LIVE: Ύστατο χαίρε στον Πάπα Φραγκίσκο- Ολοκληρώθηκε η κηδεία, ακολουθεί η πομπή προς τη Σάντα Μαρία Ματζόρε

Στην τελευταία του κατοικία οδηγείται ο Πάπας Φραγκίσκος ύστερα από την εξόδιο ακολουθία που έγινε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου παρουσία πλήθους κόσμου και ηγετών από όλο τον κόσμο.

Το φέρετρο με τον Ποντίφικα θα περάσει από το ιστορικό κέντρο της Ρώμης πριν οδηγηθεί στην Σάντα Μαρία Ματζιόρε για την ταφή όπως είχε ζητήσει ο ίδιος.

Παρόντες στην τελετή είναι και 170 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων. Ανάμεσα στους πολλούς ηγέτες που δίνουν το «παρών» είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί να είναι δρακόντεια.

Ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος βρίσκεται στην ιταλική πρωτεύουσα από την Παρασκευή (25/4), ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα προσγειώθηκε και το αεροσκάφος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Στη διαθήκη του, ο πάπας Φραγκίσκος έδωσε απλές οδηγίες για την ταφή του: «Ο τάφος θα πρέπει να είναι μέσα στο έδαφος, απλός, χωρίς ιδιαίτερες διακοσμήσεις, και να φέρει μόνο την επιγραφή: Franciscus».

Μάλιστα ο πάπας Φραγκίσκος θα είναι ο πρώτος πάπας εδώ και πάνω από έναν αιώνα που θα ταφεί εκτός Βατικανού.

Όπως είχε δηλώσει, δεν θέλει να ταφεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ή στις κατακόμβες της, όπου θάβονται οι περισσότεροι πάπες, αλλά στη Βασιλική της Santa Maria Maggiore (Σάντα Μαρία Ματζόρε). Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του ο πάπας Φραγκίσκος έλεγε ότι εμπιστευόταν πάντα τον εαυτό του στην Παναγία. «Για το λόγο αυτό, ζητώ να αναπαυθεί το θνητό μου λείψανο - αναμένοντας την ημέρα της Ανάστασης - στην παπική βασιλική της Αγίας Μαρίας του Μεγάλου», έγραψε στη διαθήκη του.

pope12

Μετά από κάθε ταξίδι του στο εξωτερικό, ο πάπας Φραγκίσκος συνήθιζε να πηγαίνει στη Βασιλική της Santa Maria Maggiore πήγαινε για να προσευχηθεί μπροστά στον βυζαντινού ρυθμού πίνακα Salus Populi Romani (Σωτηρία του λαού της Ρώμης), που απεικονίζει την Παναγία, ντυμένη με μπλε χιτώνα, να κρατάει το βρέφος Ιησού, το οποίο με τη σειρά του κρατάει ένα χρυσό βιβλίο με κοσμήματα.

Η βασιλική της Santa Maria Maggiore βρίσκεται έξω από τα τείχη του Βατικανού, στην άλλη πλευρά του ποταμού Τίβερη της Ρώμης. Μετά την κηδεία στο Βατικανό, η σορός του Φραγκίσκου θα μεταφερθεί εκεί για να ταφεί.

veg1

vatican

Πηγή: cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ιστορικές στιγμές στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου-Η χειραψία ειρήνης και η μίνι σύνοδος κορυφής
Πέντε νεκροί και πάνω από 700 τραυματίες από την έκρηξη στο Ιράν-Φέρεται να συνδέεται με καύσιμο πυραύλων
Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης
Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία-Η Φον ντερ Λάιεν είδε τον Ζελένσκι, συμφώνησε για συνάντηση και με τον Τραμπ
Στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου ο Τζούλιαν Ασάνζ-Η σχέση του με τον ποντίφικα
Μόνο μία σύντομη χειραψία αντάλλαξαν Τραμπ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου
ΒΙΝΤΕΟ: Τέσσερις νεκροί και πάνω από 500 τραυματίες από μεγάλη έκρηξη στο νότιο Ιράν
Τραγική η εικόνα στη Γάζα-Το βίντεο του ΟΗΕ με τα άδεια ράφια
Κατηγορούν τον Τραμπ ότι παραβίασε τον ενδυματολογικό κώδικα στην κηδεία του Πάπα
Άτυπη τετραμερής Τραμπ, Ζελένσκι, Μακρόν και Στάρμερ στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα