Νίκος Αναστασιάδης: Με έστησαν σε λαϊκό δικαστήριο, να μην πω τι έγινε επί Μιλόσεβιτς και στο Μαρί-«Η λάσπη ξηραίνεται»

Την υπεράσπισή του στις κατηγορίες ότι ηγείτο μίας κυβέρνησης διαφθοράς, ξεδιπλώνει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στον REPORTER και στο InBusinessNews. Δίνει τη δική του εξήγηση για το πώς διαμορφώθηκε αυτή η εικόνα, αποδίδοντας ευθύνες αλλά προβαίνοντας και σε παραδοχές για τους δικούς του χειρισμούς.

Ο τέως Πρόεδρος δεν αισθάνεται ανησυχία για την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. «Έχω την εντύπωση ότι οποιοσδήποτε διαβάσει το βιβλίο, θα αντιληφθεί ότι δεν έχω τι να ανησυχώ», δηλώνει χαρακτηριστικά, ενώ υποδεικνύει πως «η λάσπη με την πάροδο του χρόνου ξηραίνεται και μόλις περάσει ένας άνεμος φεύγει». Προσθέτει ότι εναντίον του στήθηκε λαϊκό δικαστήριο και τον βρήκαν ένοχο, και στη βάση αυτής της απόφασης ζητούν να καταδικαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νίκος Αναστασιάδης: Οι αμαρτίες Πανίκου Δημητριάδη, γιατί είπα «δεσμεύομαι» και το δυστύχημα για τον συκοφάντη

Αποδίδει μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην αντιπολίτευση για την εικόνα διαφθοράς που δημιουργήθηκε, υποστηρίζοντας πως «τα fake news, ο μηδενισμός, ο λαϊκισμός συνέτειναν στο να αναδειχθεί ότι αυτό που επικρατούσε τάχα ήταν η διαφθορά και ότι είμαστε το πιο διεφθαρμένο κράτος». Ο κ. Αναστασιάδης θεωρεί, μάλιστα, πως και αυτοί που τον κατηγορούσαν υπέστησαν ζημιά για την στάση τους, καθώς διασυνδέει την συλλογική ήττα που υπέστη το πολιτικό σύστημα στις Ευρωεκλογές με την εικόνα που καλλιεργήθηκε εις βάρος του.

Αντιστρέφει, δε, τα πυρά, με κύριους αποδέκτες το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, κάνοντας αναφορές σε παραβιάσεις των κυρώσεων στην περίπτωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η οποία διασυνδέεται με το δικηγορικό γραφείο του πρώην Προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, και στην τραγωδία του Μαρί, που στιγμάτισε την πενταετία του Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτηρίζει τα όσα του καταλογίζει ο Μακάριος Δρουσιώτης «τερατώδη» και εξηγεί ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να απαντήσει, για λόγους υστεροφημίας. Και αυτή επιθυμεί να είναι πως παρέλαβε καμένη γη και παρέδωσε ένα κράτος, με δεκαετή υπηρεσία και τελικό αποδέχτη του οφέλους την πατρίδα.

Το Al Jazeera, ο Μιλόσεβιτς και το Μαρί

Δέκα χρόνια διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, με την θητεία σας, και ειδικά τη δεύτερη πενταετία, να γίνεται για κάποιους συνώνυμη με τη λέξη διαφθορά. Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι επήλθε αυτή η ταύτιση;

Απ’ ό,τι ενθυμίστε, αφορμή εδόθη από το Επενδυτικό Πρόγραμμα και οξύνθηκε η κατάσταση με διαστάσεις απρόβλεπτες όταν ο Γενικός Ελεγκτής συγκρούστηκε με τον Γενικό Εισαγγελέα για την έρευνα που είχε διαταχθεί, για τον διορισμό της Διερευνητικής Επιτροπής Νικολάτου, που ο πρώην Γενικός Ελεγκτής θεωρούσε ότι έπρεπε ταυτόχρονα και εκείνος να προχωρήσει έρευνες, κάτι το οποίο ούτε ο INTOSAI επιτρέπει και γενικότερα η νομοθεσία.

Δεν θα ήθελα ποτέ στην αντιπαράθεση να ανέφερνα το τι συνέβη το 1985 επί Μιλόσεβιτς, όταν παραβιάζαμε μάλιστα κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, ή αργότερα όταν παραβιάζαμε κυρώσεις επίσης των Ηνωμένων Εθνών το 2011, όταν αρνηθήκαμε να παραδώσουμε στα Ηνωμένα Έθνη, στους Γερμανούς ή σε όποιους μας πρότειναν την καταστροφή της πυρίτιδας, η οποία στο τέλος ανατίναξε το Μαρί. Αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν παύει όντως η χώρα να εξετέθη με το Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Ήταν τότε που οξύνθηκε η κατάσταση με την μη ψήφιση του Προϋπολογισμού από το ΔΗΚΟ και οι αντιπαραθέσεις δημιούργησαν ένα κλίμα επικέντρωσης της προσοχής στο Επενδυτικό Πρόγραμμα και βεβαίως λόγω των κενών που υπήρχαν σε ό,τι αφορά τους ελέγχους ή και της εκμετάλλευσης -με την κακή έννοια- από ορισμένα εγκληματικά στοιχεία αλλά και κάποιες προς αυτήν την κατεύθυνση συμπεριφορές παρόχων υπηρεσιών, δημιουργήθηκε αυτή η ιστορία, με αποτέλεσμα να διογκωθεί, να πάρει διαστάσεις. Με αφορμή τις αποκαλύψεις, τάχα, του Al Jazeera ξεκίνησε να καλλιεργείται ένα θέμα για διαφθορά και επετάθη και με την εμπλοκή του Γενικού Ελεγκτή. Τα fake news, ο μηδενισμός, ο λαϊκισμός συνέτειναν στο να αναδειχθεί ότι αυτό που επικρατούσε τάχα ήταν η διαφθορά και ότι είμαστε το πιο διεφθαρμένο κράτος κτλ.

