Ο Οδυσσέας ως αναδυόμενη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στις αδυναμίες του συστήματος
Μικαέλλα Λοΐζου 06:00 - 18 Απριλίου 2025

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι σε εξέλιξη μία πολιτική διαμάχη, με αντικείμενο την αδειοδότηση ενός χώρου δεξιώσεων και κατά πόσον τηρήθηκαν οι διαδικασίες και από ποιους. Η συζήτηση ξεκίνησε μετά από έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, στην οποία πλέον είναι επικεφαλής ο Ανδρέας Παπαπακωνσταντίνου. Ωστόσο, πραγματικοί πρωταγωνιστές στην αντιπαράθεση που ξέσπασε δεν είναι η Κυβέρνηση και η αντιπολίτευση αλλά η Κυβέρνηση και ο τέως Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
Όπως έγραψε ο REPORTER, ο κ. Μιχαηλίδης θα αποφασίσει μετά το Πάσχα, μαζί με τους συνεργάτες του, για το είδος του πολιτικού σχηματισμού που θα ανακοινώσει εντός Μαΐου. Εάν η απόφαση είναι πως θα κατέλθουν στις Βουλευτικές Εκλογές, τότε θα ανακοινωθεί η ίδρυση ενός νέου κόμματος, ενώ εάν τελικά επιλέξουν να λειτουργούν σε επίπεδο πολιτικών παρεμβάσεων χωρίς διεκδίκηση εκπροσώπησης στη Βουλή, τότε θα πρόκειται για πλατφόρμα, παρατηρητήριο ή κάποιου άλλου είδους πολιτική κίνηση. Μέχρι να γίνουν γνωστά τα επόμενα βήματα και να αποκτήσει πρόσωπο το στενό πολιτικό του περιβάλλον, ωστόσο, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης λειτουργεί μόνος, με την ιδιότητά του ως ένας πολύ γνωστός πρώην αξιωματούχος. Και αυτό καθιστά ακόμη πιο ανορθόδοξο το σκηνικό των τελευταίων ημερών, καθώς δεν βρίσκεται σε εξέλιξη μία αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβέρνησης και ενός κόμματος της αντιπολίτευσης, αλλά με ένα πρόσωπο χωρίς συγκεκριμένο (αυτή τη στιγμή τουλάχιστον) πολιτικό ρόλο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά το Πάσχα αποφασίζει ο Οδυσσέας τις λεπτομέρειες για την πολιτική του κίνηση
Αυτή τη στιγμή στην αντιπολίτευση βρίσκονται τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του τόπου, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, το ΕΛΑΜ που έβαλε πλώρη για τρίτη πολιτική δύναμη και το Κίνημα Οικολόγων. Όμως κανένας από αυτούς δεν διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο θέμα αυτό και είναι περίπου το ίδιο για τον κόσμο αν κάνουν ή δεν κάνουν παρεμβάσεις. Πρωταγωνιστής είναι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος, σε μια γενική ήσυχη πολιτική εβδομάδα, με κλειστή Βουλή και την ανακωχή που συνηθίζεται πριν από τις γιορτές, δείχνει να είναι πλέον μία αναδυόμενη αντιπολιτευτική δύναμη.
Η πραγματικότητα είναι πως ο κ. Μιχαηλίδης δεν βρίσκει πολιτικό χώρο απλώς και μόνο επειδή είναι Μεγάλη Εβδομάδα. Βρίσκει χώρο επειδή, αυτή τη στιγμή, μπορεί να ασκήσει πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση από τα κόμματα, γιατί (εξακολουθεί να) έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Όπως έχουν δείξει απανωτές δημοσκοπήσεις, είναι ένα απίστευτα δημοφιλές πρόσωπο, που μεγάλη μερίδα πολιτών φαίνεται να συνταυτίζει με την μάχη κατά της διαφθοράς και που θεωρούν ότι «φαγώθηκε» από το αξίωμά του για αυτό τον λόγο. Κοινώς, είναι «καθαρός» και χωρίς βαρίδια του παρελθόντος, αφού κάνει τα πρώτα του βήματα στην πολιτική. Αντίθετα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, δεν φαίνεται να γίνονται εξίσου πιστευτά από την κοινωνία όταν καταγγέλλουν ή όταν ασκούν τον αντιπολιτευτικό τους ρόλο και οι ενδείξεις είναι πως ο κόσμος συχνά δεν τους δίνει μεγάλη σημασία.
