Νίκος Αναστασιάδης: Οι αμαρτίες Πανίκου Δημητριάδη, γιατί είπα «δεσμεύομαι» και το δυστύχημα για τον συκοφάντη

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που άπτονται των γεγονότων που έλαβαν χώρα κατά την κρίσιμη περίοδο του Μαρτίου του 2013 και της απομείωσης των καταθέσεων που επιβλήθηκε στην Κύπρο ως λύση στην χρηματοοικονομική κρίση που αντιμετώπιζε, δίνει στο πλαίσιο εφ’ όλης της ύλης συνέντευξής του στον Reporter και στο InBusinessNews, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξηγεί και απορρίπτει ως παντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που του προσάπτει ο πάλαι ποτέ συνεργάτης του Μακάριος Δρουσιώτης, όπως για παράδειγμα ότι μεθόδευσε καθοδηγούμενος από την Μόσχα και προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Ρώσων ολιγαρχών, την απόρριψη από την Βουλή της πρώτης συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Γιούρογκρουπ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Αναστασιάδης καταλογίζει στον τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη απόκρυψη της πραγματικής εικόνας της οικονομίας και των γεγονότων που είχαν προηγηθεί της ανάληψης των καθηκόντων του, τονίζοντας πως προσπάθεια του κ. Δημητριάδη ήταν αντί να διορθωθούν τα πράγματα, να επωμιστεί η νέα κυβέρνηση όλες τις αμαρτίες για τις οποίες έφερε ευθύνη, τόσο ο ίδιος ως Διοικητής όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξηγεί περαιτέρω γιατί είπε το περιβόητο όπως εξελίχθηκε «δεσμεύομαι», για να ξεκαθαρίσει πάντως πως δεν μετάνιωσε γι’ αυτό, αλλά ούτε και γιατί στην πορεία των πραγμάτων το αναίρεσε.

«Έπρεπε επειδή είπα δεσμεύομαι να αφήσω την Κύπρο να καταστραφεί; Να φανώ αρεστός απορρίπτοντας την πρόταση για να οδηγήσω την χώρα μου στην πτώχευση ή να γίνω ωφέλιμος και ας αποκαλούμουν αναξιόπιστος;», σημειώνει εμφαντικά ο κ. Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς για την πολιτική που ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ακολουθεί σε ό,τι αφορά την οικονομία και την προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Κύπρο, ο Νίκος Αναστασιάδης υπενθυμίζει πως το τρίπτυχο «δημοσιονομική πειθαρχία-σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα-διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ήταν η συνταγή που η δική του κυβέρνηση ακολούθησε και έφερε τις αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας.

«Αυτή ήταν η σταθερή γραμμή και οι αρχές που ακολουθήσαμε για να παραδώσουμε πλεονάσματα και αναβαθμισμένη στην επενδυτική βαθμίδα την κυπριακή οικονομία, και συνεπώς, όχι μόνο δεν διαφωνώ, αλλά υπερθεματίζω. Ορθά λέω πως πράττει, ακολουθώντας αυτό το τρίπτυχο», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δειτε Επισης

Μεταβαίνει στο Βατικανό για την κηδεία του Πάπα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Μ. Ραουνά: Η διεύρυνση της ΕΕ αποτελεί γεωπολιτική επένδυση
Ελπίδα ΠτΔ ότι το Μαυροβούνιο θα ολοκληρώσει διαπραγματεύσεις με ΕΕ στην Κυπριακή Προεδρία
Την 1η Ιουνίου οι εκλογές για νέο πρόεδρο της ΕΔΕΚ, μέχρι τις 5 Μαΐου η υποβολή υποψηφιοτήτων
Κατηγορεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι επιχειρεί να «σπείρει διχόνοια» ανάμεσα σε Τ/κ και Τουρκία ο Τατάρ
Την συμμετοχή της Κύπρου στην EXPO 2027 ανακοίνωσε από το Βελιγράδι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Αχυράνθρωπους του Σιζόπουλου θεωρεί ο Παπαδάκης αυτούς που φημολογούνται για διάδοχοι-«Μασκαραλίκια»
Απειλές Άγκυρας προς Λευκωσία-«Αν χρειαστεί, θα κάνουμε στην Κύπρο ό,τι και στο παρελθόν»
Έναρξη συζήτησης για την εισήγηση του Μ. Χατζηπαντέλα σχετικά με τον ρόλο των απλών φορολογικών κανόνων
Απορρίπτει συσχέτιση της αποχώρησης από ΕΔΕΚ με την Αρχή κατά της Διαφθοράς ο Σιζόπουλος-«Παράδοση προεδρίας, όχι παραίτηση»