Δεν θα ήθελα ποτέ στην αντιπαράθεση να ανέφερνα το τι συνέβη το 1985 επί Μιλόσεβιτς, όταν παραβιάζαμε μάλιστα κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, ή αργότερα όταν παραβιάζαμε κυρώσεις επίσης των Ηνωμένων Εθνών το 2011, όταν αρνηθήκαμε να παραδώσουμε στα Ηνωμένα Έθνη, στους Γερμανούς ή σε όποιους μας πρότειναν την καταστροφή της πυρίτιδας, η οποία στο τέλος ανατίναξε το Μαρί. Αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν παύει όντως η χώρα να εξετέθη με το Επενδυτικό Πρόγραμμα. Προχωρήσαμε σε σωρεία τροποποιήσεων και μετά τα πορίσματα Καλογήρου και Νικολάτου η απόφαση ήταν ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή, παρά την αυστηροποίηση του προγράμματος, παρά να το τερματίσουμε.

Έπρεπε να ξεσπάσει εκείνος όλος ο σάλος με την έκθεση της Κύπρου διεθνώς, με το γνωστό βίντεο του Al Jazeera και στην συνέχεια η Κυβέρνηση να το καταργήσει. Ένα εύλογο ερώτημα είναι δεν βλέπατε τις όποιες παθογένειες ή στρεβλώσεις υπήρχαν στον τρόπο που εφαρμόζεται, ώστε είτε να το διορθώσετε είτε να το καταργήσετε νωρίτερα;

Έγιναν τροποποιήσεις και αυστηροποιήθηκαν τα κριτήρια, ακριβώς με τη διαπίστωση ότι έλειπαν κάποιοι έλεγχοι due diligence ή παραλείψεις από τράπεζες όσον αφορά τον έλεγχο προέλευσης των χρημάτων κτλ. Στον «Συκοφάντη», στο κεφάλαιο για τα χρυσά διαβατήρια, αναφέρω τη σειρά των τροπολογιών που έγιναν για το Πρόγραμμα. Πλην όμως υπάρχει και νόμος εναντίον της δολοφονίας ανθρώπων, υπάρχει και νόμος εναντίον της κλοπής. Και δολοφονίες διαπράττονται και κλοπές. Οι παραβάτες του νόμου είναι από αρχαιοτάτων ετών δεδομένοι και γνωστοί δυστυχώς. Το παράδοξο είναι ότι, όταν αποφασίσαμε να το τερματίσουμε, η αντιπολίτευση φώναζε να παραταθεί ή ακόμη και με την αυστηροποίηση που υπήρξε να συνεχιστεί.

Η στάση των κομμάτων, η απαξίωση και το ράπισμα από τον λαό

Αναφερθήκατε σε αυτές τις τροποποιήσεις και στην εικόνα που δημιουργήθηκε, όμως η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί, πρέπει να φαίνεται και τίμια. Θωρακίσατε την Κύπρο με αυτό τον τρόπο; Διασφαλίσατε ότι φαίνεται και τίμια;

Στο βιβλίο φρόντισα να δώσω την ακριβή εικόνα στο τι συνέβη μετά το 2013. Παραθέτω στο τεκμήριο 32 μία σειρά όσον αφορά το καθεστώς των υπεράκτιων εταιρειών, από πότε ξεκίνησε, γιατί η Κύπρος θεωρείτο φορολογικός παράδεισος, γιατί θεωρείτο μεταξύ των χωρών που ευκόλως θα μπορούσε να υπάρξει ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το τεκμήριο είναι μία επιστολή που έστειλα τότε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Ετέθη ερώτημα τι μέτρα έλαβε η Κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κτλ. Και αφού παρέθεσα σύνολο 15 μέτρα που είχαμε πάρει, εν συνεχεία έκανα αναφορά στα διάφορα διεθνή σώματα τα οποία γνώριζαν ότι η Κύπρος από το 2013 και μετά παρουσίαζε μια σημαντική βελτίωση στους δείκτες, όσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση του συστήματος των υπερακτίων εταιρειών (καταργήθηκαν οι εταιρείες κέλυφος, δεν δικαιούτο κανένας να κρύβεται πίσω από εταιρείες) και αναφέρομαι σε έκθεση του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Διαφάνεια, που το ποσοστό συμμόρφωσης το 2013 ήταν μόνο 20% και το 2020 ανήλθε στο 85%. Τον Οκτώβριο του 2015 αφαιρέθηκε από το καθεστώς της μη συμμορφούμενης χώρας σε σχέση με θέματα φοροδιαφυγής. Τον Απρίλη του 2019 επισκέφθηκε την Κύπρο ο Υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο επικεφαλής της FinCen και διαπίστωσε ότι η Κύπρος έχει επιτελέσει τεράστια πρόοδο βελτίωσης στο νομικό πλαίσιο. Η MONEYVAL, η GRECO είχαν διαπιστώσει τις βελτιώσεις που έγιναν. Αναφέρομαι σε εννέα τέτοιες περιπτώσεις διεθνών οργανισμών που κατέγραφαν την σημαντική βελτίωση που έγινε.

