Διιστάμενες απόψεις εκπαιδευτικών για την κατάργηση καταλόγου διοριστέων-Ανάγκη για αλλαγή νομοθεσίας
Φοινιώ Σάββα 06:00 - 05 Μαΐου 2025

Διιστάμενες είναι οι απόψεις που επικρατούν ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, όσον αφορά στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την κατάργηση του καταλόγου των διοριστέων, καθώς από τη μία οι δάσκαλοι θεωρούν ότι είναι αναγκαίο να παραμείνει και μετά το 2027 και από την άλλη οι καθηγητές τάσσονται υπέρ της κατάργησης, με την προϋπόθεση να δημιουργηθεί ένας άλλος κατάλογος για να διασφαλιστούν οι επηρεαζόμενοι. Πάντως, για ένα σημείο υπάρχει σύγκλιση απόψεων και αυτό είναι το γεγονός ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη για αλλαγή της νομοθεσίας, που διέπει τις εξετάσεις και τον κατάλογο των διορισίμων.
Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα και το 2027, όταν και θα εφαρμοστεί η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2015 και προνοεί την κατάργηση του καταλόγου διοριστέων, να πλησιάζει απειλητικά, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις βρίσκονται στο περίμενε, καθώς ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας ξεκάθαρη θέση για το τι μέλλει γενέσθαι, όπως επίσης και κατά πόσο θα υπάρξει εφαρμογή της νομοθεσίας ή θα προωθηθούν τροποποιήσεις. Ουσιαστικά, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις είχαν ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας να καταθέσει την πρότασή του, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, δεδομένου ότι η Αθηνά Μιχαηλίδου περιμένει την γνωμάτευση που έχει ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία, αναφορικά με τη νομοθεσία που θα τεθεί σε ισχύ.
Υπενθυμίζεται πως η νομοθεσία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το 2015, η οποία προνοεί πως από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 έως την 31η Αυγούστου 2027, οι κενές θέσεις πρώτου διορισμού θα πληρούνται από την Επιτροπή με το διορισμό των υποψηφίων που έχουν σειρά προτεραιότητας στους πίνακες διοριστέων και στους πίνακες διορισίμων, τηρουμένων των σχετικών διατάξεων του Νόμου.
Στη νομοθεσία υπάρχει εξήγηση ότι η πλήρωση των κενών θέσεων ως προνοείται στην παράγραφο (α) γίνεται με κατανομή των διορισμών κατά πενήντα τοις εκατό (50%) από τους πίνακες διοριστέων και κατά πενήντα τοις εκατό (50%) από τους πίνακες διορισίμων και η κατανομή με την αναλογία που προνοείται γίνεται, για κάθε σχολικό έτος, με εναλλάξ διορισμούς των κενών θέσεων πρώτου διορισμού, μεταξύ του πίνακα διοριστέων και του πίνακα διορισίμων, με τον πρώτο διορισμό να γίνεται από τον πίνακα διοριστέων. Με βάση τη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2015 και τροποποιήθηκε το 2017, από την 1η Σεπτεμβρίου 2027 καταργούνται οι πίνακες διοριστέων και όλες οι κενές θέσεις πρώτου διορισμού θα πληρούνται από την Επιτροπή, με το διορισμό υποψηφίων που έχουν σειρά προτεραιότητας στους πίνακες διορισίμων.
«Από το 2015 που ψηφίστηκε η νομοθεσία, εμείς ως ΠΟΕΔ είχαμε καταθέσει τους προβληματισμούς μας. Όλα όσα καταθέσαμε ως προβληματισμοί όλα αυτά τα χρόνια, μας έχουν διαβεβαιώσει ότι είχαμε δίκαιο. Οι στρεβλώσεις που διαπιστώνουμε κάθε φορά που γίνονται οι εξετάσεις, επιβάλλουν ότι πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία, επειδή παρατηρούνται διάφορα προβλήματα σε ό,τι αφορά στον κατάλογο διορισίμων», εξήγησε στον REPORTER η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου.
Θέση της οργάνωσης των δασκάλων, η οποία έχει κατατεθεί και ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας, είναι ότι πρέπει να παραμείνει ο κατάλογος διοριστέων και μετά το 2027, καθώς θεωρούν ότι αν εφαρμοστεί η νομοθεσία δεν θα υπάρχουν οι εκπαιδευτικοί που απαιτούνται για να στελεχώσουν τα σχολεία.