Ο ΔΗΣΥ από την αρχή της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη έχει μεγάλο πρόβλημα στον τρόπο που αντιπολιτεύεται λόγω όσων προηγήθηκαν. Είναι στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να αντιπολιτευτεί κάποιον που ανακήρυξε αποστάτη, αλλά εξελέγη στην Προεδρία με τις ψήφος της δικής του βάσης. Διαθέτει στελέχη που θεωρούν ότι πρέπει να αντιπολιτεύονται εκδικητικά και στελέχη που αντιπολιτεύονται τον Νίκο Χριστοδουλίδη ενώ –τουλάχιστον στον δεύτερο γύρο- τον ψήφισαν και ένα υπόβαθρο γεμάτο πληγές. Επίσης, όπως έχει διαφανεί πολλές φορές, σε πάρα πολλά ζητήματα δεν διαφωνεί ιδιαίτερα με μία Κυβέρνηση με κεντροδεξιό προσανατολισμό, που αρκετά συχνά συνεχίζει την πολιτική της δικής του Κυβέρνησης.
Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, ο ΔΗΣΥ ασκεί μία πολύ άτσαλη μορφή αντιπολίτευσης, την οποία πολλές φορές δυσκολεύονται να πιστέψουν οι πολίτες. Δεν είναι, δηλαδή, ασυνήθιστο να προτρέχει ή να τοποθετείται με μεγάλη υπερβολή, λες και προσπαθεί να πείσει κάποιον ότι πραγματικά είναι διαφοροποιημένος από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ άλλες φορές αντιπολιτεύεται αποφάσεις της δικής του Κυβέρνησης που συνεχίζουν να εφαρμόζονται ή για ζητήματα που αποτελούν παραλείψεις της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Όλο αυτό είναι άβολο και κάνει τους πολίτες να μην δίνουν ιδιαίτερη σημασία ή, κατά καιρούς, ακόμη και να κοροϊδεύουν, ενώ συχνά-πυκνά δημιουργεί και νέες προστριβές στο εσωτερικό του κόμματος. Ως εκ τούτου, είτε είναι υπεύθυνη πολιτική δύναμη είτε όχι, στην πραγματικότητα δεν είναι αποτελεσματική αντιπολιτευτική δύναμη.
Το ΑΚΕΛ, από πλευράς του, είναι πολύ πιο άνετο. Εκεί που διαφωνεί, διαφωνεί για ιδεολογικούς λόγους και δεν έχει κληρονομήσει βαρίδια, αφού χωρίζουν πολλά χρόνια την διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη από τη δική του. Το κόμμα της Αριστεράς, ωστόσο, έχει σε μεγάλο βαθμό πλήξει την αξιοπιστία του ως κόμμα αντιπολίτευσης στα μάτια των πολιτών κατά τη δεκαετία Αναστασιάδη, καθώς κατάφερε να δημιουργήσει την εικόνα ότι αντιπολιτευόταν απλώς για να αντιπολιτευτεί, επειδή αντιπαθούσε τόσο πολύ τον τέως Πρόεδρο και τον ΔΗΣΥ. Εμφανιζόταν μηδενιστικό, ξύλινο και καλλιεργούσε την εντύπωση απουσίας ειλικρίνειας.
Με τον Στέφανο Στεφάνου στο τιμόνι του κόμματος και επί διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη, το ΑΚΕΛ καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες να ανατραπεί αυτή η εικόνα και να παρουσιάζεται πλέον ως ουσιαστική αντιπολίτευση. Έχει γίνει πολύ παραγωγικό, καθώς η διαφωνία του συνοδεύεται από συγκεκριμένες προτάσεις και δείχνει να έχει βάθος. Ως εκ τούτου, δεν επιδιώκει την σύγκρουση σε κάθε ευκαιρία, καθώς αυτό θα αποτελούσε πισωγύρισμα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το ΑΚΕΛ, ως ένα παραδοσιακό, μεγάλο κόμμα, παραμένει μέρος του συστήματος και, ακόμη και όταν ασκεί αντιπολίτευση με παραγωγικό τρόπο, υπάρχει εναντίον του καχυποψία και κόπωση.
Οι περιπτώσεις του ΕΛΑΜ και των Οικολόγων είναι διαφορετικές από αυτές των μεγάλων δυνάμεων. Τα δύο κόμματα έχουν το δικό τους στυλ αντιπολίτευσης το καθένα και το δικό τους κοινό αλλά και τα δικά τους προβλήματα διείσδυσης στην κοινωνία και διάχυσης του μηνύματός τους. Το Κίνημα Οικολόγων είναι ένα κόμμα αρκετά καταγγελτικό, με συχνά ακτιβιστική δράση και παρεμβάσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας. Ωστόσο, είναι ένα «αιώνια μικρό» κόμμα στη συλλογική συνείδηση, το οποίο, παρόλο που θεωρείται ενδεχομένως το πιο «καθαρό» του συστήματος, πολλές φορές εκλαμβάνεται ως ρομαντικό ή ακόμη και γραφικό και ως εκ τούτου ο κόσμος συχνά αγνοεί αυτά που έχει να πει.
Το ΕΛΑΜ, αντιθέτως, είναι ένα κόμμα με πολλές αντιπάθειες, το οποίο κάποιοι δεν έχουν καμία διάθεση να ακούσουν, επειδή το απορρίπτουν ως ακραίο, και αυτό εκ των πραγμάτων καθιστά λιγότερο αποτελεσματική την πολιτική του παρέμβαση. Το κόμμα κάνει την στρατηγική επιλογή να μην τοποθετείται καθημερινά ως αντιπολίτευση, αλλά να επιλέγει τις μάχες που θα δώσει. Ως εκ τούτου, εμφανίζεται σε συγκεκριμένη θεματολογία, όπως είναι το Κυπριακό, το μεταναστευτικό ή ζητήματα που εμπίπτουν σε αυτό που θεωρεί woke agenda και είναι τα κυρίαρχα θέματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους του, κάνοντας περιορισμένες ή καθόλου παρεμβάσεις για άλλα θέματα, κάτι που του στερεί μια ολοκληρωμένη αντιπολιτευτική εικόνα.
Αυτές ακριβώς τις «τρύπες» στην εικόνα τους, αλλά και την πολιτική κόπωση που προκαλούν οι παραδοσιακές δυνάμεις, είναι που φαίνεται να μπορεί στην παρούσα φάση να εκμεταλλευτεί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης και να βγαίνει μπροστά. Ελεύθερος (προς το παρόν) από κόμμα, μπορεί να εμφανίζεται όσο αντισυστημικός επιθυμεί, αντλώντας υποστήριξη απευθείας από τον κόσμο, και να χτίζει βάσεις για τα επόμενα πολιτικά του βήματα. Αναμένεται πως οι παρεμβάσεις του θα σταθεροποιηθούν και θα προσαρμοστούν, αναλόγως αν τα βήματα αυτά έχουν ως πρώτο σημείο τερματισμού το 2026 ή το 2028. Προς το παρόν, όμως, είναι ξεκάθαρο πως εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες του συστήματος για να αναπτύξει ο ίδιος δυναμική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Επανέρχεται ο Οδυσσέας για το κέντρο δεξιώσεων-«Ο Χριστοδουλίδης θεωρεί ότι η διαπλοκή δεν είναι σοβαρό θέμα;»
- Είχε εκδοθεί διάταγμα κατεδάφισης για το κέντρο δεξιώσεων-Εντόπισε προ πολλού τις παρανομίες το ΥΠΕΣ
- Για τεχνάσματα κατηγορεί Οδυσσέα το Προεδρικό-«Από το 2022 η έγκριση, από την προεκλογική η φωτογραφία»
- Ξεκαθαρίζει το σκηνικό ο Ιωάννου για το κέντρο δεξιώσεων-Επί Αναστασιάδη η αδειοδότηση, επενέβη το ΥΠΕΣ το 2024