Τα κόμματα που, κατά κύριο λόγο, προκαλούσαν τότε ή αξιοποιήσαν το τι από τον Al Jazeera είχε δημοσιοποιηθεί, το τι από τις συζητήσεις ή διαφωνίες Γενικού Ελεγκτή-Γενικού Εισαγγελέα, είναι ότι στις Βουλευτικές Εκλογές παρουσίασαν μια κάθετη πτώση όσα των κομμάτων χρησιμοποίησαν τον λαϊκισμό. Αυτό ήταν το 2021 για να ακολουθήσουν εν συνεχεία οι Ευρωεκλογές, που ήταν ακόμη πιο ηχηρό το ράπισμα που δεχθήκαμε από τον λαό

Επαναλαμβάνω ότι η εικόνα που εδίδετο, με βάση την πολιτική της αντιπολίτευσης, ήταν ότι τίποτε δεν τους πείθει ή ότι η Κύπρος είναι η πιο διεφθαρμένη. Δηλαδή συνεχίσαμε τα fake news, συνεχίσαμε τον λαϊκισμό, συνεχίσαμε τον μηδενισμό, για να φτάσουμε το 2024 στις Ευρωεκλογές, να θεωρηθεί ότι το πολιτικό σύστημα είναι στο σύνολό του διεφθαρμένο και δεν υπάρχουν θεσμοί που δεν είναι διεφθαρμένοι, ακολούθησε και το βιβλίο του κ. Δρουσιώτη με όλες εκείνες τις ελεεινολογίες που ανέφερε, με αποτέλεσμα η απάντηση του λαού να ήταν η απαξίωση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων.

Να υπενθυμίσω ακόμη ότι τα κόμματα που, κατά κύριο λόγο, προκαλούσαν τότε ή αξιοποιήσαν το τι από τον Al Jazeera είχε δημοσιοποιηθεί, το τι από τις συζητήσεις ή διαφωνίες Γενικού Ελεγκτή-Γενικού Εισαγγελέα, είναι ότι στις Βουλευτικές Εκλογές παρουσίασαν μια κάθετη πτώση όσα των κομμάτων χρησιμοποίησαν τον λαϊκισμό. Αυτό ήταν το 2021 για να ακολουθήσουν εν συνεχεία οι Ευρωεκλογές, που ήταν ακόμη πιο ηχηρό το ράπισμα που δεχθήκαμε από τον λαό.

Το δικηγορικό γραφείο και το ταξίδι στις Σεϋχέλλες

Αποδίδετε μεγάλη ευθύνη στην στάση των κομμάτων για αυτή την εικόνα. Εκ των υστέρων όμως, θεωρείτε κάποιες δικές σας αποφάσεις ή ενέργειες θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να είναι διαφορετικές στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας; Για παράδειγμα η εμπλοκή του δικηγορικού σας γραφείου, που ξεκαθαρίσατε ότι δεν είχατε οποιαδήποτε ενεργό συμμετοχή με την ανάληψη της Προεδρίας, ή το περιβόητο ταξίδι στις Σεϋχέλλες, που εργαλειοποιήθηκαν από την αντιπολίτευση. Κάνοντας την αυτοκριτική σας, σκεφτήκατε ότι θα ήταν καλύτερα να αποφεύγονταν κάποια πράγματα που έγιναν;

Βεβαίως, θα συμφωνήσω μαζί σας για το ταξίδι, όχι τόσο για το δικηγορικό γραφείο. Από το 1997, όταν εκλέγηκα πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είχα συμφωνήσει με τους τότε συνεταίρους μου, ότι δεν θα μπορούσα να ασκώ πλέον το λειτούργημα, εννοώ να είμαι παρών στο δικηγορικό γραφείο και συνεπώς συμφώνησαν ότι θα ήμουν silent partner (σιωπηλός εταίρος), δηλαδή μη ενεργός στην εμπλοκή σε υποθέσεις κτλ. Το ίδιο επαναλήφθηκε με ένα νέο συνεταιρισμό που έκανα το 2001 και συνεπώς δεν είχα άμεση εμπλοκή.

Δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει. Θα ήταν εύκολο για μένα να μετονομαστεί, δεν θα ήμουν και υπόλογος σε οποιονδήποτε. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ήταν σαν να είχα εταιρεία κέλυφος, δηλαδή να μην αποκαλυπτόταν τίποτε, και να μην υφίσταμαι την κριτική που δέχτηκα

Μάλιστα στο ίδιο τεκμήριο που είχα προαναφέρει, στην επιστολή που απέστειλα στην Επιτροπή Ελέγχου, έκανα αναφορά και πότε και πώς μεταβιβάστηκαν οι μετοχές, τον ρόλο που διαδραμάτιζα στο γραφείο, δηλαδή το μέρισμα βεβαίως το έπαιρνα, αλλά έκανα και ειδική αναφορά στο γεγονός ότι έφερε την επωνυμία μου το δικηγορικό γραφείο, το οποίο δημιουργήθηκε το 1972. Δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει. Θα ήταν εύκολο για μένα να μετονομαστεί, δεν θα ήμουν και υπόλογος σε οποιονδήποτε. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ήταν σαν να είχα εταιρεία κέλυφος, δηλαδή να μην αποκαλυπτόταν τίποτε, και να μην υφίσταμαι την κριτική που δέχτηκα. Λαμβάνοντας υπόψιν το προηγούμενο με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, που ουδείς ήγειρε το θέμα, όταν ήγειραν οι βουλευτές, τους είπα σε εσάς εναπόκειται να περάσετε νομοθεσία, που να μην επιτρέπεται, εάν και εφόσον δικηγορικό γραφείο ή οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική ενασχόληση του εκλεγέντος Προέδρου έφερε την επωνυμία του, θα έπρεπε να αλλάξει. Δεν το έπραξαν.

Βεβαίως ήταν ένα τρωτό σημείο. Αλλά ποτέ και κανένας, από όλες τις έρευνες που έγιναν, δεν είπαν ότι ευνοήθηκε οποιοσδήποτε των πελατών του Αναστασιάδη εξαιτίας του ονόματος. Ούτε αυτοί που πήραν διαβατήρια -57 τον αριθμό- μερικά των οποίων ήταν επί διακυβέρνησης Χριστόφια, ούτε και μετέπειτα. Συνεπώς το θέμα του δικηγορικού γραφείου, παρά το γεγονός ότι έτυχε, όπως είπατε, αξιοποίησης ή εργαλειοποίησης από την πλευρά της αντιπολίτευσης, δεν δικαιολογείτο.

Όσον αφορά το ταξίδι, δημόσια και στην επιστολή που απέστειλα για το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή, παραδεχόμουν ότι αν υπολόγιζα ποτέ τον σάλο που θα δημιουργείτο, θα έπρεπε να είμαι ανόητος να αποδεχθώ την πρόσκληση ενός ανθρώπου, ο οποίος επένδυσε στην Κύπρο, πήρε τα διαβατήρια με βάση την επένδυση. Βεβαίως ισχυρίζονται ότι τα γυναικόπεδα ή οι εξαρτώμενοι. Αλλά για να πούμε την ιστορία ως έχει, για πρώτη φορά προστέθηκαν στο Πρόγραμμα οι εξαρτώμενοι το 2011, επί εποχής Δημήτρη Χριστόφια, κατά την δεύτερη τροποποίηση του Προγράμματος επί των ημερών του. Εμείς, διαδεχόμενοι του αειμνήστου Χριστόφια τη διακυβέρνηση, συνεχίσαμε το Πρόγραμμα. Μάλιστα εξαγγέλθηκε η εφαρμογή του Προγράμματος 20 μέρες μετά τη δεύτερη απόφαση του Eurogroup.

Όσον αφορά το ταξίδι, δημόσια και στην επιστολή που απέστειλα για το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή, παραδεχόμουν ότι αν υπολόγιζα ποτέ τον σάλο που θα δημιουργείτο, θα έπρεπε να είμαι ανόητος να αποδεχθώ την πρόσκληση ενός ανθρώπου, ο οποίος επένδυσε στην Κύπρο, πήρε τα διαβατήρια με βάση την επένδυση

Οι συνεργάτες, οι Εισαγγελείς και η Αρχή κατά της Διαφθοράς

Στο βιβλίο σας δίνετε απαντήσεις σε σωρεία ζητημάτων που έχουν εγερθεί και απαντάτε στον Μακάριο Δρουσιώτη και στο βιβλίο του. Γιατί ένας τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μια πολιτική προσωπικότητα της δικής σας εμβέλειας, να μπαίνει στη διαδικασία να εκδώσει ένα βιβλίο για να απαντήσει σε έναν πρώην απλό συνεργάτη του;

Δεν έχετε άδικο. Στον πρόλογο του βιβλίου αναφέρω ότι προτεραιότητά μου ήταν πρώτον να ασχοληθώ με τη διαχείριση του εθνικού θέματος και πώς καταλήξαμε στην αποτυχία του Κραν Μοντανά και ένα δεύτερο στοιχείο ήταν τα πεπραγμένα κατά τη δεκαετία. Τι παρέλαβα, τι παρέδωσα. Δυστυχώς, μετά τον τερματισμό της θητείας μου, είχα τον χρόνο να διαβάσω τα βιβλία του κ. Δρουσιώτη. Όταν είδα τα τερατώδη που γράφονταν στα βιβλία, είπα ότι δεν έχω επιλογή για λόγους υστεροφημίας. Δεν επρόκειτο περί άρθρου, δεν επρόκειτο περί μίας στιγμιαίας αναφοράς, αλλά για βιβλία, τα οποία θα παρέμεναν. Και θα παρέμεναν μάλιστα αναπάντητα.

Ενόσω ήμουν στην εξουσία, είχα ως αρχή ότι δεν διώκεις δημοσιογράφους, δεν διώκεις τον οποιονδήποτε για την άποψη την οποία εκφέρει ή εκφράζει. Όμως η συκοφαντία είναι ένα, η απόδοση ευθυνών ή μια κριτική ακόμη και κακόπιστη είναι καλοδεχούμενη, όχι όμως η ελεεινολογία, όπως καταγράφεται στα βιβλία του, όπως τον αποκαλώ, συκοφάντη.

Δεν έχω το δικαίωμα στην υπεράσπιση; Τι σημασία έχει; Αυτά που γράφτηκαν εναντίον μου, γράφτηκαν μετά που η Αρχή ασχολήθηκε μαζί μου; Ή ασχολείται η Αρχή μαζί μου γιατί γράφτηκαν όλες αυτές οι συκοφαντικές αναφορές, σε τρία βιβλία, όχι σε ένα;

Γίνεται αντιληπτό από το βιβλίο σας ότι αποτελεί την γραμμή υπεράσπισής σας στην Αρχή κατά της Διαφθοράς και εκδόθηκε λίγες εβδομάδες πριν πάτε. Θεωρείτε ότι θα ήταν καλύτερο να κυκλοφορήσει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας;

Δεν έχω το δικαίωμα στην υπεράσπιση; Τι σημασία έχει; Αυτά που γράφτηκαν εναντίον μου, γράφτηκαν μετά που η Αρχή ασχολήθηκε μαζί μου; Ή ασχολείται η Αρχή μαζί μου γιατί γράφτηκαν όλες αυτές οι συκοφαντικές αναφορές, σε τρία βιβλία, όχι σε ένα; Το «Κράτος Μαφία» εξεδόθη και σε δεύτερη έκδοση, στην οποία αφαιρούνται ολόκληρες σελίδες, ολόκληρο κεφάλαιο με τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλα -όπως τα αποκαλεί- και επανέκδωσε τρίτη έκδοση επαναφέροντας το τρίτο κεφάλαιο.

Καμία σημασία δεν έχει ο χρόνος. Άρχισα να το γράφω τον Μάρτιο του 2023 και ήταν από τις πλέον επώδυνες και πιο ψυχοφθόρες εργασίες που ασχολήθηκα ποτέ, γιατί έπρεπε να συγκρίνω τι έλεγε στη «Συμμορία», οι αντιφάσεις που περιέπιπτε στο «Κράτος Μαφία», το 2024 εκδίδει τη δεύτερη έκδοση και έπρεπε να γίνει διακοπή στη συγγραφή για να μελετηθεί. Αποτέλεσμα ήταν να σπαταληθεί χρόνος και, όπως θα δει κανένας στο βιβλίο, υπάρχει τεκμηριωμένη απάντηση για το κάθε τι. Ύστερα από τις μελέτες και των εγγράφων που είχα που μου έστελνε ο ίδιος, αλλά και των όσων ο ίδιος γράφει και παραδέχεται στα βιβλία του ή αντιφάσκει στα βιβλία του.

Κάνατε, κατά καιρούς, κ. Πρόεδρε, λανθασμένες επιλογές συνεργατών ή λανθασμένους διορισμούς;

Από τις δεκάδες των συνεργατών μου υπήρξαν και κάποιες εξαιρέσεις. Οφείλω να πω ότι νοιώθω πολύ περήφανος για τους συνεργάτες που είχα κατά τη δεκαετία. Το έργο που παρήχθη ήταν έργο συλλογικό, ικανοτάτων συνεργατών. Υπήρξαν δυστυχώς και κάποιοι που δεν υπερβαίνουν τα δάκτυλα της μίας χειρός, οι οποίοι απεδήχθησαν ότι ήσαν ανάξιοι και της εμπιστοσύνης μου και του ρόλου που κλήθηκαν να διαδραματίσουν.

Το έργο που παρήχθη ήταν έργο συλλογικό, ικανοτάτων συνεργατών. Υπήρξαν δυστυχώς και κάποιοι που δεν υπερβαίνουν τα δάκτυλα της μίας χειρός, οι οποίοι απεδήχθησαν ότι ήσαν ανάξιοι και της εμπιστοσύνης μου και του ρόλου που κλήθηκαν να διαδραματίσουν

Ένας εκ των οποίων, αντιλαμβανόμαστε, ήταν ο Μακάριος Δρουσιώτης.

Βεβαίως.

Σας φοβίζει οποιοδήποτε αποτέλεσμα της Αρχής κατά της Διαφθοράς;

Έχω την εντύπωση ότι οποιοσδήποτε διαβάσει το βιβλίο, θα αντιληφθεί ότι δεν έχω τι να ανησυχώ. Και δεν έχω να ανησυχήσω, γιατί εμπιστεύομαι ότι οι αποτελούντες τους επιθεωρητές της Αρχής, που τους ανετέθη το έργο, είναι άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να αντιληφθούν τι είναι αληθές και τι είναι ψεύδος.

Έχω την εντύπωση ότι οποιοσδήποτε διαβάσει το βιβλίο, θα αντιληφθεί ότι δεν έχω τι να ανησυχώ

Γνωρίζετε ότι έχει δημιουργηθεί μια παραφιλολογία σε σχέση με το γεγονός ότι το πόρισμα θα καταλήξει στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος ήταν δικός σας διορισμός και σας συνδέει φιλία. Πώς σχολιάζετε;

Έστησαν λαϊκό δικαστήριο και αφού με βρήκαν ένοχο, τώρα ζητούν αν και κατά πόσον, με βάση την απόφαση του λαϊκού δικαστηρίου, θα δικαστώ ή όχι. Ευτυχώς που ζούμε σε ένα συνταγματικά συγκροτημένο, συντεταγμένο κράτος, με θεσμούς οι οποίοι αποφασίζουν.

Κάποιοι, όμως, σας κατηγορούν ότι διορίσατε στη Νομική Υπηρεσία δύο πρώην Υπουργούς σας για να σας προστατεύουν…

Αυτοί που σήμερα με κατηγορούν είναι εκείνοι που με παρότρυναν να διορίσω τους συγκεκριμένους για Γενικό Εισαγγελέα και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Και μιλώ για κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς αυτό που επικρατεί είναι οι ψευδείς ειδήσεις, ο μηδενισμός και ο λαϊκισμός.

Οι θεσμικές συγκρούσεις και η ηρωοποίηση Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Ο Πανίκος Δημητριάδης ήταν η πρώτη χρονικά αλλά όχι η μόνη δύσκολη σχέση που είχατε με αξιωματούχους των ανεξάρτητων θεσμών. Στην πορεία συγκρουστήκατε με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, τον Κώστα Κληρίδη και υπόβοσκε μια θεσμική κρίση σε πολλά σημεία της δεκαετούς θητείας σας. Γιατί επιτρέψατε στην κατάσταση να εκτροχιαστεί με αυτόν τον τρόπο;

Δεν νομίζω ότι επέτρεψα ή προκάλεσα να εκτροχιαστεί η όποια κατάσταση. Ας ξεκινήσουμε με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Η όλη η διαχείριση που έκανε προ της ανάληψης της εξουσίας, η απόκρυψη εν συνεχεία της κατάστασης που είχα ενώπιον μου μετά την ανάληψη, το γεγονός ότι αντί να διεκπεραιώνει ο ίδιος τα καθήκοντα, τα διεκπεραίωνε, με βάση έκθεση του Μακάριου Δρουσιώτη, ο κ. Σταυρινάκης, ο οποίος ήταν Υποδιοικητής. Μέσα σε εκείνες τις κρίσιμες ώρες και τις πρώτες μέρες, μεταξύ πρώτου και δεύτερου Eurogroup, μας εισηγήθηκε ότι η Λαϊκή και η Τράπεζα Κύπρου εν τη ουσία να διαλυθούν και να δημιουργηθεί μία καλή και κακή τράπεζα. Δηλαδή έβλεπα ότι αυτό το οποίο ήταν η προσπάθειά του, ήταν αντί να διορθωθούν τα πράγματα, να φορτωθούμε όλες τις αμαρτίες για τις οποίες έφερε το βάρος της ευθύνης όταν ήταν Διοικητής και ήτο η προηγούμενη διακυβέρνηση. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι ελέγχετο για την συμφωνία με τους Alvarez and Marshall, εφέρετο ότι ευθυνόταν για τις εκτιμήσεις που έκανε η Pimco για την αξία των περιουσιών κτλ. Δεν θέλω να εμπλακώ στις εκθέσεις του Μακάριου Δρουσιώτη, τι του απέδιδε και τι δεν του απέδιδε.

Με ποιους δεν συγκρούστηκε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης; Με την Επίτροπο Διοικήσεως; Με την Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων; Με ποιους των Υπουργών δεν συγκρούστηκε; Με τον Κώστα Καδή; Με τον αείμνηστο τον Σωκράτη Χάσικο; Όταν του υποδείκνυα ότι θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός στην επιτέλεση των καθηκόντων του, μου έλεγε «βεβαίως, Πρόεδρε» και έπραττε ακριβώς το αντίθετο

Σε ό,τι αφορά τον τέως Γενικό Ελεγκτή. Είχα πρόθεση εγώ να διορίσω έναν άνθρωπο για να έρθω σε σύγκρουση μαζί του; Τον φώναξα κατ’ επανάληψη και του υπέδειξα ότι θα ήταν καλύτερα να μην βιάζεται. Παρά το ότι το Σύνταγμα έλεγε ότι μία φορά τον χρόνο υποβάλλει έκθεση εις διπλούν, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τον έλεγχο του έτους που προηγείτο, ο Γενικός Ελεγκτής εξέδιδε κατά διαστήματα εκθέσεις. Αυτό δεν ήταν κακό, αντίθετα το επικρότησα διότι ήταν και θέμα διαφάνειας. Τι όμως του υπέδειξα πολλές φορές; Εάν δεν ολοκληρώσεις την έρευνα, δεν δίδεται στη δημοσιότητα το πρώτο προσχέδιο, χωρίς μάλιστα να ακούσεις τον ελεγχόμενο. Αντί τούτου, προτού ολοκληρώσει την έρευνα, αφού ακούσει τον ελεγχόμενο, έδινε στη δημοσιότητα την προκαταρτική του έρευνα, με αποτέλεσμα να βλέπουν τα ονόματά τους ως διεφθαρμένοι κάποιοι, είτε δημόσιοι υπάλληλοι είτε Υπουργοί.

Μιλάτε για σύγκρουση. Με ποιους δεν συγκρούστηκε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης; Με την Επίτροπο Διοικήσεως; Με την Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων; Με ποιους των Υπουργών δεν συγκρούστηκε; Με τον Κώστα Καδή; Με τον αείμνηστο τον Σωκράτη Χάσικο; Όταν του υποδείκνυα ότι θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός στην επιτέλεση των καθηκόντων του, μου έλεγε «βεβαίως, Πρόεδρε» και έπραττε ακριβώς το αντίθετο. Ήταν δυστυχώς μία αναπόφευκτη σύγκρουση, η οποία τον οδήγησε τελικά σε μία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για την οποία δεν θα έλεγα ότι μπορεί να νοιώθει περήφανος για όσα του απεδώθησαν.

Εσείς, από την στιγμή που ήρθατε σε οριστική ρήξη με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, γιατί δεν δρομολογήσατε κατά τη θητεία σας το αίτημα για παύση του;

Αυτό δείχνει την ανοχή μου στο ότι μπορεί κάποιος άνθρωπος να διαπράττει λάθη αλλά κάποια στιγμή μπορεί να διορθωθεί. Δεν τον εδιέκρινε η ανεντιμότητα, για το όνομα του Θεού, ούτε κατηγορήθηκε ποτέ. Αυτό που υπερέβαλλε δυστυχώς ήταν μία εμμονή σε αυτοπροβολή. Ήταν έντονο πάθος στην αυτοπροβολή. Αυτό δυστυχώς συνέτεινε. Ενώ είχε, πιστεύω, όλες τις προϋποθέσεις να είναι ένας απόλυτα επιτυχημένος, η προσπάθεια της υπερπροβολής, τον οδήγησε να συγκρούεται με όλους τους θεσμούς.

Διότι αρεσκόμεθα στον λαϊκισμό και στο πάθος ότι κάποιοι πρέπει να πληρώσουν, διότι ευθύνονται ή ότι είναι διεφθαρμένοι. Η καλλιέργεια του κλίματος ότι οι πάντες είναι διεφθαρμένοι οδηγεί τον κόσμο να πιστεύει ότι αυτός που φωνάζει, που λέει ότι ο ένας είναι ένοχος, ο άλλος είναι ένοχος, οι πάντες είναι ένοχοι και ο μόνος αθώος είναι αυτός που το φωνάζει, ηρωοποίησε

Η κοινή γνώμη, με βάση τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι έχει εντελώς διαφορετική άποψη…

Διότι αρεσκόμεθα στον λαϊκισμό και στο πάθος ότι κάποιοι πρέπει να πληρώσουν, διότι ευθύνονται ή ότι είναι διεφθαρμένοι. Η καλλιέργεια του κλίματος ότι οι πάντες είναι διεφθαρμένοι οδηγεί τον κόσμο να πιστεύει ότι αυτός που φωνάζει, που λέει ότι ο ένας είναι ένοχος, ο άλλος είναι ένοχος, οι πάντες είναι ένοχοι και ο μόνος αθώος είναι αυτός που το φωνάζει, ηρωοποίησε.

Αυτή η ηρωοποίηση δεν είναι δικαιολογημένη από την άποψη ότι η ατιμωρησία και όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς, δημιουργεί ανάγκη στον κόσμο να ταυτιστεί με τον κάθε λαϊκιστή ήρωα; Δεν φταίει το κράτος και οι θεσμοί;

Βεβαίως. Θα ήμουν άδικος εάν το αρνούμουν. Και οι πολιτικές δυνάμεις και η Κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση με τον Κώστα Κληρίδη;

Η σύγκρουση με τον Κώστα Κληρίδη γράφω μέσα στο βιβλίο ακριβώς πώς επισυνέβη. Δυστυχώς ρόλο διαδραμάτισε το ότι υπήρχε μία αντιπαλότητα με τον κ. Ερωτοκρίτου. Η αντιπαλότητα, για να είμαι πολύ δίκαιος και όπως αυστηρός είμαι και στο βιβλίο μου, όχι από πλευράς Κώστα Κληρίδη αλλά από πλευράς δυσαρέσκειας που προκλήθηκε στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου διότι δεν διορίστηκε Γενικός Εισαγγελέας. Υπήρχε μία συνεχής αντιπαράθεση με προκλήσεις λόγω αυτού του φαινομένου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί καχυποψία ότι ενδεχόμενα να υποθάλπετο και από τον ίδιο, κάτι το οποίο οπωσδήποτε ήταν αληθές, διότι δεν θα τον επέλεγα εάν δεν πίστευα ότι ο Κώστας Κληρίδης ήταν ικανός για την θέση στην οποία κλήθηκε να υπηρετήσει.

