Η εξαργύρωση της διπλωματίας, οι λύσεις στο υδατικό και η «στεγνή» αντιπολίτευση
Μικαέλλα Λοΐζου 07:05 - 27 Απριλίου 2025

Η λύση που βρέθηκε με την παραχώρηση κινητών μονάδων αφαλάτωσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορεί να μην επιλύει το πρόβλημα του υδατικού μόνιμα και οριστικά αλλά δεν παύει να είναι μια σημαντική εξέλιξη απέναντι στα εφιαλτικά σενάρια που υπήρχαν για σοβαρές ελλείψεις νερού τους επόμενους μήνες. Αν και δεν υπάρχει ακόμη πλήρης εικόνα ως προς τις λεπτομέρειες, είναι ορατό πως η Κυβέρνηση έδρασε μεθοδικά και της πιστώνεται το αποτέλεσμα, που σίγουρα θα βελτιώσει την κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα δεδομένα του συνδυασμού λειψυδρίας και μειωμένης παραγωγής.
Όπως φαίνεται, η Λευκωσία εξαργύρωσε σε ένα τομέα που είχε επιτακτικές ανάγκες τον αναβαθμισμένο ρόλο που ανέλαβε στην περιοχή το προηγούμενο διάστημα και την σύσφιξη σχέσεων με άλλα κράτη. Κυπριακή Δημοκρατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεργάστηκαν πάρα πολύ στενά στο πλαίσιο του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου «Αμάλθεια», καθώς τα ΗΑΕ ήταν ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές, χτίζοντας έτσι μια πιο στενή σχέση.
Σημειώνεται, μάλιστα, ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ζητούμε την συνδρομή κρατών με τα οποία αναπτύχθηκαν σχέσεις σε διαφορετικά διπλωματικά πλαίσια, ώστε να ανταποκριθούμε σε τρέχουσες ανάγκες. Για παράδειγμα, πολύτιμη θεωρείται η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια με την Ιορδανία στον τομέα της πυρόσβεσης, μια γειτονική χώρα με την οποία η Κύπρος έχει αναπτύξει ακόμη πιο στενές σχέσεις από το ξεκίνημα του πολέμου στη Γάζα. Ενδεικτικές αυτών των διπλωματικών επαφών είναι οι συχνές επισκέψεις του βασιλιά της χώρας στο νησί μας και η προσωπική συνεργασία που έχει αναπτύξει με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Η συνεργασία με το Αμπού Ντάμπι μπορεί να μην είναι τόσο προφανής όσο με το Αμμάν, ωστόσο εμπίπτει στο πλαίσιο του συνεχούς ανοίγματος της Κύπρου προς χώρες της ευρύτερης περιοχής, με το Υπουργείο Εξωτερικών να διατηρεί καλά κανάλια επικοινωνίας. Και η παροχή μονάδων αφαλάτωσης για κάλυψη των αυξημένων αναγκών αποτελεί απόδειξη ότι αυτού του είδους η επένδυση στη διπλωματία αποδίδει καρπούς. Μάλιστα, το γεγονός ότι φαίνεται να πρόκειται περί δανείου, αφού δεν θα υπάρξει χρηματική επιβάρυνση που να παραπέμπει σε ενοικίαση, δείχνει και την προθυμία των ΗΑΕ να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο τις διμερείς σχέσεις.
Προφανώς αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου για το υδατικό. Υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα ως προς τις λεπτομέρειες και την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς και προφανής ανάγκη για εξεύρεση πιο μόνιμων λύσεων. Αυτό το παραδέχονται ακόμη και τα κόμματα της συμπολίτευσης, καθώς η Κύπρος θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα κλιματολογικά δεδομένα και τις δικές της αυξημένες ανάγκες και να κινηθεί αναλόγως. Σχεδιασμοί υπάρχουν, αλλά γίνεται κατανοητό ότι, υπό τα σημερινά δεδομένα, αυτή η κίνηση ήταν το καλύτερο δυνατόν.
Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση δούλευε πάνω σε αυτή τη συμφωνία εδώ και καιρό και δεν συνέβη από την μία μέρα στην άλλη, ούτε ανακοινώθηκε σε επίπεδο προθέσεων χωρίς να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, έκανε λόγο για «εντατική προσπάθεια», ενώ επιβεβαίωσε ότι βρισκόμαστε σε συντονισμό με τα ΗΑΕ σε τεχνοκρατικό επίπεδο εδώ και αρκετό καιρό, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι υπήρξε μπαράζ επαφών πριν από το ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, στη χώρα στις αρχές Απριλίου, κατά το οποίο φαίνεται να έκλεισε το deal. Αυτές οι επαφές γίνονταν ταυτόχρονα σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο.
