Ο Νόμος τελικά... δέρνεται από τους λίγους-Ολόκληρο χάος για το Μ. Σάββατο αλλά μόνο μια σύλληψη

Από τη βία στα γήπεδα, στη νεανική παραβατικότητα, στις λαμπρατζιές και στη μέση για μια ακόμα φορά οι χειρισμοί από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης, Αστυνομίας και ευρύτερα, όλων όσων απαρτίζουν την πολιτεία. Από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και έπειτα, έχουν λεχθεί πολλά, έχουν γραφεί ακόμη περισσότερα, με την κοινή γνώμη, ωστόσο, να βλέπει για μια ακόμα φορά το ίδιο έργο σε επανάληψη, αυτό της αλληλοεπίρριψης ευθυνών, ενώ η ουσία ενός κρίσιμου ζητήματος, όπως είναι αυτό της νεανικής παραβατικότητας, χάνεται μέσα στο μπαράζ ανακοινώσεων και δηλώσεων.

Πάντως, αν κάποιος πολίτης από το εξωτερικό έβλεπε τι ακριβώς έγινε το βράδυ της Ανάστασης στις γειτονιές, θα μιλούσε με βεβαιότητα ότι στη χώρα αυτή κυριαρχεί η ανομία και θα θεωρούσε πως βρισκόμαστε σε εμφύλιο.

Αυτό που αποτελεί παραδεκτό γεγονός ή θα έπρεπε να αποτελεί, είναι ότι όσα εκτυλίχθηκαν, καμία σχέση δεν έχουν με το έθιμο της λαμπρατζιάς. Δεν ήταν μόνο οι ανεξέλεγκτες φωτιές, ήταν ο «πόλεμος» των κροτίδων και η δράση των νεαρών, οι οποίοι ήταν λες και προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και εν τέλει, το απέδειξαν.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε φαινόμενα νεανικής παραβατικότητας ή ανήλικους να εμπλέκονται σε τέτοιου είδους καταστάσεις και το καμπανάκι του κινδύνου θα έπρεπε να έχει χτυπήσει εδώ και καιρό, αν όχι εδώ και χρόνια, όπου τα στοιχεία δείχνουν αυξητική τάση. Εξάλλου, ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης, σε δηλώσεις του στο πρόσφατο παρελθόν, είχε παραδεχθεί πως υπάρχει έξαρση της νεανικής παραβατικότητας.

Ωστόσο, λίγο τα αργά αντανακλαστικά, λίγο η ατιμωρησία και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι εστιάζουν στο να μετακυλήσουν την ευθύνη αλλού αντί να ενσκήψουν στο πρόβλημα με ουσιαστικές λύσεις, συνθέτουν την εικόνα και επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, λόγω μιας γενικότερης απραξίας.

Η συζήτηση για τις λαμπρατζιές και τη νεανική παραβατικότητα είναι σχεδόν ταυτόσημη με τις συζητήσεις που γίνονται μετά από κάθε αθλητικό γεγονός που σημαδεύεται από οπαδική βία. Όπως και σε αυτή την περίπτωση, η συζήτηση φουντώνει και τελικά οι λίγοι νικούν τους πολλούς. Όπως και στην προκειμένη περίπτωση, όπου οι λίγοι έκαναν ότι ήθελαν στις γειτονιές με φωτιές και κροτίδες. Για αυτούς τους λίγους τα τελευταία 24ώρα συζητούν άπαντες και ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο, σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις λαμπρατζιές, εντούτοις οι αρμόδιες Αρχές του κράτους, όχι μόνο δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την τάξη και την ασφάλεια, αλλά τόσες μέρες μετά δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν και να τους οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι οι υπόλοιπες συλλήψεις που ανακοινώθηκαν από την Αστυνομία δεν ήταν πρόσωπα που ενεπλάκησαν στα επεισόδια ή στη ρίψη των φωτοβολίδων εναντίον Αστυνομικών, πλην μιας περίπτωσης στην Πάφο. Εξάλλου όταν σε μια κατάσταση εμπλέκονται εκατοντάδες πρόσωπα, δεν μπορεί η Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να πανηγυρίζουν και να διαφημίζουν συλλήψεις που δεν ξεπερνούν τα δάκτυλα του ενός χεριού.

Όπως φαίνεται από τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, αναφορικά με τους ανήλικους και νέους που ενέχονται σε ποινικές υποθέσεις, για αδικήματα κατά της δημόσιας τάξης, στα οποία άπτονται η οχλαγωγία, η κατοχή εκρηκτικών και άλλων συναφών αδικημάτων, σε αυτά είχαν εμπλοκή 345 ανήλικοι και 1.482 πρόσωπα ηλικίας από 18 έως 24 ετών. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, για αδικήματα κατά προσώπων, ενέχονται 16 ανήλικοι, καθώς επίσης και 91 πρόσωπα ηλικίας 18-24 ετών.

Παράλληλα, όσον αφορά αδικήματα κατά περιουσίας, όπως κλοπή, ληστεία και άλλα συναφή αδικήματα, σε αυτά ενέχονται 145 ανήλικοι και 506 νεαρά πρόσωπα ηλικίας μέχρι 24 ετών.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι τα φαινόμενα νεανικής παραβατικότητας δεν είναι μεμονωμένα σε ένα αδίκημα, αλλά είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται ευρύτερα. Οι ημέρες του Πάσχα, λόγω και των «εθίμων», προσφέρονται για όξυνση τέτοιων ενεργειών. Και ενώ όλοι ήξεραν τι ακριβώς θα γινόταν, κανείς δεν ενήργησε έγκαιρα, με αποτέλεσμα οι νεαροί ταραξίες να σκορπούν τον φόβο στις γειτονιές.

Πάντως, για την ώρα, παρά τη σοβαρότητα όλων όσων έγιναν, η Αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη αναφορικά με το επεισόδιο στα Λειβάδια. Από τη μία, η Αστυνομία δεν μπορεί να είναι παντού για να προλάβει τα έκτροπα, όπως λέει και όντως αυτό είναι αδύνατο. Από την άλλη όμως, μετά τα επεισόδια δεν υπήρξαν συλλήψεις ή εντοπισμός προσώπων, ώστε αυτό να λειτουργήσει αποτρεπτικά και για άλλους νεαρούς, με αποτέλεσμα οι Αρχές να βρίσκονται εκτεθειμένες. Συνεπώς, τα περί οδηγιών του Υπουργού Δικαιοσύνης στο Ανώτατο για άμεση εκδίκαση των υποθέσεων, χαρακτηρίζονται άνευ ουσίας αφού πρώτα το Σώμα που προΐσταται θα πρέπει να καλύψει τις αδυναμίες του και να καταφέρει σε πρώτο στάδιο να εντοπίσει κάθε παραβάτη που μετατρέπει δημόσιους χώρους σε εμπόλεμη ζώνη.

Επιπλέον, το όλο θέμα συζητήθηκε τις τελευταίες ημέρες· ίσως να συζητηθεί για ακόμη λίγο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η συζήτηση θα κλείσει και στη συνέχεια θα ξανανοίξει στο επόμενο συμβάν, όπου και πάλι θα τίθενται τα ίδια ερωτήματα, ακριβώς όπως γίνεται και για τα επεισόδια βίας στα γήπεδα. Οι Νόμοι είναι εκεί και προφανώς δεν «δέρνονται», όμως πρέπει να εφαρμόζονται. Ο στόχος δεν θα πρέπει να είναι η απόδοση ευθυνών, αλλά οι λύσεις και η πρόληψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Σταμάτησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του 35χρονου τουρίστα που χάθηκε στη θάλασσα στην Πάφο
Πλήρωσε πάνω από 29,000 ευρώ για να εισάξει δύο ρολόγια πολυτελείας που έφερε μαζί του από την Ελβετία
Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονου από τον τόπο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Πάνω από 50 κιλά κάνναβης στο όχημα του 41χρονου που ξέφυγε της Αστυνομίας μετά από καταδίωξη (pics)
Αισιόδοξος για θετική κατάληξη σε συζητήσεις για ΑΤΑ ο Παναγιώτου-Οι εκτιμήσεις εργαζομένων και εργοδοτών
Κατηγορεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι επιχειρεί να «σπείρει διχόνοια» ανάμεσα σε Τ/κ και Τουρκία ο Τατάρ
Βύρας: Τα επεισόδια δεν έχουν σχέση με έθιμο λαμπρατζιών, δεν λύνεται το θέμα με ένα νομοσχέδιο
Πάνω από 40 κάλυκες στο σημείο της ενέδρας-Οι δράστες πυροβολούσαν εναλλάξ
Αυτοί είναι όλοι οι όροι της συμφωνίας που έχουν προτείνει οι ΗΠΑ για την Ουκρανία-«Η Κριμαία θα μείνει στη Ρωσία»
Μισθολογικές αυξήσεις και ωφελήματα διεκδικεί το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό