Ζητά εξηγήσεις από Υπουργό και Αρχηγό ο Στεφάνου για την ανομία και την ατιμωρησία στις λαμπρατζιές
16:46 - 24 Απριλίου 2025

Το ζήτημα της ανταπόκρισης των Αρχών στα όσα εκτυλίχθηκαν με τις λαμπρατζιές το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου αλλά και την αδυναμία που επέδειξαν στην συνέχεια συντηρεί το ΑΚΕΛ. Μετά την αντιπαράθεση που είχε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο βουλευτής του κόμματος Άριστος Δαμιανού, την σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο ΓΓ του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, ζητώντας από τον Μάριο Χαρτσιώτη ενημέρωση για τις ενέργειες που γίνονται για τη διερεύνηση των συμπεριφορών εκδήλωσης μίσους και στοχοποίησης. Κάλεσε, επίσης, τον Υπουργό να τοποθετηθεί για τις προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την διαχείριση των εν λόγω ζητημάτων και υπέδειξε ότι αναμένει από τον ίδιο να προβεί στις απαραίτητες ενέργεεις, ώστε να διασφαλίσει ότι τα ποινικά αδικήματα που προκύπτουν θα τιμωρηθούν.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κοινοποίησε, επίσης, την επιστολή του ευρωβουλευτή του κόμματος, Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος είχε στοχοποιηθεί σε λαμπρατζιά, διασυνδέοντας την ενέργεια με την αντιπαράθεση που είχε πρόσφατα με το ΕΛΑΜ. Από πλευράς του, ο κ. Γεωργίου, εκφράζει ανησυχία για την ασφάλειά του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονη αντιπαράθεση Χαρτσιώτη με Δαμιανού-«Ο ίδιος υπουργός με το κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου για να ανάψουν φουκούδες»
Στην πρώτη επιστολή, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως «με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να αναφερθώ στα όσα συνέβησαν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, όταν με αφορμή το έθιμο της λαμπρατζιάς διάφορα ακραία στοιχεία τοποθέτησαν φωτογραφίες πολιτικών προσώπων, ανάμεσά τους και τη φωτογραφία του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ- Αριστερά-Κοινωνική Συμμαχία Γιώργου Γεωργίου, σημαίες Οργανώσεων του Λαϊκού Κινήματος που κλάπηκαν από Συλλόγους της Αριστεράς, πινακίδες που στοχοποιούσαν ΛΟΑΤΚΙ άτομα και άλλα πρόσωπα».
«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί τα φαινόμενα εκδήλωσης μίσους και ρατσιστικών συμπεριφορών, όπως έγινε τώρα με την εργαλειοποίηση των λαμπρατζιών αλλά και παλαιότερα με αποκορύφωμα τα ρατσιστικά πογκρόμ σε Χλώρακα και Λεμεσό», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προς τον Υπουργό.
«Είναι πεποίθησή του ΑΚΕΛ ότι αυτά τα φαινόμενα δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα και, πολύ περισσότερο, οι πρωταγωνιστές τους να μένουν ατιμώρητοι. Για τα τελευταία γεγονότα υπάρχουν και τα νομοθετικά εργαλεία, υπάρχει και άφθονο οπτικό υλικό το οποίο οι διωκτικές αρχές μπορούν ν’ αξιοποιήσουν για τη διερεύνηση των όσων έγιναν και την προσαγωγή των πρωταγωνιστών στη δικαιοσύνη», τόνισε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μοιράζει ευθύνες στους πάντες ο Χαρτσιώτης για τις λαμπρατζιές-Αντιστρέφουν τα πυρά Βουλή και Ένωση Δήμων
Ακολούθως, ο κ. Στεφάνου ζήτησε από τον Μάριο Χαρτσιώτη ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα το Υπουργείο προς την κατεύθυνση της διερεύνησης των γεγονότων, για τις οδηγίες που έχουν δοθεί, αν έχουν δοθεί, στην Αστυνομία και εν γένει, ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση των εν λόγω ζητημάτων.
«Αναμένω ότι εσείς ως πολιτικός προϊστάμενος αλλά και η ηγεσία της Αστυνομίας, θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλίσετε ότι τα ποινικά αδικήματα που προκύπτουν από αυτές τις συμπεριφορές θα τιμωρηθούν και ότι η Πολιτεία θα σταθεί τροχοπέδη στον εκφασισμό της κοινωνίας», κατέληξε.
Ανησυχεί για την ασφάλειά του ο Γιώργος Γεωργίου
Στη δεύτερη επιστολή, ο Στέφανος Στεφάνου εξήγησε ότι επισυνάπτει επιστολή από μέρους του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Αριστερά - Κοινωνική Συμμαχία, Γιώργου Γεωργίου, που αφορά στην τοποθέτηση φωτογραφίας του στην κορυφή λαμπρατζιάς στη Λακατάμια στις 19 Απριλίου, με το σύνθημα «εσχάτη προδοσία».
«Το γεγονός προφανώς οφείλεται στην πολιτική αντιπαράθεση που είχε πρόσφατα ο ευρωβουλευτής μας με το ΕΛΑΜ. Δεν νοείται να επιτρέπεται σε ακροδεξιά στοιχεία να χύνουν δηλητήριο μίσους έναντι οποιουδήποτε, στέλνοντας το μήνυμα ότι επιφυλάσσουν την πυρά σε συγκεκριμένα πρόσωπα ή ομάδες ανθρώπων», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
«Δεδομένων των όσων συνέβησαν και του γεγονότος ότι ο Ευρωβουλευτής μας βρέθηκε στο στόχαστρο, σας παρακαλώ όπως λάβετε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες που διατυπώνει ο Γιώργος Γεωργίου για την ασφάλεια τη δική του και της οικογένειάς του και μεριμνήσετε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα από μέρους της Αστυνομίας».
Στη δική του επιστολή, ο ευρωβουλευτής ανέφερε πως «με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να αναφερθώ στο πρόσφατο συμβάν που έλαβε χώρα το Μεγάλο Σάββατο, 19 Απριλίου, στη Λακατάμια, όπου τοποθετήθηκε στην κορυφή της λαμπρατζιάς η φωτογραφία του υποφαινόμενου με το σύνθημα «εσχάτη προδοσία». Στην ίδια λαμπρατζιά είχε αναρτηθεί και η φωτογραφία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας καθώς και ένα μεγάλο πανό με το ερώτημα «Στης Ελλάδας τον κόρφο ως πότε θα φωλιάζουν ηγέτες προδότες;» Όπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για ενέργεια που εκπέμπει μίσος και αποδίδει προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, οξύνει τα πολιτικά πνεύματα και, ενδεχομένως, παρακινεί στη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με... πυροτεχνήματα και μειωμένες διαγωγές δεν πατάσσεται η νεανική παραβατικότητα-Καυτή πατάτα οι ευθύνες
«Λυπάμαι να παρατηρήσω πως παρόλο που στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν, πασιφανώς, εμφανίζονται πρόσωπα επί της σκηνής, εν τούτοις, ουδείς αντέδρασε θεσμικά, είτε από το Υπουργείο σας είτε από το αρχηγείο της αστυνομίας», πρόσθεσε ο κ. Γεωργίου.
Υπέδειξε ότι «η στοχοποίηση ενός εκλελεγμένου Ευρωβουλευτή που εκφράζει και εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος του κυπριακού λαού, στηρίζοντας στο Ευρωκοινοβούλιο τα δίκαια της Κύπρου μας, συνιστά επίθεση κατά της ίδιας της Δημοκρατίας».
«Αναμένω ότι θα προβείτε άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες, διασφαλίζοντας την ασφάλεια της οικογένειάς μου αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμά μου να εκφράζω συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις», τόνισε.
«Εμπιστεύομαι πως θα πράξετε τα δέοντα ώστε να διερευνήσετε ενδεχόμενα αδικήματα και να αποτρέψετε νέες παρόμοιες ενέργειες που πλήττουν τη δημοκρατία και οδηγούν στον εκφασισμό της κοινωνίας», κατέληξε ο Γιώργος Γεωργίου.