Είχατε πάει ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Δεν έχει σημασία. Δεν είπα οτιδήποτε υπέρ ή εναντίον του Γενικού Εισαγγελέας. Πήγα ως μάρτυρας, καταθέτοντας αυτά που ήταν γνωστά, δηλαδή για τις προσπάθειες που κατέβαλα για να συμφιλιωθούν. Στο βιβλίο μου γράφω ακριβώς πώς είχαν τα γεγονότα. Πώς υπήρξε η αντιπαράθεση, πόσες προσπάθειες κατέβαλα, με δυστυχώς την φιλοδοξία να μην υποχωρεί μπροστά στο γενικότερο όφελος για τον θεσμό της Γενικής Εισαγγελίας. Και όταν μιλώ για φιλοδοξία, δεν εννοώ εκείνη του Κώστα Κληρίδη, αλλά δυστυχώς του Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Τι θα γράψει η Ιστορία

Ο ιστορικός του μέλλοντος σε ποια επιτυχία του Νίκου Αναστασιάδη, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέλετε να αναφέρεται; Σίγουρα δεν θέλετε να αναφέρεται σε «πρόεδρο της διαφθοράς» και «πρόεδρο της διχοτόμησης».

Ξέρετε η λάσπη με την πάροδο του χρόνου ξηραίνεται και μόλις περάσει ένας άνεμος φεύγει. Πολλά ελέχθησαν για πολλούς αλλά η Ιστορία γράφεται όχι την ώρα που νομίζουν οι άνθρωποι. Μακάρι να ήμουν ο ηγέτης της λύσης, εκείνος που θα κατόρθωνε το Κυπριακό. Για αυτό κακίζω αυτούς που λένε ότι έφυγα δήθεν από την τράπεζα των διαπραγματεύσεων γιατί είχα εκλογές. Αν ήταν η λύση τόσο ευνοϊκή για την ε/κ πλευρά, γιατί θα έχανα τις εκλογές; Ρωτώ. Εκείνοι που μου λένε ότι απέφυγα την λύση, δηλαδή την κατάργηση των εγγυήσεων, την αποχώρηση των στρατευμάτων, την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου κτλ. Αν πετύχαινα μία τέτοια λύση, μπορείτε να μου πείτε πώς θα έχανα τις εκλογές;

Εκείνο που κρίνω ότι ήταν το ωφελιμότερο για τον τόπο: Παρέλαβα μία χώρα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, με καμένη γη. Παρέδωσα ένα κράτος το οποίο και από πλευράς οικονομίας και από πλευράς κοινωνικών θεσμών και κοινωνικής πρόνοιας και από πλευράς ιατρικής περίθαλψης και από πλευράς έργων υποδομής. Απεδείχθη ότι ήταν μία δεκαετής υπηρεσία στον τόπο, με τελικό αποδέχτη του οφέλους σίγουρα την πατρίδα μου.

*Διαβάστε αύριο, Σάββατο, το δεύτερο μέρος της συνέντευξης. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αξιολογεί τον Νίκο Χριστοδουλίδη και μιλά για το τι συνέβη μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου των Προεδρικών Εκλογών. Απαντά κατά πόσον πιστεύει πως ο ΔΗΣΥ πρέπει να βρίσκεται στην συμπολίτευση, ποιες ανησυχίες έχει για το κόμμα του και συστήνει αυτοέλεγχο σε αυτούς που σκέφτονται από τώρα τις Προεδρικές Εκλογές. Επίσης αναφέρεται στην αποτυχία του Κραν Μοντανά και απαντά στις επικρίσεις που δέχεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδοχή Αναστασιάδη: Εξετέθη με το επενδυτικό πρόγραμμα η Κύπρος-Τι ξεκαθαρίζει για δικηγορικό γραφείο και Σεϋχέλλες

Δειτε Επισης

Πάνω από 50 κιλά κάνναβης στο όχημα του 41χρονου που ξέφυγε της Αστυνομίας μετά από καταδίωξη (pics)
Αισιόδοξος για θετική κατάληξη σε συζητήσεις για ΑΤΑ ο Παναγιώτου-Οι εκτιμήσεις εργαζομένων και εργοδοτών
Κατηγορεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι επιχειρεί να «σπείρει διχόνοια» ανάμεσα σε Τ/κ και Τουρκία ο Τατάρ
Ξύπνησε από θόρυβο και εντόπισε άγνωστη στην οικία του-Χειροπέδες σε 36χρονου, εμπλέκεται σε διαρρήξεις
Βύρας: Τα επεισόδια δεν έχουν σχέση με έθιμο λαμπρατζιών, δεν λύνεται το θέμα με ένα νομοσχέδιο
Πάνω από 40 κάλυκες στο σημείο της ενέδρας-Οι δράστες πυροβολούσαν εναλλάξ
Αυτοί είναι όλοι οι όροι της συμφωνίας που έχουν προτείνει οι ΗΠΑ για την Ουκρανία-«Η Κριμαία θα μείνει στη Ρωσία»
Μισθολογικές αυξήσεις και ωφελήματα διεκδικεί το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό
Ανώτερος αξιωματικός του ρωσικού στρατού νεκρός σε έκρηξη οχήματος στη Μόσχα
Ανήλικοι περιφέρονταν με βενζίνη και αναπτήρα στις τσέπες-Συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση ο ένας