Το σπάνιο κοινό Πάσχα ενώνει Ορθόδοξους και Καθολικούς πριν τους ξαναχωρίσει το ημερολόγιο

Μια μάλλον σπάνια ευκαιρία για κοινό εορτασμό του Πάσχα έχουν φέτος οι Ορθόδοξοι και οι Καθολικοί (όπως και οι Προτεστάντες), την ώρα μάλιστα που έχει αναζωπυρωθεί ξανά η συζήτηση για κοινό εορτασμό.

Αν και η μέθοδος υπολογισμού της ημέρας για τα δύο μεγάλα δόγματα είναι κοινή, το ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία χρησιμοποιεί το Ιουλιανό ημερολόγιο και όχι το Γρηγοριανό, το νέο, περιπλέκει τα πράγματα.

Το Πάσχα είναι η πρώτη Κυριακή, μετά την πρώτη πανσέληνο μετά την πρώτη ημέρα της άνοιξης, την 21η Μαρτίου, δηλαδή την εαρινή ισημερία.

Ωστόσο οι ορθόδοξες εκκλησίες χρησιμοποιούν το Ιουλιανό ημερολόγιο που δεν είναι ιδιαίτερα ακριβές. Σε σχέση με το Γρηγοριανό, που καθιερώθηκε το 1582, είναι 14 ημέρες πίσω, μια διαφορά που μεγαλώνει κατά μία ημέρα κάθε αιώνα.

Έτσι οι ορθόδοξες εκκλησίες είναι σαν να υπολογίζουν ως πρώτη ημέρα της άνοιξης τις 3 Απριλίου και από εκεί μετρούν για την πανσέληνο και την πρώτη Κυριακή.

Πέρυσι, το 2024, η διαφορά ήταν στο μέγιστο: 31 Μαρτίου για τους Καθολικούς και 5 Μαΐου για τους ορθόδοξους.

Η χρονική σύμπτωση είναι σχετικά σπάνια. Τη τελευταία δεκαετία γιόρτασαν όλοι οι Χριστιανοί μαζί το 2014 και το 2017. Μετά το 2025, ο επόμενος κοινός εορτασμός είναι το 2028, και στη συνέχεια το 2031 και το 2034. Με άλλα λόγια πέφτει δυο με τρεις φορές κάθε δεκαετία.

Αν δεν υπάρξει μια απόφαση, η σύμπτωση θα γίνεται όλο και πιο σπάνια και το ορθόδοξο Πάσχα θα πέφτει όλο και πιο αργά.

Η φετινή σύμπτωση δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Πάπα Φραγκίσκο που κατά καιρούς είχε εκφράσει την επιθυμία του να δει το Καθολικό και το Ορθόδοξο Πάσχα να εορτάζονται την ίδια ημερομηνία. Τον Ιανουάριο έλεγε, για παράδειγμα, ότι το Πάσχα δεν ανήκει σε συγκεκριμένη εκκλησία ή ημερομηνία.

«Ανανεώνω την έκκλησή μου ώστε αυτή η σύμπτωση να χρησιμεύσει ως έκκληση προς όλους τους Χριστιανούς να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενότητα γύρω από μια κοινή ημερομηνία για το Πάσχα», είχε πει για να προσθέσει: «Η Καθολική Εκκλησία είναι ανοιχτή στο να αποδεχθεί την ημερομηνία που όλοι θέλουν: μια ημερομηνία ενότητας».

Αν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει εκφράσει και αυτός την υποστήριξή του προς ένα κοινό εορτασμό, πολλοί ορθόδοξοι παραμένουν επιφυλακτικοί, χωρίς να λείπουν και αυτοί που αμφιβάλλουν αν θα δούμε σύντομα κάτι τέτοιο.

Η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία, για παράδειγμα, έχει εκφράσει τη διαφωνία της και ζητά απόφαση πανορθόδοξης συνόδου, η οποία από μόνη της είναι ελάχιστα πιθανή με δεδομένο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει βαθιές διαφωνίες μεταξύ εκκλησιών που σχεδόν σίγουρα θα απόσχουν από τις εργασίες της.

Πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τον βασιλιά Κάρολο θα εκπροσωπήσει ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου
Συνομιλία Τραμπ και Νετανιάχου-«Σε όλα τα θέματα είμαστε από την ίδια πλευρά»
Ισχυρή έκρηξη σε περιοχή με στρατιωτική βάση στην περιφέρεια Βλαντίμιρ
Κρεμλίνο: Ο Πούτιν είναι ανοιχτός σε επαφές με τους Ουκρανούς για την κατάπαυση πυρός
ΒΙΝΤΕΟ: Καρχαρίας επιτέθηκε σε δύτη σε παραλία του Ισραήλ
Αποκαλύψεις από το Βατικανό για τις τελευταίες ώρες του Πάπα-Το «ευχαριστώ» στον νοσηλευτή του
New York Post: Το σχέδιο του Τραμπ περιλαμβάνει ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία
Τουλάχιστον επτά νεκροί σε νέες ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα
Οι ΗΠΑ απειλούν με δασμούς ως και 3.521% σε φωτοβολταϊκά που παράγονται στη νοτιοανατολική Ασία
Το Σαββατοκυρίακο αναμένεται να τελεσθεί η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου