Ο Τραμπ προανήγγειλε το τέλος των αυξήσεων των δασμών στην Κίνα και συμφωνία-Ποιος θα έχει το πάνω χέρι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι πλησιάζει το τέλος των ανταποδοτικών αυξήσεων δασμών στον πόλεμο με την Κίνα, ενώ προανήγγειλε εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο σε μερικές εβδομάδες.

«Δεν θέλω να αυξηθούν περισσότερο , γιατί σε κάποιο ορισμένο σημείο ο κόσμος δεν θα αγοράζει», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο για τους δασμούς, σύμφωνα με το Reuters. «Ίσως να μην θέλω να τους αυξήσω, ή να μην θέλω να φθάσω σε εκείνο το επίπεδο. Ίσως να θέλω να το χαμηλώσω γιατί, ξέρετε, θέλουμε να αγοράζουν οι άνθρωποι και σε ένα ορισμένο σημείο δεν θα το κάνουν», είπε».

Χθες, Πέμπτη ο Τραμπ είπε ότι περιμένει μια συμφωνία με την Κίνα «μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες», που θα σημάνει τη λήξη του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. «Πιστεύω ότι θα έχουμε μια συμφωνία με την Κίνα», είπε ενώ υπέγραφε εκτελεστικά διατάγματα στο Οβάλ Γραφείο. «Νομίζω ότι έχουμε μπόλικο χρόνο».

Στον ορίζοντα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας;

Από την πλευρά της Κίνας δεν υπήρξε κάποια επιβεβαίωση για το κατά πόσον είναι πιθανή μια συμφωνία και ο Τραμπ απέφυγε τις ερωτήσεις αναφορικά με το αν ο Σι Τζινπίνγκ έκανε κάποιο άνοιγμα.

Είναι η πρώτη φορά που διαγράφεται στον ορίζοντα η πιθανότητα σύναψης εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας αφότου ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στο Πεκίνο έως και στο 245%, όπως σημειώνει το Business Insider.

«Είναι ένα παιχνίδι του ποιος θα υπαναχωρήσει πρώτος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Η Κίνα θεωρεί ότι έχει όλα τα χαρτιά για να συνεχίσει να αντιστέκεται και ο Τραμπ πιστεύει ότι έχει την ισχύ, επειδή καταναλώνουμε περισσότερο από την Κίνα. Ισχύουν αμφότερα και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθεί στο τέλος η κατάσταση», δήλωσε ο Νικ Βάιας, διευθυντής του «USC Marshall's Randall R. Kendrick Global Supply Chain Institute».

Έχει το Πεκίνο το πάνω χέρι στην κόντρα με τον Τραμπ;

Ειδικοί λένε ότι η Κίνα μπορεί να έχει στη διάθεσή της περισσότερο χρόνο και μοχλούς πίεσης έναντι του Τραμπ. Σύμφωνα με τον Άντριου Κόλερ, συνεργάτη του Mossavar-Rahmani Center for Business and Government του Harvard Kennedy School, «Ο Σι Τζινπίνγκ μπορεί να κάνει δύσκολη τη ζωή για ορισμένες αμερικανικές εταιρείες τεχονολογίας και για αγρότες στις μεσοδυτικές ΗΠΑ, αλλά το πλήγμα στην Κίνα από τις ΗΠΑ μπορεί να είναι χειρότερο. Από την άλλη, η πολιτική πίεση στον Τραμπ σε μια δημοκρατία πιθανώς να είναι πολύ υψηλότερη όταν συνειδητοποιήσει ο κόσμος σε πόσο κακή κατάσταση είναι η οικονομία και οι αγορές. Για την Κίνα είναι πλεονέκτημα εν προκειμένω το αυταρχικό σύστημα διακυβέρνησης».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η θητεία του Τραμπ λήγει σε τέσσερα χρόνια, ενώ ο Σι Τζινπίνγκ έχει «μακρύ ορίζοντα» μπροστά του ως πρόεδρος της Κίνα και δεν ανησυχεί για εκλογικές αναμετρήσεις ή αντιδράσεις καταναλωτών, πράγμα που σημαίνει ότι «η μάχη μπορεί να διαρκέσει πολύ».

Ο Βάις πρόσθεσε ακόμη ότι η Κίνα κυριαρχεί στην αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων και στην επεξεργασία σπάνιων γαιών, που θα έχει αντίκτυπο στην αμυντική βιομηχανία και τις φιλοδοξίες των ΗΠΑ για την Τεχνητή Νοημοσύνη, αν κόψει εντελώς το Πεκίνο την προμήθειά τους.

