Το μυστήριο με τον διορισμό Ολγκίν, τα μηνύματα υποτέλειας Ερντογάν στους Τ/κ και οι νέες προκλήσεις

Θολό παραμένει το σκηνικό αναφορικά με τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αφού φαίνεται το ζήτημα να έχει κολλήσει εδώ και αρκετό καιρό στη γραφειοκρατία των ΗΕ, με αποτέλεσμα να παραμένει ανοιχτό και να μην προχωρούν οι ανακοινώσεις.

Θεωρητικά δεν προκύπτει εμπλοκή με τον επαναδιορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα αποστέλλονταν εισηγήσεις για άλλα πρόσωπα προς τα δύο μέρη προς έγκριση, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, δεν έχει συμβεί και συνεπώς δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Ωστόσο παραμένει μυστήριο γιατί δεν προχωρά η διαδικασία ένα μήνα μετά την πενταμερή της Γενεύης και αφού έχει γίνει αποδεχτή η επιστροφή Ολγκίν και από τις δύο πλευρές, όπως γνωστοποίησε ο Ερσίν Τατάρ (σ.σ. η Κυβέρνηση, σεβόμενη τη διαδικασία, ουδέποτε προέβη σε δημόσια αναφορά στο όνομα). Υπό αυτά τα δεδομένα, το Προεδρικό εξακολουθεί να βρίσκεται σε στάση αναμονής για το θέμα αυτό, αναμένοντας επίσημη ενημέρωση από τη Νέα Υόρκη τις επόμενες μέρες.

Στα κατεχόμενα, αντιθέτως, δεν φαίνεται να ανυπομονούν και τόσο πολύ για το θέμα του προσωπικού απεσταλμένου. Έτσι κι αλλιώς ο Ερσίν Τατάρ από την διευρυμένη συνάντηση πίστευε πως το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να έρθει στην Κύπρο για να υποβοηθήσει στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και όχι για να ασχοληθεί με την ουσία του Κυπριακού και την προετοιμασία επανόδου στις διαπραγματεύσεις. Αυτό είχε διατυπώσει και στην Γενεύη, αφότου δέχθηκε οδηγίες από τον Χακάν Φιντάν να αποδεχθεί διορισμό προσωπικού απεσταλμένου, καθώς στην αρχή ήταν εντελώς αρνητικός για οποιοδήποτε διορισμό. Στον Ερσίν Τατάρ υποδείχθηκε από τότε ότι δεν χρειάζεται προσωπικός απεσταλμένος για τα ΜΟΕ, αλλά συνεχίζει να το αναφέρει και τώρα, καθώς αποφεύγει οτιδήποτε αφορά την ουσία του Κυπριακού.

Και να πίστευε στην αξία της προσωπικής απεσταλμένης ο Τατάρ, όμως, το Κυπριακό είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τα κατεχόμενα αυτό τον καιρό, τα οποία έχουν βυθιστεί στη δίνη της «προεκλογικής» αλλά και της ιδεολογικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει. Το ζήτημα της μαντίλας κάθε άλλο παρά λήξαν θεωρείται, καθώς οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται αλλά κυρίως συνεχίζεται η συζήτηση και η ευρύτερη αναταραχή. Η κοσμικότητα αποτελεί στοιχείο ταυτότητας για τους Τουρκοκυπρίους, ανεξαρτήτως των πολιτικών τους απόψεων, και το γεγονός ότι η ψευδοκυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει την χρήση μαντίλας από ανήλικα κορίτσια στα σχολεία αποτελεί, στην ουσία, κοινωνικό σοκ.

Όλοι γνωρίζουν ότι ουσιαστικά η απόφαση αποτελούσε επιβολή από την ισλαμιστική Κυβέρνηση στην Άγκυρα, η οποία είναι εντελώς ξένη με το «γενετικό υλικό» της τ/κ κοινότητας, αν και σε γενικές γραμμές αποφεύγεται από τους περισσότερους η ευθεία επίθεση προς την Τουρκία για το γεγονός αυτό και οι επικρίσεις στρέφονται κυρίως προς την ψευδοκυβέρνηση. Στην κατοχική χώρα, ωστόσο, γνωρίζουν πολύ καλά πώς αισθάνονται οι Τουρκοκύπριοι, και η υπομονή τους έχει τελειώσει, με τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο να γνωστοποιεί την πρόθεσή τους να τους βάλει στη θέση τους. Και η θέση τους, στα μάτια της Άγκυρας, είναι η μόνιμη υποτέλεια.

Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΡ, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα. Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αντιδράσεις για την μαντίλα, λέγοντας ότι «θα στείλουμε τα απαραίτητα μηνύματα». Μάλιστα, εντελώς απροκάλυπτα, είπε πως «όταν δεν τους βάζεις όρια, δεν γνωρίζουν τη θέση τους», αναφερόμενος στους Τουρκοκύπριους, σύμφωνα με την εφημερίδα Τούρκιγιε.

Αυτές οι δηλώσεις έγιναν ενώ υπάρχει ανοιχτή στα κατεχόμενα και η συζήτηση αναφορικά με το θέμα της αποτυχίας της τουρκικής πολιτικής να προωθήσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους μέσω των τουρκογενών κρατών. Το τελευταίο διάστημα υπήρξε μία έντονη διπλωματική προσπάθεια από πλευράς Λευκωσίας για να αποτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς, ο οποίος απέδωσε καθώς κάποια από αυτά τα κράτη ενίσχυσαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και άνοιξαν πρεσβείες. Η στροφή, δε, έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρη, όταν βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες προ διλημμάτων που αφορούσαν τις σχέσεις τους με την ΕΕ και υπέγραψαν σχετική δήλωση, με την οποία ξεκάθαρα αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και υιοθετούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που καταδικάζουν την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Όλα αυτά, στα κατεχόμενα εκλαμβάνονται ως ένα τεράστιο πισωγύρισμα, με κατηγορίες ότι αποδείχθηκαν φρούδες οι ελπίδες για αναγνώριση από αυτά τα κράτη και, αντιθέτως, η επένδυση δεν απέδωσε. Οι κατηγορίες στρέφονται προς τον Ερσίν Τατάρ αλλά και σε αυτή την περίπτωση κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η Άγκυρα, που σκηνοθετούσε εδώ και χρόνια αυτό το σενάριο, επιβάλλοντας το ψευδοκράτος ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών και προωθώντας τις επαφές και τις αναφορές. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες, η συζήτηση φούντωσε τόσο πολύ, που ο γιος του Ραούφ Ντενκτάς, Σερντάρ, ο οποίος ετοιμάζει comeback στην πολιτική σκηνή των κατεχομένων, εισηγήθηκε η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Με όλα αυτά στο επίκεντρο δεν αποτελεί ερώτημα γιατί το Κυπριακό δεν παίζει ιδιαίτερα στα κατεχόμενα. Έτσι κι αλλιώς, κατά την πρώτη συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ μετά τη Γενεύη επιτεύχθηκε πρόοδος σε ό,τι αφορά τα «εύκολα» ΜΟΕ και υπάρχει ήδη κάποιο έργο σε αυτόν τον τομέα μεταξύ της συνάντησης του Μαρτίου και αυτής του Ιουλίου. Το επόμενο ραντεβού έχει οριστεί για τις 5 Μάϊου και δεν επηρεάζεται από τις καθυστερήσεις στον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου, ακριβώς επειδή οι εξελίξεις στο θέμα των ΜΟΕ δεν χρειάζονται υποστήριξη σε αυτό το επίπεδο για να προωθηθούν, φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση. Όπως διαφάνηκε μέχρι στιγμής πάντως, η τουρκική πλευρά δείχνει να μην έχει βούληση για υλοποίηση των πιο «δύσκολων» ΜΟΕ, αυτών για τα φωτοβολταϊκά στην νεκρή ζώνη και τη διάνοιξη τεσσάρων σημείων διέλευσης, αφού προσπαθεί μέσα από αυτή τη συζήτηση να επιβάλει την ιδέα που προωθεί περί «συμβουλίου συνεργασίας», με στόχο την αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Ενδεχομένως να διαφανεί κατά πόσον υπήρξε κάποια μετακίνηση από τουρκικής πλευράς κατά τη συνάντηση που αναμένεται να έχουν αρχές της επόμενης εβδομάδας οι διαπραγματευτές Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ. Προς το παρόν η τουρκική πλευρά ούτε καν στην συντήρηση θετικού κλίματος δεν επιθυμεί να συμβάλει. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Αχμέτ Γιλντίζ, η οποία διαβιβάζει τις θέσεις του εκπροσώπου του ψευδοκράτους Μεχμέτ Ντάνα, επαναλήφθηκαν απαράδεκτοι ισχυρισμοί σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας περί «παραποίησης της ιστορίας» και αποδόθηκε ευθύνη στους Ε/κ για διαιώνιση του Κυπριακού. Υποστήριξαν, μάλιστα, ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο δεν συνιστά κατοχή. Λίγες ώρες προηγουμένως, σε μια κίνηση που ξεκάθαρα δυναμιτίζει το κλίμα, από πλευράς Τουρκικής Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει «δραστηριότητες στα ανοικτά της ‘τδβκ’ και της Λιβύης» για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ζήτημα ημερών ο διορισμός της προσωπικής απεσταλμένης-Απαντά στον Ερντογάν η Κυβέρνηση
Εικοσιένα χρόνια από το δημοψήφισμα του 2004 και την απόρριψη του σχεδίου Ανάν
Αναθεώρηση εισοδηματικών κριτηρίων για στεγαστικά σχέδια και «brain gain» ενώπιον Υπουργικού
Πάει Βελιγράδι και Ποντγκόριτσα ο Χριστοδουλίδης ενόψει την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Το μυστήριο με τον διορισμό Ολγκίν, τα μηνύματα υποτέλειας Ερντογάν στους Τ/κ και οι νέες προκλήσεις
Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η πλήρη ένταξη της Κύπρου στο χώρο Σένγκεν
Με αφαλατώσεις από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα αντιμετωπίσει η Κύπρος το υδατικό
Πυρά Ερχίουρμαν σε Τατάρ για το Κυπριακό-«Πρώτη φορά δεν διεξάγει διαπραγματεύσεις για συνολική επίλυση
Διαβεβαιώσεις Πάλμα για την ασφάλεια και σταθερότητα στο λαό-«Προβαίνουμε σε όλες τις δέουσες ενέργειες»
Διαστρεβλώνει ξανά την ιστορία ο Τατάρ-«Αποτέλεσμα βούλησης των τ/κ για κυριαρχία» η εισβολή του 1974