Ασφάλεια και συλλογική ανταπόκριση στη Σύνοδο FINABEL με συμμετοχή ΓΕΕΦ

Θέματα άμυνας και ασφάλειας, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας και της συλλογικής ανταπόκρισης των χερσαίων δυνάμεων στα σύγχρονα επιχειρησιακά περιβάλλοντα, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας Συνόδου των Αρχηγών Χερσαίων Δυνάμεων των κρατών-μελών του Οργανισμού FINABEL, από 8 έως 9 Απριλίου στην Κροατία. Η Εθνική Φρουρά συμμετείχε με τον Υπαρχηγό, Αντιστράτηγο Νεόφυτο Παχουλίδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΦ το Σάββατο, στη Σύνοδο συμμετείχαν Αρχηγοί Χερσαίων Δυνάμεων ή εκπρόσωποί τους από 23 κράτη-μέλη, τη Λιθουανία και την Αλβανία, βασικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, καθώς και εκπρόσωποι από διάφορους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι κατά τη Σύνοδο συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και άμυνας και τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας και της συλλογικής ανταπόκρισης των Χερσαίων Δυνάμεων στα σύγχρονα επιχειρησιακά περιβάλλοντα. Με την ολοκλήρωση της Συνόδου, η Κροατία παρέδωσε την Προεδρία του Οργανισμού στο Μαυροβούνιο.

Προστίθεται ότι ο Οργανισμός FINABEL ιδρύθηκε το 1953, με σκοπό την προώθηση της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των χερσαίων δυνάμεων των κρατών-μελών της ΕΕ. Η ονομασία του οφείλεται στα αρχικά των έξι πρώτων μελών (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο). Σταδιακά έγιναν δεκτά και άλλα ευρωπαϊκά κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ και σήμερα ο συνολικός αριθμός των κρατών-μελών ανέρχεται στα 25.

«Το γεγονός αυτό υποδηλώνει τη σημασία του ως φόρουμ αλληλογνωριμίας και αλληλεπίδρασης σε επίπεδο Αρχηγών Χερσαίων Δυνάμεων, ανταλλαγής απόψεων και προβολής της Εθνικής Φρουράς και, γενικότερα, της Κυπριακής Δημοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Σειρά εργασιών στον αυτοκινητόδρομο την Τετάρτη και το Σάββατο
Με το «όραμα των δύο κρατών», προαπαιτούμενα τα «τρία άλφα» και μπόλικη μουρμούρα πάει στη Νέα Υόρκη ο Τατάρ
Καταζητείται 37χρονος για υπόθεση κλοπής στην Αγία Νάπα
Καταγγελία στην Αστυνομία για κακοποίηση βρέφους σε σταθμό στη Λάρνακα
Ποινή φυλάκισης έξι ετών σε 30χρονο για εμπρησμό κατοικίας
Κυκλοφορεί δεύτερη έκδοση του οδηγού δικαιωμάτων ασθενών με αιμοσφαιρινοπάθειες
Με παραπομπή στο πόρισμα Πολυβίου οι ευθύνες στους υπουργούς Αναστασιάδη για ΤΑΚΑΤΑ-«Η πολιτική ευθύνη δεν αφορά το γάτζωμα σε μια καρέκλα»
Τριανταπεντάχρονος δάγκωσε αστυνομικό στη Λεμεσό-Συνελήφθη μετά από καταδίωξη
Ψάχνουν τα ιατρικά αρχεία του πιλότου της Air India-Οι φήμες για κατάθλιψη και άλλα ψυχικά προβλήματα
Αδειάζει πρώην Γενικούς Διευθυντές, Διεύθυνση ΗΜΥ και Αστυνομία το πόρισμα για ΤΑΚΑΤΑ-«Αμέλεια και/ή αδιαφορία»