Με την κατάθεση του κατάδικου στο Κακουργιοδικείο ο δεσμοφύλακας για το κυλικείο-Καταγγελία για εξαναγκασμό και πίεση από ανακριτές
18:15 - 17 Απριλίου 2025

Με βασικό μάρτυρα κατηγορίας τον κατάδικο που βαρύνεται με 23 προηγούμενες καταδίκες, παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου, κατόπιν οδηγιών, ο δεσμοφύλακας, ο κατάδικος και η σύζυγο του, σε σχέση με την υπόθεση μεταπώλησης προϊόντων από το κυλικείο των Φυλακών, σε μεγαλύτερες τιμές, η οποία με βάση τα όσα ακούστηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον συγκεκριμένο κρατούμενο, ο οποίος ενέπλεξε τους κατηγορουμένους. Πρόκειται για πρόσωπο, που με βάση τα όσα λέχθηκαν στις διαδικασίες, έδωσε χειρόγραφο σημείωμα στην Διεύθυνση των Φυλακών, στις 7 Φεβρουαρίου 2025, το οποίο στη συνέχεια διαβιβάστηκε στον Αρχηγό Αστυνομίας, όπου και τρεις μήνες μετά έδωσε κατάθεση προβάλλοντας τους ισχυρισμούς του, αφού είχε θέσει όρο να απομακρυνθεί από την πτέρυγα που ήταν επικεφαλής ο δεσμοφύλακας.
Ο εν λόγω κατάδικος καταλόγισε στον συγκρατούμενο του πως μεταπωλεί προϊόντα, όπως κρουασάν, καφέδες, τσιγάρα κτλ, σε άλλους κρατούμενους και σε υψηλότερες τιμές, ενώ τα χρήματα αποστέλλονται στην σύζυγο του. Ισχυρίζεται επίσης πως από τις πωλήσεις λαμβάνει 50% προμήθεια ο δεσμοφύαλακας, στον οποίο καταλογίζει πως έλαβε περίπου 1000 ευρώ, κάτι το οποίο αρνείται κατηγοριματικά ο ίδιος από την πλευρά του, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως πρόκειται για σκηνοθετιμένη υπόθεση, βασιζόμενη σε πρόσωπο που με παρελθόν σε ψεύδη, από στελέχη των Φυλακών, οι οποίοι εξυπηρετούν αλλότρια κίνητρα.
Και οι τρεις παραπέμφθηκαν σε δίκη, ωστόσο η διαδικασία ήταν πολύωρη, αφού η πλευρά της Εισαγγελίας, κατόπιν οδηγιών που έλαβε, ζήτησε την κράτηση του δεσμοφύλακα και του κατάδικου, σε αντίθεση με την τρίτη κατηγορούμενη που αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους.
Η εκπρόσωπος του Εισαγγελέα, Αλεξία Σιαπανή, στήριξε το αίτημα της, αγορεύοντας για περίπου δύο ώρες, σε όλους τους λόγους που προνοεί η νομολογία, επικαλούμενη κίνδυνο φυγοδικίας, κίνδυνο επαναδιάπραξης αδικημάτων και κίνδυνο επηρεασμού μαρτύρων. Κάτι που προκάλεσε εντύπωση στην πλευρά της υπεράσπισης, δεδομένου πως σε άλλες πανομοιότυπες υποθέσεις, η Εισαγγελία ουδέποτε ζήτησε την κράτηση των κατηγορουμένων, με την δικηγόρο του δεσμοφύλακα να παραπέμπει σε παραδείγματα, όπως υποθέσεις που εκδικάζονται ενώπιον Κακουργιοδικείων, όπως αυτή του τέως Επιτρόπου Εθελοντισμού, πολιτογραφήσεων κτλ, όπου οι κατηγορούμενοι παραμένουν ελεύθεροι υπό όρους.
Η κ. Σιαπανή, αφού αναφέρθηκε στα όσα κατέθεσε ο κατάδικος, ο οποίος εν τω μεταξύ όπως λέχθηκε, έδωσε συμπληρωματική κατάθεση μετά τη σύλληψη του δεσμοφύλακα, προέβη σε μακροσκελή αγόρευση ως προς τον κίνδυνο διαφυγής του δεσμοφύλακα, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για Κύπριο πολίτη, αφού όπως είπε υπάρχει κίνδυνος καταδίκης. Επίσης, ανέφερε πως είναι ορατός ο κίνδυνος επαναδιάπραξης αδικημάτων, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο καλό είναι να παραμείνει υπό κράτηση και για αυτό το λόγο, της επαναδιάπραξης γιατί δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα διαπράξει άλλα αδικήματα».
Σε σχέση με τον κίνδυνο επηρεασμό μαρτύρων, η κ. Σιαπανή ανέφερε πως τόσο ο δεσμοφύλακας όσο και ο κατάδικος, δεύτερος κατηγορούμενος, «ζούσαν στις Φυλακές», συνεπώς ενδεχομένως να επηρεάσουν πρόσωπα που έδωσαν μαρτυρία. Σε αυτό το σημείο η κ. Σιαπανή ζήτησε να καταθέσει συγκεκριμένο έγγραφο από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά το σημείωμα που απέστειλε μέσω των Φυλακών στον Αρχηγό Αστυνομίας ο κατάδικος-μάρτυρας, χωρίς ωστόσο να έχει πρόσβαση σε αυτό η υπεράσπιση, η οποία έφερε ένσταση και εν τέλει το αίτημα αποσύρθηκε, μετά από σχετικό ερώτημα του Δικαστηρίου εάν είναι αναγκαίο.
Καταληκτικά η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, επικαλέστηκε «το δημόσιο συμφέρον και την απονομή της Δικαιοσύνης», ζητώντας από το Δικαστήριο την κράτηση των δύο εκ των τριών κατηγορουμένων.
Καταγγελία εναντίον ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου
Στην αντίπερα όχθη, η δικηγόρος του δεσμοφύλακα, Χλόη Κωνσταντίνου, απέρριψε κάθε θέση της Κατηγορούσας Αρχής, λέγοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος φυγοδικίας, παραπέμποντας στους δεσμούς που έχει ο πελάτης της με την Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας πως είναι μονογονιός ενός παιδιού που μόλις ενηλικιώθηκε.
Υπέδειξε πως από το μαρτυρικό υλικό που παραδόθηκε από την Αστυνομία, τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο πελάτης της, στηρίζονται αποκλειστικά στην κατάθεση ενός και μόνο κατάδικου, ενώ παρέπεμψε σε δεύτερη κατάθεση άλλου κρατούμενου, ο οποίος ανέφερε πως ουδεμία σχέση έχει ο δεσμοφύλακας με τα όσα του καταλογίζονται.
«Οφείλω να παρατηρήσω πως η κατάθεση του συγκεκριμένου κατάδικου είναι η μόνη ενοποιητική εναντίον του πελάτη μου και είναι η θέση μου, ότι όχι μόνο η πιθανότητα καταδίκης δεν είναι ισχυρή, αλλά αναιρείται από άλλη συγκεκριμένη κατάθεση κρατούμενου, ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε πως μαζί ξεκίνησε μαζί με τον κατηγορούμενο και δεν το έκανε μόνος του. Ακολούθως σε ερώτηση πως αποστέλλονταν λεφτά στη σύζυγο του, είπε εγώ δεν ξέρω έτσι πράμα, εγώ δεν έκανα τέτοιο πράμα. Σε ερώτηση για τον δεσμοφύλακα και τους ισχυρισμούς, απάντησε ''δεν υπάρχει περίπτωση να γινόταν τέτοιο πράμα. Αυτό είναι ψέμα. Σε ερώτηση αν ο δεσμοφύλακας γνώριζε, απάντησε όχι δεν γνώριζε. Σε ερώτηση αν λάμβανε μερίδιο απάντησε ''εγώ δεν γνωρίζω έτσι πράγμα και δεν πιστεύω έτσι πράγμα''».
Περαιτέρω, η κ. Κωνσταντίνου υπέδειξε πως η συγκεκριμένη κατάθεση αναιρεί τους ισχυρισμούς του κατάδικου, ενώ υπέδειξε πως δεν υπάρχει μαρτυρία από τραπεζικούς λογαριασμούς που να διαφαίνεται πως λάμβανε οποιοδήποτε κέρδος. Επίσης παρέπεμψε σε καταθέσεις δεσμοφυλάκων που εξηγούν την διαδικασία αγοράς προϊόντων από την καντίνα και ότι το όριο των 500 ευρώ είναι στην βάση κανονισμών των Φυλακών και ο κάθε κρατούμενος έχει το δικαίωμα να αγοράζει ότι θέλει.
Επίσης τόνισε πως ο τρόπος που παρουσιάζει τα γεγονότα η Κατηγορούσα Αρχή, το λεκτικό και τρόπος, έγιναν με τέτοιο τρόπο που καταδικάζει τον πελάτη της, τονίζοντας πως οποιασδήποτε είναι αθώος μέχρι αποδείξεων του αντιθέτου.