«Επίσης, θα πετάξουμε στους δρόμους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα σχολεία μας και έχουν την κατάλληλη εμπειρία. Η θέση μας είναι ότι ο κατάλογος διοριστέων δεν πρέπει να καταργηθεί το 2027 και πρέπει να αναθεωρηθεί η νομοθεσία για τις εξετάσεις και κατάλογο διορισίμων. Αυτή την θέση την έχουμε καταθέσει πολλές φορές και δημόσια και κατ’ ιδία στο Υπουργείο Παιδείας. Είναι ένα θέμα που επείγει και πλέον είμαστε στο και 25, όχι και στο και 5».
Πάντως, ένα άλλο θέμα, που έχει έμμεση σχέση με την κατάργηση του καταλόγου διοριστεών, καθώς και τους διορισμούς στα Δημοτικά Σχολεία, είναι έλλειψη ενδιαφέροντος από εκπαιδευτικούς για να στελεχώσουν τα σχολεία από τη θέση του αντικαταστάτη. Η πρόταση της ΠΟΕΔ για τη θεσμοθέτηση εργασιακού πλαισίου για τους αντικαταστάτες, το οποίο να λειτουργεί ως κίνητρο για τους εκπαιδευτικούς, αναμένεται να τεθεί εκ νέου ενώπιον του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας, στις 8 Μαΐου, όταν και θα έχουν συνάντηση για τα εκκρεμούντα θέματα, για τη νέα σχολική χρονιά.
Υπέρ της κατάργησης οι καθηγητές, ζητούν διασφάλιση των εκπαιδευτικών
Από την άλλη πλευράς, οι καθηγητές της Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, τάσσονται υπέρ της κατάργησης του καταλόγου διοριστέων, ωστόσο θεωρούν ότι πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να βρει τους τρόπους που να διασφαλίσει το μέλλον των εκπαιδευτικών που βρίσκονται στον εν λόγω κατάλογο.
«Εμείς είμαστε υπέρ να καταργηθεί ο κατάλογος διοριστέων, με προϋπόθεση όσοι συνάδελφοι είναι μέσα ή όσοι προσέφεραν στην εκπαίδευση να μπουν σε ένα ειδικό κατάλογο και να βρεθεί τρόπος για να αποκατασταθούν και να μην κινδυνεύσουν. Εμείς είχαμε θέσει ενώπιον της υπουργού τη θέση μας ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να μην χάσουν τη δουλειά τους αυτά τα άτομα και να μονιμοποιηθούν», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου.
Μάλιστα, οι καθηγητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης θεωρούν ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για αλλαγή στη νομοθεσία για τις εξετάσεις διορισίμων και του σχετικού καταλόγου. «Ο νόμος χρήζει άμεσης βελτίωσης και πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για να γίνουν αλλαγές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΟΕΛΜΕΚ, με τον πρόεδρό της, Δημήτρη Ταλιαδώρο, να διαμηνύει πως υπάρχει καθυστέρηση στην ανακοίνωση της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας για το ζήτημα. «Ενόψει ότι θα εφαρμοστεί η νομοθεσία, πρέπει να δούμε πώς θα διασφαλιστούν οι συνάδελφοι που ήδη εργάζονται. Ως οργάνωση είμαστε υπέρ της οργάνωσης και όσοι προσφέρουν στην εκπαίδευση, δεν πρέπει να θυματοποιηθούν. Δεν μπορούμε να τους διώξουμε, ούτε είναι σωστό. Το Υπουργείο Παιδείας καθυστέρησε και περιμένουμε την πρότασή τους».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Έλαβε μέτρα για τους θεματοθέτες των Παγκυπρίων το ΥΠΑΝ-Οι τρεις όροι που έθεσε η Μιχαηλίδου
- Κατάργηση των μονάδων, αυξημένος ρόλος γονιών-Οι αλλαγές που μελετά το ΥΠΑΝ για την ενιαία εκπαίδευση
- Το καλοκαίρι η πρώτη αξιολόγηση του κέντρου παραβατικών μαθητών-Σκέψεις για επέκταση σε άλλη επαρχία
- Τέλος τα μαθήματα στις 9 Μαΐου για λύκεια και 26 Μαΐου για γυμνάσια-Σε εγρήγορση για τις τελικές εξετάσεις