Σε αναζήτηση συμμάχων Κίνα και ΗΠΑ

Με τις ΗΠΑ να σκληραίνουν τη γραμμή τους αναφορικά με το παγκόσμιο εμπόριο, η Κίνα διαβλέπει μια «διπλωματική ευκαιρία» για μια «επίθεση γοητείας», σημειώνει η Ιλάρια Ματζόκο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS). «Οι συζητήσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας φαίνεται να διεξάγονται σε ηπιότερο κλίμα. Στο Πεκίνο ελπίζουν ότι δείχνοντας ότι είναι πιο σταθερό, αξιόπιστος εμπορικός και παγκόσμιος εταίρος, άλλες χώρες θα καθησυχαστούν και έτσι η Κίνα θα βελτιώσεις τις διεθνείς σχέσεις της, π.χ. με την ΕΕ, όπου υπήρχαν πολλές εντάσεις».

Μετά τη συνάντησή του την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο Κινέζος πρόεδρος ξεκίνησε περιοδεία στη Νοτιοανατολική Ασία για να κλείσει συμφωνίας για το εμπόριο και πρότζεκ υποδομών.

Ηγέτες της ΕΕ σχεδιάζουν να μεταβούν στο Πεκίνο στα τέλη Ιουλίου για μια σύνοδο κορυφής με τον Σι Τζινπίνγκ, που σύμφωνα με την αναλύτρια, μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για την Κίνα να αναγνωρίσει ότι έχει ένα διαρθρωτικό ζήτημα υπερπαραγωγής και να αναλάβει δεσμεύσεις για την αντιμετώπισή του. Η ίδια, ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι απίθανο χώρες της Νοτιανατολικής Ασίας να αντικαταστήσουν τις ΗΠΑ ως εμπορικό εταίρο με την Κίνα, επειδή δεν είναι αρκετή ισχυρή η εσωτερική ζήτηση στην τελευταία από καταναλωτές για εισαγόμενα προϊόντα.

Την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον συζητά με ηγέτες της ΕΕ με τον Τραμπ να δηλώνει στη συνάντησή του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί «100% συμφωνία» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ «κάποια στιγμή».

Οι απρόβλεπτες μεταστροφές του Τραμπ

Η Ματζόκο σημείωσε ότι η απρόβλεπτη φύση των πολιτικών του Τραμπ μπορεί να υπονομεύσει την υπογραφή μιας συμφωνίας, ενώ ενέχει τον κίνδυνο σιωπηρής αποστασιοποιήσης των συμμάχων των ΗΠΑ μακροπρόθεσμα.

«Φαίνεται να κατανοούμε ότι μέρος του στόχου είναι η εκμαίευση παραχωρήσεων από εμπορικούς εταίρους και αυτές οι παραχωρήσεις μπορεί να είναι οικονομικές ή να σχετίζονται με την άμυνα, αλλά δεν βοηθά η μεταβλητότητα. Είναι πραγματικά επικίνδυνο, επειδή μπορεί να υπονομεύσει το επιχειρηματικό κλίμα παγκοσμίως και θα μπορούσε επίσης μακροπρόθεσμα να δώσει κίνητρα στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ να εξαρτώνται λιγότερο από τις ΗΠΑ, διπλωματικά και εμπορικά», υπογράμμισε.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τον βασιλιά Κάρολο θα εκπροσωπήσει ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου
Συνομιλία Τραμπ και Νετανιάχου-«Σε όλα τα θέματα είμαστε από την ίδια πλευρά»
Ισχυρή έκρηξη σε περιοχή με στρατιωτική βάση στην περιφέρεια Βλαντίμιρ
Κρεμλίνο: Ο Πούτιν είναι ανοιχτός σε επαφές με τους Ουκρανούς για την κατάπαυση πυρός
ΒΙΝΤΕΟ: Καρχαρίας επιτέθηκε σε δύτη σε παραλία του Ισραήλ
Αποκαλύψεις από το Βατικανό για τις τελευταίες ώρες του Πάπα-Το «ευχαριστώ» στον νοσηλευτή του
New York Post: Το σχέδιο του Τραμπ περιλαμβάνει ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία
Τουλάχιστον επτά νεκροί σε νέες ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα
Οι ΗΠΑ απειλούν με δασμούς ως και 3.521% σε φωτοβολταϊκά που παράγονται στη νοτιοανατολική Ασία
Το Σαββατοκυρίακο αναμένεται να τελεσθεί η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου