Έντονη αντιπαράθεση Χαρτσιώτη με Δαμιανού-«Ο ίδιος υπουργός με το κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου για να ανάψουν φουκούδες»
10:48 - 24 Απριλίου 2025

Συνεχίζεται ο έντονος απόηχος για το χάος που προκλήθηκε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με τις λαμπρατζιές. Τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης όσο και οι χειρισμοί της Αστυνομίας βρίσκονται στο επίκεντρο των επικρίσεων, ενώ στο προσκήνιο έχει τεθεί το νομοσχέδιο για τις λαμπρατζιές, το οποίο δεν ψηφίστηκε ποτέ, λόγω της καθυστέρησης του Μάριου Χαρτσιώτη να το καταθέσει στη Βουλή. Ωστόσο, το Μεγάλο Σάββατο έγινε στάχτη και ο υφιστάμενος νόμος, ο οποίος απαγορεύει το άναμμα φωτιάς, αφού υπήρξε μεγάλη αδυναμία στην εφαρμογή του, με την Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να δέχονται αλλεπάλληλα πυρά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μοιράζει ευθύνες στους πάντες ο Χαρτσιώτης για τις λαμπρατζιές-Αντιστρέφουν τα πυρά Βουλή και Ένωση Δήμων
Μιλώντας στο Κρατικό Ραδιόφωνο, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε πως, «επί αυτής της Κυβέρνησης προωθήθηκαν αυστηρότερες ρυθμίσεις για το άναμμα φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές και σήμερα είναι ποινικό αδίκημα το άναμμα φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές και περιοχές ανάπτυξης. Επομένως, την ώρα που ψηφίζαμε ρυθμίσεις, οι λαμπρατζιές, όπως εξελίχθηκαν, δεν είναι το έθιμο αλλά φαινόμενα κραυγαλέας παρανομίας. Έπρεπε να γνωρίζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης ότι έχει ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια του, με πολύ αυστηρές ρυθμίσεις, οι οποίες ψηφίστηκαν σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, και έπρεπε να τις εφαρμόσει».
Επιπρόσθετα, ο κ. Δαμιανού ανέφερε, πως «ο κ. Υπουργός περιφέρεται στα ΜΜΕ θέλοντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Είναι κραυγαλέα η ανεπάρκεια στη διαχείριση των νομοθεσιών και δεν είναι μόνο οι λαμπρατζιές. Ο κ. Υπουργός ελέγχεται ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που καλείται να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών. Είναι ο ίδιος Υπουργός που διαχειρίστηκε το κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου για να ανάψουν κάποιοι φουκούδες. Είδαμε όλα αυτά τα κραυγαλέα έξω από το κέντρο στην Ορόκλινη, όπου διέμεναν μετανάστες. Είναι σωρηδόν τα προβλήματα που προκύπτουν στον τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των πολιτών».
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις λαμπρατζιές, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι «αν ο κ. Υπουργός ήθελε να εξαιρέσει τις λαμπρατζιές, γιατί περίμενε 24 ώρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή; Έφερε νομοσχέδιο το οποίο δεν είχε συζητήσει με τους αρμόδιους φορείς και το οποίο προέβλεπε τα 15χρονα να κάνουν αίτηση για να στήνουν λαμπρατζιές σε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό έπρεπε να ρυθμιστεί. Ή η κραυγαλέα παρανομία με κλοπή ξύλων, οχληρία, οχλαγωγία, με πανό για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα… αυτό είναι το έθιμο;».
Επιπλέον, όπως ανέφερε ο Άριστος Δαμιανού, «έπρεπε να εφαρμοστεί ο Νόμος. Τα προηγούμενα χρόνια η Πολιτεία έκλεινε τα μάτια στο έθιμο, αλλά δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στην παρανομία. Το νομοσχέδιο που έφερε ο Υπουργός για τις λαμπρατζιές ήταν και ανεφάρμοστο και ελλιπές. Επομένως, τους μόνους που πρέπει να μέμφονται είναι τους εαυτούς τους».
Εν συνεχεία, ο κ. Δαμιανού έθεσε το ερώτημα, «γιατί ο κ. Χαρτσιώτης δεν εφάρμοσε τη νομοθεσία ως πολιτικός προϊστάμενος;». Επιπλέον, διερωτήθηκε, «είναι δυνατόν να πυροβολούν με κανονάκια την Αστυνομία και να μας λένε για τη νομοθεσία;», ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να καταλάβει ο Υπουργός πως, όταν έχεις την ευθύνη ως πολιτικός προϊστάμενος, δεν μπορείς να μετακυλήεις την ευθύνη».
Στην αντίπερα όχθη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης, ο οποίος έκανε επίσης παρέμβαση στο Κρατικό Ραδιόφωνο, ανέφερε πως «ο κ. Δαμιανού προχωρεί σε μηδενισμό και αποδόμηση του Υπουργείου και εμένα προσωπικά. Η ουσία δεν είναι οι λαμπρατζιές αλλά η νεανική παραβατικότητα. Είναι λάθος κάποιοι να θέλουν να στήσουν προφίλ κομματικό ή προσωπικό μέσω των λαμπρατζιών. Κάποιοι πρέπει να μας πουν τι έκαναν όταν ήταν κυβέρνηση για τη νεανική παραβατικότητα και γιατί βλέπουμε τώρα αυτή την κατάσταση».
Επιπρόσθετα, ο κ. Χαρτσιώτης απάντησε στις επικρίσεις, σημειώνοντας ότι «το νομοσχέδιο για τις λαμπρατζιές ήταν απόλυτα ώριμο. Στις 19 Μαρτίου έγινε η προτελευταία συνεδρία και φάνηκε ότι υπήρχαν επιφυλάξεις από την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών μάς κάλεσε να διαβουλευτούμε και στις 21 Μαρτίου υπεγράφη συμφωνία με την Ένωση Δήμων επί όλων ανεξαιρέτως των επιφυλάξεων. Η Βουλή όρισε στις 9 Απριλίου έκτακτη συνεδρία. Δεν ήταν το Υπουργείο που όρισε τη συνεδρία, αλλά η Βουλή. Εκεί επαναλήφθηκε ότι υπεγράφη συμφωνία. Υπήρξαν δύο επιφυλάξεις από κόμματα και φορείς ως προς τον χρόνο έναρξης ισχύος. Όλα αυτά, όμως, δεν είχαν εκφραστεί πριν την υπογραφή της συμφωνίας».
Επιπλέον, όπως ανέφερε, τα θέματα που υπήρχαν μπορούσαν να επιλυθούν ώστε να προχωρήσει άμεσα το νομοσχέδιο.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στις διαβουλεύσεις, σημειώνοντας ότι έγιναν τρεις κύκλοι διαβουλεύσεων και όλοι οι φορείς είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν απόψεις, συμπεριλαμβανομένης και της Εκκλησίας.
Από την πλευρά του, ο Άριστος Δαμιανού, ο οποίος πήρε εκ νέου τον λόγο, σχολίασε την άποψη για τη μειωμένη διαγωγή μαθητών, η οποία εκφράστηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να γίνει διαβούλευση με την Υπουργό Παιδείας για το πώς θα τύχει διαχείρισης η νεανική παραβατικότητα» και διερωτήθηκε «αν όλα αυτά είναι συμφωνημένα με το Υπουργείο Παιδείας».
Επιπρόσθετα, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό ανέφερε, «φέρατε ένα νομοσχέδιο με αναδρομική εφαρμογή, γιατί οι λαμπρατζιές ήταν ήδη στημένες. Η ουσία είναι ότι υπήρχε νομοθεσία και δεν εφαρμόστηκε».
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης άμεσα σήκωσε το γάντι και απάντησε ότι «ο νόμος εφαρμόστηκε. Προχωρήσαμε στην εκκαθάριση χώρων, σε συλλήψεις, σε κατασχέσεις χιλιάδων κροτίδων και σε ελέγχους».
Επιπλέον, ανέφερε πως «προσπαθήσαμε να ξηλώσουμε τις λαμπρατζιές, αλλά δεχτήκαμε κροτίδες και επιθέσεις. Τα είδατε όλοι».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με... πυροτεχνήματα και μειωμένες διαγωγές δεν πατάσσεται η νεανική παραβατικότητα-Καυτή πατάτα οι ευθύνες