Αν και δευτερευούσης σημασίας, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, αυτή ήταν μία κακή επιλογή θέματος για να ασκήσει αντιπολίτευση ο ΔΗΣΥ, ο οποίος παρουσιάστηκε ιδιαίτερα έντονος το προηγούμενο διάστημα, αγνοώντας ενδεχομένως ότι πίσω από κλειστές πόρτες η Κυβέρνηση επεξεργαζόταν λύσεις, έστω και προσωρινές, μέχρι να είναι σε θέση να υλοποιήσει τον πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Τέτοια θέματα ενέχουν κίνδυνο να γυρίσουν μπούμερανγκ όταν τα αγγίζει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Όχι μόνο γιατί μπορεί να πέσει έξω, όπως σε αυτή την περίπτωση, αλλά επειδή είναι ζητήματα που είχε άπλετο χρόνο να επιλύσει κατά τη δεκαετή διακυβέρνησή του, αντί να τα αφήσει στους επόμενους να τα διαχειριστούν και να τους επικρίνει. Και πολλές φορές, όταν τα θίγει, έχει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως για παράδειγμα όταν κορόιδευε ο κόσμος τον ΔΗΣΥ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή φώναζε για την μη εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία.
Ο ΔΗΣΥ, όμως, δεν επέλεξε σωστά τη μάχη του και επένδυσε υπερβολικά στο υδατικό ως ένα θέμα που θα μπορούσε να ασκήσει «υπεύθυνη» αντιπολίτευση. Η Αννίτα Δημητρίου έστελνε επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας του να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσουν για το νερό, ένα αίτημα που δεν ικανοποιήθηκε και μάλιστα υπήρξε και πολιτική αντιπαράθεση. Ακολούθως επανήλθε, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να κηρυχθεί επίσημα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ υποδείκνυε πως θα πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα διπλωματικές προσπάθειες.
Όταν αποδείχθηκε ότι στην πραγματικότητα η Κυβέρνηση προέβαινε σε ενέργειες το προηγούμενο διάστημα, χωρίς να χρειαστεί να κάνει τα πράγματα με τον τρόπο που πρότεινε ο ΔΗΣΥ, η πρόεδρος του κόμματος προσπάθησε ουσιαστικά να το παρουσιάσει ως αποτέλεσμα των πιέσεων και παροτρύνσεων που ασκούσε η παράταξή της. «Πράγματι, η κατεπείγουσα κινητοποίηση της Κυβέρνησης και η διπλωματική συνεργασία ήταν απόλυτα αναγκαίες ενέργειες, όπως εξάλλου είχαμε υποδείξει», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι «ασκήσαμε πιέσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, μέχρι να μπορούμε να πούμε –με στοιχεία- ότι το πρόβλημα λύθηκε πραγματικά και οριστικά. Θα είμαστε αρωγοί σε ό,τι χρειάζεται να γίνει».
Στην πραγματικότητα, στο πλαίσιο της ανάγκης του ΔΗΣΥ να δηλώνει την παρουσία του ως αντιπολίτευση, συχνά κινείται μεταξύ αμηχανίας και υπερβολής. Σε αυτή την περίπτωση μάλλον συνέβη το δεύτερο. Δύο χρόνια μετά που πέρασε στην αντιπολίτευση, δείχνει να δυσκολεύεται να επιλέξει σωστά το θέμα και των ύφος των παρεμβάσεών του. Το ΑΚΕΛ, αντιθέτως, που επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη εμφανιζόταν μηδενιστικό και ως εκ τούτου συχνά αναξιόπιστο ως αντιπολίτευση, στο ίδιο χρονικό διάστημα φαίνεται να βρήκε τα πατήματά του. Επέκρινε μεν έντονα την Κυβέρνηση για το υδατικό, αλλά με τρόπο πιο μετρημένο, προτιμώντας παρεμβάσεις ουσίας αντί εντυπωσιασμού. Για αυτό και δεν ξένισε τόσο η δική του τοποθέτηση μετά τις ανακοινώσεις, η οποία περιλάμβανε ερωτήματα και εισηγήσεις, καθώς και την κριτική του ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Αυτά τα πατήματα εξακολουθεί να τα αναζητεί ο ΔΗΣΥ, που στην προσπάθειά του να εντυπωσιάσει, τελικά χάνει τις εντυπώσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
