Η Ευρώπη θρηνεί τον Πάπα Φραγκίσκο-«Ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους, πολύ πέρα από την Καθολική Εκκλησία»
13:19 - 21 Απριλίου 2025

Τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου, ενός ηγέτη που «ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους» παγκοσμίως, εξέφρασαν οι πρόεδροι των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο Παρίσι οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων χτύπησαν πένθιμα 88 φορές, τιμώντας τα χρόνια της ζωής του.
Οι ηγέτες της ΕΕ απέτισαν φόρο τιμής στον Ποντίφικα, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, να τονίζει τη βαθιά του συμπόνια και το ενδιαφέρον του για τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, οι ανισότητες και η ειρήνη. Υπενθύμισε μάλιστα την πρόσφατη πρόταση του Πάπα για άφεση του διεθνούς χρέους, κατάργηση της θανατικής ποινής και ανακατανομή στρατιωτικών κονδυλίων για την εξάλειψη της πείνας, ευχόμενος «οι ιδέες του να συνεχίσουν να μας καθοδηγούν».
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, νωρίτερα σημείωσε πως ο Πάπας Φραγκίσκος «ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους, πολύ πέρα από την Καθολική Εκκλησία, με την ταπεινότητά του και την αγνή αγάπη του για τους φτωχούς», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κληρονομιά του θα συνεχίσει να οδηγεί «προς έναν πιο δίκαιο, ειρηνικό και συμπονετικό κόσμο».
«Η Ευρώπη θρηνεί», ανέφερε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, χαρακτηρίζοντάς τον «Πάπα του Λαού» που θα μείνει στη μνήμη «για την αγάπη του για τη ζωή, την ελπίδα για την ειρήνη, τη συμπόνια του για την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη».
Την ίδια ώρα, στο Παρίσι, οι καμπάνες της εμβληματικής Παναγίας των Παρισίων ήχησαν 88 φορές στις 11:00 το πρωί, μία για κάθε έτος της ζωής του Πάπα Φραγκίσκου. «88 κτυπήματα για 88 χρόνια ζωής...θα ακολουθήσει ομοβροντία από όλες τις καμπάνες του καθεδρικού ναού», όπως εξήγησε η αρμόδια υπηρεσία του ναού, ενώ προγραμματίστηκαν λειτουργίες και προσευχές προς τιμήν του.
Από την πλευρά της, η Σύνοδος των Επισκόπων της Γαλλίας τόνισε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος «κάλεσε την ανθρωπότητα να πιστέψει στην αδελφοσύνη, στηριζόμενος στον διάλογο μεταξύ των θρησκειών και να υπολογίσει ως προτεραιότητα τις ανάγκες των φτωχών». Ο πρόεδρος της Συνόδου, καρδινάλιος Ερίκ ντε Μπουλέν Μποφόρ, υπενθύμισε ότι ο Πάπας «άφησε το σημάδι του στην ποιμαντική πρακτική της εκκλησίας με τους απλούς και προσηνείς του τρόπους». Επίσης, αναφέρθηκε στην έκκλησή του για την «φροντίδα της κοινής μας εστίας» απέναντι στην οικολογική κρίση και τη συγκινητική του προτροπή προς την Ευρώπη «να μην χάσει την ψυχή της» κλείνοντας την πόρτα στους μετανάστες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