Σε ό,τι αφορά τον επηρεασμό μαρτύρων, η κ. Κωνσταντίνου υπέδειξε αρχικά πως ο πελάτης της βρίσκεται σε διαθεσιμότητα και δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει καμία μαρτυρία που να καταδεικνύει κάτι τέτοιο, σημειώνοντας παράλληλα πως οι καταθέσεις, πέραν της μιας του κατάδικου, δεν ενοχοποιούν τον πελάτη της.
Από εκεί και πέρα, έθεσε θέμα πως ο ίδιος ο πελάτης της δέχεται πίεση και επηρεασμό από την ίδια την Αστυνομία, αναφέροντας πως προέβη σε καταγγελία στον Αρχηγό της Δύναμης αναφορικά με την συμπεριφορά ανακριτών της υπόθεσης, τους οποίους και κατονομάζει στην επιστολή της.
Συγκεκριμένα, η κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως «ο πελάτης μου ενώ τελεί υπό κράτηση, δέχεται πίεση και εξαναγκασμό από μέλη της Αστυνομίας, με σκοπό να καταθέσει τις υποδείξεις τους», ενώ τόνισε πως ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να προβεί σε τέτοιες καταθέσεις. Ως εκ τούτου, όπως είπε στο Δικαστήριο, «η κράτηση του χρησιμοποιείται ως μέσον πίεσης του πελάτη μου κατά τρόπο που συνιστά αξιόποινες πράξεις».
Από την άλλη, ο δικηγόρος του δεύτερου κατηγορούμενου, Αλέξανδρος Κληρίδης, ανέφερε καταρχάς πως ο πελάτης του εκτίει ποινή φυλάκισης στις Κεντρικές, ωστόσο εστίασε στο γεγονός πως «η στάση της Εισαγγελίας να ζητά και για τους τρεις λόγους την κράτηση του, είναι κατάχρηση του μέτρου της όλης διαδικασίας». Και αυτό διότι, όπως ανέφερε, η Κατηγορούσα Αρχή ζητά την κράτηση του στις Κεντρικές, εκεί δηλαδή όπου κατηγορείται πως διέπραξε τα αδικήματα και γιατί υπάρχει κίνδυνος επαναδιάπραξης των αδικημάτων, εκεί που τα έχει διαπράξει κατά την εκδοχή της.
Επίσης, τόνισε πως η Κατηγορούσα Αρχή ζήτησε και την κράτηση του για τον κίνδυνο φυγοδικίας, την ώρα που εκτίει ποινή φυλάκισης, ενώ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ανέφερε πως τίθεται θέμα, αφού αν κρατηθεί υπόδικος θα στερείται των δικαιωμάτων του ως κατάδικος, όπως οι άδειες εξόδου.
Σε αυτό το σημείο, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής κ. Σιαπανή, απαντώντας στον κ. Κληρίδη, επικαλέστηκε μεταξύ άλλων την απόδραση του ισοβίτη, λέγοντας πως με αφορμή αυτό το γεγονός ελλοχεύουν κίνδυνοι, ανεξαρτήτως των μέτρων που λαμβάνονται, όπως στην περίπτωση του Κομμωτή.
Σε ό,τι αφορά την τρίτη κατηγορούμενη, η οποία εκπροσωπείτο από τον Αλέξανδρο Κληρίδη, αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους και δεν ζητήθηκε η κράτησή της.
Το Δικαστήριο εν τέλει διέταξε την κράτηση του δεσμοφύλακα στον κίνδυνο φυγοδικίας, αφού έκρινε πως οι δεσμοί του δεν είναι τέτοιοι που να αποτρέπουν την διαφυγή του, όπως και στον κίνδυνο επηρεασμού μαρτύρων, ενώ απέρριψε τα περί ροπής του στο έγκλημα με αφορμή την δεύτερη υπόθεση που διερευνάται.
Επίσης διέταξε την κράτηση και του κατάδικου, επίσης για τον κίνδυνο επηρεασμό μαρτυρίας και επαναδιάπραξης των αδικημάτων, ενώ απέρριψε τα περί φυγοδικίας και τα όσα αναφέρθηκαν για την απόδραση του ισοβίτη.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 15 κατηγορίες, ενώ η διαδικασία στο Κακουργιοδικείο ορίστηκε τον Ιούνιο.
