει με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, απάντησε πως η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδο και οι διαφωνίες δεν είναι πολιτικές. «Δώσαμε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι είμαστε εδώ, παρά τα όσα έχουν γίνει. Αναμένουμε από αυτούς που ελέγχουν τα συλλογικά όργανα σήμερα. Είμαστε έτοιμοι να συστρατευτούμε», τόνισε ο κ. Παπαδάκης. Πρόσθεσε πως το σημαντικό είναι να συμμετέχουν και μετά ο καθένας θα έπαιρνε τη θέση του, ενώ, αναφερόμενος στις υποψηφιότητες Σολομωνίδη και Χαννίδη, έκανε λόγο για «υποψηφιότητες μέσα σε ένα κλειστό κύκλωμα που δεν αφουγκράζεται την κοινωνία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Πολώνουν το κλίμα οι Τούρκοι-«Οι Έλληνες νομίζουν ότι το Αιγαίο είναι ελληνική λίμνη»
Έστειλαν στην Κιργιζία τον Κουρτουλμούς οι Τούρκοι-Θέλουν να αποτρέψουν άνοιγμα πρεσβείας στη ΚΔ
Ενημέρωσε για την υποβολή υποψηφιοτήτων η ΕΔΕΚ-Στις 15 Μαΐου λήγει η προθεσμία
Διοργανώνουν φεστιβάλ αεροπορίας στα κατεχόμενα-Συμμετέχουν 28 χώρες, ανάμεσά τους και η Γερμανία
Νέα πυρά ΑΚΕΛ για το υδατικό σε νυν και πρώην Κυβέρνηση-«Οι ευθύνες για την κατάσταση του υδατικού έχουν όνομα»
Είδε τους αντιδημάρχους ο ΥΠΕΣ-Συζήτησαν για τα καθήκοντα που τους εκχωρούνται
Διαβεβαίωσε για στήριξη Προέδρου στους εγκλωβισμένους η Αριστοτέλους-Σε εξέλιξη διαδικασία για αγορά λεωφορείων
Ενημέρωσε για την πορεία της μεταρρύθμισης της Τ.Α. Ευρωπαίο Αξιωματούχο ο ΥΠΕΣ-Αναφορές στον τρόπο λειτουργίας
«Απατεώνα» αποκαλεί τον Νίκο Αναστασιάδη ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ
Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας είχε στη Λισαβόνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας